Ei oikein kunnollista.
Lämpöpumppu kuivausrummut alkaa olla jo aika edullisia. Jos taas haluaa kuivaavan pesukoneen niin taitaa hinta olla vähintään noin tonnin.
Pitäisi itsekkin uusi pesukone ostaa ja noita kuivaavia lähinnä katsellut.
Muutamia pointteja sen jäljiltä, kun itse päivitin laitteet viime keväänä.
Kuivaavaa pesukonetta ostaessa on sitten hyvä huomata muutama asia:
- kuivauskapasiteetti on pienempi kuin pesukapasiteetti, eli joko joutuu pesemään vajaita koneellisia tai ottamaan osan pois ennen kuivausta
- kuivaavat pesukoneet käyttävät vettä kuivaamiseen tai vissiin jäähdytykseen kuivatessaan (oikeat erilliset kuivurit eivät), ja muutenkin runsaasti energiaa
- oikeastaan vasta lämpöpumpulliset on energiakulutukseltaan millään tavalla järkeviä, mutta toisaalta niiden hankintahinta on isompi
- kuivausrumpu ei ole lopulta välttämätön, paitsi jos on lapset sinä iässä, että pyykinpesukone pyörii jatkuvasti ja ripustustilaa ei ole tarpeeksi. Muutoin jos viitsii nähdä vaivan ja ripustaa kuivumaan, niin hyvä nyrkkisääntö on, että kun illalla peset niin 1600 kierroksen linkousnopeudella lingotut pyykit (jopa farkut) on aamulla kyllä kuivia. Ja 1200-1400 nopeudellakin lingotut kuivia n. vuorokaudessa (olettaen, että asunnon ilmanvaihto on kunnossa).
- kuivaavan pesukoneen pesun+kuivauksen aika on tooooodellla pitkä, puhutaan usein yht 5-8 tunnista, joillakin ohjelmilla pitemmästäkin ajasta
Ja sitten pesukoneesta:
- ohjelmia voi olla vaikka tsiljoona, mutta arjessa oikeasti tulee käytettyä kahta-kolmea eri ohjelmaa
- ohjelmista kannattaa tsekata yleisesti käyttämäksesi ajateltujen ajalliset pituudet. Usein nykyään puhutaan 3-3,5 tunnista. Mutta joissain voi olla perusohjelma kirjopyykille defaulttina 4-5 tuntia. Silloin ei oikein kahta koneellista samana päivänä pysty pesemään, olettaen että joskus sille olisi tarvetta.
- käyttääkö joku höyrytyksiä johonkin (meillä ei ole tarvittu, vaikka höyryohjelmat on)
- ennen ostamista kannattaa mitata tila, johon kone tulee. Näiden 3-5-7-8-9-12 kg koneiden selkein ero on rummun tilavuudessa sekä betonisen vastapainomöykyn koossa, mikä suurentaa koneen fyysisiä mittoja ja tuolla isommassa päässä erityisesti syvyyttä ja korkeutta. Esim. meillä 9 ja 12 kg koneet tulisivat rumasti esiin vrt. kaapistojen syvyys ja tason korkeus, mutta 7-8 kg koneet vielä menee siististi.
Sitten lopuksi sinkkutaloudet. Verkkis, Gigantti, Power ainakin myy kampanjoissaan omia merkkejään 99-200 euroa välillä nykyisin. Luulisi, että sinkkutaloudessa noillakin pärjää ihan hyvin, niitä saa kuitenkin yhden keskihintaisen 500-600 euroa maksavan eurooppalaisen hinnalla tarjoushetkestä riippuen sen 3-6 kpl. Vaikea uskoa, että kestoiässä voisi olla niin suurta eroa.
Oman talouden kuormitus varmaan olisi hyvä olla se ratkaisevin tekijä sitä konetta ja sen hintaluokkaa miettiessä. Erot on pyykin määrästä riippuen isommat, mitä heti tulee ajatelleeksi.
- 2 koneellista viikossa = 260 koneellista viidessä vuodessa tai 520 koneellista 10 vuodessa.
- 1 koneellinen päivässä= 1800 koneellista viidessä vuodessa tai 3600 koneellista kymmenessä vuodessa.