Grillit & grillaus

Javaq

ſ ɐ ʌ ɐ b
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 230
Yleisesti grillaukseen liittyvää keskustelua.

Oma kaasugrilli laitettiin talviteloille lokakuussa. Suojana grillihuppu + kevytpeite, sijoitettuna räystään alle. Kovasti odotetaan jo kevättä, jolloin grillikauden voikin taas avata.

Mitenkäs muut, meinaako joku grillata jouluherkkuja?
 
Yleisesti grillaukseen liittyvää keskustelua.

Oma kaasugrilli laitettiin talviteloille lokakuussa. Suojana grillihuppu + kevytpeite, sijoitettuna räystään alle. Kovasti odotetaan jo kevättä, jolloin grillikauden voikin taas avata.

Mitenkäs muut, meinaako joku grillata jouluherkkuja?
En meinannut laittaa tänä vuonna grilliä lainkaan talviteloille. Tulee vaan muutettua mitä grillaa. Talvella tulee savustettua lohta grillissä ja pannupizzaa sekä jauhelipihvejä grilliin sopivasta valurautapannusta. Eli sellaisia ruokia mitkä voi vaan jättää sinne, mutta tulee parempia sieltä kuin uunista tai pannusta.
 
Läpi vuoden grillaan ja savustan. Egillä enimmäkseen talviaikaan, mutta jos sopivat kelit, niin weber 57" saa myös kyytiä. Miettinyt josko laittaisi weberiin tulemaan rotisseerin kanssa yhden kinkkurullan vielä jossain välissä:)
 
Broilerista tulee parasta, kun grillaa epäsuoralla tulella.

Pinnasta tulee rapea ja sisältä mehukas, kun broileri on kokonainen.

Kokonaista broileria ei tahdo saada kovin monena varianttina, mutta perusmarketeissa on valuumipakattuna yrttimaustettua, joka kuitenkin on ihan ok laadultaan ja maultaan.
 
Dry Aging, onnistuuko kotioloissa?

Youtubesta vilkasin muutamat videot, joissa osassa käytettiin Umai-tuotemerkin vakuumipussia, osassa käärittiin liha johonkin liinaan.

Onko palstalaiset kokeilleet, ja minkälaista lopputulosta on tullut?
 
helpoin tekniikka "dry agingille" on kääriä liha talouspaperiin ja vaihtaa paperi kahdesti vuorokaudessa. Alussa joutuu vaihtamaan hieman useammin. Tuolla tavoin ei tosin pysty ikäännyttämään kovin pitkään, mutta kuivausprosessin alkuun sillä pääsee.

Osa lihan fermentoijista käyttää curesuolaa, jotta lihaan ei pääse botulismi kehittymään, mutta se luonnollisesti olennaisesti muuttaa lihan makua suolaisempaan suuntaan.

Jos kerrot tarkemmin miten pitkään on tarkoitus lihaa vanhentaa tai minkälaista lopputulosta olet hakemassa, niin ehkä sen jälkeen on helpompi auttaa.
 
helpoin tekniikka "dry agingille" on kääriä liha talouspaperiin ja vaihtaa paperi kahdesti vuorokaudessa. Alussa joutuu vaihtamaan hieman useammin. Tuolla tavoin ei tosin pysty ikäännyttämään kovin pitkään, mutta kuivausprosessin alkuun sillä pääsee.

Osa lihan fermentoijista käyttää curesuolaa, jotta lihaan ei pääse botulismi kehittymään, mutta se luonnollisesti olennaisesti muuttaa lihan makua suolaisempaan suuntaan.

Jos kerrot tarkemmin miten pitkään on tarkoitus lihaa vanhentaa tai minkälaista lopputulosta olet hakemassa, niin ehkä sen jälkeen on helpompi auttaa.
Ihan yleisesti vaan prosessia mietin, että saisiko kesän grillipihveihin vaikkapa viikonkin kuivattelulla makuun oleellista eroa. Käsittääkseni bakteerien pääsy lihan pinnalle ja sitäkautta homehtuminen on riski. Siinä mielessä siis tuollainen UMAI pussi toimisi juurikin bakteerien karkoittajana. Lähinä itseäni kiinnostaa se, onko hommassa mielekkyyttä kotijääkaapissa ensinkään vai kannattaako suosiolla unohtaa koko homma. Mitään erikoisia välineitä en aio tilanpuutteen takia hommata.
 
Ihan yleisesti vaan prosessia mietin, että saisiko kesän grillipihveihin vaikkapa viikonkin kuivattelulla makuun oleellista eroa. Käsittääkseni bakteerien pääsy lihan pinnalle ja sitäkautta homehtuminen on riski. Siinä mielessä siis tuollainen UMAI pussi toimisi juurikin bakteerien karkoittajana. Lähinä itseäni kiinnostaa se, onko hommassa mielekkyyttä kotijääkaapissa ensinkään vai kannattaako suosiolla unohtaa koko homma. Mitään erikoisia välineitä en aio tilanpuutteen takia hommata.

Erillinen jääkaappi on käytännössä pakollinen, koska muuten se luivatus prosessi häiriintyy kun kaappia jatkuvasti avataan ja suljetaan. Mielellään vielä sellainen, jossa kosteusolosuhteisiin on kiinnitetty huomioita.

Lihakaupassa töissä ollessani, niin arvolihat kuivatettiin isossa kylmiössä (nykyisin näin ei saa enää tehdä, ainoastaan vakuumissa, koska EU) joko koukuissa roikkuen tai ritilöiden päällä ja alla oli teräsastiat joita vaihdeltiin kun niihin oli nestettä kerääntynyt.

Hometta kertyy pidemällä aikavälillä lihan pintaan, mutta se vain leikataan pinnasta pois putsaamisen yhtyedessä. Pihvejä ei erikseen kuivattu, vaan isompia paloja, joissa kaikki rasvat sun muut tallella, jotta sitä pois leikattavaa on tarpeen vaatiessa. Yksittäisten pihvien kuivattamisesta ei ole kokemusta, mutta jos lihaa on ensin riittävästi raakakypsennetty vakuumissa (6 viikkoa), niin tuo talouspaperi voisi pihvien osalta toimia, mutta aikaa siihen kuivatukseen ei ole kuin 2-4 vuorokautta ennen kuin lihat pilaantuu.
 
Nyt kun vihdoin päässyt omakotitaloelämän makuun niin pitäisi joku grilli hommata.
Onko noi hiili/briketti rillit selvästi parempi kaasuvehkeisiin verrattuna.
Weberit houkuttelisi mutta kaasumalleina niin helvetin kalliita, että taidan tyytyä master touchiin tai sitten johonkin halvempaan kaasugrilliin.
 
Nyt kun vihdoin päässyt omakotitaloelämän makuun niin pitäisi joku grilli hommata.
Onko noi hiili/briketti rillit selvästi parempi kaasuvehkeisiin verrattuna.
Weberit houkuttelisi mutta kaasumalleina niin helvetin kalliita, että taidan tyytyä master touchiin tai sitten johonkin halvempaan kaasugrilliin.
Hiiligrillissä saa säätää tuhkan kanssa ja muutenkin vaivalloisempi, mutta safkan maku parempi ja autenttisempi. Kaasulla just päin vastoin, mieti mitä haluut.
 
Itellä oli ennen kaasugrilli, mutta nykyään hiiligrilli eikä paluuta ole kaaasuun. Kunhan muistaa hankkia esim. Weberin one-touch mallin, jossa helposti tyhjennettävä tuhkasäiliö, niin eipä tuo niin hankalaa ole.

Sytytyspalat ja kunnon hiilet syttyy myös niin helposti eikä sytytysestettä tarvi käyttää
 
57 Weberi löytyy ja sille parina tuollaine pikku Q-sarjan kaasugrilli. Vanhemmilla on mökillä vielä vertailun vuoksi hieman isompi Weberi ja kyllä toi brikettigrilli noista ehdottomasti se paras on. Piippusytyttimen avulla se on käyttövalmis 10-30 minuutissa, riippuen käyttääkö brikettejä vai hiiliä. Ei noi kaasugrillitkään mitään hetivalmiita ole, eikä ole vielä tullut vastaan kaasugrilliä jonka saa yhtä kuumaksi kuin hiilet. Ehkä sellainenkin on olemassa.

Ei tuon käyttö mitenkään hankalaa ole ja huomattavasti monipuolisempi laite kuin kaasugrillit. Youtube tarjoaa kyllä paljon videomateriaalia, joiden avulla voi tutkia mihin on sekaantumassa. Itse kanssa hieman epäilin hankintaa, mutta tippaakaan en kadu.
 
Kyllä se tuo hiili taitaa valituksi tulla, kunhan jonkunlaista tarjousta tulisi.
Onko tuollaiseen master touch malliin jotain muita "pakko ostoksia" kuin se piippusytytin?
Saako tuohon esim valurautaista ritilää kun mukaanhan tulee teräksinen. Vai onko sillä merkitystä hiiligrillissä? Kaasugrilleissähän valurautainen taitaa olla välttämätön.
 
Kyllä se tuo hiili taitaa valituksi tulla, kunhan jonkunlaista tarjousta tulisi.
Onko tuollaiseen master touch malliin jotain muita "pakko ostoksia" kuin se piippusytytin?
Saako tuohon esim valurautaista ritilää kun mukaanhan tulee teräksinen. Vai onko sillä merkitystä hiiligrillissä? Kaasugrilleissähän valurautainen taitaa olla välttämätön.

Kyllä tohon saa käytännössä ihan kaiken mitä voit kuvitella. Mutta oliko tuo master touch nyt se kaasulla sytytettävä malli? Jos näin on, niin taitaa se piippusytytinkin olla melko turha. Mun mielestä mitäön välttämättömyyksiä ei ole, muuta kuin puhdistusharja ja jotkut pihdit. Itse en ainakaan ole valurautaritilää kaivannut. Käy esim. Weberin sivuilla kattomassa mitä löytyy. Kyllä niitä voi jälkikäteen hommata jos siltä tuntuu ja mielummin niun kuin ostaa heti ja huomata tarpeettomaksi.

Keväällä muuten kannattaa napata kaupasta se Weberin ilmainen mainoslehti. Käytännössähän se on ihan grilli/kokkauslehti jossa toki on weberin mainoksia yms. Mutta grillausideoita ja reseptejä, eli suosittelen myös meille joilla grilli jo löytyy, eikä aikomustakaan ostaa uutta. Eikä tosiaan vaadi että on Weberin vehkeet.
 
Hiiligrillille ei varsinaisesti muita pakko-ostoksia ole kuin laadukkaat hiilet ja sytytyspalat (itse ostan aina isomman erän kauden lopuksi isommista aleista). Surkeilla hiilillä leikkimisessä menee hermot ja sytytysnesteestä jää omaan makuun liikaa sivumakua grillauksessa. Piippusytytin toki auttaa reippaasti. Lisäksi kannattaa hommata pitkävartinen ritiläharja, ei pala sormet niin herkästi sekä kunnon pihdit.

Ja mitä tulee grillin kokoon, niin suosittelen 57cm kokoa jos Weberiä katselet. Toki pienemmälläkin pärjää, mutta tuo on mielestäni monikäyttöisempi (onnistuu savustus, epäsuora grillaus ja suora grillaus) eikä hiiltäkään juuri sen enempää pala.
 
Onko muuten kellään kokemuksia Broil King kaasugrilleistä?
Taitaa olla Amerikassa tehtyä suht laadukasta, ilman Weber-lisää hinnassa?
http://www.bauhaus.fi/kaasugrilli-b...evUeKN3NFcIuA2vgskK_8Sz2ixc5qIcidwaAh2U8P8HAQ
Ei kokemusta, mutta Bauhaus myy kuitenkin molempia, joten helppohan noita on vertailla. Eihän se Weber mikään jumalan lahja maailmalle ole, vaikka laadukkaita grillejä tekeekin. Yksi valtti on varaosien saatavuudessa, eli ei ole sellaista osaa jota et varaosana saa. Toinen tietysti Weberin omien lisäosien valikoima, niitä on joka lähtöön ja ne varmasti sopii.

Edelliseen kaasugrilliini verrattuna Weberin kaasugrillit on helposti puhdistettavia, eikä edes niin helposti paskaantuvia. Eli kannattaa tuollaiset pikkuasiat ottaa huomioon ja tehdä päätöksiä niiden perusteella. Eiköhän tuossa Broil kingissäkin ole grilliä pitkäksi aikaa.
 
Jos hiiligrilliä etsii, kannattaa samalla ostaa vaikka weberin tai rebelin savustin, sitä voi käyttä grillinäkin helposti. Kannattaa liittyä fb:ssä Kunden kuivaliha ja fermentointi-ryhmään, jos dryaging sekä kestomakkaroiden teko kiinnostaa. Wetaging on syöpä joka pitäisi leikata pois.
 
Joutuukohan tässä myymään grillin pois. Kaasupullon säilytys ongelmana. Muutin uuteen asuntoon missä lasitettu parveke, tuo parvekehan on kesällä sellainen sauna että onko siitä vaaraa kaasupullolle? Jos kuitenkin laittaa ettei suoraan paista aurinko. Aurinko kuitenkin paistaa suoraan parvekkeelle aamusta iltaan joten lämmintä ehtii tulla.
 
ei ole vaaraa vaikka pullo vähän lämmin olisikin. Laita vaalea peite päälle ettei aurinko suoraan käristä pulloa, parvekkeen ilmanlämpötila ei niin kuumaksi nouse, että tollanen pullo olisi vaarassa.
 
Kesä tekee tuloaan vauhdilla ja uuden asunnon myötä olisi aika hankkia kaasugrilli.

Aikaisempaa kokemusta ei kaasugrilleistä/kaasulla grillaamisesta ole.

Lähtötietoja:
-budjetin yläraja n. 450e (pelkkä grilli, kaasupullot yms. ostan erikseen)
-syöjiä tällä hetkellä 2, muutamien vuosien päästä 4, sekä olisihan se joskus kestitä vieraita
-säilytys pääosin terassilla läpi vuoden katoksen alla

Seuraavia grillejä löysin, jotka sopivat budjettiini:

Cello carbon 3 459,00€ @K-rauta

Jamie Oliver Home 3+1 449,00€ @Gigantti

Landmann triton 3 439,90€ @power.fi

Kobe Style Black 429,00€ @taloon.com
Landmann Rexon PTS 3.0 349,90€ @taloon.com
, josta löytyy myös 4 polttimen versio
Landmann Rexon PTS 4.1 449,90€ @taloon.com

Onko näistä mikään pätevä vai löytyykö jostain vielä pätevämpiä?
 
Kesä tekee tuloaan vauhdilla ja uuden asunnon myötä olisi aika hankkia kaasugrilli.

Aikaisempaa kokemusta ei kaasugrilleistä/kaasulla grillaamisesta ole.

Lähtötietoja:
-budjetin yläraja n. 450e (pelkkä grilli, kaasupullot yms. ostan erikseen)
-syöjiä tällä hetkellä 2, muutamien vuosien päästä 4, sekä olisihan se joskus kestitä vieraita
-säilytys pääosin terassilla läpi vuoden katoksen alla

Seuraavia grillejä löysin, jotka sopivat budjettiini:

Cello carbon 3 459,00€ @K-rauta

Jamie Oliver Home 3+1 449,00€ @Gigantti

Landmann triton 3 439,90€ @power.fi

Kobe Style Black 429,00€ @taloon.com
Landmann Rexon PTS 3.0 349,90€ @taloon.com
, josta löytyy myös 4 polttimen versio
Landmann Rexon PTS 4.1 449,90€ @taloon.com

Onko näistä mikään pätevä vai löytyykö jostain vielä pätevämpiä?


Mistään ylläolevista ei ole kokemusta, mutta kahdesta Landmannista muutoin on. Ihan ok perusgrillejä (Molemmat kestivät noin 5 vuotta meri-ilmastossa), mutta ei tosiaankaan mitenkään loisteliaita.

Mitenkäs olisi kaksipolttiminen Weberi. Pitäisi olla kestävä ja nyt näyttäisi monessa paikassa olevan noin 500 euron hintaa. Toinen vaihtoehto voisi olla Broil King (Bauhaus myy). Ilmeisesti ihan ok grillejä (Amerikassa/Pohjois-Amerikassa valmistettuja). Broil kingit halvempia verrattuna Webereihin. Eli 400-500 eurolla saisi kolmipolttimisen Broil Kingin.
 
Mistään ylläolevista ei ole kokemusta, mutta kahdesta Landmannista muutoin on. Ihan ok perusgrillejä (Molemmat kestivät noin 5 vuotta meri-ilmastossa), mutta ei tosiaankaan mitenkään loisteliaita.

Mitenkäs olisi kaksipolttiminen Weberi. Pitäisi olla kestävä ja nyt näyttäisi monessa paikassa olevan noin 500 euron hintaa. Toinen vaihtoehto voisi olla Broil King (Bauhaus myy). Ilmeisesti ihan ok grillejä (Amerikassa/Pohjois-Amerikassa valmistettuja). Broil kingit halvempia verrattuna Webereihin. Eli 400-500 eurolla saisi kolmipolttimisen Broil Kingin.
Kiitoksia vastauksesta. Tällä hetkellä Weber ei mahdu budjettiin ja se onkin oikeastaan ainut grilli mitä jokapuolella suositellaan, muista merkeistä ei tahdo löytyä sitten niin minkäänlaisia kehuja ja kun on kevät niin turha mitään sen kummosempia grillialennuksia odotellakkaan (paitsi siinä vaiheessa kun on kerennyt jo grillin hankkimaan:lol:).

Pitääkin suunnata nokka kohti tuota Broil Kingiä, josta malli Gem 320 mahtuisi hyvinkin budjettiin sekä löytyisi myös toinenkin malli Crown 320, mutta mielestäni tuo nyt on melkosen ruma
 
Muista grilleistä en osaa sanoa, mutta vajaa 6v sitten ostin weberin e-210, jolla on tullutkin grillattua jonkunkin verran, reilut 30kg kaasua/kesä.
Päällepäin grilli on kuin uusi, mutta polttimet, lämmönlevittimet ja ritilät on puhkiruostuneet, joten...

Paikallinen jälleenmyyjä ilmoitti tyynesti, että takuu on 2v, mutta osta tuosta uusi grilli.
Otin kuitenkin yhteyttä suoraan weberin asiakaspalveluun, halusivat sarjanumeron ja kuvia grillistä, ja lopputulos että lähettäävät uudet sisuskalut grilliin.

Joten lopputulemana, jos 400e (tarjouksesta) weber olisi kestänyt 5 kesää niin olisi kiukuttanut, mutta jos nyt mennään toiset 5v, niin sitten on jo hinta/laatusuhde parempi kuin hyvä.

Joten tuo takuupuolikin kannattaa miettiä grilliä hommatessa.
 
Muista grilleistä en osaa sanoa, mutta vajaa 6v sitten ostin weberin e-210, jolla on tullutkin grillattua jonkunkin verran, reilut 30kg kaasua/kesä.
Päällepäin grilli on kuin uusi, mutta polttimet, lämmönlevittimet ja ritilät on puhkiruostuneet, joten...

Paikallinen jälleenmyyjä ilmoitti tyynesti, että takuu on 2v, mutta osta tuosta uusi grilli.
Otin kuitenkin yhteyttä suoraan weberin asiakaspalveluun, halusivat sarjanumeron ja kuvia grillistä, ja lopputulos että lähettäävät uudet sisuskalut grilliin.

Joten lopputulemana, jos 400e (tarjouksesta) weber olisi kestänyt 5 kesää niin olisi kiukuttanut, mutta jos nyt mennään toiset 5v, niin sitten on jo hinta/laatusuhde parempi kuin hyvä.

Joten tuo takuupuolikin kannattaa miettiä grilliä hommatessa.

Tohon ruostumiseen voi vaikuttaa myös mitä grillaa. Rasva ei sinällään ruostua, mutta se voi liuottaa jonkun suojaavan pinnoitteen. Suolavesi taas ruostuttaa kyllä ruostumattomankin teräksen.
 
Keraamisen grillin (kamado) parhaita puolia on huoltovapaus, ruostumattomuus sekä painon mukanaan tuoma lämmönhallinta.

Tällä hetkellä löytyy kaasugrilli (polttimot pitäisi uusia, ikää 7 vuotta), weberin 57 mastertouch (ikää 2 vuotta) sekä big green egg (ikää 2 vuotta) ja hiiligrillejä tulee käytettyä läpi vuoden, kamadolla tulee paljon savustettua ja sillä saa "savusaunamaiset" olosuhteet ja helposti pidettyä lämmöt 80 asteen kieppeillä toistakymmentä tuntia.

Huonona puolena se, että maksimi grillausaika on noin 16-18 tuntia jonka jälkeen laitteen pitää antaa jäähtyä jotta saa lisättyä uudet hiilet ja savupuut jotta sessiota voisi jatkaa. Ei kyllä vielä ole sellaista sessiota vastaan tullut, jossa olisi tuon joutunut käymään läpi.
 
Keraamisen grillin (kamado) parhaita puolia on huoltovapaus, ruostumattomuus sekä painon mukanaan tuoma lämmönhallinta.

Tällä hetkellä löytyy kaasugrilli (polttimot pitäisi uusia, ikää 7 vuotta), weberin 57 mastertouch (ikää 2 vuotta) sekä big green egg (ikää 2 vuotta) ja hiiligrillejä tulee käytettyä läpi vuoden, kamadolla tulee paljon savustettua ja sillä saa "savusaunamaiset" olosuhteet ja helposti pidettyä lämmöt 80 asteen kieppeillä toistakymmentä tuntia.

Huonona puolena se, että maksimi grillausaika on noin 16-18 tuntia jonka jälkeen laitteen pitää antaa jäähtyä jotta saa lisättyä uudet hiilet ja savupuut jotta sessiota voisi jatkaa. Ei kyllä vielä ole sellaista sessiota vastaan tullut, jossa olisi tuon joutunut käymään läpi.
Tuommoinen kamado kyllä kiinnostaisi, mutta ovathan ne aika arvokkaita. Verkkokaupassa oli joku tuollainen 799e, mutta laadusta on vaikea nyt sanoa. Halkeaa kuitenkin ensimmäisissä talven pakkasissa? Muutenkin noita näyttää nyt tulleen vaikka kuinka montaa eri merkkiä, mutta ovatkohan kaikki sitten samalta tehtaalta lähtöisin eri merkein varustettuna? BGE tietysti olisi varma valinta, mutta hinta hirvittää, varsinkin kun ostat siihen ne telineet sun muut härpäkkeet vielä lisäksi.

Anton Oliver Good Boy 24" Kamado -hiiligrilli 799,90 €

Käyköhän noihin muihin sitten nuo BGE:n kaikki lisävarusteet ja tarvikkeet, vai heittääkö näissä koko juuri sopivasti? BGE:n hyvä puoli on tosiaan tuo tarvikkeiden ja varusteiden saatavuus..

Joskushan noita BGE on ollut tarjouksessa Stokkan hulluilla päivillä, täytyy mielenkiinnolla katsella onko seuraavilla..
 
Tuommoinen kamado kyllä kiinnostaisi, mutta ovathan ne aika arvokkaita. Verkkokaupassa oli joku tuollainen 799e, mutta laadusta on vaikea nyt sanoa. Halkeaa kuitenkin ensimmäisissä talven pakkasissa? Muutenkin noita näyttää nyt tulleen vaikka kuinka montaa eri merkkiä, mutta ovatkohan kaikki sitten samalta tehtaalta lähtöisin eri merkein varustettuna? BGE tietysti olisi varma valinta, mutta hinta hirvittää, varsinkin kun ostat siihen ne telineet sun muut härpäkkeet vielä lisäksi.

Anton Oliver Good Boy 24" Kamado -hiiligrilli 799,90 €

Käyköhän noihin muihin sitten nuo BGE:n kaikki lisävarusteet ja tarvikkeet, vai heittääkö näissä koko juuri sopivasti? BGE:n hyvä puoli on tosiaan tuo tarvikkeiden ja varusteiden saatavuus..

Joskushan noita BGE on ollut tarjouksessa Stokkan hulluilla päivillä, täytyy mielenkiinnolla katsella onko seuraavilla..

Harvemmin sopii ristiin toistensa kanssa. BGE:lle saa kohtuu hintaan (n. 70€) tehtyä ihan kunnon pöydän pyörillä jolloin liikuttelukin on helppoa. BGE:llä on ensimmäiselle omistajalle keramiikan osalta "rajoitettu elinikäinen takuuu", eli jos pytty halkeaa ja olet sen itsellesi rekisteröinyt, niin uudet keraamiset osat tulee ilmaiseksi. Itse käytän tuota myös kovilla pakkasilla eikä ongelmia ole ollut.

2015-05-23%2017.00.21.jpg


Öljyämisen jälkeen hieman siistimpi

2015-08-10%2017.29.09.jpg


Kobe ja muut ns. 12 kk takuulla varustetut ei ole "kunnon keramiikkaa", joten halkeavat helpommin.

Bastard on suora BGE:n kilpailija jossa rungolla on 20 vuoden takuu ja ainakin eri foorumeiden perusteella samaa tasoa BGE:n kanssa. Ei niin suurta lisävarustelistaa kuin BGE:llä, mutta valintakysymyksiä nämä aina on. Itse aikanaan tuota hankkiessani laskin, että jos kestää edes 10 vuotta, niin kohtuu hintainen on ollut. Erittäin maltillinen hiilien kulutus pitää käyttökustannukset kohtuullisina.

Kamado hiiligrilli Bastard Large jalustalla ja sivupöydillä
 
Aika hyvät hintaerot kyllä noilla kamadoilla. BGE Largen hinnalla saisi 2 Mustangia 48cm ritilöillä, eikä BGE:n mukaan kuulu edes telinettä, kun noita tarvikehintoja katselee niin kyllä on BGE hinnoiteltu ´premiumiksi´

esim tämä pelkkä
SSTBGETMXL_1-500x500.jpg

pöytä 1350€?!?

