Tiedustelin tuossa asennusaikatauluja parista lähifirmasta ja samalla kyselin vähän pumpuista suosituksia. Kumpikin asentaja sanoi, ettei ole Gree Amberista juuri hyvää sanottavaa. Googlettelun perusteella ei lämpöpumppufoorumillakaan tuosta juuri hyvää löytynyt:
Gree Amber 35 kokemukset
Yllä mainittuja Toshiboita tuossa katselin myös, mutta niistä näyttäisi puuttuvan WiFi-tuki. Panasoniceista uupuu ilmeisesti myös ja alkaa ainakin tuo kärkipään VZ12 Heatcharge -malli olla jo melkoisen suolasen hintainen. Pumppu saa vaikka maksaakin muutaman satasen enemmän, kunhan se ajaisi asiansa mahdollisimman hyvin eikä sitä tarvisi olla jatkuvasti harrastamassa ja kaitsemassa.
Edit: Tuo Mitsun LN 35 malli näyttäis kyllä edelleen omaan silmään aika fiksulta valinnalta, kun noita VTT:n käppyröitäkin katselee (toki siellä testattu 25, mutta oletan että isompi malli mukailee sitä aika pitkälti). En ehkä nyt ihan hahmota tuon liian tiheän sulatuksen haitallisuutta, jos käytännön mittauksissa kokonaishyötysuhde on kuitenkin ihan parhaimmistoa?
Meillä ollut nyt pari talvea tuo Mitsun LN-35-malli ja tässä kokemuksia.
Ensimmäisenä talvena oli hullunkierto-ongelmaa alkutalvesta / kun huomasin asian, mutta se oli helppo ja nopea hoitaa:
1. Sähkärin toimesta ulkoyksikön koppa auki. Siellä oli se sulatusanturi jäässä jäätyneen kennon sulamisveden vaikutuksesta pakkasessa (anturin nokassa jäätippa, joten näytti kennon lämpötilan väärin & veti Mitsun logiikalla vikatilaan -> hullunkiertoon).
2. Anturin siirto keskiputkeen (tätä ei ole pakko tehdä, mutta minulla pysynyt ainakin ulkoyksikkö sulana mitä nyt kennon alareunaan hieman keräsi jäätä, mutta ei ongelmaksi asti. Ei tarvinnut sulatella, sulasi vähät itsessään lauhalla kelillä. Anturin siirron avulla saa vielä normaalia pitempiä käyntijaksoja).
3. Anturin eristys Armaflexilla tai vastaavalla ja koppa kiinni, that's it. Sen jälkeen ei ole tarvinnu koppaa aukaista.
Toinen talvi meni ilman yhtään hullunkiertoa ja muuten pumppu pelannut mallikkaasti. On selvinnyt yli -30'C pakkasista ja saanut koko aikaa olla päällä. Lämmintä on riittänyt ja kesällä tehokas viilennys. Voin suositella kyllä Mitsua, kun tietää tämän hullunkierron ja miten siihen voi varautua. On mielestäni myös designiltaan todella siistin näköinen
Ei ole siis "out of the box" käyttövalmis, mutta ei paljoa vaadi. Nykymalleista en tiedä onko menneet parempaan suuntaa, kun en ole aktiivisesti keskustelua seurannut. Lämpöpumppufoorumilla lisää tietoa löytyy kyllä.
Jos nyt asennuttaisin Mitsun itselle, niin pyytäisin asennusfirmaa asennuksen yhteydessä ainakin eristämään ulkoyksikön sulatusanturin nykyiselle paikalleen, niin ei tarvisi pakkasella alkaa jumppaamaan tuota. Ei pitäisi kyllä vaikuttaa takuuseen mielestäni millään lailla. Kyllä asennusfirmoilla ainakin osalla on tietoa näistä, vaikka niitä eivät julkisesti myönnä. Ongelmat ilmenevät vasta siinä vaiheessa, kun kelit menevät pakkaselle ja eivät käy välissä plussalla, jolloin mahdollinen jäätippa voisi sulata anturin nokasta ja ongelma (suunnitteluvirhe mielestäni) ei paljastuisi.
P.S: Se on totta, että Scanofficelta kuin huoltoliikkeiltäkään on turha tässä asiassa apuja saada. Laitoin kyselyä Scanofficelle silloin, mutta näköjään sieltä tulee kaikille vastaus, että: "Huurteella on tuhat kertaan huonompi lämmönjohtavuus kuin kuparilla. Sen takia kenno kannattaa pitää puhtaana" Eivät kuulema tunne myöskään laitteen sulatuslogiikkaa, sillä se on valmistajan tietoa.
*****
Edit. 4/2023: voin suositella kaikille Mitsubishi Electric LN-omistajille sulatushuijausta "
MitsuRunner", minkä avulla Mitsubishi Electric ilmalämpöpumpusta LN- tai LN-2 saa todella hyvin & hyvällä COP:lla läpi vuoden toimivan ILP:in. Tein tästä
oman postauksen, ettei veny tämä liian pitkäksi.
Lisätietoa tuosta modauksesta
täältä.
*****