• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Kahvin juonnin lopettaminen.

Itsellä se kahvin vaikutus on ehkä enempi "rauhoittava" kuin "piristävä". Senkään takia ei oikein sellaiset kahvin yleisesti negatiivisena pidetyt piirteet pahemmin tunnu osuvan, ainakin näin kun juo sitä käytännössä vain aamulla ja ennen puolta päivää.
 
Olen jotenkin kahville herkkä kun jo 3 kuppia päivässä veti olon huonoksi. Ehkä siksi kun en kahvia lapsena juonut lainkaan. Tuli kuitenkin vuosikymmen aamu- tai iltapäiväkahvit nautittua.

Nyt kun lopetti kofeiinin säännöllisen käytön kokonaan, uni on sikeämpää ja näen mielestäni enemmän unia.

Ja jos pitää joskus tarttua tosissaan toimeen, yksi kuppi kahvia vetää vireyden ja keskittymisen tappiin. Uni tosin on heti vähemmän syvää, niin ei jää tapa päälle.
 
Jos olisit jatkanut tuota lainausta niin siinä olisi sanottu myös seuraavaa: "Results were complicated by poor study quality, and differences in age, gender, health status, and serving size." Olen itse hyvin skeptinen noille terveysväittämille.

Kiitos korjauksesta. En jaksanut lukea tuota Wikipedia-artikkelia tarkkaan, koska noita hyviä terveysvaikutuksia vaikuttaa olevan niin paljon.

Jos nyt ihan järjelläkin pysähtyy miettimään, niin kyseessähän on hyönteismyrkky (kofeiinin alkuperäinen tehtävä kasveissa siis). Jotenkin ihan absurdia ajatella että ihmiselle tekisi hyvää vetää tuota ainetta isoja määriä päivästä toiseen. Jotenkin myös huvittaa nämä jotka sanoo "joo juon 10 kuppia päivässä mutta en oo kyllä mitenkään koukussa" :lol:

En itsekään väittäisi että on hyvä vetää isoja määriä (10 kuppia), mutta joka paikassa aina luen että jos juo kohtuullisen määrän kahvia päivässä (3 kuppia?), että se on parempi kuin ei joisi lainkaan. Lopetin kahvin juonnin puoleksi vuodeksi aikaisemmin, koska sillä tienaa 20 euroa vuodessa (ajattelin että eihän siinä kahvissa oo mitään ravintoa, turha juoda sitä), mutta aloitin uudestaan (1-2 kuppia päivässä), koska aloin ajattelemaan että on parempi terveydelle jos juo kahvia, plus siitä tulee virkeäksi.

Wikipediassa mainitaan useita meta-analyyseja kans, ja ne pitäisi olla parempia kuin tavalliset tutkimukset

"A 2014 meta-analysis found that coffee consumption (4 cups/day) was inversely associated with all-cause mortality (a 16% lower risk), as well as cardiovascular disease mortality specifically (a 21% lower risk from drinking 3 cups/day), but not with cancer mortality.[148] Additional meta-analyses corroborated these findings, showing that higher coffee consumption (2–4 cups per day) was associated with a reduced risk of death by all disease causes.[149][150] An association of coffee drinking with reduced risk for death from various sources was confirmed by a widely cited prospective cohort study of ten European countries in 2017.[151]"
"A 2012 meta-analysis concluded that people who drank moderate amounts of coffee had a lower rate of heart failure, with the biggest effect found for those who drank more than four cups a day.[153] A 2014 meta-analysis concluded that cardiovascular disease, such as coronary artery disease and stroke, is less likely with three to five cups of non-decaffeinated coffee per day, but more likely with over five cups per day.[154] A 2016 meta-analysis showed that coffee consumption was associated with a reduced risk of death in patients who have had a myocardial infarction.[155]"
"A 2019 review found that one to two cups consumed per day had no effect on hypertension risk, whereas drinking three or more cups per day reduced the risk,[156] a finding in agreement with a 2017 analysis which showed a 9% lower risk of hypertension with long-term consumption of up to seven cups of coffee per day.[157] Another review in 2018 found that the risk of hypertension was reduced by 2% with each one cup per day increment of coffee consumption up to 8 cups per day, compared with people who did not consume any coffee.[158] By contrast, a 2011 review had found that drinking one to three cups of coffee per day may pose a slightly increased risk of developing hypertension.[159]"
"Meta-analyses have consistently found that long-term coffee consumption is associated with a lower risk of Parkinson's disease.[5]"
"In a systematic review and meta-analysis of 28 prospective observational studies, representing over one million participants, every additional cup of caffeinated and decaffeinated coffee consumed in a day was associated, respectively, with a 9% and 6% lower risk of type 2 diabetes.[170]"
The effects of coffee consumption on cancer risk generally indicate that it is safe, and with no effect[171][172] or produces a lower risk of cancer.[173][174] A 2011 review found that regular coffee consumption of up to 6 cups per day reduced the risk of several types of cancer.[175]

Artikkelissa toki mainitaan myös huonoja vaikutuksia, mutta näitä hyviä vaikutuksia näyttää olevan vähintään yhtä paljon, joten vähä vaikea sanoa varmasti että onko se kahvi hyvä vai ei?

 
Semmoiset 4 kuppia kahvia menee työpäivinä, kulutus pysynyt samana ainakin viimeiset 10 vuotta. Aamulla en edes kehtaa alkaa kotona kahveja keittämään siinä kuuden aikaan kun aikaahan siihen menee ja jotenkin tuohon aikaan herätessä ei maistu mikään ruoka muutenkaan, tulee vedettyä vain pari lasia vettä naamaan ja menoks, ja kun tietää että töissä on kahvit valmiina kun sinne saapuu.

Töissä sitten tasaiseen tahtiin kahvit tauoilla ja ruokatunnin aikaan.
Viimeinen kupillinen iltapäivällä klo 14:00, hyvin harvoin tulee kotona enää töiden jälkeen kahvia keiteltyä ellei sitten ole tullut ostettua jotain tuoretta pullaa vaikka paistopisteeltä tms. minkä kanssa on kiva hörppiä kahvit. Siinä viiden jälkeen illasta on kyllä viimeinen hetki keittää ja juoda kahvit, tuon jälkeen no-no jos meinaa nukkua.

