Henriquez
SER OMISTAJA
- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 1 253
No paskaa ainakin siinä mielessä, että vain 2011 -kannan suorittimissa on ollut tinatut lämmönlevittäjät Sandyn jälkeen.
Jos olen oikein käsittänyt, niin kyse on TIM materiaalista.
Ovat perustelleet tahnaan siirtymisen sillä, että kestävyys olisi parempi. Enkä kyllä ihmettele, sillä kyllähän tuo eliminoi mikromurtumien synnyn ja tätä kautta sitten prossun leviämisen.
Lämmönlevittäjän pinnalla käytetään nikkeliä, jotta atomit eivät reagoi kuparin kanssa. Sen päällä on vielä kerros kultaa adheesion parantamiseksi. Ylhäältä alaspäin rakenne menee jokseenkin niin ,että ensin tulee lämmönlevittäjä, toisena TIM - matereiaali joka yhdistää ytimen ja lämmönlevittäjän. Näiden kaikkien alla on juotos "nypyt" ja niiden alla PCB. Tämä komeus sitten istuu socketin päällä.
Nyt sitten ytimen ja pcb:n välissä on vielä reunoilla erityinen alue, joka estää lämpölaajenemisen tuoman vaurion.
Eli materiaalit menee näin esim sandyissa:
Lämmönlevittäjä:
Nikkeli
Kupari
Nikkeli
Kulta
++++ adheesiivinen
Indium yhdistää tässä 1mm kerroksellaan
++++adheesiivinen
Ydin:
Kulta
Nikkeli +Vanadiumi
Titanium
Silikoni
Ongelma tulee siinä vaiheessa, kun silkoni ja kupari täytyy saada toisiinsa kiinni. Tina ei tätä pysty tekemään, vaan siihen käytetään esim indiumia. Tina ei sido silikonia ja kyseinen materiaali reagoi vahvasti lämpöön negatiivisella tavalla. Indium ei taas "kutistu" niin paljon, joten parempi vaihtoehto sille. Indiumia käytetty aiemmin.
IHS:n "liimaminen" juotosprosessissa PCB:hen aiheuttaa indiumin kutistumista, joka vetää siis näitä rakenteita toisiaan kohden. Tämä johtaa epätasaisen lämmönlevittäjän muodostumiseen. prosessin aiheuttama lämpösykli aiheuttaa mikromurtumia ja nämä mikromurtumat laajenevat, kun tietty määrä lämpösyklejä saavutetaan. Tämä ongelma kasvaa, mitä pienempään valmistustekniikkaan mennään.
Tästä syystä on siirrytty valmistamaan juotoksen korvaavaa tapaa eli "purkkatahnaa" meidän kesken keskusteltuna. Purkkatahnan vaihto kunnon TIM-soppaan antaa kellottajille enemmän tilaa TJmax-arvoa silmälläpitäen.
Eli kuten aina, on olemassa ne plussat ja miinukset.
Sitten tietysti se riski siihen, että käy näin:
Skylaken viiden kerroksen PCB:n paksuus 0,8mm.
Viimeksi muokattu: