- Liittynyt
- 29.09.2017
- Viestejä
- 2 564
Vasta luin mielestäni jutun jostain, jossa kerrottiin että Venäjän ilmavoimien kehitys on jäänyt rankasti jälkeen jopa kiinalaisten vastaavasta ja USA menee ihan omia menojaan häivetekniikassa ja automaatiossa.
Venäjän huippumodernin Su-57-häivehävittäjän kehitystyö on virallisesti lopetettu
Venäjä on jäämässä jälkeen myös Kiinasta, joka otti viime vuonna käyttöön oman häivehävittäjänsä.
Venäjän huippumodernin Su-57-häivehävittäjän kehitystyö on virallisesti lopetettu. Kallista ja hitaasti edennyttä projektia ovat vaivanneet muun muassa moottoriviat ja häiveominaisuuksiin liittyneet ongelmat.
Venäjä ehti rakentaa viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä 11 prototyyppiä koneesta, jonka oli tarkoitus painia samassa sarjassa Yhdysvaltojen F-22- ja F-35-hävittäjien kanssa.
– Lentokone on osoittautunut erittäin hyväksi, mikä todettiin myös Syyriassa. Se todisti suorituskykynsä ja taisteluominaisuutensa, Venäjän varapuolustusministeri Juri Borisov sanoi news.com.au-sivuston mukaan.
– Su-57:ää pidetään yhtenä maailman parhaista hävittäjistä. Tämän vuoksi ei ole järkeä vauhdittaa viidennen sukupolven lentokoneen massatuotantoa, Borisov muotoili.
Päätös kuitenkin tarkoittaa käytännössä sitä, että prototyypit on hylätty ja koko projekti on kuollut. Kallis superhävittäjä ei pääse koskaan sarjatuotantoon.
Venäjän on arveltu hyödyntävän hankkeen myötä kehitettyä teknologiaa Su-35:n kaltaisissa vanhemmissa lentokonemalleissa.
Länsimaiset asiantuntijat ovat pitkään esittäneet epäilyjä siitä, olivatko Su-57:n häiveominaisuudet mainospuheiden veroisia. Suurikokoisen hävittäjän arveltiin myös yltävän korkeisiin lentonopeuksiin vain lyhytaikaisesti.
Presidentti Vladimir Putin visioi projektin alkuvaiheessa, että Venäjän ilmavoimille saataisiin 2020-luvun aikana käyttöön useita laivueita Su-57-hävittäjiä. Tilattujen koneiden määrää alennettiin myöhemmin vain muutamaan kymmeneen.
Venäjä on takaiskun myötä jäämässä jälkeen länsimaista ja Kiinasta, joka on jo kehittänyt oman J-20-häivehävittäjänsä. Kone saatiin viime vuonna operationaaliseen käyttöön.
Su-57:n kohtalo oli vaakalaudalla jo huhtikuussa Intian vetäydyttyä projektista. Maa perusteli päätöstään sillä, että hävittäjä ei täyttänyt sille asetettuja vaatimuksia häiveominaisuuksien, taisteluavioniikan, tutkien tai sensorien osalta.
- Verkkouutiset
Viimeksi muokattu: