Kokeilin tuota 3686:n "expert" -ohjetta kesällä tuohon 3890V3 versioon, eikä se toiminut. Toisaalta sääli, koska olisi ollut mukava kaivella tuota modeemin ohjelmistoa vähän syvemmältä. Modeemiinhan ei tosiaan pääse käsiksi ulkoverkon suunnalta, niin sisältäpäin mahdollinen haavoittuvuus on hiukan hypoteettinen juttu. Palomuurissa on mukavasti yhtenä valmisvaihtoehtona olemassa tiukka stealth tila vain kourallisella sallittuja protokollia. Tuolla asetuksella eivät toimi bittorrentit eivätkä esim. netin nopeustestit, mutta noin muuten mikään muu ei arkikäytössä ole tökkinyt. Toki kaikkia noita asetuksia voi säädellä ja peukaloida, jos tuntee tarvetta tehdä noin. Mutta hyvin pienellä vaivalla tuon modeemin siis saa laitettua ihan asialliseen tilaan. Selkeästi kuluttajakäyttöön ihan hyvin suunniteltu laite.
Modeemin ohjelmistossa on alkuvuodesta ollut ilmeisesti häikkää, minäkin noista luin ja henkisesti jo mietin muita vaihtoehtoja, mutta liitännän mukana toimitettu uusin Sagemcom 3890V3 on ollut kyllä iloinen yllätys toimintansa puolesta. Kesästä tähän päivään saakka tämä on toiminut aivan täysin, ilman mitään häiriöitä, ilman mitään boottaamisia. Toiminnan luotettavuuteen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Modeemin olosuhteet ovat kyllä hyvät, kadulla noin 70 metrin päässä on uusi kaappi, ja maassa on yhtenäinen uusi kaapeli ilman mitään liitoksia. Kaapelin päässä on 8 kanavainen jakopalikka, joka vaimentaa yli 80 dB:n sisään tulevan signaalin sattumoisin juuri 64-66 dB:n väliin, ja yhdessä noista lähdöistä on sitten tuo modeemi. Loput lähdöt odottavat sitä, että talouteen joskus tulisi kaapeli tv vastaanottoon kykeneviä laitteita, ja jakopalikan lähdöt olisi edes mielekästä syöttää talon antenniverkkoon. Nyt näin ei ole.
Varmasti on parempia ja hienompia laitteita olemassa kuin tuo Sagemcom F-3890V3. Se on selvä asia. Mutta sopivassa kaapeleiltaan ja kaapiltaan uudessa ympäristössä tuokin toimii ihan hyvin. Modeemin sisäkalut ovat toteutettu uusilla Broadcomin siruilla, ja palomuuri tiukoillakaan asetuksilla ei hidasta kuin noin 10% tuosta sisääntulevasta teoreettisesta maksimista. Aito 90% suorituskyky nimellisestä on mielestäni ihan erinomainen suoritus reititetyssä tilassa ja palomuuri päällä. Yllättävän moni wifi-reititin toimii nopeasti vain ja ainoastaan sillatussa tilassa, ja reititys ja palomuurin päällä kuristus voi helposti olla jopa yli puolet siitä nimellisestä sillatusta nopeudesta. Onhan tuollainen jo liki linja tärväämistä. Maksat 400:sta, mutta saatkin 200... tai niissä kaikkein pahimmissa tapauksissa enää noin 100 megabittiä sekunnissa todellista nopeutta.
Sagemcomissa ovat siis uudet sisäkalut, ja se näkyy nopeassa toiminnassa. Mutta: Luetun perusteella huonolaatuiseen ja vanhentuneeseen kaapeliympäristöön tuo kyseinen modeemi voi olla myös huono valinta. Toinen mahdollisuus huonoon maineeseen voivat olla suuri yksilövaihtelu eri modeemien välillä. Lienee selvä asia, että kun laite valitaan pakettien mukana toimitettavaksi "ilmaiseksi" modeemiksi, niin DNA valitsee nuo modeemit hintahaitarin alapäästä. Oma kokemus laitteesta kuitenkin on, ettei se ole ollenkaan niin kelvoton kuin väitetään. Paha kello kuuluu aina kauemmaksi, kuin hyvä kello. Ajattelin nyt hiukan kilkuttaa sitä hyvää kelloa, ilman sen suurempia pyrkimyksiä tästä aiheesta.
Saksalainen AVM Fritz!box lienee paras kaapelimodeemi hankaliin ympäristöihin, niistä on kuulunut hyvää sellaisissa ympäristöissä, mitkä ovat olleet liian haastavia muille merkeille. Modeemin sisäiset wifi antennit eivät ole kovin kummoiset, mutta jokin saksalainen käsityöpaja ottaa noita Fritzbokseja, juottaa emolle johdot ja poraa kuoreen sma liittimet, ja toimittaa modeemin neljällä isolla kunnollisen kokoisella wifi antennilla varustettuna. Hinnat ovat kohtuullisia, valmis testattu kokonaisuus maksaa noin 400 euroa. Nimi valitettavasti katosi mielestä, Iso R-kirjain siinä oli muistaakseni alussa. Sama firma toimitti myös mesh laajennoksia tuolle tekemälleen muunnokselle. Fritzboxilta tulee nyt syksyllä uusia nopeampia docsis 3.1 malleja.
Sagemcom on siis kelvollinen aloitusvaihtoehto, ja useimmille varmasti ihan riittävä sellaisenaan. Fritzboxilla on hyvä maine, siinä on oma linux distro sisällä, ja vekotin toimii köyhänmiehen nassina ja sen semmoista. Antenneiltaan parannetun version saa, ja saa myös mesh verkotuksen tuon ratkaisun ympärille. Ainoa kaapelimodeemi tyyppi, mitä kannattaa ehkä välttää, ovat Intelin puma siruja (6&7) sisältävät mallit. Noissa on ilmeisesti jokin suunnitteluvika, liian pieni cache tai jotain sen suuntaista, eikä noista oikein saa hyvää kaapelimodeemia itselleen. Bios ja firmware päivityksillä ongelmat eivät ole ilmeisesti korjaantuneet. Netissä on näistä vältettävistä modeemeista ihan listoja:
After researching for weeks and testing many models, I finally came up with 71 bad modems list to avoid buying in 2024.
approvedmodems.org
On kai niin, että jos maassa olevat kaapelit ovat vanhat, hapettuneet ja sisältävät liikaa liitoksia, niin vanhemmat docsis 3.0 modeemit toimivat ehkä paremmin, kuin uudemmat docsis 3.1 modeemit. Vanhemmissa kaapelimodeemeissa se linjan laatu kai lähtökohtaisesti oletettiin jo jotenkin huonommaksi. Tällaisella vanhemmalla modeemilla se wifi toteutuskin on sitten ikävästi kertaluokkaa vanhempaa mallia.
T -.-