Intel Arc -spekulaatioketju (Xe-HPG)

Mun mielestä Arcissakin on potentiaalia, ei toki ykkösnäyttikseksi mutta teknisessä mielessä. RT-puoli on jopa vahva, arkkitehtuuri skaalautuu kivasti korkeilla resoilla ja suorituskykykin on ihan asiallinen niissä peleissä, joissa palikat osuu kohdalleen. Jos Battlemagesta tulee jo korkeamman kategorian malleja, niin kyllä saattaa olla jo ihan harkitsemisen arvoinen. Pääasia, että pysyisivät mukana vähän hämmentämässä.
Potentiaalia on. Se on nyt Intelistä kiinni miten saavat ajureita kehitettyä. Nyt tulokset ovat ihan laidasta laitaan riippuen siitä onko peli optimiitu vai ei.
 
Potentiaalia on. Se on nyt Intelistä kiinni miten saavat ajureita kehitettyä. Nyt tulokset ovat ihan laidasta laitaan riippuen siitä onko peli optimiitu vai ei.

Jes. Nuo huiput osoittavat potentiaalin. Teollisuustermeillä pitäisi saada "prosessi stabiiliksi" :-D On Intelistä itse kiinni tosiaan miten paljon he saavat näiden nyt myynnissä olevien/tulevien näyttisten tehoja nostettua myöhemminkin ajureita päivittämällä ja työskentelemällä pelifirmojen ja noiden engine-firmojen kanssa.
 
Io-techin uutis-toimituksessa nukutaan? Yksi historiallinen rauta launchi kuitenkin kyseessä.
 
Vähän kyllä nyt jäätiin tuosta Intelin hypettämästä 50% perf/$ parannuksesta. Lisäksi ajurit ovat vielä aika pahasti vaiheessa ja niitten viilaamisessa menee vielä hetki.
 
Olihan näistä io-tech:n youtubessa lyhyt esittely. Harmi että näissä Suomi-hinnat on ilmeisesti siellä reilussa 400 eurossa, joten siitäkään ei tule kilpailuetua vs 3060, joka on ilmeisesti näiden suora kilpailija.
 
Io-techin uutis-toimituksessa nukutaan? Yksi historiallinen rauta launchi kuitenkin kyseessä.

Vasta 12. Päivähän nämä tulevat myyntiin ja uutinen Intelin antamista teholukemista on ollut jo viikon verran io-techin sivuilla. Intel on myös ilmoittanut ettei Suomeen tule näytekappaleita niin mitään omia testejä on vaikea tehdä ennenkuin itse ne ostaa…
 
Jep, Sampsahan ilmoitti jo aiemmin että näytekappaleita ei olla saamassa ja pitää jostain saada ostettua se näyttis ennen ku pääsee testailemaan.
 
Duoboli varmaankin...Itse olen sitä mieltä että ok. Intel on mukana mutta ei se mitään joulua tuo kuluttajalle vaikka joku niin kuvittelee! Intel ei nyt missään vaiheessa ole ojentanut kättä ns. kuluttajan suuntaan joten miksi nytkään? Aika UFOa uskoa että näillä kikkaleilla jotain muuta tehtäisiin kun haalittaisiin markkinoita jotka nyt ova jääneet Inteliltä muiden koplattaviksi! Se että markkinoilla on 3 valmistajaa ei todellakaan takaa mitään joulua kuluttajalle: Riittää kun kaksi tasavahvaa kilpailee kukkulan kunikuudesta. Esim. Intel oli prossupuolella ihan suvereeni vuosia: hinnat jotka jokainen tietää, kehitys marginaalista jne. Tuli AMD ja Ryzen...miten kävi? Intel jäi ihmettelemään omaa ihanuuttaan ja AMD otti valtikan haltuunsa. Intel ryhdistäytyi, teki oikeasti töitä prossujensa kanssa vs. AMD jne. Intel tekee nykyään kuluttaja prossuja joissa on 32 ydintä! Ne edelleen tekisi 1501 kantaisia 4/8 core prossuja ilman AMD:tä. Se on vinksallaan että joku luulee että Intel olis jonku kuluttajan asialla:)
Siis 32 säiettä ja 24 ydintä uusimmassa jos pilkkuja aletaan. On se hyvä aloitus Inteliltä vaikka ajuriongelmien vuoksi myöhässä. Ja vaikka Intel ei ole kuluttajan asialla niin kilpailu on.
 
Gamers Nexukselta ARC 770 revikkaa. TL;DW: ajurit edelleen aivan totaalinen roihuava roskispalo



Harmi ettei yhdessäkään pelissä ei ollut testattu säteenseuranta päällä. Mielestäni oleellisempi pointti tuosta olisi poimia, että tuo A770 ei ainakaan kunnolla pärjää AMD:n 6600 XT:lle, mikä olisi about samanhintainen mikäli tuo lähtee MSRP hinnalla.

Jayz oli joitain testannut RT päällä jolloin se oli ollut samaa tasoa 3060 kanssa, mikä siis (RT kanssa) päihittää 6600 XT:n reilusti.



HU oli testannut myös virrankulutusta, leipä maistuu melkein kuin pienimmälle big naville, mikä on vähän ehkä yllättävää. Muistimäärä on noihin oikeisiin verrokkkeihin toki suurempi, mutta ei niin paljon suurempi. Joko jäähy on todella hyvä tai sitten noi raportoidut lämpötilat on napattu jostain viileämmästä kohtaa. Linkattu tuo kohta erityisesti.


HU oli testannut vain yhtä peliä RT päällä, jossa se yllättäen oli näistä suorituskykyisin.

Samaten äkkiseltään ei näkynyt yhtään testiä sillä skaalausjuttumoodilla.
 
Julkaisusta voisi tehdä päätelmiä. Intelin päässä taidettiin tehdä valinta, että kerta ajurit on aivan vaiheessa, niin pitkitetään julkaisua niin pitkälle kuin suinkin mahdollista, että ajureista johtuvaa bugailua on aikaisempaa vähemmän. Oli kuitenkin julkaistava tuossa kohtaa, jos meinaa ollenkaan julkaista. Noita testejä katsoneena voisin tehdä sellaisen havainnoin, että korttien kaikkea käyttöä huomioiden ajurit olivat noin 65-75% valmiit suhteessa siihen, mitä niiden pitäisi launchissa olla.
 
Jooh, eipä tarvitse tuohon hintaan edes tarjota noille mahdollisuutta käydä omassa kokoonpanossa
 
Onko mitään käsitystä/arviota millä aikataululla Intel saisi ajurit kuntoon? Meneekö vuosia ja montako?
 
Onko mitään käsitystä/arviota millä aikataululla Intel saisi ajurit kuntoon? Meneekö vuosia ja montako?
Luulisi Intelin intresseissä ns. uutena tekijänä olevan mahdollisimman nopea korjaus ainakin pahimpiin ongelmiin. Mahdotontahan se on sanoa, mutta veikkaisin, että bugikorjauksia tulee muutaman kuukauden viiveellä viimeistään.
 
Sopivasti jouluksi, on aikaa räplätä
Tässä vielä lyhyesti tavallaan jo tutut askeleet (en ota kantaa toimiiko)
  1. Aseta Arc Controlin tehonkulutusraja maksimiin
  2. Lopeta Arc Controlin prosessi tehtävienhallinnasta
  3. Pysäytä Arc Control Service tehtävien hallinnasta
  4. Poista GPU käytöstä ja ota se uudelleen käyttöön laitehallinnasta (tai käytä Custom Resolution Utilityn Restart64.exe -sovellusta)
  5. Käynnistä Arc Control
  6. Käynnistä Arc Control Service
  7. Säädä Arc Controlin tehonkulutusraja uuteen maksimiinsa
 
Onko näitä kellään käytössä, miten suoriutuu? Itseä kiinostaa tuollainen a770 kasautamassa olevaan itx-kokoonpanoon, kodin yleiskoneeksi ja satunnaiseen pelailuun mm. hll/pubg. Kannattaako, hinta ei olisi paha..?
 
Onko näitä kellään käytössä, miten suoriutuu? Itseä kiinostaa tuollainen a770 kasautamassa olevaan itx-kokoonpanoon, kodin yleiskoneeksi ja satunnaiseen pelailuun mm. hll/pubg. Kannattaako, hinta ei olisi paha..?

Ei ole itsellä käytössä, mutta mikäli uutena olet ostamassa niin ainakin revikoiden mukaan edullisempi AMD RX6700XT FPS-lukemien valossa vie tätä mennen tullen..
 
Proshopilla näkyy olevan Asrockin A750 pienessä alessa (333,33€). Uskaltaisikohan tuohon hintaa ottaa testiin vai odottelisiko suosiolla seuraavaa sukupolvea...
 
Viimeksi muokattu:
Proshopilla näkyy olevan Asrockin A750 pienessä alessa (333,33€). Uskaltaisikohan tuohon hintaa ottaa testiin vai odottelisiko suosiolla seuraavaa sukupolvea...
Eipä tuohon hintaan ainakaan voi paljoa kaduttaa. Itseä houkuttelisi se Acerin hybridi mallinen A770 jos olisi tarvetta kortille.
 
Ruotsissa Komplett myy Intelin Limited edition - näytönohjaimia, tulossa lähetettäväksi ensi viikolla. Itse pyysin ruotsalaista tuttua varaamaan ja ostamaan A770:n ja lähettämään minulle, kun Komplett ei taida Suomeen myydä. Varastosaldo näyttäisi olevan reaaliaikainen eli varaus vähentää saldoa.


Onko arviota milloin tulisi jonkinlainen arvostelu?
 
Arc A750 näyttää näillä hinnoilla hyvinkin jo houkuttelevalta. Jonkin verran on kysymyksiä mielessä, mutta taitaa olla että ostan itse ja raportoin?

1) Steven avausvideon jälkeen taidan päätyä Asrockiin (A750 Challenger D @ Datatronic). Limited on ihan hyvännäköinen GPU:ksi, mutta teipattu backplate, tiukat piuhaläpiviennit ja ~50 ruuvia harmittaisi vielä joku päivä.




Asrockin tuulettimien käynnistysrutinoista on täälläkin käyttäjäarviossa mainittu: ASRock Intel Arc A750 Challenger D OC -näytönohjain, 8GB GDDR6
Oliko muilla jo tätä, onko se ihan rimpula?

2) Ajurisähellys. Windows-asentelu on selkeää, mutta Linux-ajuritilanne taitaa päivittyä tiheämmin kuin Intelin ohjeet, käyttäjäblogit ja reddit.
Ubuntu 22.04:n tilanne mitä oon tähän mennessä tajunnut:
- Intelin oma Ubuntu-ohje vaatii nimenomaan kernelin OEM 5.17.0-1020.
- Tuoreempi Mesa ja kernel 6.0+ taitaa olla parempi tie? Esim. Intel Arc Dedicated GPUs, Linux Kernel 6.0, and latest Mesa on Ubuntu 22.04
* Tässä mainittiin että VA-API (encode/decode) toimii, jostain muistan lukeneeni että vasta kernelistä 6.2 eteenpäin? Liittyy HuC-tukeen, mikä on aiemmissa versioissa defaulttina poissa.
* Oltava siis melko valmiina siihen, että Ubuntun vakiokerneleillä ei pärjää. HWE:kään ei vielä auta.


3) Idlekulutus. ASPM-asetuksilla tätä saa jo pienemmäksi, mutta miten pieneksi?

Nyt kun saatavuus ja hinnat alkaa olla jo kunnossa, olisko hyvä avata Arc 750/770 -ketju? Edit: Jatkoin täällä Intel Arc A770 / A750 -ketju (ACM-G10)
 
Viimeksi muokattu:
Tätä on ollut ihan jännä seurata alusta lähtien. Ekat spekulaatiot, joita kuultiin jo aikoja sitten olivat (ainakin minulle), että Intel hakee jotain n. 3070 tasoista avausta huipussaan. Launchin yhteydessä tämä näytti todella kaukaiselta, mutta nyt ajuripäivitys kerrallaan ollaan pikkuhiljaa pääsemässä aika lähelle tuota lähtöspekulaatiota. Se mihin esim. Arc A770:n lopulta päädytään jää vielä nähtäväksi. Battlemage alkaa tässä jo kiinnostamaan, tuo "lähes 3070" ei ole vielä minulle tarpeeksi hyvä parannus, että lähtisin tekemään päivitystä koneeseen. Jos Battlemage menisi tuonne 4070:-4080 tasolle niin se olisi jo ihan varteenotettava kortti itsellenikin. Aikataulut ovat vaan vielä niin kovin hämärän peitossa. Jotain ekoja huhuja oli, että Intelin ekat "Enthusiast" tason kortteja voitaisiin ehkä odottaa Q1-Q2 2024.... ehkä ihan niin kauas ei jaksa kärvistellä.

Intel's Arc GPU Roadmap Leaked: Two Battlemage GPUs Coming in 2024 | Tom's Hardware (tomshardware.com)
1678045738558.png

Toi redgamingtech nyt ei muuten hirveästi vakuuta ja Intelin suunnalta itseltään taas ei ole pahemmin käsittääkseni aikatauluista kuulunut Arcin launchin jälkeen mitään. Ehkä parempi, että ei spekuloisi mitään ja katsoisi vaan sitä mikä jo on tarjolla :-D
 
Jotain ekoja huhuja oli, että Intelin ekat "Enthusiast" tason kortteja voitaisiin ehkä odottaa Q1-Q2 2024.... ehkä ihan niin kauas ei jaksa kärvistellä.
2024 on vielä pitkä matka eikä säästöt intelillä kyllä helpota vain menoja aiheuttavaa yksikköä
Delivering $3 billion in cost savings in 2023, on the path to $8 billion to $10 billion in annualized savings by the end of 2025. This includes the difficult steps previously taken to reduce headcount and the company’s ongoing efforts to reduce other operating expenses. The company is also temporarily reducing compensation and rewards programs for employees and executives, and the board has decided to temporarily reduce its compensation as well. This is in addition to the exit of seven non-core businesses since early 2021, as the company continues to sharpen its focus and drive a best-in-class operating structure.

Eiköhän koko se yksikkö ole jo tuolloin myyty jollekin tai lopetettu jos ei mene kaupaksi.
 
Saas nähdä. Kyllähän noita spekulaatioita näkee, mutta voi hyvinkin olla, että tämä on Intelille myös must-win battle, jotta pysyy tekoälyteknologiassa hardwarepuolella mukana.
 
Saas nähdä. Kyllähän noita spekulaatioita näkee, mutta voi hyvinkin olla, että tämä on Intelille myös must-win battle, jotta pysyy tekoälyteknologiassa hardwarepuolella mukana.

Näin. Vaikka desktop ei ole Intelin markkinaosuuksissa merkityksetön segmentti, niin ei Intel pelkkien pelaajamarkkinoiden vuoksi lähtenyt GPU-bisnekseen, vaan siksi koska näkivät sen trendin isommassa kuvassa, miten yhä suurempi painoarvo laskentatehosta ja tehtävistä lankeaa rautatasolla GPU:lle. Tekoälyteknologia tukee tätä samaa trendiä. CPU on jäämässä toissijaiseksi komponenteiksi niin serveri- kuin desktop-puolella. Intelin on ollut pakko reagoida. Ei tämä tule pelkäksi kokeiluksi jäämään.
 
Näin. Vaikka desktop ei ole Intelin markkinaosuuksissa merkityksetön segmentti, niin ei Intel pelkkien pelaajamarkkinoiden vuoksi lähtenyt GPU-bisnekseen, vaan siksi koska näkivät sen trendin isommassa kuvassa, miten yhä suurempi painoarvo laskentatehosta ja tehtävistä lankeaa rautatasolla GPU:lle. Tekoälyteknologia tukee tätä samaa trendiä. CPU on jäämässä toissijaiseksi komponenteiksi niin serveri- kuin desktop-puolella. Intelin on ollut pakko reagoida. Ei tämä tule pelkäksi kokeiluksi jäämään.
Nimenomaan ei ole merkitsetön kun tekee miinus merkkistä tulosta n.6% liikevoitosta vuodessa. Kertoisitko mihin tämä tieto perustuu muuhun kun mutuun?
 
Juu sitä ajattelinkin eli faktaa, kovaa faktaa.:facepalm:

Niin, en nyt ymmärrä mitä lähdet kyseenalaistamaan? Tosissasiko väität, että Intelillä on varaa ajaa alas GPU-osaston, vaikka ei vielä tuota mitään?

E: Kannattaa todellakin katsoa sitä markkinaympäristöä teknologian tulevaisuuden vaatimusten suhteen. Ihan yhtälailla Intel voisi samantien luopua omasta CPU-suunnittelusta nyt kun prosessi on kilpailijoita jäljessä ja keskittyä tehtaiden pyörittämiseen muiden sirusuunnittelijoiden tarpeisiin.
 
Viimeksi muokattu:
Niin, en nyt ymmärrä mitä lähdet kyseenalaistamaan? Tosissasiko väität, että Intelillä on varaa ajaa alas GPU-osaston, vaikka ei vielä tuota mitään?

E: Kannattaa todellakin katsoa sitä markkinaympäristöä teknologian tulevaisuuden vaatimusten suhteen. Ihan yhtälailla Intel voisi samantien luopua omasta CPU-suunnittelusta nyt kun prosessi on kilpailijoita jäljessä ja keskittyä tehtaiden pyörittämiseen muiden sirusuunnittelijoiden tarpeisiin.
AI yksiköitä voidaan ympätä prossuun, Intel on todella rajusti kehityksessä jäljessä näyttispuolella ja jos paskat ajat jätkuu, niin tuollainen ei kannattava, ei kiinnostava osa (erillisnäyttikset) ajetaan alas kyllä taatusti kohtuu helposti ensin..
 
Tuo erillis-GPU-puolen alasajo saattaisi olla riski kuluttajallekkin. Mikäli ajurituki ei jatku, voi jäädä luu käteen jos rauta ei osaa pyörittää jotain ohjelmaa sekunda-ajureilla.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä kortti tuntuu olevan tuohon hintaluokkaan. Tiedä sitten miten vanhemmat pelit toimii, kun ei vielä testeissä ole paljon näkynyt.

 
Ihana kortti! En olisi kymmenen vuotta sitten uskonut näkeväni päivää, jolloin budjettikoneeseen kannattaa valita Intelin kortti ja AMD:n suoritin.
Sama, laitoin kahteen paikkaan tilaukseen ja se joka lähtee ensimmäisenä liikkeelle niin sillä mennään!

Positiivisesti yllättynyt, että kortti on parempi kuin RTX 4060 ja vielä huomattavastikin!
 
HUBin Cost per frame vertaus ei kovin hyvin täsmää Suomen hintojen kanssa.

Heillä käytössä 250USD B580 ja 300USD RTX 4060, mutta Proshopilla näköjään B580 kalliimpi, 339€ vs 309€. Lähes olemattomaksi kutistuu bang 4 buck ero.
 
HUBin Cost per frame vertaus ei kovin hyvin täsmää Suomen hintojen kanssa.

Heillä käytössä 250USD B580 ja 300USD RTX 4060, mutta Proshopilla näköjään B580 kalliimpi, 339€ vs 309€. Lähes olemattomaksi kutistuu bang 4 buck ero.
8GB versio tosin taas sitten törmää ongelmiin 1440p Ultralla. Vielä joutuu tekemään uhrauksia Intelin kanssa, mutta itse kannustan ihan vaan senkin takia, että saa kilpailijan mukaan kisaan.
Intelin näytönohjain saa kuitenkin toistuvasti enemmän FPSää verrattuna 4060:een.

AMD on toistuvasti todistanut, ettei se kykene kilpailemaan korkealla tasolla NVIDIAn kanssa eikä siihen pyri.
 
HUBin Cost per frame vertaus ei kovin hyvin täsmää Suomen hintojen kanssa.

Heillä käytössä 250USD B580 ja 300USD RTX 4060, mutta Proshopilla näköjään B580 kalliimpi, 339€ vs 309€. Lähes olemattomaksi kutistuu bang 4 buck ero.

Tottahan tuo. Vissiin ympäri Eurooppaa on nuo Intelin kortit ihme hinnoissa. Toki pitää ottaa huomioon että vertaavat julkaisuhintoja eivätkä nykyisiä markkinahintoja
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 452
Viestejä
4 538 448
Jäsenet
74 799
Uusin jäsen
STW1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom