Teoston sylikoira Lauri Tähkä itkee jotta Youtube ei maksa tarpeeksi korvauksia hoilotuksistaan, siksi pitää direktiiviä hyvänä asiana.
Lauri Tähkä: Ansainta on palasina
Ideana oli, että palvelut joutuisivat jatkossa maksamaan tekijöille nykyistä parempia korvauksia.
– Youtubesta tuleva korvaus on niin pieni, että sillä ei pitkälle pötkitä, sanoo muusikko Lauri Tähkä Euroopan parlamentin kahvilassa.
Tekijänoikeusjärjestö Teosto toi hänet taannoin Brysseliin kampanjoimaan uudistuksen puolesta. Tähkän mukaan toimeentulo on kiinni keikkailusta, kun levymyynti hiipuu ja tuotanto on kaikkien vapaasti kuunneltavissa netissä.
– Meidän ansainta on aika palasina kuten aina on ollut Suomessa, Tähkä sanoo.
Musiikkituottajien etujärjestön arvion mukaan Youtube maksaa vuodessa tekijänoikeuskorvauksia noin euron käyttäjäänsä kohti, siinä missä suoratoistopalvelu Spotify maksaa 18 euroa. Spotify on nykysääntöjen mukaan velvollinen sopimaan tekijänoikeuskorvauksista, Youtube ei.
Teostolla on Youtuben kanssa sopimus, jonka ehdoista järjestö ei halua kertoa vedoten sopimussalaisuuteen. Kun Teosto ja Youtube neuvottelivat sopimuksesta viime talvena,
palvelu esti hetkellisesti käyttäjiensä pääsyn isoon osaan palvelussa olevasta suomalaismusiikista.
Parlamentissa Teosto ja Tähkä käyvät torjuntataistelua: Direktiivi on joutunut internetin vapaudesta huolestuneiden kritiikin kohteeksi. Heinäkuussa
parlamentin enemmistö hylkäsi ehdotetun muotoilun ja avasi esityksen muutoksille, joista täysistunto äänestää siis tänään.
Wycleff Jeanin kanta asiaan on kuitenkin toinen:
Wyclef Jean: Ilmaispalveluista hyötyä artisteille
Oli direktiivin vastustajien kampanja todellinen tai ei, ainakin se jatkuu viime metreille saakka. Eilen tiistaina parlamentissa kävi kampanjoimassa The Fugees -yhtyeestä tunnettu hiphop-artisti Wyclef Jean.
Toisin kuin Tähkä, hän vastustaa esitettyä direktiiviä. Jeanin mukaan se hankaloittaisi uusien artistien pääsyä yleisön tietoisuuteen netin ilmaispalvelujen kautta, jos versiointi ja coverien esittäminen mutkistuisi.
– Haluan näyttää, että artistit voivat hyötyä tästä, Jean sanoi.
Parlamentin äänestyksen jälkeen esitys menee vielä jäsenmaiden, parlamentin ja komission väliseen neuvotteluun, jossa ratkeaa direktiivin lopullinen muoto.
Vääntö tekijänoikeuksista asettaa artistit ja nettijätit vastakkain – Lauri Tähkä: "Youtube-korvauksilla ei pitkälle pötkitä"