• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Energiakriisi sekä inflaatio 2022 (keskustelua elämisen kustannusten äkillisestä noususta)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkos
  • Aloitettu Aloitettu
Aiempi sähkön hinta 5 c/kWh, nykyinen hinta 50 c/kWh (ALV 24%). Jos ALV-ale 14 %-yks, niin uusi hinta onkin 44,35 c/kWh (ALV 10%).

Nyt sitten jokainen voi miettiä, että ratkaiseeko se korkean hinnan ongelman vai ei. Iso alennus se tietty on, mitä voi käyttää vaalipuheissa.
Miksi muuten energiassa pitää ylipäätään olla 24% ALV? EIkös se ole perushyödyke kuten ruokakin, jossa matalampi ALV.

Ylipäätään energian ALV voisi olla kiinteä snt määrä, kuten siirrossakin on. Esim ~0,5snt, joka olisi 10% 5snt hinnasta.

onko talossa kallis, tehoton ja epäekologinen lämmitysmuoto
Hauska miten jengi on aivopesty luulemaan että sähkölämmitys on jotenkin epäekologista.. sehän riippuu täysin sähkön tuotantotavasta. Sitäpaitsi on se maalämpökin sähköllä toimiva, kuluttaa tosin vähemmän.

Itsellä ollu viimeset 6-8v joko täysvesi tai täysydin sähkö soppari.. Sitä en kyllä tiedä mitä töpselistä on tullut, mutta tuollaisesta olen maksanut ja kun niitä myydään vihreinä niin sillä perusteella taloni lämitys on ollut lähes täysin CO2 vapaa vaikka sähköllä lämpiääkin.
 
sillä perusteella taloni lämitys on ollut lähes täysin CO2 vapaa vaikka sähköllä lämpiääkin.
Mutta onko se ollut ekologinen? Sitä sun vesi ja ydinsähköä riittäis enemmän muillekkin jos oma kulutus olisi pienempi. Ekologisuudessa on kyse kokonaisuuksista.
 
Alhainen lämpötilä: vettä menee enemmän, korkea lämpötila: vettä menee vähemmän. Lopputulos: +-0.
Varaaja vuotaa myös lämpöä ulos ja sitä enemmän se vuotaa mitä korkeampi lämpötila. Jossain kahden kuution varaajassa tuo vuoto on jo merkittävä.
 
Aika lämpimällä on varaaja.. Täällä 4 henkinen perhe ja varaaja 55 astetta.

Vastailen täällä kun ei tuo soppari ketju ole se oikea. Niin huomasitko, että tuo varjaa on vielä 2000l. Joten veikkaisin vettä menvän reilusti kun on noin iso varaaja noin kuumana. Kuten aiemmin oli laskettu, niin yhden asteen verran lämmittäminen vie jo 2,3kWh sähköä 2000l varaajassa. Jos sitä vettä joutuu lämmittämään joka yö vaikka 10c, niin 2000l * 10c * 4,2kJ/K * 30 vrk = 700 kWh/kk.
 
Viimeksi muokattu:
Varaaja vuotaa myös lämpöä ulos ja sitä enemmän se vuotaa mitä korkeampi lämpötila. Jossain kahden kuution varaajassa tuo vuoto on jo merkittävä.
Ei se sitä ulos vuoda, vaan siihen tilaan missä varaaja on. Useimmiten siis laskee pesutilan lattialämmitykseen menevän sähkön määrää. Moderneissa varaajissa eristykset on jo sellaisella tasolla, että ei tuolla ole juuri merkitystä kesäisinkään.
 
Ei se sitä ulos vuoda, vaan siihen tilaan missä varaaja on. Useimmiten siis laskee pesutilan lattialämmitykseen menevän sähkön määrää. Moderneissa varaajissa eristykset on jo sellaisella tasolla, että ei tuolla ole juuri merkitystä kesäisinkään.
Aika harvoilla tosin taitaa olla 2000l varaajaa pesuhuoneessa tai lauteiden alla..
 
Ei se sitä ulos vuoda, vaan siihen tilaan missä varaaja on. Useimmiten siis laskee pesutilan lattialämmitykseen menevän sähkön määrää. Moderneissa varaajissa eristykset on jo sellaisella tasolla, että ei tuolla ole juuri merkitystä kesäisinkään.
No en tietenkään tarkoittanut ulos kirjaimellisesti. Kahden kuution varaaja tuskin on pesuhuoneessa vaan jossain pannuhuoneessa, missä sen lämpö menee yleensä aika lailla hukkaan - etenkin kesällä.
 
Tuossa Sally_Spectran viestissä todettiin väitteeseen "omakotitalossa on ison perheen halvempi asua", niin mikä ongelma. Olen myös kuullut monesti väitteitä, että omakotitalossa on halvempaa asua kuin kerrostalossa. Tätä väittäessä ei olla taidettu vain ikinä huomioida, että samoja kuluja on molemmissa asumismuodoissa. Omakotitaloasujat vain saavat halutessaan yksimielisesti lykätä kustannuksia hamaan tulevaisuuteen, mikä on luonnollisesti järjetöntä. Kerrostaloissa lämmityskulut myös jakautuvat osakkaille ja sähkö maksaa. Remontteja pitää myös tehdä siinä, missä omakotitalossakin.
No jos palkkaa omakotitaloon isännöitsijän hoitamaan asioita, kiinteistöhuollon tekemään lumityöt, leikkaamaan nurmikon ja vaihtamaan palaneet lamput, niin ei kai se halpaa ole. Omakotitalo on halpas tai kohtuuhintaista omatoimiselle. Plus oma rauha ja vapaus
 
Toisaalta, mikä on se riittävä puskuri, jos lähdet omakotitaloon asujaksi? Yhtään vanhemmassa talossa sähkönkulutus kylmimpinä talvikuukausina voi olla jopa 4000-6000 kWh. Jos tuosta on aikaisemmin joutunut maksamaan sen 500+ €/kk ja tänä talvena sähkönhinta voi olla 60 snt/kWh, tai merkittävästi ylikin, niin sähkölasku voi olla 3000+ €/kk. Samaan aikaan asuntolainan korot ovat nousseet, mikä voi helposti vaikuttaa satasia kuukausittaisiin kuluihin. Omakotitaloasujalle tulee aina remontoitavaakin. Aika nopeasti ne monen puskurit näillä hintojen nousuilla syödään. Velattomassa kodissa asuvat eivät tietenkään ole tässä se ryhmä, joka voi joutua todennäköisimmin isoihin vaikeuksiin. Ne nuoremmat parit ja lapsiperheet, jotka ovat hommanneet säästöillään lähivuosina omakotitalon voivat olla helisemässä, varsinkin jos heidän työrintamalla on tapahtunut lähiaikoina muutoksia.

Nämähän on ehdottomasti eläkeläisten ohella isoin riskiryhmä. Lapset pieniä ja kaikki kulut tapissa, töissä ollaan uran alussa ja palkat pienimmillään. Täytyy vain toivoa että työllisyys pysyy korkealla. Kun rahat menevät nouseviin kustannuksiin palvelusektori ottaa osumaa. Ainekset on uuden köyhälistön synnylle 90-luvun laman tapaan.

Uskoisin, että aika moni suomalainen omakotitaloasuja asuu omakotitalossa koska se on edullinen asumismuoto. Kun tilaa tarvitaan, on jälkikasvua ja mahdollisesti lemmikkejä niin esimerkiksi Etelä-Suomessa aika monen vähävaraisen ratkaisu taitaa olla muuttaa skutsiin omakotitaloon, joiden arvot ovat varsin alhaalla. Samalla on hankittu se skutsikämppä mihin ne omat varat riittää, eli suora sähkölämmitys yms. ovat niitä todennäköisiä taloteknisiä ratkaisuja.
Riippuu niin monesta asiasta. Oma talo on vanha, mutta tavoite on päästä 75kwh/m2 pienellä puunpoltolla. Tuolla kulutuksella ei enää konkurssiin joudu.
 
Aika harvoilla tosin taitaa olla 2000l varaajaa pesuhuoneessa tai lauteiden alla..
Jos on noin iso varaaja, niin lienee iso saunakin. Ei kukaan normaali kuolevainen tommosta varaajaa tarvitse, vaan kyse on siitä että on haluttu järjestää jotain poreamme/saunailtoja poikien kanssa, ja pitää huoli että suihkussa voi hinkkailla toista tuntia putkeen.

Mutta joo, kesäisin tyypillisesti turha lämmönlähde tommonen varaaja, talvella korvaa muuta lämmitystä tehokkaasti jopa "pannuhuoneesta" käsin.


edit: ja muutenkin varaajan hukkalämpö on aivan mitätön kuluerä, ja jos varaaja on jossain pannuhuoneessa, niin sen tarvittaessa lisäeristää parissa tunnissa kivivillalla tai muulla töhnällä.
 
Omakotitalossa edullisesti asuminen vaatii sen, että tekee itse. Kerrostalossa yleensä kaikki teetetään, joten työn hinta nostaa asumiskuluja. Mutta jos OKT:ssa tekee itse kaikki remontit (pl. ne, mitkä lain mukaan vaativat pätevyyden), hoitaa kiinteistöhuollon ja isännöinnin, niin silloin asuminen esim. asuinneliötä kohden voi hyvinkin tulla edullisemmaksi kuin esim. kerrostalossa. Työn osuus kuluista voi olla hyvinkin merkittävä.

Eikö nytkin siis ne joille se omakotiasuminen on halpaa tee sitten itse tarvittavia remontteja?

Osta aurinkopaneeleita katolle ja itse kiinnitä niitä, kaiva maalämpöä varten ojaa peltoon mihin sen voi upottaa ja tee hommaa paljon itse, puhaltaa lisää villoja sun muuta, ostaa vain ne välttämättömät (lain vaatimat) työt tekemään sen ammattilaisen.

Ei mikään pakota asumaan "halvassa" omakotitalossa missä ei tehdä mitään eristyksiä, käytetään edelleen samoja ovia ja ikkunoita kuin silloin viimevuosituhannella kun asunto tehtiin ei osteta edes muutaman tuhannen ilmalämpöpumppua vaan lämmitetään sähköllä ja sitten ihmetellään kun se halpa ei enää olekaan halpa.

Myös puuta voi hakata siitä omasta metsästä ja täyttää ne varastot että talvella voi sitä polttaa.

Toki jos aiemmin on osan tuosta halpuudesta voinut kuitata ammattimaisella myynnillä mitä on viljellyt tai karjaa pitänyt siinä sivussa niin toki, sitten se varmaan tulee kalliimmaksi koska sitä maitolitran määrää tms. tuskin voi niin paljoa nostaa kuin mitä ylimääräistä sähköä kuluu...
 
Tuleekohan sähkölaitos vierailulle jos kulutus tippuu 50%?
Tuskin. Aika monella on tuollainen radikaali muutos toteutunut maalämmön asennuksen yhteydessä tai muussakin monen osatekijän kertaparannuksessa, enkä ole keneltäkään kuullut että olisi heti epäilty sähkövarkaaksi.
 
Tuskin. Aika monella on tuollainen radikaali muutos toteutunut maalämmön asennuksen yhteydessä tai muussakin monen osatekijän kertaparannuksessa, enkä ole keneltäkään kuullut että olisi heti epäilty sähkövarkaaksi.
Hyvä pointti. Tietysti jos joku aikoisi kytkeä jotain mittarin ohi niin on varmaan hyvä olla joku idea valmiina millä muutoksen selittää esim. puhelinkontaktissa.

Luulen, että tämmöistä saattaa tulevana talvena tapahtua enemmän kuin ennen. Jossain oli artikkeli ja olisiko joku sähkölaitoksen johtaja siinä ollut haastateltavana niin kiinnijääneiden määrä Suomessa taisi jotain nollan ja viiden väliltä. Näistäkin iso osa ilmeisesti siksi, että asentaja havainnut kytkennät hoitaessaan jotain muuta asiaa, kuten vaikka mittarinvaihtoa. Eli tuskin kulutuksen perusteella kauhean paljon kytätään.

Edit: 0-5/vuosi siis.
 
Vastailen täällä kun ei tuo soppari ketju ole se oikea. Niin huomasitko, että tuo varjaa on vielä 2000l. Joten veikkaisin vettä menvän reilusti kun on noin iso varaaja noin kuumana. Kuten aiemmin oli laskettu, niin yhden asteen verran lämmittäminen vie jo 8,4kWh sähköä 2000l varaajassa. Jos sitä vettä joutuu lämmittämään joka yö vaikka 10c, niin 2000l * 10c * 4,2kJ/K * 30 vrk = 2520 kWh/kk.
Eikö se vie 2.32kwh jos lämmittää asteella?
 
216 neliötä, sähkönkulutus 30000KW/vuosi ja käytössä sähköpatterit. Energiaremonttia on suunniteltu mutta ei ihan vielä tähän rakoon....ei hirveesti naamaa naurata, jos vielä määräaikasen sopparin menevät perumaan :confused2: :oops: .
 
216 neliötä, sähkönkulutus 30000KW/vuosi ja käytössä sähköpatterit. Energiaremonttia on suunniteltu mutta ei ihan vielä tähän rakoon....ei hirveesti naamaa naurata, jos vielä määräaikasen sopparin menevät perumaan :confused2: :oops: .
Mieti notta jos olisi ollut huono tuuri ja maaraaikainen sopimus olisi vaihtunut syyskuussa. Olisi mennyt MLP rahat yhdessa talvessa.
 
216 neliötä, sähkönkulutus 30000KW/vuosi ja käytössä sähköpatterit. Energiaremonttia on suunniteltu mutta ei ihan vielä tähän rakoon....ei hirveesti naamaa naurata, jos vielä määräaikasen sopparin menevät perumaan :confused2: :oops: .

Eivät peru määräaikaisia soppareita. Käytännössä niistä yhtiöt pääsee eroon vain konkurssilla. Toki jos myyjällä ei ole omaa tuotantoa, niin sitten riski konkkaan on olemassa ja onhan noita jo joitakin konkan tehnyt. Kannattaisi varmaan suunnilla vaikka ilmalämpöpumppuja tuolla kulutuksella, jos tuosta vaikka 2/3 on lämmitykseen menevää energiaa.
 
Jos on noin iso varaaja, niin lienee iso saunakin. Ei kukaan normaali kuolevainen tommosta varaajaa tarvitse, vaan kyse on siitä että on haluttu järjestää jotain poreamme/saunailtoja poikien kanssa, ja pitää huoli että suihkussa voi hinkkailla toista tuntia putkeen.
Jos siis kysymys oli nimenomaan Käyräsaaren käyttövesivaraajasta. Jos taas keskuslämmityksen massiivivaraajasta, niin kaksi kuutiotahan on vielä pieni. Massavaraajajärjestelmä on ollut jopa aika fiksu, ei pelkästään yöenergian takia vaan moisella on kokeilevampi isäntä voinut hyödyntää omaa tuotantoa. Esimerkiksi mikrovesivoimaa on käytetty sellaiseen. Kun käytössä on erillinen virtapiiri erillisille oman sähkön lämmitysvastuksille, ei tarvitse kalliita järjestelmiä jännitteen ja taajuuden säätämiseen vaan karvalakki käy.

En nyt ehdota tätä teknisenä ratkaisuna käynnissä olevaan kriisiin kenellekään, ja vähän myöhäistä olisikin alkaa padota jokea tälle talvikaudelle.

Noin yleisesti vaan on syytä muistaa ajatella laatikon ulkopuolelta ja punnita kaikkia vaihtoehtoja. Ainakaan olemassa olevan ison kellarivaraajan poistamista ei nyt kannata miettiä. Sitähän pystyy täsmäkäyttämään pörssisähköllä nyt ja talvella.
Eivät peru määräaikaisia soppareita. Käytännössä niistä yhtiöt pääsee eroon vain konkurssilla. Toki jos myyjällä ei ole omaa tuotantoa, niin sitten riski konkkaan on olemassa ja onhan noita jo joitakin konkan tehnyt. Kannattaisi varmaan suunnilla vaikka ilmalämpöpumppuja tuolla kulutuksella, jos tuosta vaikka 2/3 on lämmitykseen menevää energiaa.
Nimenomaan. Se vaara on konkreettinen, jos on vuosikausien varoitteluista huolimatta tehnyt sopparin jonkun huijarin pöytälaatikkofirman kanssa.
 
Big brother näköjään starttaa nyt sunnuntaina!. Mikä on BB-talon lämmitystapa...?
Kai siellä tämäkin asia jotenkin vaalikarjalle viihteellistetään ikävien asioiden ymmärtämisen ja ajattelun vähentämiseksi. Kuulemma(itsehän en katso) viimeksikin pelleiltiin jotain energiansäästöleikkiä kuntopyörien muka-dynamoilla, valoja sammuttelemalla ja kylmällä vedellä. Jälkimmäinen toki onkin toimiva tapa, mutta kuuluu jo valmiiksi formaatin kiusantekometodeihin ennen ekoaatemausteita.

Liekö tuollainen tilapäiskötöstys kaukolämpöalueella härskisti sähköpatteriasennuksin. Toki sitä mainostettaneen hiilineutraalina, koska joku viherpesuanekauppasähkö. Onhan noissa kauppakeskuskiinteistöissä yleensä aurinkopaneelit imagosyistä.
 
Big brother näköjään starttaa nyt sunnuntaina!. Mikä on BB-talon lämmitystapa...?

Toivottavasti olisi puu lämmitys vaikka takassa. Siinähän puulämmitys tulisi tutuksi samalla monelle suomalaiselle.

Sitten taas voisivat muutama päivänä pistää kilpailijat lämmittämään polkupyörään kytketyllä generaattorilla oman suihkuvetensä.

2 minuutin mittaisessa suihkussa kuluu 24 litraa vettä ja noin 0,8 kWh lämpöä. Siinä kun 8 tuntia veiveisi munamankeliin kytkettyä generaattoria 100 watin keskiteholla, niin pääsisi kahdeksi minuutiksia suihkuun. Olisi muuten todella kova temppu jos yksi pystyisi tuollaista tehoa pitämään yllä kahdeksan tuntia. Hyvä jos viiden hengen joukkueella pystyisivät siihen.
 
Toivottavasti olisi puu lämmitys vaikka takassa. Siinähän puulämmitys tulisi tutuksi samalla monelle suomalaiselle.

Sitten taas voisivat muutama päivänä pistää kilpailijat lämmittämään polkupyörään kytketyllä generaattorilla oman suihkuvetensä.

2 minuutin mittaisessa suihkussa kuluu 24 litraa vettä ja noin 0,8 kWh lämpöä. Siinä kun 8 tuntia veiveisi munamankeliin kytkettyä generaattoria 100 watin keskiteholla, niin pääsisi kahdeksi minuutiksia suihkuun. Olisi muuten todella kova temppu jos yksi pystyisi tuollaista tehoa pitämään yllä kahdeksan tuntia. Hyvä jos viiden hengen joukkueella pystyisivät siihen.
Ei taida pyöräily olla harrastuksena? Vähän harrastaneempi pitää yli 200 watin tehoa tuon ajan ja vahva kilpapyöräilijä 250+ ja ammattilaiset yli 300 wattia. Tuo 100 wattia on liikuntaa harrastavalle sellainen ettei syke meinaa edes nousta.
 
Ei taida pyöräily olla harrastuksena? Vähän harrastaneempi pitää yli 200 watin tehoa tuon ajan ja vahva kilpapyöräilijä 250+ ja ammattilaiset yli 300 wattia. Tuo 100 wattia on liikuntaa harrastavalle sellainen ettei syke meinaa edes nousta.

Aloitteleva pyöräilijä kykenee sellaiseen 75-100 watin tehoon tunnin ajan. Kahdeksan tuntia jos kykenee sitä tahtia jatkamaan ruoka- ja kahvitauoilla, niin sitä pitää olla jo melkoinen maratoonari.

Ne tuskin mitään Ranskan ympäriajon ammattilaisia on kunnoltaan, jotka sinne Big Brother taloon menevät osallistujiksi.
 
Aloitteleva pyöräilijä kykenee sellaiseen 75-100 watin tehoon tunnin ajan. Kahdeksan tuntia jos kykenee sitä tahtia jatkamaan ruoka- ja kahvitauoilla, niin sitä pitää olla jo melkoinen maratoonari.

Ne tuskin mitään Ranskan ympäriajon ammattilaisia on kunnoltaan, jotka sinne Big Brother taloon menevät osallistujiksi.
Kaveri on keskinkertainen harrastelijamaratoonari, ja polki jonkun rasitustestin (ei sittenkään tuntia) ~360 W teholla. Tuolla teholla se lämmin suihku hoituisi reilussa parissa tunnissa. Giro D' Espoossa (111 km) keskinopeus oli 37 km/h. Aika oli 3h +/- puoli minuuttia.

Itse poljin 12-vuotiaana Espoosta Loimaalle (140 km) yhdellä 10 minuutin eväs- ja puskatauolla. Aikaa meni yhteensä 5h 27 min. Sellainen tuntuma, että tuossakin tuli tuotettua yli 0,8 kWh.

Pyöräilyn ammattilainen tuottaa ~3 kWh@8h. Ei tarvitse olla edes työmatkapyöräilijä, jotta 0,8 kWh@8h ylittyy.


Edit.
Löysin jakauman (tunnin keskiteho miehille):

Sinun 75-100 W on heikoin 3-5 promillea, eli 3-5 tuhannesosaa. Tosin otanta on pyöräilijöitä.

Edit 2. @Zigh olet oikeassa liian kovien wattien suhteen. Aloin itsekin epäilemään, koska kaveri painoi silloin vain 70-72 kg. Ei se kesto ollutkaan kuulemma tuntia, vaan enintään 20 min. Laktaatit ehkä mitattiin, mutta paperi on muuton jäljiltä hukassa.

FTP sen sijaan kuvaa tunnin keskitehoa. Jotkut testaavat täyden 60 min, mutta jotkut vain 20 min. ja sitten skaalaavat mitä tulos vastaisi 60 min. -testissä. Linkissäni luki suoraan jakaumakuvan yläpuolella:

"FTP, or functional threshold power, is nominally the power output that can be sustained for one hour. All the data below and more is shown to Cycling Analytics users in interactive charts on the athlete statistics page, so consider creating an account if this is interesting."

Giro D' Espoon aikahaarukka sentään meni oikein. Ja keskari 37 km/h. Voittaja Kimmo Kananen oli 2 min. nopeampi. Kaverin lajiharjoittelu koostuu 90-luvun maastopyöräilystä ja 2010-luvulla Giro D' Espoon lisäksi välillä Tour de Helsinki (140 km?). Noiden lisäksi on vain työ- ja kauppamatkapyöräilyä. Hän ei omista edes maantiepyörää, joten lainaa joltain fillarin noihin kerran vuodessa -tapahtumiin. Enemmän hän on juossut, suunnistanut ja hiihtänyt, eli hapenottokyky on peräisin sieltä, mutta lajiharjoittelu pyöräilyn suhteen on käytännössä työmatkapyöräilyä.
 

Liitteet

  • Screenshot_20220901-201946.png
    Screenshot_20220901-201946.png
    86,2 KB · Luettu: 11
Viimeksi muokattu:
Tuleekohan sähkölaitos vierailulle jos kulutus tippuu 50%?
Ei ainakaan vielä tullut.

Ennen vanhaan kun mittareita luettiin kerran vuodessa ne tuli jos mittarilukema oli selvästi poikkeavaa. Kerran kellokytkin sammui ja tuli pysyvä yösähkö. Vattenfall soitti verkkoyhtiölle ja ihmetteli.

Mittareiden vaihto etäluettaviin oli melkoinen rumba. Mittareiden yksilöinti meni joskus väärin että mittari joka piti olla osoitteessa A olikin osoitteessa B. Ja sitten kun sähköyhtiö ei enää tasannut laskuja, ihmiset soitti ja vaati mittarintarkistuksia jatkuvasti. Nyt niitä mittarintarkastajia vituttaa niin paljon ettei tulisi vaikka pyytäisi.
 
Niin, joka vuosi tuomme Aasiasta ison joukon marjanpoimijoita. Jos hinnat vielä nousee, niin tuodaan sitten sähkönpolkijoita joka talvi. /s
 
Mitenhän tämä kotitalousvähennykseen verrattava vähennys lämmittää, kun on sähkölaskussa eräpäivä muutaman viikon päässä. Sitä mahtaa moni ihmetellä ja kysellä nyt sekä jatkossa.
 
Mitenhän tämä kotitalousvähennykseen verrattava vähennys lämmittää, kun on sähkölaskussa eräpäivä muutaman viikon päässä. Sitä mahtaa moni ihmetellä ja kysellä nyt sekä jatkossa.
Oli siellä se varattomillekkin suunniteltu toimeentulotuenkaltainen tuki.
 
Niin, joka vuosi tuomme Aasiasta ison joukon marjanpoimijoita. Jos hinnat vielä nousee, niin tuodaan sitten sähkönpolkijoita joka talvi. /s
Jotain ihmistä isompaa eläintä voisi ehkä hyödyntää pyörittämään olskool myllykarusellilla generaattoria. Hevoset ovat hinnoissaan ja nautakin syö liikaa, mutta korvikkeena kävisi vaikkapa sika, jonka eteen ripustetaan porkkana. Taatusti tulee halvemmaksi ruokkia kuin lennättää ja majoittaa siirtotyöläinen kaukomailta, ja varmaan jaksaa juntata enemmän kWh kaudessa kuin 150/40 tyty fillarilla. Samalla saisi hädän tullen joulusikaa - saatavuushan ei ole enää tänä talvena taattu jos uusia käänteitä kriisissä riittää.
 
Kaveri on keskinkertainen harrastelijamaratoonari, ja polki Vierumäellä tunnin rasitustestin ~360 W teholla. Tuolla teholla se lämmin suihku hoituisi reilussa parissa tunnissa. Giro D' Espoossa (111 km) keskinopeus oli 37 km/h. Aika oli 3h +/- puoli minuuttia.

Itse poljin 12-vuotiaana Espoosta Loimaalle (140 km) yhdellä 10 minuutin eväs- ja puskatauolla. Aikaa meni yhteensä 5h 27 min. Sellainen tuntuma, että tuossakin tuli tuotettua yli 0,8 kWh.

Pyöräilyn ammattilainen tuottaa ~3 kWh@8h. Ei tarvitse olla edes työmatkapyöräilijä, jotta 0,8 kWh@8h ylittyy.


Edit.
Löysin jakauman (tunnin keskiteho miehille):

Näköjään kaverin 360 W on parasta kolmea prosenttia. Sinun 75-100 W on heikoin 3-5 promillea, eli 3-5 tuhannesosaa. Tosin otanta on pyöräilijöitä.
Tuossa kuvassa on FTP-testin tuloksia. FTP tarkoittaa 20 minuutin maksimitehoa.

Jos kaverisi oikeasti polkee tunnin 360W teholla, olisi hänen FTP yli 400W luokkaa. Tämä teho esim 80kg miehelle tarkoittaa kategoria 1 tason pyöräilijää, mihin vaaditaan vuosikausien intensiivistä lajiharjoittelua.

ftp-table.png
 
Tuossa kuvassa on FTP-testin tuloksia. FTP tarkoittaa 20 minuutin maksimitehoa.

Jos kaverisi oikeasti polkee tunnin 360W teholla, olisi hänen FTP yli 400W luokkaa. Tämä teho esim 80kg miehelle tarkoittaa kategoria 1 tason pyöräilijää, mihin vaaditaan vuosikausien intensiivistä lajiharjoittelua.

ftp-table.png

Videolta voi myös hahmottaa hieman, miten realistista kodin lämmittäminen polkupyörällä olisi:

 
No jos palkkaa omakotitaloon isännöitsijän hoitamaan asioita, kiinteistöhuollon tekemään lumityöt, leikkaamaan nurmikon ja vaihtamaan palaneet lamput, niin ei kai se halpaa ole. Omakotitalo on halpas tai kohtuuhintaista omatoimiselle. Plus oma rauha ja vapaus
Totta, nämä ovat "ylimääräistä" kulua tai oikeastaan ostettua palvelua taloyhtiöille. Laskeskelin nyt viimeisten viiden vuoden ajalta, niin kiinteistöhuollon ja isännöinnin palvelukulut ovat nyt olleet vuositasolla keskimäärin noin 7-8€/asuinneliö. Eli esimerkiksi omalla kohdalla osuus noin 600 euron luokkaa vuodessa. Pointti oli ehkä kuitenkin se, että omakotitaloasumisen edullisuutta hehkutetaan harmillisen paljon sillon, kun jätetään ne pakolliset remontit tekemättä ja tehdään vasta, kun paikat hajoavat kirjaimellisesti ja tekohengitetään sen oman torpan asuinoloja. Taloyhtiöissä taas usein tehdään ennakoivasti kunnossapitoa. Toki taloyhtiöissä on paljon "ylimääräisiä" ylläpidettäviä neliöitä, joista koituu kuluja.
 
Nyt saattaa hiukan kiristää hermoa niitä lapsettomia yksinasuvia työläisiä koska he eivät saanneet mitään apua kohonneisiin hintoihin kun taas lapsiperheet saivat roimasti tukia kuten päivähoitomaksun alentumista,tuplalapsilisää ja isojen talojen sähkölaskuja tuetaan yms :D.

Lapsettomille lankeaa vain verojen maksaminen ja veronkorotukset koskettavat myös heitä.

Lapseton ihminen kuka käy töissä,omistaa auton, ei rasita terveydenhoitoa ja vielä siihen päälle ryyppää sekä polttaa on tälle yhteiskunnalle kaikista hyödyllisin ja tuottavin yksilö.
Sinkkutalous on muutenkin "ahtaammalla" verotuksen osalta. Esimerkiksi 2x 2800€/kk bruttotuloa tienaava pariskunta saa verotuksen jälkeen karkeasti 52 000€ käteen vuodessa. Yksin asuvalla sinkulla pitää olla 7000€/kk bruttotulot yltääkseen vastaavaan nettovuosiansioon. Tietenkin pariskunnan kulutkin ovat isommat, mutta pääasiassa asumisen kustannukset ovat yhtä suuret. Ruokaan, vaatteisiin, liikkumiseen ynnä muuhun pariskunnilla kuluu enemmän rahaa.
 
Tuossa kuvassa on FTP-testin tuloksia. FTP tarkoittaa 20 minuutin maksimitehoa.

Jos kaverisi oikeasti polkee tunnin 360W teholla, olisi hänen FTP yli 400W luokkaa. Tämä teho esim 80kg miehelle tarkoittaa kategoria 1 tason pyöräilijää, mihin vaaditaan vuosikausien intensiivistä lajiharjoittelua.

ftp-table.png
FTP on kynnysteho, ei 20 min teho. 20 minuutin testissäkin ajetaan ensin pohjille 5 minuuttia täysillä ja sen jälkeen ajetun 20 minuutin keskiteho kerrotaan 0,95 josta saadaan suunnilleen ftp. Se tosin usein antaa vähän yläkanttiin meneviä tuloksia.

Minä ajoi muutamia vuosia Suomessa kansallisella tasolla noin 5,2 W/kg ftpllä. 20 min maksimirät tietty noin 5,4. 8 tuntia ajoin 60 kiloisena yli 240 watin teholla kun kunto oli hyvä.

Täällä mainittu giro d'espoo on vähän huono mittari, kun siinä ajetaan porukalla. Itse ajoin sen vapaan osuuden n. 41 km/h keskinopeudella 238 W keskiteholla (n. 290 NP) irtiotossa.
 
Totta, nämä ovat "ylimääräistä" kulua tai oikeastaan ostettua palvelua taloyhtiöille. Laskeskelin nyt viimeisten viiden vuoden ajalta, niin kiinteistöhuollon ja isännöinnin palvelukulut ovat nyt olleet vuositasolla keskimäärin noin 7-8€/asuinneliö. Eli esimerkiksi omalla kohdalla osuus noin 600 euron luokkaa vuodessa. Pointti oli ehkä kuitenkin se, että omakotitaloasumisen edullisuutta hehkutetaan harmillisen paljon sillon, kun jätetään ne pakolliset remontit tekemättä ja tehdään vasta, kun paikat hajoavat kirjaimellisesti ja tekohengitetään sen oman torpan asuinoloja. Taloyhtiöissä taas usein tehdään ennakoivasti kunnossapitoa. Toki taloyhtiöissä on paljon "ylimääräisiä" ylläpidettäviä neliöitä, joista koituu kuluja.
Remontit on halpoja jos jaksaa itse tehdä.
 
Tuotahan on pitkään harrastettu ;)
Ihmisen hyötysuhde on aika paska. Lämpöä saa 75 % ja tehoa 25 %. Eli jo 100 W teholla polkiessa saadaan 400 W lämpöä. Kyllä trainerointi taloa lämmittää ja talvinen kuiva ilmakin kosteutuu.

Vaimoni saa tulevana talvena harjoitella talossa varaston sijaan..
 
Nyt saattaa hiukan kiristää hermoa niitä lapsettomia yksinasuvia työläisiä koska he eivät saanneet mitään apua kohonneisiin hintoihin kun taas lapsiperheet saivat roimasti tukia kuten päivähoitomaksun alentumista,tuplalapsilisää ja isojen talojen sähkölaskuja tuetaan yms :D.

Lapsettomille lankeaa vain verojen maksaminen ja veronkorotukset koskettavat myös heitä.

Lapseton ihminen kuka käy töissä,omistaa auton, ei rasita terveydenhoitoa ja vielä siihen päälle ryyppää sekä polttaa on tälle yhteiskunnalle kaikista hyödyllisin ja tuottavin yksilö.

Näinhän se on kaikessa ollut Suomessa, jos oot sinkku niin maksat kaikesta aivan saatanasti enemmän(suhteessa) kuin muut. Parasta on vielä jos heität veivin about samantien kun pääset eläkkeelle.
 
Nyt saattaa hiukan kiristää hermoa niitä lapsettomia yksinasuvia työläisiä koska he eivät saanneet mitään apua kohonneisiin hintoihin kun taas lapsiperheet saivat roimasti tukia kuten päivähoitomaksun alentumista,tuplalapsilisää ja isojen talojen sähkölaskuja tuetaan yms :D.
Olisi tietysti voinut kehittää järjestelmän, joka tukee keskituloisia kerrostalosinkkuja, koska tämä kriisi koskettaa eniten juuri heitä :hmm:
 
Rautalangasta vääntäen eli jos sähkölasku on korkeintaan 500 € kuukaudessa niin ei saa penniäkään tukea.
Saa alv-vähennyksen. Enkä näe syytä tukea niitä, joilla vanhat sopparit voimassa / muuten järkevän kokoiset sähkölaskut.

Mielestäni tämä on vähintään ok, enkä siis itse kuulu tuohon porukkaan vaan jään juuri tuon 500 € alapuolelle.
 
Tuli vastaan ylen uutisen kommenteissa.

"Hinta ennen kriisiä, 2000kWh 0,07e/kWh, veroa 24% verottaja saa 33,6e Kriisissä nyt 2000kWh 0,3e/kWh, veroa 10% verottaja saa 60e Hinta enstalvena 2000kWh 1e/kWh, veroa 10% verottaja tulee saamaan 200e Tämän takia ei haluttu hintakattoa, koska verokikkailulla kansa köyhtyy ja verottaja rikastuu sähköyhtiöiden kanssa ennen näkemättömällä vauhdilla ja suurin osa kansasta ei ymmärrä edes prosentti laskua, he kuvittelee paraikaa, että hallitus antaa heille jotain, ei he anna kuin velkaa lapsillenne."

Sitä sopii miettiä hyötyykö valtio loppujen lopuksi tästä tilanteesta kuitenkin vaikka antaa "alennusta". Vähän pöhnä päällä, jatkakaa.
 
Oli siellä se varattomillekkin suunniteltu toimeentulotuenkaltainen tuki.

IS:N TIETOJEN mukaan alustavana suunnitelmana on, että sähkövähennyksen saisi, jos sähkölasku on yli 500 euroa kuukaudessa. Sähkölaskusta saisi vähentää 60 prosenttia, mutta ainoastaan 500 euroa ylittävästä osasta ja korkeintaan 1500 euroon asti. Tukea voisi saada neljän kuukauden ajalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sähkövähennystä voisi saada enimmillään 600 euroa kuukaudessa ja 2400 euroa neljän kuukauden ajalta.

Rautalangasta vääntäen eli jos sähkölasku on korkeintaan 500 € kuukaudessa niin ei saa penniäkään tukea.

joten täyttä silmän lumetta oli sähkövähennys vaalibudjetti
Parempi kuin ei mitää, mutta puheet ovat "suuremmat" kuin ne oikeat teot eli antaako oikeasti juuri mitään verrattaessa edellisvuoteen.

26000kWh kulutuksella valtiolle alv-veroa viime vuonna (energia alv 0, 5snt) 1177€
nyt 10%:lla läpi vuoden energia netto 18,72snt/kWh (Helen Lokakuu) 1352€
Jos arvioidaan tosta 7000kWh (touko-marraskuulle) veroa valtiolle 183€
(14%*18,72*7000kWH= 183€

Eli valtio perii veroa 358€ enemmän kuin edellisellä vuodella, vaikka antoi 5kk ajaksi 14%:n alv-veron alennuksen
sähköenergian hinnasta
.

Kuluttaja maksoi tuosta "tänä" vuonna 26000kWh:sta veroineen 3098€
ja ensivuonna se maksaisi vaikka saa (5kk) 10% alv:lla 7023€
(6840+183)
(talvella n. 3800kWh/kk eli 999,60 €/kk +perusmaksu, kesälläkin n.300€/kk, korkeampi Alv.)

Tohon sitten päälle n. 100€/kk kiinteistöveroa etelässä, ja pienet tulot

Huomaa, että kulutus on tässä aika maltillinen 26000kWh, meillä on OK taloja joissa se on 40000-50000 kWh
Ja energian hinta "vain" 18.72snt/kWh, alv.0 (Helen pärjäsi vielä 2.vuotta sitten hyvin 4snt/kWh)

Toivotaan, että Valtiovalta tekee jotain tolle energialla keinottelulle
 
Viimeksi muokattu:
IS:N TIETOJEN mukaan alustavana suunnitelmana on, että sähkövähennyksen saisi, jos sähkölasku on yli 500 euroa kuukaudessa. Sähkölaskusta saisi vähentää 60 prosenttia, mutta ainoastaan 500 euroa ylittävästä osasta ja korkeintaan 1500 euroon asti. Tukea voisi saada neljän kuukauden ajalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sähkövähennystä voisi saada enimmillään 600 euroa kuukaudessa ja 2400 euroa neljän kuukauden ajalta.

Rautalangasta vääntäen eli jos sähkölasku on korkeintaan 500 € kuukaudessa niin ei saa penniäkään tukea.

joten täyttä silmän lumetta oli sähkövähennys vaalibudjetti
Kuulostaapas kusipäiseltä sosdem tasapäistämishimmeliltä. Ei kovin ilolla voi kituuttaen veroja maksaa.

Parempi kuin ei mitää, mutta puheet ovat "suuremmat" kuin ne oikeat teot.
Toivotaan, että Valtiovalta tekee jotain tolle energialla keinottelulle
Nimenomaan. Kunhan valtiovalta lakkaisi pumppaamasta energian hintaa unipermokan peittämiseksi ja osittain viherpesun merkeissä, niin ei ehkä tarvittaisi mitään ylimääräisiä paskatukia, joihin meillä ei ole varaa. Ei muuta kuin aiottua ja potentiaalista reserviä ASAP käyntiin niin paljon kuin suinkin voi, ilmastonmuutospropaganda helvettiin vaikka nyt viiden vuoden määräajaksi ja tuet perseeseen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 390
Viestejä
4 511 137
Jäsenet
74 360
Uusin jäsen
mouserapids

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom