Samoin ohjelmointia pitäisin uhattuna alana, jos AI saadaan opetettua hetkessä pelaamaan voitollisesti supernopeudella Atarin pelejä ja voittamaan ihmiset Shakissa, miksi se ei osaisi ohjelmoida?
Itse asiassa AI osaisi varmaan korjata ja optimoida legacya ihan eri tavalla kuin ihmiset
Ensinnäkin ohjelmointi itsessään on eri asia kuin ohjelmistoteollisuus/ohjelmistotuotanto yms. Työelämässä ohjelmistokehittäjältä vaaditaan nykyään läjä eri taitoja joista ns. puhdas koodin tuotto on vain yksi osa-alue. Esim. asiakaskommunikaatio, speksien selvittäminen, palavereissa istuminen, brainstormaaminen yms. on aikalailla arkea.
Kun miettii kaikkia niitä asioita mitä ihmiset tekee työkseen tai ylipäätään, ohjelmointi on komplekseimmasta päästä ja kun tähän lisätään ihmiselementit kuten asiakkaat yms. niin kompleksisuus kasvaa entisestään. Erilaisia permutaatioita ja kaikkia mahdollisia tilanteita ja niiden suhteita toisiinsa on aivan mieletön määrä.
Kun tekoäly oppii pelaamaan jotain peliä on yhdistelmä taas yleensä erittäin triviaali: muutama toimenpide/action joilla peliin voidaan vaikuttaa (inputit) ja yleensä suhteellisen suoraviivainen ja yksinkertainen lopputulos (output).
En siis vertaisi pelaamista ja softakehitystä keskenään.
Toiseksi, sitten taas kun mietitään ohjelmistokehityksen historiaa niin käytännössä aina ohjelmointia on automatisoitu ja nämä ovat vain johtaneet uusiin abstraktiotasoihin joiden päälle aletaan rakentamaan uutta tavaraa. Esim. kaikki nykyään käyttävät joko kääntäjää tai tulkkia koodatessaan eivätkä itse muuta koodiansa manuaalisesti konekielelle tai kirjoita omaa kääntäjää joka projektiin. Veikkaisin että tekoäly tulee automatisoimaan/helpottamaan joitain yksittäisiä suljettuja alueita ohjelmistokehityksessä ja tekee työstä tehokkaampaa mikä todennäköisesti johtaa kasvavaan kysyntään ja entistä suurempi osa asioista arjessa ja elämässä tulee siirtymään tietotekniikan piiriin. Päinvastoin kuin oletuksesi, veikkaisin että IT-alalla työn kysyntä ja tarjonta tulevat molemmat kasvamaan reilusti.
Kolmanneksi, jos kuitenkin hypoteettisesti oletetaan että ohjelmointi saataisiin täysin tekoälyn hoidettavaksi niin sanoisin että mielenkiintoiset ajat ovat tulossa. Tekoälyn kannalta keskeisin ammatti ja se miten koko homma edes mahdollistuu on ohjelmointi itsessään, joten jos pystyt automatisoimaan ohjelmoinnin täysin tekoälyn kautta niin sen lisäksi että tällöin todennäköisesti myös kaikki muutkin maailman ammatit/toimenpiteet voidaan automatisoida, mikä estäisi tekoälyä luomasta uusia tekoälyjä? Filosofian rajat käytännössä paukkuvat, mutta tällainen tilanne johtaisi teoriassa loputtomaan ja äärimmäiseen kehitykseen ihmiskunnan kannalta.
Toki tekoälyä ja sen kehittymistä tulee aina rajoittamaan fyysisen maailman realiteetit kuten hardwaren lämpötila, muisti ja tallennuskapasiteetti, verkkojen nopeus ja toimivuus yms. Missään määrin vähättelemättä tekoälykehitystä ja sen saavutuksia, nykyinen AI/ML hype on kuitenkin 99.9% bisnesmiesten ja asiasta mitään ymmärtämättömien Linkedin fiilistelijöiden paskanjauhantaa.