Olosuhteiden pakosta töissä tulee juotua juuri tuota vaaleapaahtoista kuraa tyyliin Juhla Mokka, Kulta Katriina, Saludo, Pirkka Costa Rica... Kotona sitten paremmat, nautinnollisemmat eri merkkiä olevat tummapaahdot viikonloppuisin aina aamulla :coffee: ja joskus iltapäivästä myös kupillinen, ei aina kuitenkaan.

Viikonloppuna kyllä pärjää pelkästään aamukahvin voimalla, mutta töissä tulee juotua tavan vuoksi enemmän jo siinä 8 tunnin aikana.
En kyllä muista koska olisin viimeksi ollut päivääkään ilman kahvia niin mielenkiintoista voisi olla alkaako oireilemaan jos jättäisi täysin kahvin pois. :D
Sen muistan että joskus nuorempana tuli vedettyä tyyliin 10 kuppia päivässä ja siitä tuli kyllä vähän huono olo.
 
Wikipediassa mainitaan useita meta-analyyseja kans, ja ne pitäisi olla parempia kuin tavalliset tutkimukset

"A 2014 meta-analysis found that coffee consumption (4 cups/day) was inversely associated with all-cause mortality (a 16% lower risk), as well as cardiovascular disease mortality specifically (a 21% lower risk from drinking 3 cups/day), but not with cancer mortality.[148]

Nyt tulee pitkä teksti joka on kirjoitettu kolmen tunnin yöunien jälkeen.

Sen verran meta-analyyseistä että niissä vain katsotaan useaa tavallista tutkimusta. Jos sulla on sata huonoa tutkimusta niin ei se meta-analyysi niistä hyviä ja luotettavia tee. Ongelma näissä on että on jokseenkin mahdotonta tutkia luotettavasti että mitä tapahtuu jos henkilö juo kahvia koko elämänsä vrt. siihen että se ei juo. Nämä tutkimukset on kyselytutkimuksia joissa henkilöt itse ilmoittavat suurpiirteisesti että paljonko juovat kahvia. Sitten verrataan muihin tietoihin ja kuolemiin. Näin yksinkertaistaen. Tutkijat itsekin myöntävät näiden rajallisuuden, mutta tltapäivälehdet tykkäävät tehdä näistä myyviä otsikoita.

Kävin lukemassa tuon ensimmäisen linkkaamasi meta-analyysin. Kahvin juominen siis korreloi kuolemanriskin kanssa. 4 kuppia päivässä oli ns. paras skenaario, jolloin kuolemanriski laski 16% vrt. siihen että ei joisi kahvia ollenkaan. Se että joku asia korreloi, ei tarkoita että se aiheuttaisi sen suorasti. Tästä ei vaan voi vetää sitä johtopäätöstä että kahvi laskisi sinun tai minun kuolemanriskiä 16%.

Tuossa metatutkimuksessa kerrotaan itse asiassa noista rajoitteista hyvin selkeästi. Johtopäätös on se, että kohtuullinen kahvinjuonti saattaa vähentää kuolemanriskiä, mutta että syytä tälle ei voida sanoa, eikä voida olla varmoja johtuuko se muista tekijöistä kuin itse kahvin terveellisyydestä. Muuttujia on monia.

Heitän tässä nyt ihan omana spekulaationani esimerkiksi sen että tuossa metatutkimuksessa ei kontrolloitu ihmisen painoa. Mulla ainakin kahvi pitää nälkää loitolla ja kahvin litkiminen on auttanut painonhallinnassa. Ei nyt ole tähän hätään mitään tutkimusta aiheesta, mutta leikitään nyt kuitenkin ajatuksella että kahvinjuojat olisivat keskimäärin hieman laihempia. Jo pelkästään tämä voi selittää erot kuolleisuudessa, koska ylipaino nyt on todistetusti epäterveellistä, noin keskimäärin. Toisin sanoen kahvissa ei välttämättä ole mitään "terveellistä" ainetta joka vähentäisi kuolemanriskiä, vaan se yksinkertaisesti pitää sinut laihana, jolloin kuolemanriskisi laskee sitä kautta. Tämä on siis nyt täysin omaa mutuiluani enkä ole nyt lukenut aiheesta mitään mitä linkata. Tuossa metatutkimuksessa muuten sanottiin, että alueellista vaihtelua oli aika paljon. Esimerkiksi Japanissa nuo luvut eivät käyttäytyneet toivotunlaisesti. Heitän nyt mutulla taas että Japanissa ihmiset ovat laihoja muutenkin, joten ehkä kahvin "terveysvaikutus" katoaa koska sitä "ei tarvita" pitämään ihmiset hoikkina. En siis tiedä onko asia näin, mutta eivät kyllä tiedä nuo tutkijatkaan.

