GPT4o tiivistelmät:
Piero Cipollone, Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsen, käsittelee puheessaan rahoitusinstrumenttien tokenisointia ja keskuspankkirahan selvitystä. Hän korostaa, että keskuspankkirahan käyttö rahamarkkinoiden selvityksessä on tärkeää riskien vähentämiseksi, luottamuksen luomiseksi ja rahoitusvakauden turvaamiseksi. Keskuspankkiraha on talousjärjestelmän ytimessä, ja sen on pysyttävä houkuttelevana selvityskeinona sekä vähittäismaksuissa että tukkumarkkinoilla.
Cipollone painottaa, että keskuspankkien on pysyttävä teknologian kehityksen kärjessä ja varmistettava, että keskuspankkiraha säilyy houkuttelevana digitaalisena vaihtoehtona vähittäismaksuille (digitaalinen euro) ja tukkumarkkinoiden ratkaisuille, jotka perustuvat hajautettuihin tilikirjoihin (DLT). Hän huomauttaa, että vähittäis- ja tukkumarkkinat täydentävät toisiaan: vähittäismaksut ovat yleensä arvoltaan pienempiä ja volyymiltaan suurempia, kun taas tukkumaksut ovat arvoltaan suurempia ja volyymiltaan pienempiä.
Puheessa tuodaan esille, että hajautetut tilikirjateknologiat (DLT) voivat tarjota merkittäviä etuja, kuten transaktioiden automaation lisääminen, välittäjien tarpeen vähentäminen ja läpinäkyvyyden lisääminen. DLT:n potentiaaliset hyödyt voivat avata uusia mahdollisuuksia esimerkiksi pienille ja keskisuurille yrityksille pääsyn saamiseksi pääomamarkkinoille.
Lopuksi Cipollone painottaa, että keskuspankkien on aktiivisesti tutkittava ja kokeiltava uusia teknologioita varmistaakseen, että keskuspankkiraha pysyy keskeisenä osana finanssijärjestelmää myös tulevaisuudessa.
---
Piero Cipollone, Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsen, käsittelee puheessaan digitaalisen euron tilannetta ja tulevia askelmerkkejä. Hän korostaa, että Euroopassa tarvitaan digitaalisia maksuratkaisuja kaikille tilanteille, erityisesti käteisen käytön vähenemisen ja maksamisen pirstaloitumisen vuoksi. Käteismaksujen osuus on laskenut merkittävästi ja pankkikorttien käyttö on yhä riippuvaisempaa kansainvälisistä maksujärjestelmistä.
Cipollone tuo esille, että digitaalisen euron tarkoituksena on vastata ihmisten kasvavaan mieltymykseen digitaalisiin maksutapoihin samalla tarjoten edelleen mahdollisuuden maksaa käteisellä. Tavoitteena on tehdä ihmisten elämästä helpompaa tarjoamalla julkinen digitaalinen maksuväline, joka on maksuton ja käytettävissä koko euroalueella. Lisäksi digitaalinen euro vahvistaisi Euroopan strategista autonomiaa ja vähentäisi riippuvuutta ei-eurooppalaisista maksupalveluntarjoajista.
Digitaalinen euro toisi käteisrahan kaltaiset ominaisuudet digitaaliseen maailmaan, mukaan lukien mahdollisuus käyttää sitä offline-tilassa, maksuttomuus peruskäytössä, pan-Eurooppalainen kattavuus, yksityisyyden kunnioitus ja keskuspankin liikkeeseen laskema raha. Cipollone painottaa, että digitaalisen euron tavoitteena on olla käytettävissä kaikissa tilanteissa ja tarjota yhtenäinen maksujärjestelmä koko euroalueelle.
Lopuksi Cipollone painottaa, että digitaalisen euron kehittäminen on välttämätöntä Euroopan maksujärjestelmien resilienssin vahvistamiseksi ja strategisen itsenäisyyden säilyttämiseksi.