Googlen Project Streamista tuli Stadia

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 19.03.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Google käynnisti Game Developers Conference 2019 -tapahtuman omalta osaltaan esittelemällä Stadian. Stadia on uusi pelien streamauspalvelu, joka tunnettiin aiemmin Project Stream -nimellä.

  Stadian tarkoitus on mahdollistaa laadukkaiden AAA-tason pelien pelaaminen missä ja millä laitteella tahansa. Virallisesti tuettuja alustoja julkaisussa ovat tietokoneet, televisiot, taulutietokoneet ja puhelimet, kunhan sille on saatavilla Googlen Chrome-selain. Pelejä voi ohjata ainakin kaikilla USB-liitäntäisillä ohjaimilla sekä hiirellä ja näppäimistöllä, mutta Google julkaisee myös oman Stadia-ohjaimen, joka ottaa yhteyden WiFin avulla suoraan pelipalvelimeen. Alusta tukee myös pelitilanteen tallentamista ja pelin jatkamista välittömästi toisella laitteella.

  [​IMG]

  Googlen datakeskuksissa kutakin Stadia-pelisessiota varten on kustomoitua AMD:n rautaa. Google ei paljastanut raudan tarkkoja yksityiskohtia, mutta kukin tietokone sisältää kustomoidun 2,7 GHz:n x86-prosessorin yhteensä 9,5 Mt:n L2- ja L3-välimuisteilla sekä AVX2- ja SMT-tuella. Grafiikoista vastaa puolestaan kustomoitu 10,7 TFLOPSin suorituskykyyn yltävä grafiikkapiiri 56 Compute Unit -yksiköllä ja HBM2-muistilla. Muistia kussakin instanssissa on 16 Gt. UL Benchmarksin esittelemässä demossa esitettiin myös mahdollisuutta hyödyntää useampaa kuin yhtä grafiikkapiiriä, jonka lisäksi Google aikoo skaalata rautaa tarvittaessa ylöspäin tulevaisuudessa.

  [​IMG]

  Stadian käyttöjärjestelmänä toimii Linux ja sen pelit tulevat pyörimään Vulkan-rajapinnalla. Alustalle on luvattu mm. täysi tuki Unreal Engineltä ja Unityltä. Ensimmäisten pelien joukkoon on saatu ainakin Doom Eternal, kunhan se julkaistaan. Pelit tullaan streamaamaan aluksi maksimissaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella ja HDR-värimaailmalla. Tulevaisuudessa yhtiö aikoo kasvattaa maksimiresoluution 8K:hon ja ruudunpäivitysnopeudeen 120 FPS:ään tai yli. Äänipuolella on tuettuna Project Streamin stereoäänen lisäksi tarkemmin määrittelemättön surroundääni.

  Yksi alustan mielenkiintoisista erikoisuuksista on moninpelit eri Stadia-käyttäjien välillä. Googlen palvelimilla pyörivät pelit mahdollistaisivat muun muassa nykyistä laajemmat fysiikkaan perustuvat efektit pelimaailmassa entistä korkeammin pelaajamäärin. Alusta on lisäksi täysin avoin alustojen välisille moninpeleille, mikäli kehittäjät haluavat tukea ominaisuutta.

  [​IMG]

  Stadia hyödyntää myös Googlen muita palveluita. Stadia-ohjaimessa on esimerkiksi erillinen YouTube-painike, jota painamalla pelistä voi lähettää suoraan tallennettuja pätkiä YouTubeen parhaalla mahdollisella laadulla. Lisäksi esimerkiksi YouTubeen lisätään painike, jonka kautta voi käynnistää suoraan videolla näkyvän pelin. Myös esimerkiksi livestream-lähetyksiin hyppääminen onnistuu, mikäli pelissä on tilaa.

  Google perustaa myös oman Stadia Games and Entertainment -jaoston, joka hoitaa paitsi yhtiön omien yksinoikeuspelien julkaisun, myös yhteistyön ulkopuolisten studioiden kanssa. Googlen mukaan se on lähettänyt kehitysrautaa jo yli sadalle eri kehittäjälle ympäri maailman.

  Stadia julkaistaan myöhemmin tänä vuonna Pohjois-Amerikassa, Isossa-Britanniassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa. Tarkemmat tiedot julkaisuun mahtuvista Euroopan maista sekä hinnoittelusta julkaistaan lähempänä julkaisuajankohtaa.

  Lähde: Google

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 644
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Tulee mieleen eniten joku xbox stream mistä on jossain välissä puheltu. Toki ilman xboxin ekosysteemiä.

  Nimestä tulee mieleen joku helsinkiläinen korkeakoulu. vai muistanko väärin?
   
 3. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 474
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Et mutta nykyään entinen nimi.
   
  hsalonen ja TheMeII tykkäävät tästä.
 4. Oscar

  Oscar

  Viestejä:
  140
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Tjaa, tämän takia kai sitte vissii nousi AMD osake 12%.
   
 5. UnFaced

  UnFaced

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  Vastaavaahan on markkinoitu jenkeissä jo tovin, mutta innostus tainnut kaatua kotiverkkojen laatuun. Ehkä todellisuutta joskus 20 vuoden kultuttua.
   
 6. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  En nyt ole ihan varma mitä tarkoitat, onhan esimerkiksi Playstation Now ihan toiminnassa ympäri maailman, samoin GeForce Now taitaa toimia missä vaan (joskin rajoitettu mille laitteille voi streamata) ja Steam Link Anywhere joko tuli justiinsa tai on tulossa pian, Microsoftilta on tulossa Xbox-streamauspalvelu jne. Ja kun nuo kotiverkot mainitsit niin siellähän on sitten tarjontaa AMD:lta, NVIDIAlta ja Valvelta ainakin.
   
 7. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish

  Viestejä:
  2 471
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Onko missään langattomissa VR laseissa chromecastia jo sisässä? Tuo avaa aika kiinnostavia mahdollisuuksia kun laitetaan sinne myös GPS. (muoks: kännykkähän hoitaa tämän jo...)

  Sriimaa goprolta video, jota katsot samalla VR laseista kun kävelet kaupungilla pokemoneja pelatessa.

  Kunnon grafiikoilla VR ilman tarvetta ihmeempään rautapuoleen.  Kesällä voisikin ottaa kaverit mukaan jonnekkin pellolle varusteena google cardboard, google stadia ohjain ja pelata siellä pellolla world of tanksia AR moodissa :D

  Puhelin kameralla kuvaa tuon aR osuuden ja stadia hoitaa siihen päälle Ar osuuden. Puhelimessa jo gps valmiina. Pelintekijät toivottavasti heräävät nopeasti kaikkiin uusiin mahdollisuuksiin.
   
  Viimeksi muokattu: 19.03.2019
 8. Himmler

  Himmler

  Viestejä:
  215
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Stadia toiminnassa.
   
 9. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 216
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Njoo, GTC:n keynotessahan se Huang julkisti tuon Geforce now Alliance Partner ohjelmansa, jossa siis ISP:t ostaa nuo nividan RTX peliserverit ja tarjoavat Geforce NOWia 5G verkoissaan. Eli aika ymmärrettävää etteivät käytä nvidiaa, kun tuovat markkinoille suoraa kilpailijaa.
   
 10. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 240
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jahas. Chrome on nostanut tämän yhteen tarkoitukseen tehdyn spesiaalikonsolin muistivaatimukset 16 gigaan. En ole yllättynyt.
   
 11. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 650
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyseessähän ei ole konsoli
   
  Mechanical Man ja Himmler tykkäävät tästä.
 12. UnFaced

  UnFaced

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  Väkisinhän tota latenssia ilmenee.
   
 13. pollomecana

  pollomecana

  Viestejä:
  43
  Rekisteröitynyt:
  24.04.2017
  Kai tämä toimii jossain kiinassa, keskustan valokuidutetuissa pilvenpiirtäjäkortteleissa. Sen aikaa kun googlea koko juttu kiinnostaa, tietty.
   
  hmb tykkää tästä.
 14. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Toki siinä latenssia on aina, mutta se on eri asia kuin etteikö noilla pelata voisi.
  En ole henk.koht. netin yli streamattavia testaillut, mutta ainakin mitä lähiverkossa (wifi) on päässyt AMD:n toteutusta testaamaan niin eipä siinä kyllä mitään ylimääräisiä viiveitä huomannut kun koitti vuorotellen zoomailla mitä luurin ruudulla tapahtuu vrt tietokoneen ruutu.

  Tämä julkaistaan aluksi ihan länsimaissa, ei Kiinassa.
   
 15. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 644
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Konsolin? tää toimii selaimessa. "konsoli" on googlen datakeskuksessa.
   
 16. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  1 216
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
 17. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 240
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se on yhtä paljon konsoli kuin Steam Link. Lähinnä vaan, että Steam Link toimii 1GB muistilla ihan hienosti, mutta tämä on syönyt 16GB ja on silti erityistarkoitukseen tehtyä rautaa.

  Nyt heikko sanavalintani söi hyvän vitsin :(
   
 18. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ööööö, mistä ihmeestä nyt puhut?
  Steam Link ei pyöritä yhtään mitään, se oli pieni mediapurkki ja nykyään pelkkä softa, vaatii kaverikseen koneen jossa peli pyörii.
  Stadian laitteisto, myös se 16 Gt muistia, on Googlen palvelinkeskuksessa, se vaatii kaverikseen Chromen, ei laitteistovaatimuksia.
   
  Mechanical Man tykkää tästä.
 19. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  524
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  En nyt kyllä tosiaan ymmärrä mistä @hsalonen höpisee. Tällä Stadialla ei ole käyttäjän puolelta mitään muita laitteistovaatimuksia kuin laite, jossa pyörii Chrome-selain ja tarpeeksi nopea nettiyhteys.

  Se 16 GB muistia per pelaaja sijaitsee Googlen palvelinsalissa, jossa peliä pyöritetään. Ei ole mitään konsolia. Steam Link on/oli pelkkä laatikko, joka välitti tietokoneella pyörivän pelin kuvan jollekin toiselle näytölle verkon yli. Siellä tietokoneella jolla peliä ajetaan, pitää kyllä olla yli gigatavu muistia jos meinataan pyörittää jotain nykyaikaisia pelejä, ihan kuten tässä Stadiassakin.
  Stadia nyt vaan ulkoistaa sen pelikoneen toiminnot serverihalliin, ihan kuten PS Now, GeForce Now jne. on tehneet jo aiemmin.

  Vai siis onko tämä nyt joku vitsi, että Chrome vie paljon muistia ja siksi Stadiassa on yhtä pelaajaa varten 16 GB muistia? Vitsi ei oikein toimi, kun Stadia pyörittää Linuxia jonka päällä pelit pyörii, ja se Chrome on käyttäjän laitteessa, jolla peliä ollaan pelaamassa. Modernit PC-pelit sitäpaitsi osaa kyllä viedä enemmän kuin sen 8 GB muistia, että siinä mielessä se 16 GB on nykyään aikalailla minimi pelikoneessa.

  Missä laitteessa se 1 GB muistia sijaitsee, jolla Steam Link toimii hienosti? Jos laitat PC-pelikoneeseen vain 1 gigatavun muistia, niin edes pelkkä Windows ei pyöri sillä muistimäärällä, saati sitten joku peli, Steam ja pelin striimaaminen Steam Linkille. Steam Link -boksi itsessään näyttää sisältävän 512 MB RAM-muistia, mutta sehän ei itse tee mitään muuta kuin vastaanottaa kuvastriimin (lähi)verkosta ja syöttää sen HDMI:llä telkkarille tai jollekin muulle näytölle, ja vastaanottaa pelaajan komennot ohjaimilta ja välittää ne takaisin verkon yli peliä pyörittävälle koneelle. Pelit pyörii edelleen siellä käyttäjän omalla koneella, joka ei todellakaan pärjää yhdellä gigatavulla muistia.
   
 20. Atorox

  Atorox

  Viestejä:
  444
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  Viimeisin Eurogamerin juttu täällä: Google Stadia hands-on: streaming analysis and controller impressions • Eurogamer.net

  Jutussa kerrotaan, että latenssit napin painalluksesta ruudun päivittymiseen testikoneena toimineen Pixelbookin kanssa olivat 170-190 millisekunnin luokkaa, kun käytössä oli 15-25 Mbit/s kaistaa. Luvussa on mukana näyttölagi, jonka suuruus ei ollut tiedossa. "Retropelaamiseen" tuo kelvannee (jos netti on vakaa & nopea), mutta VR-pelit taitavat olla toivoton tapaus (latenssista pitäisi saada 90% pois). Eli vähän kärjistäen Stadia on kuollut jo syntyessään.
   
 21. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Maailmassa on aika paljon kasuaalipelaajiakin nykyään. Tuskin intensiivisimmät fps-pelit heti palveluun siirtyvätkään, mutta en näe mitenkään mahdottomana, että pilvipelaaminen tulee. Pelien tekijöiden näkökulmasta tässä myös etuja (jakelu, piratismi, huijaamisen esto, parempi synkka peli-instansseilla isommalla infralla)..

  Eiköhän tuossa ollut sekoitettu päätelaite ja peli-instanssin ajokone. Steamikin on melko bloatti systeemi, mutta sen saa mukavan pieneen tilaan esim. tuota etävideota varten. Itsellä on HTPC:ssä perustyöpöytä, kodi cec:llä ja peleihin Steam. Kaikki mahtuu alle gigatavun imageen, joka päivittyy lähiverkosta. Peleja, leffoja ja musiikkia tulee mm. NAS:lta. Koneella voi sitten pelata joitain pelejä lokaalisti ja osaa Linkin yli. Buuttaa alle 10 sekunnissa, vaikka 7 vuotta vanhaa rautaa (pl. vajaan vuoden vanha näytönohjain). Veikkaisin, että Googlen ratkaisussa on isompi päätelaitteen resurssikulutus, vaikka aika sama tuo monelle.
   
 22. eternality

  eternality

  Viestejä:
  345
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Aika jännä ratkaisu että ovat päätyneet AMD:n HBM SoCciin. Olisi kiva nähdä palvelinsali, palvelimet varmaan aika pieniä kun niihin ei tarvita juuri mitään liittimiä tai IO:ta, mutta jäähdytysratkaisujen täytyy olla aika järeitä.
   
 23. code.666.

  code.666.

  Viestejä:
  188
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joku täällä epäili ettei onnistu 20 vuoteen, Geforce now ja Playstation Nowlla pelanneena en valita, pelit eivät tietenkään ollet mitään vr-pelejä, mutta uudehkoja fps pelejä ja ainakin 250M kuidulla toimi kivasti.
   
 24. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 461
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jenkeissä on toivottoman huonot nettiyhteydet...
  Japanissa lyö varmasti läpi ja muissa maissa missä netti ”vain toimii”.
  Suomessakin varmaan joissakin paikoissa ja valokuidun päässä ainakin.
   
 25. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 461
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Tämä pyörii kotona vaikka telkkarilla tai chromebookilla! Eli sopiva vaihtoehto konsolipelaajille, et tartte konsolia erikseen, vaan laitteen joka kotoa jo löytyy. Peliohjaimen ja rupeat vain pelaamaan.
   
 26. jive

  jive

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Varmasti, mutta kuinka monessa taloudessa Suomessa mahtaa olla edes 100Mb kiinteä yhteys? Joku tekninen ero tässä on Steam Linkin toteutukseen, kun se vaatii 1080p streamin siirtämiseen gigabittilinkin. Nyt jos Google meinaa 8K kuvamateriaalia tilaäänillä siirtää WAN:nin yli pitää heillä olla jotain aikadilaatiotekniikkaa hallussa.

  Muutenkin en nyt voi kuvitella roskapostin ja verkkovakoilun jälkeen hyödyttömämpää tapaa hukata maailman tietoverkkojen siirtokapasiteettia kuin verkon yli pelaaminen etäyhteydellä. Ehkä sääntösuomessa voitaisiin määrätä datasiirtovero?
   
 27. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ne 8K:t on tulevaisuudessa, mutta esim 4K HDR Surround -äänilläkään ei vaadi mitään 100 Mbps yhteyksiä. Käytännössähän kyse on videostreamista tai vastaavasta, esim Netflixin mielestä heidän 4K (HDR, Surround kuuluu pakettiin käsittääkseni) haluaisi 25 Mbps että varmasti piisaa, Amazon huutelee että 15 Mbps riittää.
  Uppikaistaa tuohan ei vaadi edes nimeksi.
   
 28. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nimestä tulee mieleen ammattikorkeakoulu.
   
 29. mikkelson

  mikkelson Tukijäsen

  Viestejä:
  1 264
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Elämme jännittäviä aikoja. No ei ehkä välttämättä, mutta onhan tää hienoa, että näitä pelien striimauspalveluita tulee nyt joka suunnasta. Selvästi on siihen suuntaan kehitys menossa, että kotona ei tarvitse tehokasta rautaa olla ja nopea nettiyhteys riittää. Ei nämä hetkeen tule kilpailullisten pelien pelaamista korvaamaan, mutta monissa muissa peleissä tuo luultavasti toimii.

  Googlella on varmasti hyvät mahdollisuudet toteuttaa tämä kilpailijoita paremmin/toimivammin, koska heillä on niin isot resurssit tuolla palvelinpuolella.

  Pitää vain toivoa, että myös Suomi kuuluisi siihen EU-alueeseen mihin tämä on ensimmäisenä tulossa, eikä tarvitsisi odottaa kahta vuotta asian kanssa. Tietenkin myös hinta tulee olemaan iso tekijä siinä, että haluaako palvelua käyttää.

  Jos vertaa vaikka PS Now palveluun, niin kyllä siinä oli tarpeeksi pieni viive, että pelaamisesta pystyi nauttimaan. Ainoastaan kuvanlaadussa oli moitittavaa. Loppujen lopuksi pelikokoelma ja hinta vaikutti eniten siihen, etten aio sitä palvelua käyttää.
   
 30. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Täällä internetin mukamas ykkös maassa yhteydet ovat semmoista kuraa että ei voin kuin haaveilla näissä pelejen streemaus jutuista.

  Operaattoreita ei kiinnostaa vetää valokuitua joten LTE on se mitä vaan on. Täällä nimittäin ei saa edes ADSL:ää enää vaan ainoa vaihtoehto on LTE. Ja sen nopeudet joka operaattorilla täyttä paskaa.
  Luvataan kyllä vaikka tähden taivaalta mutta oikeat nopeudet ovat max 1500kb/s ja ruuhka aikaan 100-200kb/s. Että jipjip hurraa.
   
 31. Etherstream

  Etherstream

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Riippuu varmaan hyvinkin paljon omasta sijainnista. Hiemankin suuremmilla asutusalueilla nyt luulisi jo joku kaapeliyhteys olevan saatavilla, jossa latenssit jo ihan siedettävällä tasolla. Täällä Turun alueella ainakin alkaa olla jo suurimmalla osalla tutuista kaapeli- tai kuituyhteys saatavilla.
   
 32. jive

  jive

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Ei operaattoreita kiinnosta ainakaan Tampereella, jossa meidän nurkille ei saa kuin mobiilidatan. Tai no saa mutta hinta oli n 7k€. Eri asia on sitten kerrostalot joihin kuitu vedetään tarjolle maksutta. Maakunnissa tilanne on toinen kun sinne rakennetaan etäyhteyksiä kehitys ja EU rahoilla.
   
 33. jive

  jive

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  on aika iso ero siirtää leffamateriaalia kuin reaaliaikaista pelikuvaa.
   
 34. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 644
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Noh, noi menee minimien alle. saat hyvitystä laskusta sentään.
   
  Wibe tykkää tästä.
 35. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ei siinä ole vaaditun kaistan suhteen juuri eroa muutoin kuin että vaaditaan tasaisena pysyvä nopeus koska ei voida pitää puskuria eteenpäin valmiiksi ladattuna (videostream se reaaliaikainen pelikuvakin on)
   
 36. jive

  jive

  Viestejä:
  650
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Oletko tosissasi?
   
 37. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Joo kyllä varmaan Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ym. isot kaupungit löytyy kaapeliä ym. Mutta tuleppa isojen asutuskeskusten ulkopuolelle niin ei ole yhtään mitään.
  Itse asun Heinolassa ihan keskustan tuntumassa, mutta eipä Lahdessakaan ole tarjolla mitää LTE parempaa vaikka onkin 7 isoin kaupunki suomessa.
   
 38. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ellei tuo toimi eri tavoin kuin muut vastaavat palvelut, kyllä, inputtisi välitetään palvelimelle > palvelin pakkaa reaaliajassa videostriimiksi joka näkyy sitten ruudullasi. Ei sen kummempaa kuin muutkaan livestreamit, paitsi latenssit pitää saada alas mutta se ei syö sen enempää kaistaa
   
 39. prc

  prc

  Viestejä:
  460
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Räkkipalvelimissa on aina järeä jäähdytys vaikka kalustus ei välttämättä vaatisi sitä. Eiköhän noiden lappusten päällä ole ihan perus jäähdytysrivat, räkin keulassa siiten 100+W edestä tuulettimia jotka puhaltaa pienimuotoisen myrskyn koko kotelon läpi.

  Vaan joo tämä tosiaan selitänee miksi se AMDn kurssi pomppasi 12%. Yritin etsiä netistä äkkiä että onko Intel lastuista löytynyt taas joku reikä vai mitä hittoa, mutta ei pikaisesti löytynyt mitään. Olisi kyllä metka tietää paljonko Google osti noita lappusia ensi releaseen. :)
   
 40. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 644
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Suosittelen muuttamaan kauemmaksi metsään. Oma kunta yltää just ja just Top 200 ja kylä melkein 10 kilsaa kunnan keskuksesta. Kämppään tulee valokuitu ja elisa antaa tämmöset vaihtoehot
  upload_2019-3-20_12-59-11.png

  PS.
  Kämppää etsiessä valinta osui kolmesta melko vastaavasta tähän vaikka tontti oli huonoin koska tämä oli ainoa missä oli kiinteä netti. Toiseen oli kuitu tulossa (peruttiin yrityskaupan jälkeen elisan toimesta) ja kolmas oli niin metässä että hyvä että oli sähköt.
   
 41. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  489
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  No ei se ole Espoossakaan itsestään selvää että kuitua saisi joka paikkaan. Näyttäisi siltä että operaattorit enenevissä määrin siirtyvät langattomiin verkkoihin, koska €mani€. Ehkä se 5G sitten...
   
 42. Sparru

  Sparru

  Viestejä:
  168
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  25 Mbps bitrate kuulostaa jo niin rankalta, että laittaisin 4K:n lainausmerkkien sisään. Tässä pitää ottaa sit huomioon vielä se, että Netflixin kama pyörii 24 fps kun tämä Stadia on 60 fps, eli samalla laadulla kaistan vaatimus nousis jo suoraan 62,5 Mbps. Vähänkin parempaa laatua ja kaistaa menee jo 100+ Mbps. Siihen rinnalle Jonne 13-v laittaa vielä jonkun striimin pyörimään, niin taloudessa vaaditaan ihan hyvää kaistaa ettei lopu kesken.
   
 43. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Leffan katselussa ei ole mitään rajaa, paljonko voi bufferoida ennakkoon. Kaikki bufferointi auttaa. Päätelaite ja palvelin voivat nykyään vaikka mittailla yhteyden nopeuden ennakkoon ja laskea juuri niin sopivan puskurin, että ehtii katsoa leffan loppuun ennen kuin alkaa nykiä, vaikka leffan bitrate ylittäisi nettipiuhan vastaavan.

  Ääni ei vaadi erityisen paljon kaistaa. Jo ihan pakkaamaton cd-laatuinen (flac) toimii 1,4 Mbps:llä kahdella kanavalla. 7.1 vaatisi 5,6 Mbps (tai jopa noin 5 Mbps kun LFE:n näytteistys voidaan rajoittaa ylhäältäpäin reippaasti). Nyt on kuitenkin niin, että jo FLAC pakkaa häviöttömänä 30-50% pois äänestä musiikilla, joka pauhaa koko ajan. Leffoissa voidaan hyödyntää paljon paremmin monikanavaista optimointia ja muutenkin äänien määrä ei moninkertaistu kanavamäärän mukaan. Veikkaisin, että harva erottaa tavallisella perustelkkarilla ja parin tonnin kotiteatterilla, onko kyseessä 25 Mbps vai 15 Mbps striimi.
   
 44. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Matalan latenssin toistossa pitää varata hiukan pelivaraa kaistassakin, mikäli yhteyden nopeudessa on jitteriä. Ei se striimi koko aikaa ole maksimikokoinen. Striimin kokokin vaihtelee. Vakiokokoisia frameja oli viimeksi MP3:n alkuaikoina.
   
 45. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Juu tosiaan, FPS tietenkin vaikuttaa kaistan tarpeeseen koska sekuntiin menee enemmän frameja, sitä en muistanut aiemmin tuossa ottaa huomioon.
   
 46. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 910
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä korkeampi FPS, sitä vähemmän framejen välillä on eroja -> sitä vähemmän bittejä per frame tarvitaan, jotta laatu pysyy samana.

  Tämä ei toki tarkoita, etteikö 60FPS vaatisi enempää bittejä kuin 24FPS, mutta ero on paljon pienempi kuin bitraten 2.5-kertaistaminen. Varovasti arvioiden heittäisin, että n. +25-30% bitratea saattaisi jo riittää ihan kohtuulliseen laatuun.
  CBR on melkolailla standardi tapa tämäntyyppiseen videotoistoon.
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2019
  mRkukov, emagdnim, Kaotik ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 47. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 910
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tälläisissä käyttötarkoituksissa nimenomaan käytetään CBR:ää usein.

  Todellista variable bitratea käytetään harvoin nimenomaan striimauksessa. Jos siirtotien laatu on epävarmaa, rakennetaan useasta rinnakkaisesta CBR-streamista ABR-bittivirta, jossa päätelaite voi streamata haluamaansa kaistaa, mutta jokainen yksittäinen kaista on kiinteällä bitratella.
   
  Kaotik tykkää tästä.
 48. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 352
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tuosta rautapuolesta lisää: 16 Gt HBM2:ta on koko järjestelmän jaettuna muistina mikä ainakin IMO entisestään tekee todennäköisemmäksi että kyse on AMD:n prosessorista, veikkaisin että siellä on naitettu Radeon Instinct Mi50 ja custom Zen2 samalle alustalle. DigitalFoundryn mielestä kyseessä ei olisi AMD:n prosessori koska sopivaa ei markkinoilta löydy, mutta se on IMO heikko peruste tämän tason tapauksessa kun tiedetään jo että ominaisuuksien puolesta Zen2 sopisi käytetyksi prosessoriarkkitehtuuriksi ja se on tulossa markkinoille pian (ja on samplattu asiakkaille jo jne). Onko Intelillä mitään palvelinprosessoria mikä osuisi noihin tiedettyihin spekseihin esimerkiksi välimuistien osalta?
  GPU-puolta on kuulemma demottu skaalattavaksi ainakin kolmeen GPU:hun asti

   
 49. dominik

  dominik BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Quarteringin sisäpiiritietojen mukaan palvelu tulee olemaan ilmainen ja pelit ostetaan erikseen.

   
 50. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  1 803
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli peleihin sisällytetään palvelumaksu. Mikään ei ole ilmaista.

  Itseä ei tämä Stadia kiinnosta, eikä mikään muukaan pelien suoratoistopalvelu. Kuvanlaatu on sen verran tärkeää, ja tuskin palvelu tulee koskaan toimimaan ilman nikotteluja, pätkimistä jne.