”Nyt kun kahden vuoden jälkeen puhetta katsoo, niin kyllä hävettää ja pyydän anteeksi.” Näin sanoo valtion rahapelimonopoliyhtiö Veikkauksen varatoimitusjohtaja
Velipekka Nummikoski HS:n haastattelussa perjantaina.
[––]
Nummikoski puhuu videolla leikkiä laskien, mutta tämän viikkoisesta Twitter-keskustelusta ilmenee, että osa ihmisistä on pahoittanut mielensä Nummikosken puheesta ja huumorista. Moni pitää puhetta sopimattomana.
”Huumori on erittäin vaativa laji.”
Veikkauksen rahat tulevat pelaajilta, joista osalla on peliongelma tai -riippuvuus.
Nummikoski pyytää nyt kaksi vuotta myöhemmin häpeissään anteeksi vanhoja puheitaan.
”Tuohon aikaan muutamassa tilaisuudessa käytin tuota samaa menetelmää. Sain siitä kielteistä palautetta ja luovuin siitä. Huumori on erittäin vaativa laji. Kyllä sen kanssa kannattaa aina olla tarkkana”, Nummikoski sanoi HS:lle perjantaina.
Nummikoski kehottaa videolla Veikkauksen edunsaajaryhmiä puolustamaan Veikkausta aina, kun esimerkiksi Suomen rahapelijärjestelmää kyseenalaistetaan.
”Aina missä tahansa näette, että Suomen rahapelijärjestelmää haastetaan – syystä tai toisesta, millä tahansa perusteella – toivoisin, että nousette barrikadeille puolustamaan järjestelmää ja kertomaan sen eri ulottuvuuksista ja hyvyydestä”, Nummikoski sanoi syyskuussa 2017.
Hänen mukaansa rahapelijärjestelmän eri ulottuvuudet huomioiden ”Suomen järjestelmä on taatusti maailman paras rahapelijärjestelmä. Sillä tavalla se on myös puolustamisen arvoinen”.
[– –]
Nummikoski sanoi perjantaina HS:lle, ettei enää pitäisi samanlaista puhetta kuin kaksi vuotta sitten. Hänen mukaansa itse viesti on yhä tärkeä ja ajankohtainen, mutta nykyään hän ilmaisisi asian toisella tapaa.
Nummikoski kertoo halunneensa korostaa Veikkauksen tärkeyttä myös edunsaajien kannalta. Hänen mielestään rahapelaamisesta käytävä keskustelu on tervetullutta, koska rahapelijärjestelmällä on iso merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa niin historiallisesti, haittojen kannalta kuin edunsaajien kannaltakin.
Varatoimitusjohtajan viesti on silti edelleen sama.
”Jos mietitään kansalaisten näkökulmasta, niin se, että järjestelmä nojaa ehdottomasti siihen, että pelaamisen pitää olla vastuullista ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja. Myös kansalaisten yleisen hyväksyttävyyden kannalta sillä on merkitystä, että tuotto menee hyvään tarkoitukseen”, Nummikoski sanoo.
”Tuottohan menee aina jonnekin. Suomessa se on ratkaistu niin, että se menee hyvään tarkoitukseen, mikä on parempi kuin että se menisi jonnekin muualle. Tämä on yhdistelmä, joka on suomalaisen rahapelijärjestelmän eittämätön vahvuus.”