Ongelma on että näistä tutkimuksista, joissa se kieli on hyvin varovaista, tehdään sitten kirkuvia lööppejä tyyliin: "Kahvi on TERVEYSTUOTE, vähentää kuolemanriskiä 16%". Ja vielä sekin, että tuollaiset prosenttiluvut ilman asiayhteyttä ovat melkoisen turhia. Silloin kun näitä lukuja on yritetty muuttaa johonkin järkevään muotoon, niin on saatu sen kaltaisia tuloksia että kahvin terveyshyödyt saattaisivat lisätä ihmisen elinajanodotetta muutamalla kuukaudella. Siis koko elämän aikana! Se on täysin minimaalinen hyöty. Tupakointi esim. vähentää elämää arviolta 10 vuodella. Ton luvun kanssa ei tartte enää arpoa että onko tupakka epäterveellistä vai ei. Ne jotka syövät pari annosta kasviksia päivässä elävät vajaa 3 vuotta pidempään kuin ne jotka eivät syö yhtään. Näihin verrattuna tuo kahvi ei kyllä vaikuta kovin huikealta terveystuotteelta. Joskaan ei se nyt tuossa valossa vaikuta olevan kovin vaarallinenkaan. Paitsi sekin tuli vielä mieleen että noissa tutkimuksissahan ei ole niitä henkilöitä joile kahvi ei alkuunkaan sovi. Tuntuu olevan hyvin yksilöllistä että kuinka se vaikuttaa. Pointtina siis että jos Herra A toteaa jo varhain että kahvi ei hänelle sovi, koska aiheutti oireita X, Y ja B, niin tuollaisessa isossa tutkimuksessa hän menee ryhmään joka ei juo kahvia. Sen sijaan ne joille kahvi sopii saattavat litkiä sitä hyvillä mielin koko elämän. Tämä voi vääristää kahvin todellista keskimääräistä terveysvaikutusta. Realistisempi tutkimus olisi ottaa randomilla 1000000 ihmistä ja pakottaa puolet heistä juomaan kahvia koko elämänsä ja puolelta kieltää kahvi kokonaan. Silloin nähtäisiin paljon luotettavampi tulos siitä mitä kahvi tekee satunnaiselle ihmiselle, eli että onko kahvi terveellistä vai ei. Nythän se näyttää olevan erittäin marginaalisesti terveellistä niille jotka sitä ovat hyvillä mielin koko elämänsä juoneet :cool:
 
Mulla kahvi ei piristänyt tai väsyttänyt. Varmaan se kymmeniä vuosia jatkunut kahvinlitkiminen oli johtanut siihen, että normiannos kofeiinia piti vain olon normaalina. Tuo varmaan johti myös niihin aika koviin vieroitusoireisiin(pääkipu, kestoväsymys). Nyt kun on juonut vähemmän kahvia ja ainoastaan vähäkofeiinista niin olisi mielenkiintoista kokeilla potkiiko oikea kahvi eri tavalla. Mutta jätän tuon testaamisen pahan päivän varalle, nyt ei ole tarvetta piristää keinotekoisesti oloa. Se oli kyllä mielenkiintoista, että ouran datassa ei näkynyt mitään muutoksia unen osalta. Moni muu juttu on löytynyt mikä vaikuttaa uneen merkittävästi. Hyvä unihygienia on kova juttu. Sekin tuli todistettua, että mulle ei sovi mikään raskas ateria kovin lähellä nukkumaanmenoaikaa tai pysyy syke koholla yön yli.
 
Mielenkiintoisia kokemuksia muilla...kunnon addiktiota, vieroitusoireita, vatsavaivoja yms. Itse vedän sen 3 kuppia arkisin ja pari viikonloppuisin. Kahvi ei ole koskaan juurikaan piristänyt eikä väsyttänyt. Jos jää viikoksi kahvit juomatta, niin mitään ei huomaa.

Ehkä jos vetäis litran tai pari päivässä, niin saattaisi alkaa vatsa porisemaan :hmm:
 
Varsinkin syksyisin kun on pimeää, koleaa, saattaapa olla myös kylmää. Kun aamulla on aikaisin pakko herätä, vituttaa, niin se mikä saa sitten nousemaan sängystä ei ole suinkaan hampaiden harjaus tai kohta neljään kuukauteen aamun ensimmäinen rööki, vaan kahvi tippumaan. Hampaat ehtii pestä pudotessa ja sitten kuppia jäähdyttelemään ja näyttöpäätteen äärelle. Sumppi on tullut viimeaikoina entistä merkittävämmäksi että vaikea kuvitella ilman sitä sängystä pääsevän. Ehkä sitä tulisi vaihtoehtoisesti sitten harrastettua "torkuttelua" kännykän herätyskellolla.


Kyllä saan keskipäivällä juomisessa helpostikkin vatsavaivoja, tärinää ja ahdistusta, mutta säännöllisesti toistuessa niihinkin toleranssi kumminkin on aina muutamassa viikossa kasvanut (Ja säännöllisyyden poistuessa taas laskenut).
 
Kofeiiniton kahvi ei toki ole täysin kofeiinitonta. Mutta onko kukaan muu kokeillessaan yllättynyt, kuinka paljon siinä kuitenkin tuntuu kofeiinia olevan?

Kahvia en ollut noin 10 vuoteen juonut, kun kokeilin kofeiinitonta. Vaikutus tuntui olevan samaa luokkaa kuin teessä. Placeboa?

Edit: Vissiin osittain placebo.
1602832219308.png
 
Minulla loppui kahvin negatiiviset vaikutukset kun vaihdoin espressoon. Normisuomalaista kun joi niin se ei välttämättä piristänyt, mutta kädet ja jalat kylmeni ja hermostutti. Neljän jälkeen ei uskaltanut juoda kun vei yöunet. Nykyisin voin kipata pikkuisen essun huiviin vaikka yhdeksältä illalla. Tämänaamuista:
 
Hyvä unihygienia on kova juttu. Sekin tuli todistettua, että mulle ei sovi mikään raskas ateria kovin lähellä nukkumaanmenoaikaa tai pysyy syke koholla yön yli.
Hiukan offtopic, mutta ei kai tuo sovi kenellekään jos mennään terveys edellä. Raskas ateria niin että vatsalaukku täynnä ja prosessoi siellä ruokaa vielä tunteja, ei tämä voi olla mitenkään hyvä ja unenlaatu siten ei voi myöskään olla parasta mahdollista. Ehkä aamuyöstä.

Olen miettinyt paljon tuota kofeiinin vaikutusta yöuneen ja nimenomaan yöuneen ei siihen että olenko pirteä illalla. Onko tästä enemmän tutkimuksia?
Missä ajassa kofeiini häviää kehosta jotta uni olisi kofeiiniherkilläkin syvää.
 
Hiukan offtopic, mutta ei kai tuo sovi kenellekään jos mennään terveys edellä. Raskas ateria niin että vatsalaukku täynnä ja prosessoi siellä ruokaa vielä tunteja, ei tämä voi olla mitenkään hyvä ja unenlaatu siten ei voi myöskään olla parasta mahdollista. Ehkä aamuyöstä.

Olen miettinyt paljon tuota kofeiinin vaikutusta yöuneen ja nimenomaan yöuneen ei siihen että olenko pirteä illalla. Onko tästä enemmän tutkimuksia?
Missä ajassa kofeiini häviää kehosta jotta uni olisi kofeiiniherkilläkin syvää.

Normaalisti 5-6h kofeiinin puoliintumisaika. Siitä en tiedä mikä puoliintumisaika jaukaman ääripäissä on.
 
Mä kehittelin aikanaan makalaatikkodietin. Maksalaatikko on erinomaisen täyttävää, ja tule pienelläkin annoksella syönyt olo. Päivällä pystyy maskisteeraamaan itseään, eli pitämään nälässä, muttta yölä ei. Eli illalla pitää syödä jotain, jotta nukkuu levollisesti. Silloin syödään kolmannesrasia maksalaatikkoa. Seuraavana päivänä taas itudiettiä tms.
 
Tietty off topiccia, mutta toi toimiva syöminen on kovin erilainen eri ihmisille. Mulle toimii parhaiten 4h syömättömyyttä ennen nukkumaanmenoa. Jos on pieni nälkä tai ainakin kevyt olo niin nukun parhaiten. Osa ihmisistä taas ei sitten pysty nukkumaan ollenkaan, jos on yhtään nälkä.
 
Voinko edes sanoa lopettaneeni, jos en oikein ikinä edes aloittanut?

Joskus teininä pari vuosikymmentä sitten imin aamulla sitä kahvia, koska kaikki muutkin sitä imivät. Hyvin pian kuitenkin huomasin, että mun mahalle kahvi on ihan vitun perseestä. Yksikin kupillinen ja muualtakin hyvinki pieni määrä saa mahan sekaisin. Se ei siis jatkunut kovinkaan pitkään kunnes lopetin. Oikeasti kahvia en ole sen jälkeen juurikaan juonut ja silloin kun olen, maha menee heti sekaisin. Oli se kahvi laadultaan ja lähteeltään mitä tahansa. Aina kahvin juonnista 24h eteenpäin maha on sekaisin.

Siirryin itse juomaan mehuja. Vähän liikaakin. Sokerista seurasi hammas ongelmia jotka loppuivat siihen kun lopetin mehujekin juonnin.

Valitettavasti opiskelujen aikana aikasina aamuina totuin energia juomiin. Näitä imen yhden tölkin päivässä. Joskus lopettanut sellasiks kuukaudeks tai pariks ne, mutta aina tulee takas. En juo niitä minkään "energian" vuoksi vaan siksi, että ne maistuvat hyvältä. Tölkki menee päivän ensimmäisen aterian jälkeen. Muutoin vaan vettä.

Vedestä puheen ollen, silloin kun en viitsi juoda noita niin hiilihapollinen vesi tuntuu hyvältä korvikkeelta. Sitä juomalla pystynyt pitään erinäisiä addiktioita loitolla jostain syystä. Kylmää hiilihapollista vettä. Emt miksi, mutta toimi. Aina kun teki kaataa kurkustaan alas jotain niin joi sen sijaan hiilihapollista vettä ja pysty taas oleen vähän aikaan ja sitku ei voinut niin toisti saman.
 
Olen vähentänyt pikkuhiljaa kahvia 3 kupista nyt 1 kuppiin. tässä on mennyt kauan aikaa. nykyään vaan aamusin tulee pääsäännöllisesti juotua kahvia jos ei satu missään kyläilemään. muuten olen korvannut noi kaksi muuta kuppia teellä.
 
Suomikahvi on se verran erikoiskahvia että siinä on kaikki kahvin negatiiviset puolet maksimoituna. Ei tuota juoda missään muualla eikä varmaan suostuttaisikaan. :-)
 
Mä lopetin kahvinjuonnin kertaheitolla kolmisen vuotta sitten. Pari päivää piti kärsiä lievästä päänsärystä, mutta ei sen kummempaa. Plussina ihon kunto selkeästi parempi, kusella ei tarvitse juosta lainkaan niin paljoa ja vatsavaivat vähenivät huomattavasti.
Omaan vireystasoon kahvilla ei ole juuri ollut vaikutusta koskaan, enkä tykkää olla addiktoitunut mihinkään asiaan liikaa. Joskus tulee päähänpistoja että voisi juoda kupin kahvia mutta menee hyvin äkkiä ohi nuo ajatukset.
 
Suomikahvi on se verran erikoiskahvia että siinä on kaikki kahvin negatiiviset puolet maksimoituna. Ei tuota juoda missään muualla eikä varmaan suostuttaisikaan. :)

?

Täällä juodaan tyypillisesti vaaleapaahtoista kahvia joka vaatii korkeamman luokan papuja kuin pitkään paahdetut pavut ja lisäksi puhdasta vettä jotta niistä saa hyvää. Vaaleassa paahdossa muutenkin aromit tulevat paremmin esille. Vai mihin oikein viittaat "suomikahvina" ja mitkä negatiiviset puolet?
 
?

Täällä juodaan tyypillisesti vaaleapaahtoista kahvia joka vaatii korkeamman luokan papuja kuin pitkään paahdetut pavut ja lisäksi puhdasta vettä jotta niistä saa hyvää. Vaaleassa paahdossa muutenkin aromit tulevat paremmin esille. Vai mihin oikein viittaat "suomikahvina" ja mitkä negatiiviset puolet?

Johtuu varmaan siitä että perus Juhla Mokka on sitä Suomikahvia. Vaaleapaahtoista ja kitkerää, mautonta tai jopa hieman pahanmakuista vaikka olisi tuoreeltaan keitetty.
Siinä ei paljoa puhdas vesi auta.

Mistä tuo fakta että vaaleapaahtoinen vaatii parempia papuja? Itse luulin aina että se tummapaahto vaatii niitä parempia papuja (arabicaa)
Tummapaahtohan on yleisempää muualla maailmassa, mutta Suomessa juodaan eniten vaaleapahtoista. Johtuuko tuo sitten jostain pula-ajasta sotien jälkeen ja sen aikana, tiedä häntä. :)

Omiin empiirisiin tutkimuksiin pohjautuu oma mielipide kahveista: Perus Juhla Mokka tai muu "Suomikahvi" on aika mitäänsanomatonta, jopa pahaa.

Ei tarvitse kun Lidlistä ostaa Bellarommin Goldia tai Mövenpickiä, molemmat siis keskitummaa paahtoasteeltaan. Ja voittaa kyllä maussa kaikki "Suomikahvit"

Mutta makuasioitahan nämä on.

Muokkaus: Korjattu arabica siis se parempi papu, eikä robusta.
 
Viimeksi muokattu:
Johtuu varmaan siitä että perus Juhla Mokka on sitä Suomikahvia. Vaaleapaahtoista ja kitkerää, mautonta tai jopa hieman pahanmakuista vaikka olisi tuoreeltaan keitetty.
Siinä ei paljoa puhdas vesi auta.

Mistä tuo fakta että vaaleapaahtoinen vaatii parempia papuja? Itse luulin aina että se tummapaahto vaatii niitä parempia papuja (robustaa)
Tummapaahtohan on yleisempää muualla maailmassa, mutta Suomessa juodaan eniten vaaleapahtoista. Johtuuko tuo sitten jostain pula-ajasta sotien jälkeen ja sen aikana, tiedä häntä. :)

Omiin empiirisiin tutkimuksiin pohjautuu oma mielipide kahveista: Perus Juhla Mokka tai muu "Suomikahvi" on aika mitäänsanomatonta, jopa pahaa.

Ei tarvitse kun Lidlistä ostaa Bellarommin Goldia tai Mövenpickiä, molemmat siis keskitummaa paahtoasteeltaan. Ja voittaa kyllä maussa kaikki "Suomikahvit"

Mutta makuasioitahan nämä on.


Tummalla paahdolla saadaan hävitettyä huonojen papujen pahoja makuja kaikkien muiden makujen ohessa kun siitä iso osa makuja katoaa joten papujen laadulla ei ole niin paljoa väliä kuin vaaleassa paahdossa jossa on paljon makuja. Vaaleassa paahdossa ei voida tuosta syystä käyttää huonolaatuisia papuja.

Ammattikahvimaistajat käyttävät vaaleapaahtoista kahvia maisteluun koska vaaleassa paahdossa on aromit tallella.

Johtuuko tuo sitten jostain pula-ajasta sotien jälkeen ja sen aikana, tiedä häntä. :)

Vaaleapaahtoiset pavut on kalliimpia niin tuskin johtuu.



Tässä esim. selitetty.



1. Light roast lets the origin notes shine through, dark roasts don’t

2. Dark roasts cover up the flavor of low quality coffee beans


6. Light roasts are a bit more expensive than darker roasts

"Since light roasts tend to be Arabica beans, this also means that they’re a bit more expensive. Arabica beans are more expensive to begin with.

This is due to the low crop yield of Arabica trees, and due to the large demand from clients, and dues to how prone it is to some disease ans pests, and also because top top everything off, Robusta trees produce too much in the first place.

So this all contributes to making the Arabica bean some sort of princess of the coffee industry.

Finally, there’s also the fact that lighter roasts require a keen eye, ability to judge the coffee’s roast level by sound (or cracks like popcorn), smell, alongside everything else.

So, if you really want a light roast that’s good, you have to know what you’re doing. This means more attention, and better paid workers. Which again, translates to coffee that’s more expensive.

It’s easy to reach the dark roast level and then turn off the ovens, but it’s much more difficult to stop it at a light level."




Vaaleapaahtoinen kahvi on vähän kuin hienostokahvia verrattuna tummaan paahtoon.
 
Viimeksi muokattu:
Ennen join yhden kupin päivässä (aamulla) paitsi joskus satunnaisesti enemmän jos esim. olin jossain kylässä. Sitten työelämään siirtyessä se kasvoi 2-4 kuppiin päivässä. Nyt olen yrittänyt tiputtaa takaisin tuohon yhteen aamulla ja ei enempää, välillä tulee päivällä juotua toinen kuppi vaikka en missään kahvitteluilla olisikaan. Eihän nuo isoja määriä ole koskaan olleet, mutta olen tuntenut välillä selkeää väsymystä jos olen juonut enemmän kahvia päivässä.
 

Tummalla paahdolla saadaan hävitettyä huonojen papujen pahoja makuja kaikkien muiden makujen ohessa kun siitä iso osa makuja katoaa joten papujen laadulla ei ole niin paljoa väliä kuin vaaleassa paahdossa jossa on paljon makuja. Vaaleassa paahdossa ei voida tuosta syystä käyttää huonolaatuisia papuja.

Ammattikahvimaistajat käyttävät vaaleapaahtoista kahvia maisteluun koska vaaleassa paahdossa on aromit tallella.



Vaaleapaahtoiset pavut on kalliimpia niin tuskin johtuu.



Tässä esim. selitetty.



1. Light roast lets the origin notes shine through, dark roasts don’t

2. Dark roasts cover up the flavor of low quality coffee beans


6. Light roasts are a bit more expensive than darker roasts

"Since light roasts tend to be Arabica beans, this also means that they’re a bit more expensive. Arabica beans are more expensive to begin with.

This is due to the low crop yield of Arabica trees, and due to the large demand from clients, and dues to how prone it is to some disease ans pests, and also because top top everything off, Robusta trees produce too much in the first place.

So this all contributes to making the Arabica bean some sort of princess of the coffee industry.

Finally, there’s also the fact that lighter roasts require a keen eye, ability to judge the coffee’s roast level by sound (or cracks like popcorn), smell, alongside everything else.

So, if you really want a light roast that’s good, you have to know what you’re doing. This means more attention, and better paid workers. Which again, translates to coffee that’s more expensive.

It’s easy to reach the dark roast level and then turn off the ovens, but it’s much more difficult to stop it at a light level."




Vaaleapaahtoinen kahvi on vähän kuin hienostokahvia verrattuna tummaan paahtoon.

Jätit sitten tämän pois samasta postauksesta.

3. Dark roasts offer more body and texture to the cup of coffee
This is one of the reasons dark roasts have a place on the market.

They offer more body, and a more definite ‘mouthfeel’ to the cup of coffee.

Lighter roasts tend to taste a bit watery or weak, aside from all the flavor they offer. This is mostly because light roasts don’t have the oil sheen on the outside, and they don’t start to dry out as a dark roast.

The coffee oils offer even more depth to dark roasts, which again makes the coffee taste stronger, or more defined.

Of course, there is such a thing as too much body. A very dark roast will produce a coffee bean that grinds down too easily, and produces a lot of coffee dust.

Which in turn can make the coffee too cloudy and definitely require a paper filter to keep out all the gunk.

Mutta kuten sanottu, makuasioita. :coffee:

En minä mikään snobi espressorunkkari ole, mutta tummapaahtoinen Ei-suomalainen medium tai tummapaahtoinen pussikahvi maistuu vain niin paljon paremmalta kuin perus vaaleapaahto mitä täällä myydään.
 
Viimeksi muokattu:
Pojat kinastelee.
Vaaleassa paahdossa on tallella hyvin kofeiini, jonka takia jakstte olla kärttyisiä ja väkivaltaisen arvaamattomia.

Suomalainen kahvin on arabicaa, joka on laadukkaampaa, ja ihan eri kasvikin kuin robusta. Olisikin kiinstavaa, milaista olisi suomalaispaahto robustasta ;-)

Suomessa on hyvää se että kierto on kovaa, eli sekä paahto, että jauhatus on erittäin tuoretta. siis jauhetussa. Ostapa suomalaista papuna, on wanhaa ja kallista. Muttei toki niin vanhaa kuin Lidlin paahdot. Jotka vielä suojakaasussa. Niissä taitaa olla varasta-ennen päiväys kaksi vuotta ;-)
 
Ihmiset juo pannullisen multa mokkaa ja ihmettelee, miksi ei pakki toimi ja aina vituttaa... koittakaa kerrankin ostaa jotain laadukkaampaa pienpaahtimokahvia ja yllättykää. Hankkikaa vielä mylly papujen jauhamiseen. Tai pyytäkää ensiksi sen myyjän mylläämään pavut.
Ja että vaaleapaahtoisessa olisi paremmin maku tallella? Kyllä se on niin, että huonoista raaka-aineista valmistettu tummapaahtoinen kahvi on huomattavasti parempi kuin vaaleapaahtoinen. Ihan siitä johtuen, että se hyvä vaaleapaahtoinen jää vaisuksi. Se ei ole huono, mutta sieltä puuttuu se tekstuuri ja viimeinen silaus, jota tummapaahtoisuus tarjoaa. Mutta ennemmin juon laadukasta vaaleaa paahtoa, kuin multamokan tummaa.
 
Itsellä kanssa loppuu lipittäminen, kun nyt käytössä oleva kahvipaketti tyhjenee. Koskaan en ole mausta sen kummemmin pitänyt, mutta typerä tapa on ollut sitkeässä. Lopettanut olen aiemminkin (pisimmillään varmaan puolisen vuotta ilman). Viimeksi kaffettelu lähti käyntiin ketodietin myötä (rasvakahvit aamulla ohjeen mukaisesti, hyi helvetti--mutta toimii). Päivässä tuota menee keskimäärin normaalisti se 2-5 mukia (muki ~2,5dl), mutta välillä on päiviä, ettei tule juotua ollenkaan. Silloin kun viettää enemmän aikaa tietokoneen edessä, niin kulutus kasvaa huomaamatta. Täytynee koittaa vähentää nyt asteittain, niin josko lopetuspäänsärky olisi siedettävämpää.
 
Viimeksi muokattu:
Ite ostan aina halvinta mitä löytyy, Lidlin Intenso, 1,49€ paketti. Toimii ihan hyvin, ja olen kuullut muitakin jotka on kehunu sitä.

Mikäs tuo Intenso on? Vai onko kyseessä kenties tämä? :hmm:
Perfetto Kahvi - Mikä ei tapa, vahvistaa!

Henkilökohtaista kokemusta tuosta kahvista ei ole, mutta tuo arvostelu kertoo ihan tarpeeksi. :rofl:
No joo, taitaa mennä vähän off-topicin puolelle...
 
Mikäs tuo Intenso on? Vai onko kyseessä kenties tämä? :hmm:
Perfetto Kahvi - Mikä ei tapa, vahvistaa!

Henkilökohtaista kokemusta tuosta kahvista ei ole, mutta tuo arvostelu kertoo ihan tarpeeksi. :rofl:
No joo, taitaa mennä vähän off-topicin puolelle...

Joo, tuota se on. Sen nimi on Intenso nykyään. Mitä kahvia itse suosittelisit? Olen kokeillut muutamia eri kahveja, mutta en ole löytänyt mitään kovin paljon parempaa kuin tuo Intenso. Ainoa oli luomu Kultakatriina, joka oli vähä parempaa, mutta hintaa oli varmaan tuplasti enemmän, mutta ei se maku nyt ihan tuplasti parempaa ollu.
 
Joo, tuota se on. Sen nimi on Intenso nykyään. Mitä kahvia itse suosittelisit? Olen kokeillut muutamia eri kahveja, mutta en ole löytänyt mitään kovin paljon parempaa kuin tuo Intenso. Ainoa oli luomu Kultakatriina, joka oli vähä parempaa, mutta hintaa oli varmaan tuplasti enemmän, mutta ei se maku nyt ihan tuplasti parempaa ollu.

No jos tuo maistuu niin mikäs siinä, eihän hyvää kannata mennä vaihtamaan.
Ja kuten todettu sata kertaa, niin makuasiat on makuasioita ja niistä voi kiistellä.
 
Nikotiini pilkkoo kofeenia elimistössä. Olin ennen ketjupolttaja ja kahvia meni samalla paljon. Lopetin polttamisen 2007 (mitä nyt kännissä tulee tänäänkin polteltua), mutta kahvin juontia jatkoin vielä 10v sen röökin lopettamisen jälkeen. Muutama vuosi sitten huomasin, että kofeenista jää lopulta aina se tietty veemäinen viba, joka vaatisi spaddun tai pari. Joten lopetin kofeeninkin pariksi vuodeksi.
Nyt alkanut taas menemään pari/kolme kuppia työpäivinä. Ja tulee niitä paskoja viboja kofeeinista vielä nykyäänkin aina joskus.

En enää muista mikä se tarkka syy oli niihin kofeiniin aiheuttamiin viboihin, mutta joku selvä ja hyvin tunnettu syy siinä kuitenkin oli, että mitä se kofeiini tekee elimistössä.
 
Paahto tosiaan polttaa kofeiinia kahvista pois; mitä tummempi paahto, sitä vähemmän on kofeiinia. Toisaalta arabicassa on luontaisesti vähemmän kofeiinia kuin robustassa. Itse sotken kahvilaatuja myllyssä, eli minulla on tummaa napolilaista, joka on paahdettu rasva pintaan, jolloin papu tippuu huonosti myllyyn, ja tämän takia lisäsi settiin hieman vaaleampaa intialaista MonsoonMalabaria. Nykyisin mix vaihtelee hieman sen mukaan mikä on meininki, onko kyläilijöitä ja onko fiilis kovinkin italialainen ;-)
 
Tulee nykyisin juotoa aika vähän kahvia. Aiemmin meni helposti se pannullinen päivässä, kun olin työttömänä kotona. Meni ehkä enemmän ajankuluna kuin ihan nautintona. Nyt kun on töissä, niin menee se yksi kuppi aamupalalla ja sitten töissä yksi tai kaksi kuppia. Illalla ei sitten oikein enää kotona tee edes mieli.
Joisin varmaan haudutettua teetä mieluummin, mutta jotenkin se kahvin keittäminen on vaan kätevämpää.
 
Nosto..

Kahvia tullut juotua yli 10-vuotta alkuun maidon kanssa, mutta lopetin maidon käytön, joten kahvi mustana mennyt useamman vuoden ajan. Enimmäkseen juon vaaleapaahtoista suodatinkahvia.

Haluaisin tehdä pidempi aikaisen kokeilun olla ilman kahvia, pisin aikani on tähän mennessä ollut pari-kolme viikkoa, mutta pitkäaikais käyttäjänä en huomannut tällä olevan suurempia vaikutuksia. Kahvin juonnilla kohtuullisena määränä ei ole haittaa, mutta toki sen huomaa että kun itsekin juonut monta vuotta kahvia niin se tuntuu lisäävän hikoilua ja hiki haisee ihan järkyytävän pahalle, samoin myös jos jostain syystä stressaa niin kahvi lisää stressiä.

En tiedä aloittaisiko vähentämällä vai lopettaisiko kerrasta vai korvaisiko teellä. Toisekseen halu ihan kokeilimsen halusta.
 
En tiedä aloittaisiko vähentämällä vai lopettaisiko kerrasta vai korvaisiko teellä. Toisekseen halu ihan kokeilimsen halusta.

Jos meinaat vähentää niin suosittelen päättämään etukäteen että koska kahvia voi juoda. Esimerkiksi kuppi aamulla tai lounaan yhteydessä.

Teellä korvaaminen toimii hyvin jos teetä on sitten saatavilla aina tarvittaessa. Muuten se helposti lipsahtaa kahvin juomiseksi.

Mä lopetin kanssa ihan ns. huvin vuoksi. Sitä oppii itsestään uusia asioita kun vähän muuttaa toimintatapojaan. Nyt tosin menee taas pari-kolme kuppia päivässä mutta ihan eri tasolla kuin joskus aikoinaan.
 
Jos ainoastaan kofeiini tekee haittaa eikä kahvi niin jacobs kofeiiniton kahvi on ihan juotavan makuista.
 
Olen tässä huomannut, että kahvi alkaa turvottamaan ihan perhanasti. Olen koittanut vähentää eri ruoka-aineita selvittääkseeni mistä turvotus ja närästys johtuu, mutta tänään huomasin, että iltapäivällä kahvilassa juodun flat whiten jälkeen alkoi taas turvotus ja itsellä se on niin pahaa, että vatsassa on ilmaa ja turvotusta niin paljon, että sydän ihan muljahtaa kun on painetta vastassa. Juon muuten vain 2 kuppia matalakofeiinista kahvia aamulla ja harvoin muuten.

Pitänee seuraavaksi kokeilla ilman kahvia.
 
Olen tässä huomannut, että kahvi alkaa turvottamaan ihan perhanasti. Olen koittanut vähentää eri ruoka-aineita selvittääkseeni mistä turvotus ja närästys johtuu, mutta tänään huomasin, että iltapäivällä kahvilassa juodun flat whiten jälkeen alkoi taas turvotus ja itsellä se on niin pahaa, että vatsassa on ilmaa ja turvotusta niin paljon, että sydän ihan muljahtaa kun on painetta vastassa. Juon muuten vain 2 kuppia matalakofeiinista kahvia aamulla ja harvoin muuten.

Pitänee seuraavaksi kokeilla ilman kahvia.
Ettei olis laktoosi mikä turvottaa? :P

Itellä menee 1-2 litraa kahvia päivässä. Määrä ei niinkään vaikuta unen saantiin vaan juomisen ajankohta. Kolmen jälkeen ei meikän kannata kahvia arkisin juoda tai seuraava päivä on aika ankea. Ei toki ihan joka kerta tämäkään.

Ja addiktihan tässä on. Jos syystä x ei saa aamulla kahvia, niin iltapäivällä päätä särkee armottomasti. Kuppi kahvia ja päänsärky on vartissa historiaa.

En ajatellut lopettaa, mutta vähentämistä olen miettinyt ihan testimielessä.
 
Ettei olis laktoosi mikä turvottaa? :p

Itellä menee 1-2 litraa kahvia päivässä. Määrä ei niinkään vaikuta unen saantiin vaan juomisen ajankohta. Kolmen jälkeen ei meikän kannata kahvia arkisin juoda tai seuraava päivä on aika ankea. Ei toki ihan joka kerta tämäkään.

Ja addiktihan tässä on. Jos syystä x ei saa aamulla kahvia, niin iltapäivällä päätä särkee armottomasti. Kuppi kahvia ja päänsärky on vartissa historiaa.

En ajatellut lopettaa, mutta vähentämistä olen miettinyt ihan testimielessä.
Laktoosi-intoleranssi on, mutta himassa käytän kauramaitoa ja kaupungilla muita laktoosittomia.
 
Satunnaisin väliajoin tulee lopetettua kahvin juonti hetkeksi kokonaan, kun toleranssi keulii ja sen seurauksena määrät kasvavat. Nyt on pysynyt mukillisessa aamulla ja toisessa lounaalla. Välillä on tullut juotua kolme mukillista ennen lounasta, yksi lounaan päälle, pari mukia iltapäivällä ja sitten vielä kotona päivällisen jälkeen. Mitä enemmän juo, sitä enemmän väsyttää päivällä ja nukuttaa huonommin yöllä. Surkea päihde, mutta maistuu hyvältä.

Lopetuksen olen yleensä tehnyt kerrasta poikki -tyyliin. Pari päivää väsyttää ja on pää kipeä.
 
Juuri totesin vaimolle, että tuleepa juotua paljon kahvia. Aamulla kuppi, parin tunnin töiden aloituksen jlk kuppi, lounaan jlk kuppi, päiväkahvi ja töiden jlk kuppi. Saatiin puolisenvuotta sitte kahvikone, joka nappia painamalla jauhaa pavut ja siitä niin helppo ottaa. Nyt tämä vkl mennyt vain aamukahvikupilla ja tarkoitus olisi pitää tämä. Kyseessä enemmän tapa kuin maun takia. Vatsaa olisi tarkotus rauhoittaa, mörisee sen verran pitkin päivää.

Joskus ollut kuukauden ilman, eka viikko hirveä päänsärky, mutta sen jälkeen ei mitään huomattavaa vaikutusta oloon. Ehkä vatsa rauhallisempi. Myös darrassa kahvi maistuu ihan hirveältä :D
 
Työpäivinä 3-4 kuppia, kotona vapaalla 1-2. Pysynyt kohtuullisena. Lounaan jälkeisen jälkkärikahvin jätin pois joitain kuukausia sitten, rauhoitti hieman vatsaa.
 
Join kylässä pitkästä aikaa puoli mukia suomalaista kahvia. Vatsa sekaisin, tärisytti eikä millään saanut nukuttua. Onneksi juon normaalisti vain ehkä maksimissaan tusinan espressoja...
 
Tätä menoa kahvipaketti on pian 10€ ja huoltamoillakin kuppi on jo 2,5€ usein. Pitää kai periaatteen vuoksi vähentää :coffee:
 
Olen kyllä tyytyväinen jos löydän Monsoon malabaria alta 30e/kg eikä hinnat tosiaan laskemaanpäin...
 
Lopetin joskus pitkäaikaisen tupakoinnin noin vaan ilman ongelmia enkä huomannut mitään muutosta, en vieroitusoireita enkä edes muutoksia terveystilassa (toki pitkäaikaiset terveyshyödyt valtavat). Sitten samalla hybriksellä lopetin kahvin, mutta kun tiesin saavani jäätävän klo 11 päpäänsäry, loivensin viikon. Joka päivä yksi kuppi vähemmän, lopulta myös kaakao ja tee tauolle. Vielä parin viikon päästä oli päänsäryn aavistus tuossa yhdentoista maissa. Toisin kuin tupakanpoliton, ei kahvin ollut tarkoituskaan loppua kokonaan, joten edelleen tulee juotua kahvia ja teetä.
 
Saako jotkut kahvista oikeastikin pärinöitä? Joskus on tullut juotua töissä 10 kuppia kahvia ilman suurempia vaikutuksia, enkä edes yleensä juo kahvia kotona viikonloppuisin.

Ehkä kahvi huonontaa unta, jos sitä juo illalla, mutta en ole siinäkään huomannut mitään päivänselvää vaikutusta. :hmm:
 
Olen pääasiassa siirtynyt kofeiinittomaan kahviin. Tykkään kahvin mausta, mutta pärinä on aivan liian voimakas. Ikävä kyllä kofeiiniton ei ole yhtä hyvää. Suuri osa mausta katoaa prosessissa.

Nyt viime aikoina valitettavasti suunta on ollut siihen, että kofeiinia tulee otettua jos ei työt muuten maistu. Sikäli huono tapa, että se on aika sairas tapa elää elämää.

Vinkkinä antaisin, että jos ei seinään halua lopettaa, blendaa kofeiinitonta ja normaalia kahvia pikku hiljaa miedommaksi. Ja pidä huoli että annos pysyy samana.

Tässä langassa kun osa hehkuttaa tiettyjä kahvilajikkeita ja tuotteita, niin vähän ihmettelen. Menettekö myös AA-ketjuihin hehkuttamaan laatuviskejä? ;)

 
2021 tammikuussa todettiin mahahaava, jolloin siirryin juomaan teetä (pääsääntöisesti vihreää teetä). En huomannut mitään vierotusoireita kahvin juonnin lopettamisesta. Viime lokakuussa kävin kontrolligastroskopiassa jossa todettiin mahahaavan parantuneen, mutta siitä huolimatta olen pysytellyt teessä. Toki silloin tällöin juon kahvia etenkin kylässä ollessani. En kylläkään mikään himojuoja ollut, töissä aamulla eka kuppi ja yhdeksältä toka kuppi. Viikonloppuisin vain aamulla yksi kuppi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 829
Viestejä
4 578 259
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom