Ilmalämpöpumput eli ILPit

Liittynyt
31.10.2022
Viestejä
149
Millä te saatte ne rakennuspaljut pidettyä pitkillä pakkasjaksoilla niin että ensinnäkin irtoaa maasta ja toisekseen saa jäälohkareen sieltä pois? :)
Pari pientä laudanpätkää altaan alla. Jäälohkare on toistaiseksi irronnut kun on vähän "levitellyt" reunoja ja sitten paiskannut ympäri. Pari kertaa on pohjaan pitänyt potkaista mutta toistaiseksi on vielä irti lähtenyt. Tuohon on silikonit suihkutettu aikalailla vuosi sitten, niistä tuskin on enää apua. Tänä vuonna tuo talvi tuli niin yllättäen...
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
197
joku tuossa yhtälössä ei täsmää, ettei vaan olis joku muu kuitenkin lisälämmittämässä. Tai jostain syystä tosi pieni lämmityksen tarve. täällä asuinrakennuksen ilppi on jääpötköä ja vettä laskenut alleen jo vaikka kuinka monta rakennuspaljullista pakkasten alusta lähtien, sähkönkulutuksella 5-16kWh/päivä. Ainoana lämmönlähteenä semmosella pyynnillä että pysyy 21c.
Meilläkin tulee vettä 40 - 60 litraa viikossa. Hyvin on paljusta lähtenyt, kun vähän levittelee paljua ennen kuin kääntää ympäri. Toiset on silikonia suihkinu paljun pintaan, mutta ite en oo sitä vielä tarvinnut.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
On tuossa jo vissiin 3 vai 4 talvea ollut. Lämmittää syksystä kevääseen talven yli ja kesällä viilentää. Ehkä joku 2kk pois pelistä per vuosi, kun sattuu olemaan ulkolämpötilat kohdillaan eikä ole tarvetta pitää päällä.

Samalta näyttää mihin aikaan talvesta tahansa, eli ilman kosteuden en usko olevan syynä. Kai sitä voi rasituksella yrittää jos testailisi saisiko jäätä kerrytettyä, enkä ihmettelisi jos ei kertyisi? On se vähän eri asia jos pyynti on 30c ja puhallus täysillä. Mutta näin asuintilan lämmityksellä nuo pyynnit, niin tulos tämä. Nollan tuntumassa tai kun menee plussalle lämpötilat, niin tiputan pyynnin 20c. Muuten sitten pakkasilla 22c ja puhallus kakkosella. Sehän humisee tuollakin asetuksella sen verran kovin että jos vitosella sisätilan yksikkö puhaltelisi, niin ei tulisi kuuloonkaan.

Takkatila1 pidän päällä, niin puhallus tulee kokoajan ilman vedon poistoa niin kuin kuuluukin näissä Toshiboissa.
No jos sulla ei ole takkaa päällä niin ota toi takkatila pois. Mikäli jäätä ei tule, ei konekaan tee työtänsä täydellä kapasiteetillaan. Meillä tulee n.50l viikossa.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 369
Mikähän keväällä asennettuun Mitsun AP35 pumppuun tuli, kun ei ollut eilen lämmittänyt toimistotilaa? Jotenkin nihkeästi tuntuu muutenkin toimivan.

Pyynti 21,5 c
Puhallinnopeus AUTO (muutettu aamulla 5/5)

1701763999919.png
 
Liittynyt
22.02.2017
Viestejä
343
Kyllä kyllä mutta se puhaltaako se lämmintä vai ei onkin se syy miksi sulla ei tule jäätä.
Puhaltaa lämmintä on se päällä tai pois. Älä ymmärrä väärin. Toki jos poltan puita niin että lämpötila nousee selvästi, niin alkaa kierrättämään sisäilmaa. Tänä talvena kaksi kertaa ollut pesässä puita. Eilen poltin vielä illalla sen verran, että ei edes mennyt kiertopuhallukselle mielestäni kun oli vaan yksi pesällinen, niin lämpötila ei noussut niin selvästi.

Takkamoodi 1 ohittaa kaiken vedoneston, se on ollut päällä aina kun laitan laitteen lämmitykselle. Haluan että laite puhaltaa joka tilanteessa asetetun nopeuden mukaa, joten käytössä manuaali puhallus ja takkatila 1.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Mut kyllä siinä joku on oltava kun kyllä sitä vettä pitäs sieltä näillä pakkasilla tulla oikein mukavasti, jos ilp on töissä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
809
Jäätä tulee ihan riittävästi, Daikin 70-luvun talon pääasiallinen lämmityslähde. Viime kuussa meni värkin itsensä mukaan sähköä 585 kWh.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 096
Mä olen huomannut että invertteri ilposta tulee vettä varsin maltillisesti niin pitkään kun se käy osateholla, vasta kun se alkaa käymään täysillä se alkaa liruttamaan reilusti vettä, mutta silloin on usein sen verran pakkasta että kosteutta on myös vähemmän.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
Epäilen kovasti tarvetta käydä joka vuosi samaa keskustelua yhden käyttäjän ilpistä ja sulamisvesien puutteesta..
On meitä täällä muitakin. Viimeiset 30 päivää ja ILP:n kulutus näin

IMG_0230.jpeg


Mutta toisaalta taas on mulla sulatusvesiäkin tullut. Suurinpiirtein lasten peruspulkallinen, mikä ei kovin iso ole.

Ainoa lämmönlähde, jos ei 300 litran LVV:n hukkalämpöä lasketa mukaan. Takka toki oli muutamana päivänä käytössä näissä -15C pakkasissa. Edelleen myös ihmettelen, miksi sitä vettä ei tule enempää tai saavi tolkulla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
^Mitä sulla on pyynti ja puhallus?
32C ja täysillä ollut nyt, kun lämpö laskee alle asetetun rajan 21,5C ja pelkkä puhallus menee päälle, kun lämpö 22,3C. Nuo raja-arvot ei vain nykyisin ihan toteudu, vaan oikea lämpötila laskee sinne 20,5C tuntumaan ennen, kuin lämmitellään taas.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Mikset sä pidä sitä suoraan vaan esim. 22 ja manuaali puhallus sopivalle? Kun eihän tossa ole mitää järkee että sen iskee täydelle mitä irtoo ja sit se lepää loppuajan. Eipä ihme ettei sulla vettä tule.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
Mikset sä pidä sitä suoraan vaan esim. 22 ja manuaali puhallus sopivalle? Kun eihän tossa ole mitää järkee että sen iskee täydelle mitä irtoo ja sit se lepää loppuajan. Eipä ihme ettei sulla vettä tule.
Normaalisti/Yleensä on tyyliin 22-25C, silloin kun tarvitsee lämmittää ja muun ajan puhalluksella. Tässä on nyt erinäisiä kokeita tullut tehtyä. Milloin ollut täysille useamman tunnin ja milloin sitten lämmitys/puhallus sekvenssi.

Pitäisi saada takkatoiminto automatisoitua, niin ehkä sitten voisi siirtyä jatkuvalämmitteiseen malliin, vaikka toisaalta kun takkaa nyt niin usein ei käytä, niin ehkäpä ihan vain nappi takan viereen mistä saa puhalluksen päälle X tunniksi ja palautuu sen jälkeen normaaliin olotilaansa.

Taas toisaalta, miksipä sitä lämmitys/puhallus muuttamaan, niin eipähän tarvitse käydä repimässä jäitä sivuun.. :)
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 275
Taas toisaalta, miksipä sitä lämmitys/puhallus muuttamaan, niin eipähän tarvitse käydä repimässä jäitä sivuun.. :)
No, mun pitää toki suunnilleen kerran viikossa käydä 60L paljut tyhjäämässä, mutta linkkaamasi kuvan perusteella sun nykyisellä strategiallasi sulla kuluttaa yksi pumppu reilusti enemmän kuin mulla kaksi pumppua yhteensä. Itsellä siis yleensä molemmissa pyynti 21, puhallus 4-5 läpät suoraan eteen ja niin ylös kuin saa. Kulutus kylmimpinä kuukausina luokkaa 200-250 kWh per pumppu. Toki oma sijainti PKS, mutta ihan kohtuullisen vilakkaa täälläkin on ollut ja pumput saaneet tehdä töitä ihan kunnolla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
No, mun pitää toki suunnilleen kerran viikossa käydä 60L paljut tyhjäämässä, mutta linkkaamasi kuvan perusteella sun nykyisellä strategiallasi sulla kuluttaa yksi pumppu reilusti enemmän kuin mulla kaksi pumppua yhteensä. Itsellä siis yleensä molemmissa pyynti 21, puhallus 4-5 läpät suoraan eteen ja niin ylös kuin saa. Toki oma sijainti PKS, mutta ihan kohtuullisen vilakkaa täälläkin on ollut ja pumput saaneet tehdä töitä ihan kunnolla.
Ei ihan vertailukelpoinen juttu, kun eri talot tarvitsee eri määrän energiaa pysyäkseen lämpimänä. Täytyypä katsoa löytyisikö pari päivää mitkä vastaavat suurinpiirtein toisiaan, niin kokeilee strategiaa A ja B. Eroja energiankulutuksessa tuskin juurikaan on, kun se lämpö ei muualta tule.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
^ no jos sä et usko että toi sun tapa käyttää ilppiä on täysin väärä niin se ei ole meiltä pois. Pumppu on suunniteltu sitä varten että se tekee töitä eikä niin että käy katkokäyntiä jolloin sen hyötysuhde on huono. Mitä enemmän jäätä, sen paremmin/tehokkaammin se kone on tehny työnsä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
Ei ole keneltäkään pois ei. En vain ymmärrä.

Löytyykö jostain jotain luotettavaa/oikeaa mittausdataa ”katkokäynnin” vaikutuksesta pidemmältä ajanjaksolta?

Tämän hetkisen strategian aikaan ”katkokäynnillä” kulutus on luokkaa 20W.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 372
Huomaat sen itsekkin siitä että kestää hetken ennen kuin tulee lämmintä. Ei mahda tehdä kompurallekkään hyvää startata kylmänä turhaan.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 821
katkon jälkeen käyttää hirveästi sähkötehoa mutta se ei näy imu-puhallus deltalämmössä ts. huono hyötysuhde, vrt että jauhaisi kokoajan pienemmällä teholla katkoitta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 109
Projektina on laittaa kiinteät sensorit imuun ja puhallukseen, niin saa paremmin faktaa.

Jos pumpun minimi ottoteho on vaikka 400W, niin mitä se vaikuttaa kokonaishyötysuhteeseen pidemmällä aika välillä?

Pumppu lämmittää kokoajan 400-1500W vastaan se, että pumppu lämmittää XYZ-1500W:llä ja vain puhaltaa 20W:llä, kun lämpöä ei tarvitse.

Kovasti tuntuu siltä, että tuo ”katkokäynti” juttu on joku reliikki jostain ei invertteri pumpuista.

Löytäkää jostain jotain mittausdataa, niin saattaisin alkaa ymmärtämään :)
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
No nyt ku se sun lämpötila sahaa siellä ylös alas ylös alas ni se pumppu joutuu repii enemmän sähköä saavuttaakseen taas sen lämpötilan. Kun taas tasaisella pyynnillä kulutus on tasaista.
Vertaa vaikka autolla ajamiseen. Tasainen kaasu vai pumppaaminen, kummalla kuluu vähemmän...
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
2 796
Eli molemmin puolin mutuillaan ja faktaa ei ole.
Käytät pumppua päin helvettiä. Mitään "katkokäynti" -ajattelutapaa ylipäätään di tarvita. Luuletko tosiaan, että valmistajat suunnittelisivat laitteet siten, että niitä täytyisi jatkuvasti olla säätämässä manuaalisesti? Ilp:tä käytetään lämmitysmoodissa pääasiassa näin:
- aseta lämmitysmoodi päälle
- kiinteä pyyntö haluttuun todelliseen tavoitelämpötilaan (ei todellakaan täysille)
- manuaalisesti säädetty puhallinnopeus mahd isolle (äänitason kestämisestä riippuen)
 

JosseTheRedman

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2019
Viestejä
222
Jos pumpun pitää tehdä kokoajan töitä, niin miten sitä pitäisi käyttää takkataloudessa? Pumppu asetettu esim 21 asteeseen ja takka nostaa lämmön vaikkapa 23 asteeseen, tässä vaiheessahan pumppu ei tee töitä, mutta yöllä kun lämpö laskee niin alkaa tekemään työtä. Eikä tämä juuri ole joidenkin mukaan väärä ja haitallinen tapa?
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Jos pumpun pitää tehdä kokoajan töitä, niin miten sitä pitäisi käyttää takkataloudessa? Pumppu asetettu esim 21 asteeseen ja takka nostaa lämmön vaikkapa 23 asteeseen, tässä vaiheessahan pumppu ei tee töitä, mutta yöllä kun lämpö laskee niin alkaa tekemään työtä. Eikä tämä juuri ole joidenkin mukaan väärä ja haitallinen tapa?
Tämä on eriasia kuin Juhaa:n. Jos sulla ei ole takkamodea niin sitten voit laittaa pelkän puhalluksen. Illalla sitte laitat sen takas sihen lämmitysmodeen. Toinen tapa on olla tekemättä mitään.
Mut se että sitä räpelletään täysille lämmöille ja sit odotellaan että koska taas lähtee niin ei helvetti. Välillä sitä miettii miten tyhmiä ihmiset on kun eivät kysy neuvoa.
 
Liittynyt
17.04.2018
Viestejä
51
Projektina on laittaa kiinteät sensorit imuun ja puhallukseen, niin saa paremmin faktaa.

Jos pumpun minimi ottoteho on vaikka 400W, niin mitä se vaikuttaa kokonaishyötysuhteeseen pidemmällä aika välillä?

Pumppu lämmittää kokoajan 400-1500W vastaan se, että pumppu lämmittää XYZ-1500W:llä ja vain puhaltaa 20W:llä, kun lämpöä ei tarvitse.

Kovasti tuntuu siltä, että tuo ”katkokäynti” juttu on joku reliikki jostain ei invertteri pumpuista.

Löytäkää jostain jotain mittausdataa, niin saattaisin alkaa ymmärtämään :)
Pumput toimii käytännössä aina paremmalla hyötysuhteella, jos niitä ajaa osateholla vs kaasu pohjassa. Käyttämällä pumppua tasaiseen tahtiin osateholla säästät sähköä, kovemmalla pakkasella pumpusta riippuen on tietysti täysin normaalia ajaa täydellä teholla.

Jos pumpun pitää tehdä kokoajan töitä, niin miten sitä pitäisi käyttää takkataloudessa? Pumppu asetettu esim 21 asteeseen ja takka nostaa lämmön vaikkapa 23 asteeseen, tässä vaiheessahan pumppu ei tee töitä, mutta yöllä kun lämpö laskee niin alkaa tekemään työtä. Eikä tämä juuri ole joidenkin mukaan väärä ja haitallinen tapa?
Väärä siinä mielessä että ulkoyksikkö menee kylmäksi, jos on pitkän aikaa ilman töitä. Useimmiten myös sisäyksikkö menee heikolle puhallukselle, jos takka puskee lämpöä eli takan tuottama lämpö ei leviä kunnolla. Jos hyväksyy että kompura ulkona menee kylmäksi niin mielummin takan kanssa laittaisin pelkän ilmankierron päälle tai nostaisin suoraan pumpun pyyntiä korkeammalle.
 

Eräilves

Turrien turri
Tukijäsen
Liittynyt
18.01.2019
Viestejä
2 077
Nyt ollut hieman aikoo jo -30 täälläpäit, ja nyt sitten näyttää riittävän mitsun RW35:selle :smile: Nyt vasta laskenut sisälämpötila n. +18 asteeseen yön aikana, muuten patterit ollut niin pienellä ettei lähde päälle vasta kuin n. 15-16 asteessa varalle.

Pyyntinä 20 astetta (pitää olohuoneen silloin +21 asteisena) + manuaali puhalluksella. Tuntuu että nyt kierrättää ilmaa vaan aikalailla, lämpöä ei tunnu ilpistä paljoa tuleva? Pitäisikö lämpötilaa nostaa vua?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 372
Nyt ollut hieman aikoo jo -30 täälläpäit, ja nyt sitten näyttää riittävän mitsun RW35:selle :smile: Nyt vasta laskenut sisälämpötila n. +18 asteeseen yön aikana, muuten patterit ollut niin pienellä ettei lähde päälle vasta kuin n. 15-16 asteessa varalle.

Pyyntinä 20 astetta (pitää olohuoneen silloin +21 asteisena) + manuaali puhalluksella. Tuntuu että nyt kierrättää ilmaa vaan aikalailla, lämpöä ei tunnu ilpistä paljoa tuleva? Pitäisikö lämpötilaa nostaa vua?
Nosta pyyntiä ja laita puhallus maksimiin jotta saat kaikki tehot irti.
 
Liittynyt
17.04.2018
Viestejä
51
Valmistaja lupaa -25 vielä 4kw lämmitystehoa ja varmasti irtoaa lämpöä vielä -30 kelilläkin. Noin kovassa pakkasessa pyynti saa olla huoletta maksimit. Ootko mitannut puhallusilman lämpötilaa ?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 372
Jos pumpun pitää tehdä kokoajan töitä, niin miten sitä pitäisi käyttää takkataloudessa? Pumppu asetettu esim 21 asteeseen ja takka nostaa lämmön vaikkapa 23 asteeseen, tässä vaiheessahan pumppu ei tee töitä, mutta yöllä kun lämpö laskee niin alkaa tekemään työtä. Eikä tämä juuri ole joidenkin mukaan väärä ja haitallinen tapa?
Takkatila päällä -> ilpin puhallus levittää takan lämpöä. Jatkaa sitten lämmitystä automaattisesti kun tulee tarvetta.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Nosta nyt eka se pyyntilämpö vaikka 24. Eiköhä ala pirtti taas lämpeemään. Ei sitä tarvi 30 laittaa. Testaat aste kerrallaan mikä riittää.
 
Liittynyt
02.01.2018
Viestejä
820
Mulla pyynti ollut välillä 21-23. Hyvin riittänyt kovemmillakin pakkasilla, tosin täällä Pirkanmaan seudulla.
 
Liittynyt
17.04.2018
Viestejä
51
Kovalla pakkasella pumput ottaa yleensä täydet tehot jo maltillisella pyynnillä eikä välttämättä tehot riitä siihenkään. Jos talo viilenee yöllä 18 asteeseen niin ei siitä mitään haittaa ole vaikka pyynnin asettaa maksimiin, tuskin tulee liian lämmin:)
 
Liittynyt
01.11.2016
Viestejä
609
Jos jollain muulla muuttolaatikko tai laastipalju ympijäässä, niin kantaa laatikon sisään takan eteen, noin 15min riittää, kun tuli loimottaa ja paakku on irti ja pääsee kippaamaan jääkimpaleen pihalle. Myös kaksi tuntia muuten sisällä riittää, suosittelen kylppäriä tai muuta märkätilaa. Kuumailmapuhaltimella jos sulattelee pihalla niin helposti menee yli 30min ja laatikko kärventyy helposti.

Kaikkein paras on lötkö laastipalju, jollaset itselläkin hankinnassa kunhan vaan jaksaisi...
 

tombe0

Premium-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
592
Menee vähän OT:ksi mutta ei sitä paljua mihinkään sisälle tartte / kannata raahata... Kiehautat litran, pari vettä ja palju ylösalasin, sitten vaan valelee sen sillä (tuli)kuumalla vedellä ja hupskeikkaa sulla on hieno Iglun tiili :)
 
Liittynyt
17.04.2018
Viestejä
51
Lötköllä 65l paljulla mennään, jää lähtee liikkeelle, kun kääntää paljun ylösalaisin ja tipauttaa maata vasten.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 275
Ja tosiaan suihkaus silikonispraytä syksyllä ennen pakkasia auttaa asiaa merkittävästi. Ei nyt helvetti ruveta sisälle roudaamaan niitä jääkönttejä. :D
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Kovalla pakkasella pumput ottaa yleensä täydet tehot jo maltillisella pyynnillä eikä välttämättä tehot riitä siihenkään. Jos talo viilenee yöllä 18 asteeseen niin ei siitä mitään haittaa ole vaikka pyynnin asettaa maksimiin, tuskin tulee liian lämmin:)
Niin se ottaa sen ajan kovempia tehoja kunnes alkaa saavuttaa tavoitelämpötilaa. No jos sä laitat sen yöksi maximille niin sehän vetää koko yön niin paljon ku vehkeestä lähtee. Ei taaskaan mitään järkeä.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Ja tosiaan suihkaus silikonispraytä syksyllä ennen pakkasia auttaa asiaa merkittävästi. Ei nyt helvetti ruveta sisälle roudaamaan niitä jääkönttejä. :D
Mulla ei auttanu, ei lähde millään. Tai jos oikein yrittää niin taas saa hakea uuden laastipaljun. No nyt mulla on kaks. Toinen menee autotalliin jotta irtoaa. Näin ei tarvi kikkailla sen kummemmin.
 
Liittynyt
17.04.2018
Viestejä
51
Niin se ottaa sen ajan kovempia tehoja kunnes alkaa saavuttaa tavoitelämpötilaa. No jos sä laitat sen yöksi maximille niin sehän vetää koko yön niin paljon ku vehkeestä lähtee. Ei taaskaan mitään järkeä.
Kovalla pakkasella pumppu ei ikinä saavuta tavoitelämpötilaa, ei edes lähelle. Riippuen talosta ja pumpusta saattaa lämmöt tippua reilustikin alle 20 täyskaasulla.
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
998
Semmonen palju olis hyvä, kun on niitä silikonisia kakkuvuokia, irtois hyvin.
 
Liittynyt
17.10.2023
Viestejä
150
Kovalla pakkasella pumppu ei ikinä saavuta tavoitelämpötilaa, ei edes lähelle. Riippuen talosta ja pumpusta saattaa lämmöt tippua reilustikin alle 20 täyskaasulla.
Meillä on varaava takka ja ilp puhaltaa hyvin läpi talon. Levittää todella hyvin lämmön ympäri asuntoa. 22 pyynnillä ja puhallus 2-3 riittää oikein mainiosti. Kun pakkasta oli -18C hiukan alko olla vaikeuksia vaikeimmin saavutettavissa olevissa makkareissa. Sen olis kuitenki saanu "kiinni" lisäämällä pyyntiä.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 099
Viestejä
4 191 709
Jäsenet
70 685
Uusin jäsen
Danxku

Hinta.fi

Ylös Bottom