TÄSTÄ ei ole paluuta vanhaan. Katalonian ja muun Espanjan suhteet eivät tule korjaantumaan lähivuosikymmeninä, riippumatta sunnuntain itsenäisyysäänestyksen välittömistä seurauksista.
Välit olivat jo ennestään niin myrkyttyneet, että neuvotteluratkaisu kiristyvään kriisiin tuntui hankalalta ajatukselta. Videot valtiollisista poliisijoukoista hakkaamassa siviilejä ja kuvat verta valuvista päistä sekä poliisien retuuttamista vanhuksista kiihdyttävät kaunan aivan uudelle tasolle.
Huomasitteko, että aiemmin tällä viikolla Irak antoi laittomana pitämänsä kansanäänestyksen tapahtua ilman poliisiväkivaltaa? EU:n jäsenvaltio Espanja ei antanut.
Kuvitteleeko Espanjan pääministeri
Mariano Rajoy todella, että poliisi voi kitkeä katalonialaisten äänestämishalun voimalla? Ajatus on suorastaan francolainen.
On huomionarvoista, että poliisien voimankäyttö on kohdistunut nimenomaan äänestäjiin, ei pelkästään separatisteihin. Osa ihmisistä saapui uurnille kannattamaan Katalonian pysymistä osana Espanjaa. Eivät ehkä kannata enää.
KATALONIAN oma poliisi Mossos d’Esquadra suhtautui rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen niin kuin demokraattisen valtion viranomaiselta odottaakin. Useilta paikkakunnilta kuului, että Mossos oli käynyt ilmoittamassa ihmisille, että äänestys on laiton, ja jäänyt seuraamaan tapahtumia vierestä tai poistunut paikalta.
Rajoynkin olisi ollut taktisesti parasta antaa äänestyksen tapahtua poliisin vain valvoessa järjestystä. Samalla hän olisi voinut pysyä kannassaan, että äänestyksen järjestäminen oli laitonta eikä tulosta voi pitää millään tapaa pätevänä.
Kansainvälinen yhteisö olisi luultavasti tulkinnut itsenäisyysmielisten todennäköisen voiton samansuuntaisesti, koska jopa Katalonian aluehallinnon omat kyselytutkimukset ovat kertoneet, että itsenäisyyden vastustajia on ollut todellisuudessa kannattajia enemmän.
JO ÄÄNESTYKSEN alla tehdyt alueviranomaisten kiinniotot ja äänestysmateriaalin takavarikot käänsivät tiettävästi monia katalonialaisia äänestämisen ja jopa itsenäisyyden kannalle.
Sunnuntain tapahtumat toimivat varmasti samalla tavalla mutta vielä voimakkaammin. Ne ovat myös omiaan kasvattamaan separatistien osakseen saamaa kansainvälistä tukea. Sen saavuttaminen on ollut itsenäisyysliikkeille kautta maailman sivun suurempi haaste kuin tekniset laillisuuskysymykset.
Olen seurannut Katalonian tilanteen kehitystä tiiviisti yli kymmenen vuotta. Ennen tätä sunnuntaita en ole pitänyt itsenäistymistä lähitulevaisuudessa todennäköisenä, erityisesti koska hyvinvoivan alueen asukkaiden puheet sorrosta ovat tuntuneet niin liioitelluilta.
Eivät tunnu enää.