@Belladonna Olet oikeassa että nykyinen demokratia häviää pian, se vähintään muuttaa muotoaan tai poistuu kokonaan. Kannattaa vain noita viitteitäsi hieman miettiä, kuten tuo ylempi video ja Wahlroos, koska heidän perustelunsa ovat aika pielessä, eli syyt ovat väärät. Olen samaa mieltä
@tle88 kanssa siitä että valtaa tulee hajauttaa ja huomannut saman mikä täällä on jo mainittu, ettei nykyään pystytä monessakaan hallituksessa kuin vääntämään ilman muutosta hyvään tai huonoonkaan suuntaan. Vaarana vain on että huonot päätökset mitkä ovat ennen vääntämistä jo astuneet voimaan myös pysyvät voimassa ja aiheuttavat hidasta painetta yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa, mikä lopulta johtaa käänteen tekevään toimintaan.
Kun Euroopan maiden väkiluku kasvaa verkkaiseen tahtiin, kasvaa myös äänestäjien määrä (asukaskasvua on jo hieman kiihdyttänyt maahanmuutto). Uudet äänestäjäsukupolvet äänestävät eri ajattelutavalla yksilöllisemmin mitä nyt eläkeikäiset. Tämä näkyy siinä että vallan kahvaan ei tulekaan enää selvää enemmistöpuoluetta vaan tasaisesti niitä näitä puolueita. Hallitusten muodostaminen ja neuvottelu käy hankalaksi. Suurempi asukkaiden määrä tarkoittaa enemmän näkökantoja ja vivahde-eroja, joten hallitseminen yhdestä elimestä miellyttää yhä vähemmän koko massaa. Lisänä päälle on internetin tuoma suora avoin keskustelu äänestäjien välillä, mikä on vastakohta sille kun aikaisemmin oltiin omasta mielipiteestä hiljaa. Eriävien mielipiteiden suora kohtaaminen luo kahtiajakoa, mikä tuohduttaa montaa ihmistä. He joko äänestävät tämän vuoksi taktisesti, mikä ei ole suotuisaa demokratialle, tai eivät ollenkaan, tai vähintään heidän usko hyvään lopputulokseen on poissa. He voivat myös tuohtuinena kasaantua yhdeksi äänisaaliiksi.
Sen pidempään hallitusten päättämättömyys jatkuu, mikä alunperin on tulosta äänestäjien kirjavuudesta, kasvaa halu muutokselle, sillä muutokset ovat olemassa maiden rakentamiseksi, ei päin vastoin. Demokratiassa eli kansanvallassa, kun äänestetään koko maan alueelta, asukaslukujen kasvaessa kansa odotusten vastaisesti leviää entistä enemmän asutetuimpien alueiden ulkopuolelle. Suhdeluvut alueiden välillä eivät välttämättä muutu kovin paljoa, mutta esimerkiksi Suomessa kehä kolmosen ulkopuolella asuvien tyytymättömyys päätöksiin kasvaa. Tämän vuoksi hallitsemisen hajauttaminen on järkevää, että jokaista tietyn suuruista asukasmäärää kohti ovat omat päätöksensä, myös päättäjänsä. Voisi periaatteessa sanoa että näin kansanvaltaa vain sekoitetaan, mutta kyllä se muuttaa muotoaan, sillä pääelimessä ei voida enää määrätä yksiselitteisesti. Jatkossa todennäköisesti pääelin, oli se nyt eduskuntatalo tai mikä vaan, lähinnä hyväksyttää pienempien alueiden päätöksiä tai evää niitä, riippuen toimivatko ne perustuslakia vastaan tai merkittävästi koko maan alueen etua vastaan.
Voisi luulla, että USA:n osavaltiomalli on jo tällainen, mutta se kyllä nojaa edelleen pitkälti päähallinnon, eli parlamentin ääniin ja päätöksiin. Voisi melkein ajatella että osavaltiot ovat kuin isompia kunnanhallituksia, jos verrataan nykyiseen Suomeen. Joka tapauksessa, on hienoa ja tarpeellista saada aikaan laajemmin Euroopassa "kohdentuva politiikka". Näin esimerkkinä varsin puhutun maahanmuuton suhteen, voisi jokin maan alue päättää ettei sinne perusteta maahanmuuttokeskuksia, vaikkapa perustelulla ettei työpaikkoja pystytä muuttajille toteuttamaan, eikä olisi mitään ylintä tahoa mikä voisi jyrätä tämän päätöksen yli, mutta olisi silti perustuslakia noudattava vastaavanlainen taho, joka pohtii onko tämän alueen päätökset eettisiä vaiko eivät. Ihan niin kuin kansakin muuttuu mielipiteiltään jatkuvasti kirjavammaksi, koska uskalletaan rohkeammin ajatella ja ilmaista itseänsä omin avuin mitä ennen, muuttuu myös näiden hallintoalueiden päätökset yhä erilaisemmiksi. Mielestäni on tarpeellista että nämä alueet hallinnoivat kuntia ja kaupunkejaan mitä ne pitävät sisällään omin avuin.
Tämä sepustus on siis katsaus mahdolliseen tulevaan. En varsinaisesti väitä mitään, mutta odotan täysin nykyisenlaisen kansanvallan vähintäänkin muuttuvan rajusti ennemmin tai myöhemmin, mieluummin ennemmin. En tällä myöskään osoita olevani tyytymätön mihinkään nykyiseen, mutta näen nousevan uhkan yleisessä päättämättömyydessä.