Yksinkertainen jalusta vain 250€
SSTBGENESTL_1-500x500.jpg



Mustang jalustan kanssa ~570€
277864-640x640.jpg

  • hiiligrilli, savustin ja uuni samassa grillissä
  • 133 x 74 x 116 cm
  • 2-kerroksinen grillausala Ø 49,5 cm ja 47,5 cm
  • lämpötila-alue 82-399 °C, lämpömittari, varaa lämpöä pitkään
  • sivupöydät bambua
 
Jep, egiin ja sen lisureihin saa tonneja poltettua helposti. Eihän se hullu ole joka pyytää, vaan se joka maksaa. Henkilökohtaisesti en tuollaisesta pöydästä maltaita maksaisi ja siksi tein itse ja säästin :)

Uskallan kuitenkin väittää, että mustangilla ei ole keraamisille osille kuin 12 kk takuu. Ja jos niitä hajoaa parin vuoden välein, niin jo kolmannen kohdalla ei ole säästetty yhtään mitään. Jollain se "rajoitettu elinikäinen takuukin" pitää rahoittaa.

Zippokin on kallis sytkäriksi, mutta edelleen toimii loistavasti lähes 35 vuotta vanha sytytin. Ei nämä ole järjen asioita, vaan harrastus. Ja harrastukseen menee kaikki tienatut, lainatut ja varastetut varat :)
 
Noniin. Kevät tuli, vappu nurkan takana ja kaasugrilli kaatopaikalla.

Ajattelin siirtyä takaisin hiiligrilliin kolmen vuoden kaasuttelun jälkeen.
Aikaisemmat kokemukset hiiligrilleistä ovat parin kympin grillit jotka lahoavat käsiin ja nyt tekisi mieli kokeilla jotain parempaa.

Suositelkaa isoa grilliä joka on kestävä rakenteinen, jolla valmistaa helposti ruoat 4-6 ihmiselle ja toimii savustuksessa hyvin.

Budjetti olisi noin 150€
 
Uskallan kuitenkin väittää, että mustangilla ei ole keraamisille osille kuin 12 kk takuu. Ja jos niitä hajoaa parin vuoden välein, niin jo kolmannen kohdalla ei ole säästetty yhtään mitään. Jollain se "rajoitettu elinikäinen takuukin" pitää rahoittaa.

Kuinka heikkoja/herkkiä nuo oikein ovat? :)
Hintaerolla maksaa ne kotivakuutuksen omavastuutkin jokusen kerran.

Zippokin on kallis sytkäriksi, mutta edelleen toimii loistavasti lähes 35 vuotta vanha sytytin. Ei nämä ole järjen asioita, vaan harrastus. Ja harrastukseen menee kaikki tienatut, lainatut ja varastetut varat :)

Näinhän se on, mutta homman voi myös tehdä järkevästi. Sekin on kyllä totta, että naapuri on varmasti kateellisempi BGE:lle, kuin muun merkkiselle vaihtoehdolle ja sille on aina annettava oma arvonsa ;)
 
Kuinka heikkoja/herkkiä nuo oikein ovat? :)
Hintaerolla maksaa ne kotivakuutuksen omavastuutkin jokusen kerran.



Näinhän se on, mutta homman voi myös tehdä järkevästi. Sekin on kyllä totta, että naapuri on varmasti kateellisempi BGE:lle, kuin muun merkkiselle vaihtoehdolle ja sille on aina annettava oma arvonsa ;)

Koben kamadoista on Suomessa kokemusta vasta yhdestä talvesta ja tähän Kennessä tiedän yhden tapauksen, jossa kyseinen kamado halkesi talvella. Muista kamadoista tai niiden rikkoutumisista ei ole parempaa tietoa, kuten ei myynti määristäkään.

Järkevästi hommat kannattaa aina tehdä. Toiminnalisuudessa ei eri laitteiden välillä ole juurikaan mitään eroja, joten siltä kannalta ajateltuna aivan sama minkä hommaa. Silloin kun oman BGE:n hommasin, ei muita merkkejä ollut vielä tässä maassa tarjolla. Hinnasta huolimatta en hankintaa ole katunut.
 
Noniin. Kevät tuli, vappu nurkan takana ja kaasugrilli kaatopaikalla.

Ajattelin siirtyä takaisin hiiligrilliin kolmen vuoden kaasuttelun jälkeen.
Aikaisemmat kokemukset hiiligrilleistä ovat parin kympin grillit jotka lahoavat käsiin ja nyt tekisi mieli kokeilla jotain parempaa.

Suositelkaa isoa grilliä joka on kestävä rakenteinen, jolla valmistaa helposti ruoat 4-6 ihmiselle ja toimii savustuksessa hyvin.

Budjetti olisi noin 150€

Weber on aina varma valinta. Tuolla perinteisellä pallolla tekee vaikka brisketin ja lisureiden avulla laajenee kummasti jos nälkä kasvaa. Rotisseerilla tekee naapuruston parhaat kanat hetkessä ja omat kebablihat saa tehtyä hiiligrillissä näppärästi. Pallosta on moneksi

Weber Compact 57 brikettigrilli - Grillit ja kesätuotteet

Tämän lisurin avulla pallosta saa asiallisen savustimen.

The Smokenator 1000 savustusasema 57 cm Weber-hiiligrilliin 69,90 €

Tämän lisurin avulla ei enää tule kaupan kanoja osteltua.

Weber Original varras (57 cm brikettigrilli) - Grillit ja kesätuotteet
 
Weberin 57 brikettigrillistä on tosiaan moneksi ja mielestäni hyvä vaihtoehto jos esim. BGE:hen ei ole mahdollista panostaa. Tuo Weberin smokenator ei ole pakollinen, joskin varmasti hyvä lisä. Viime jouluna tuli ilman sitä savusteltua joulukinkku ihan vain latomalla briketit reunoille nauhaksi.
 
Tuli hommattua parvekegrilliksi tuollainen weber go-anywhere kaasumalli. Yllättävän paljon antaa hönkää täydellä teholla. Pitänee viikonloppuna laittaa jotain kunnon lihaa ja kattoa tuleeko siitä mitään. Vaikuttaa kyllä hyvältä vehkeeltä jos on rajoitettu tila.

20170528_164553.jpg


Onko porukalla kokemusta puulastujen käyttämisestä kaasugrillissä? Yksi temppu minkä ainakin kuulin oli että niitä savustuslastuja folionyyttiin ja siihen muutama reikä ja parilalle/kaasupolttimen päälle niin tulee hyvin pientä puusavun makua myös kaasulla.
 
Muista grilleistä en osaa sanoa, mutta vajaa 6v sitten ostin weberin e-210, jolla on tullutkin grillattua jonkunkin verran, reilut 30kg kaasua/kesä.
Päällepäin grilli on kuin uusi, mutta polttimet, lämmönlevittimet ja ritilät on puhkiruostuneet, joten...

Paikallinen jälleenmyyjä ilmoitti tyynesti, että takuu on 2v, mutta osta tuosta uusi grilli.
Otin kuitenkin yhteyttä suoraan weberin asiakaspalveluun, halusivat sarjanumeron ja kuvia grillistä, ja lopputulos että lähettäävät uudet sisuskalut grilliin.

Joten lopputulemana, jos 400e (tarjouksesta) weber olisi kestänyt 5 kesää niin olisi kiukuttanut, mutta jos nyt mennään toiset 5v, niin sitten on jo hinta/laatusuhde parempi kuin hyvä.

Joten tuo takuupuolikin kannattaa miettiä grilliä hommatessa.
Tämän vuoksi minä ostan mieluummin niitä valurautapolttimilla varustettuja perusgrillejä (siis kaasusellaisia). Eivät maksa kuin about 150-200€ ja kestävät kuitenkin ainakin 3-4 vuotta, jonka jälkeen voi ostaa uuden, eikä vituta alkuunkaan samalla tavalla kuin jonkun 500€ Weberin kanssa.
 
Nyt kävi niin hieno sattuma, että kaverilla jäi keittiörempassa ylimääräinen jääkaappi ja mahdollisuus pitää sitä asunnossaan sen aikaa kuin halutaan. Nyt on aika sitten laittaa dry aging käyntiin. Suunnitelmana lihat jääkaappiin, kosteusmittari mukaan matkaan ja kissanhiekkaa/suolaa, joita kostuttamalla saa lisättyä jääkaapin kosteutta, ja joita kuivana jääkaappiin laittamalla kosteutta saa laskettua.

Soittelin muutamat lihakaupat läpi ja yhdestä sanoivat, että heiltä saa erittäin marmoroitunutta entrecoteeta eli jenkkitermein rib eye - lihaa. Hinta oli 33€ kilo eli ei ilmaista, mutta miksi tehdä huonosta. Lihat siis vaan ritilöille jääkaappiin ja ehkä usb-laturia hyödyntämällä pc-tuuletin jääkaapin nurkkaan kierrättämään ilmaa ekoiksi päiviksi ja sitten vaan ootellaan kuukausi ja valmistetaan safkat. Mikäli homma toimii hyvin ja ottaa sitten tuulta alleen niin raportoin tänne ja perustan vaikkapa pihvilihatopikin. Sanomattakin on selvää, että entrecote nousee hyllylle n. 1,5kilon biittinä josta sitten pihvit leikellään, kun kuiva hukkapinta poistetaan.
 
Tollainen tuli väsättyä vanhan saaristolaissavustimen kivijalkaan. Tarkoitus olis vielä nostaa pohjaa yhdellä varvilla toiselta puolelta ja kahdella toiselta, että saan epätasaisen lämmön eri puolille grilliä. Syksymmällä etureunan muuraus ja pohjan valu, kunhan grillikausi rauhoittuu. Grillin molemmin puolin pitää vielä väsätä puiset pöytätasot ja sit alkaa olla grilli kohdillaan :kippis:
IMG_20170805_221245_rs.jpg


Alareuna ei ole tällä hetkellä ihan vaaterissa, siksi tuo näyttää kovin kierolta mutta eiköhän tuosta idean saa.
 
Snellmannin savu-juusto pääsi tänä kesänä suosikkilistalle. Samoin kivikylän grilleri, jonka saatavuus on varsin heikko.
 
Tein ite jenkkigrillin ja sillä oon harjoitellu ny rillaamaan.Tuota ei kannata pienen määrän takia lämmittää.Tulevaisuudessa olis tarkoitus hitsailla kylkeen savustusosion jolloin aletaan mennä asian ytimeen..:cigar2:
Huomasin kesällä että briketit ovat parasta millä kannattaa grillata.
Niiden sytyttämiseen tein piippusytyttimen jolla saa syttymään tasaseen briketit.Kuvaa en löytänyt tähän hätään mutta kiinnostuneille se löytyy..
 

Liitteet

  • Jenkkigrilli.jpg
    Jenkkigrilli.jpg
    70,2 KB · Luettu: 433
  • jenkkirilli2.jpg
    jenkkirilli2.jpg
    77,1 KB · Luettu: 430
Onko tuossa jokin ritilän tason säätö, vai mitkä nuo vaijerit tuossa toisessa kuvassa näkyy?
 
Nyt kun on muutettu rivariin, niin täytyyhän se terassille hankkia grilli kesää varten. Kaasugrilli lähtökohtaisesti itsellä pohdinnassa, mutta omien vähäisten grillailukokemusten johdosta olen valmis harkitsemaan myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Weberin Pulse näytti omaan silmään myös pätevältä laitokselta mitä nopeasti Verkkokaupassa näitä vilkaisin. Onkohan enää ennen kesää odotettavissa minkäänlaisia varteenotettavia tarjouksia? Ja minkälaista laitosta tällaisella noviisille suosittelisitte hankittavaksi? :)
 
Miksi sähkögrilli, hankkisin ehdottomasti kaasugrillin rivariin ja mökille perinteisen pallogrillin.

Enhän minä tuosta sähkögrillistä sanonut että olen sellaista hankkimassa vaan, että näytti omaan kokemattomaan silmääni myös pätevältä kapistukselta. Kuten kirjoitin, niin kaasugrilli omassa pohdinnassani on ensijaisesti ollut. Onko jotain hyviä merkkejä ja malleja, joita kannattaa tarkastella? Weber merkkinä ilmeisesti sellainen, jolla ei kovin vikaan voi mennä, mutta hinnassa myös kalleimpia. Sanotaan nyt budjetiksi vaikka max 500e mitä voin grillailuun sijoittaa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Harvemmin sopii ristiin toistensa kanssa. BGE:lle saa kohtuu hintaan (n. 70€) tehtyä ihan kunnon pöydän pyörillä jolloin liikuttelukin on helppoa. BGE:llä on ensimmäiselle omistajalle keramiikan osalta "rajoitettu elinikäinen takuuu", eli jos pytty halkeaa ja olet sen itsellesi rekisteröinyt, niin uudet keraamiset osat tulee ilmaiseksi. Itse käytän tuota myös kovilla pakkasilla eikä ongelmia ole ollut.

2015-05-23%2017.00.21.jpg


Öljyämisen jälkeen hieman siistimpi

2015-08-10%2017.29.09.jpg


Kobe ja muut ns. 12 kk takuulla varustetut ei ole "kunnon keramiikkaa", joten halkeavat helpommin.

Bastard on suora BGE:n kilpailija jossa rungolla on 20 vuoden takuu ja ainakin eri foorumeiden perusteella samaa tasoa BGE:n kanssa. Ei niin suurta lisävarustelistaa kuin BGE:llä, mutta valintakysymyksiä nämä aina on. Itse aikanaan tuota hankkiessani laskin, että jos kestää edes 10 vuotta, niin kohtuu hintainen on ollut. Erittäin maltillinen hiilien kulutus pitää käyttökustannukset kohtuullisina.

Kamado hiiligrilli Bastard Large jalustalla ja sivupöydillä
Herätellään vähän vanhaa keskustelua Kamado-grilleistä kun uuden kämpän myötä grillin hankkiminen on alkanut kiinnostamaan. Tällä hetkellä tuo Kamado vaikuttaa mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta, mutta nyt pohdinnassa on valmistajan valinta. Ilmeisesti Bastardilla on 20 vuoden runkotakuu ja Green Eggeillä "elinikäinen". Löytyykö jotain muuta valmistajaa jolta löytyisi pitkää takuuta? Luonnollisesti suosituksia ja vinkkejä saa jakaa.
 
Suomesta on saatavilla kolmea suurta merkkiä, joilla on kunnon takuu ja ammattilaisten suusta kuultuna erot eivät ole suuria näiden kolmen välillä. Nämä kolme ovat Big Green Egg, Bastard ja Kamado Joe.

Itseäkin on alkanut nyt viime aikoina tuo Kamado kiinnostamaan ja tällä hetkellä Bastard on ykkösvaihtoehtona hintansa puolesta ja sellainen varmaankin tulee hankittuakin kun kesä hieman etenee. Bastardissa on myös mukana jo suurin osa lisätarvikkeista, kuten jalat ja sivupöydät, joten se on hinta-laatu -suhteeltaan myös mielestäni fiksuin.

Edullisempiakin löytyy, mutta halvemmissa takuu on luonnollisesti pienempi ja osa on myös kokonaan valmistettu teräksestä, mikä ei varaa lämpöä yhtä hyvin kuin nuo kolme isoa keraamista. Teräs myös ruostuu herkemmin.

Youtubesta kannattaa myös katsella noita kolmea ja niiden toimivuuksia, niissäkin on pieniä eroja ominaisuuksissa.

Verkkokauppa.com on ottanut nyt tänä keväänä valikoimaan Black Ranchin hiilet, jotka ovat niitä "parempia" hiiliä ja soveltuvat erityisesti Kamadoihin. Black Ranch Marabu ‐puuhiili, 15 kg 39,90 €
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 279
Viestejä
4 487 494
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom