Itse ennemmin nostaisin kuin laskisin ylen budjettia (mutta nykytaloustilanteessa pitäisin vain ennallaan).Samaan aikaan korostaisin sitä, että Yle palaisi suurten, huolella ja pieteetillä tehtyjen kotimaisten tuotantojen tekijäksi tai edes tilaajaksi tyyliin Metsolat, Puhtaat valkeat lakanat, Hovimäki jne.
Nykyisinhän valitettava totuus on, että Ylellä ei enää ole sellaisiin varaa (huolimatta siitä, että täällä moni haluaa nykyisestäkin leikata), ja muilla kanavilla ja suoratoistopalveluilla taas ei ole intressiä. Erityisesti suoratoistopalvelut haluaa tuottaa nopeata ja edullista, mikä valitettavasti myös näkyy. Koska nämä ei markkinaehtoisesti näytä kannattavan, mutta ne olisivat kansallisen kulttuuritehtävä vuoksi erityisen tärkeitä, ne sopisivat hyvin Ylen tehtäviin. Lisäksi työllistävä vaikutus olisi merkittävä.
Kyllä Ylenkin täytyy säästää.
Jos Yle haluaa satsata isoon TV-tuotantoon, pitää sen olla tanskalaisten ylen tasoa (Rikos, Vallan linnake jne.), joka menee kaupaksi ympäri maailmaa ja on huipputasoa. Jonkin Hovimäen tapaista kallista ja taskulämmintä tuotantoa ei todellakaan tarvita. Varmaan Hovimäki työllisti, mutta oliko se tarpeen? Jos hovimäkien tekeminen on hyvää työllistämistä, niin miksi sellaisia ei tehdä vaikka kahta kerralla? Toisten rahalla (eli valtion velanotolla) työllistäminen on niin loppuun katsottu kortti.
Metsolat oli
kahden kepulaisen yleläisen mahdollistama kallis hanke.
Puhtaat valkeat lakanat oli MTV3:n tuotanto. Oli siis hyvä esimerkki, että yksityinen puoli voi hoitaa jopa Suomessa isot tuotannot.
Esimerkiksi HBO Max tarjoaa laadukasta sarjaa. Niiden sarjojen budjetti ei ymmärtääkseni ole pieni. Laadukasta sarjaa on tarjolla muillakin toimijoilla.
Sitten on ihmisiä, jotka eivät itse halua maksaa katsomistaan ohjelmista niiden tekijöille. Tälläkin foorumilla
jaetaan ohjeita, joilla voi ostaa rikollisilta IPTV-palveluja, joilla näkee ohjelmia pilkkahintaan. Halveksittavaa ja selkärangatonta porukkaa. Jollakin PiF-foorumilla ymmärrän tällaista tapahtuvan, mutta että täälläkin. Ei ymmärrä.
Muutoinkin jo nykytilanteessa on leikattu edellämainittujen suurten tuotantojen lisäksi monesta tärkeästä asiasta. Yle Teeman ja Yle Fst (Fem) yhdistäminen leikkasi kahden tehtävien kannalta kahden tärkeimmän pään kanavan ohjelmalähetykset jo puoleen. Radion puolella Yle Puheen kohdalla ensin se musiikin tuominen sinne täytteeksi, ja nyt seuraavaksi jo päätetty lopettaminen, on hävittämässä sen ainoan kanavan, joka ikään kuin puoliautomaattisesti kasvatti kansamme yleistietoa kun kuunnellessa samalla oppi ja sivistyi.
Teeman ja FST:n yhdistäminen oli hyvä asia. En ole kuullut kenenkään valittavan asiasta. Nyt kuulin.
On järkevää lopettaa Yle Puhe ja siirtää sen muutama hyvä ohjelma ykköselle. Ne ihmiset, jotka hyötyisivät hyvien radio-ohjelmien kuuntelusta, eivät niitä kuunnelleet edes Puheelta.
Itseäni huvitti Puheella päivällä tullut ohjelma nimeltä "Yle puheen aamun parhaat". Jos tuossa ohjelmassa oli aamun parhaat, niin en koskaan edes uskaltanut ajatella, mitä ne huonot sitten olisivat. Parhaat palatkin olivat kuin mistä tahansa kaupallisesta radiosta tulevaa tyhjäpäistä lässytystä.
Ongelmahan jo tehdyissä ja varmasti myös jatkossa eteen tulevissa leikkauksissa on se, että julkisrahoitteista instituutiota johtaessa jos on pakko leikata, ei kannata leikata sieltä, mikä voisi olla höttöä. Vaan leikkaukset kannattaa tehdä hieman ennakoivasti ja kohdistaa ytimeen, koska se on se tapa, joka voi herättää rahoittajan perumaan tai kohtuullistamaan leikkausajatuksiaan. Näin on monesti toimittu myös Ylessä ja nyt tosiaan ihan viimeksi Yle puheen lakkautuspäätöksen kanssa - sitä pidettiin yleisesti ennakoivana vastauksena vaalien alla olleisiin poliittisiin tuuliin ja vaateisiin.
Aina kannattaa hakea säästöjä tehostamalla toimintaa. Tyypilliseen vasemmistolaiseen tapaan Ylekin halutaan jättää säästöjen ulkopuolelle. Ilmeisesti vasemmisto on tyytyväinen kaikkeen mitä Yle edustaa.
Kun kuuntelee Yle radio ykkösen kolumneja, ymmärtää miksi ne ovat vasemmiston mieleen. On kuin kuulisi Voima-lehteä luettavan ääneen. Politiikkaradiossa on joka perjantai toimittajana Marinin hallituksen fani, joka kävi jatkuvaa taistelua twitterissä opposiota vastaan. Nyt hän käy taistoa Orpon hallitusta vastaan, vaikka sellaista hallitusta ei edes vielä ole olemassa. Voisin kertoa useita vastaaavia esimerkkejä.
Ylipäätään kannattaa järkeistää toimintaa aina kun voi. Pienistä puroista syntyy iso joki.