En käsitä, miten tuon minun tarinan voi ymmärtää noin. Koko ajanhan meillä oli niin hyvä tietokone kuin vain oli mahdollista.
Ai paljonko tehokkaampi kone, vaikka ne Celeronit olisi maksanut 2003?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
En käsitä, miten tuon minun tarinan voi ymmärtää noin. Koko ajanhan meillä oli niin hyvä tietokone kuin vain oli mahdollista.
Jos kansalainen on perusterve ja alle 60v, ja juuttuu tällaiseen ongelmaan, niin sanoisin että tällainen mätisäkki lähinnä ansaitseekin digiköyhyyttä.Välttämättä ei myöskään ole mahdollisuutta kuljettaa kookasta pöytäkonetta kotiinsa.
Olisi hauska nähdä joku 2003 halpis-celeron (eli sellainen jonka tuolloin on jokainen voinut kyllä hankkia) vs 386 -benchmarkAi paljonko tehokkaampi kone, vaikka ne Celeronit olisi maksanut 2003?
Olisi hauska nähdä joku 2003 halpis-celeron (eli sellainen jonka tuolloin on jokainen voinut kyllä hankkia) vs 386 -benchmark
386 v. 2003 on ollut kyllä jo tasoa "hyvä että joku vei romun pois". Jos joku tällaisesta vielä on jotain maksanut oikeasti, niin kyseessähän on suoranainen vedätys.
Vertaus mobiilivehkeisiin ja verkkoihin on hieman väärä, vuodet epärelevantteja ja asiayhteys netin käyttöön yleisesti puuttuu.Lisäksi tämä nettiasia. Kännyköillä on voinut käyttää GPRS:n kautta internettiä jo vuodesta 2001 ja UMTS tuli vuonna 2004. Kovin erikoista ettei taaskaan kenelläkään tutuilla ollut internet-yhteyttä ennen vuotta 2005.
DIGIKÖYHYYS SUOMESSA
Digiköyhyys on taloudellista kyvyttömyyttä hankkia tietoteknistä laitetta sellaisena aikana, jolloin ympäröivä yhteiskunta käytännössä edellyttää sellaisen omistamista. Tarkoituksena on kerätä tarinoita suomalaisesta digiköyhyydestä ja julkaista ne sitten internetissä kokoelmana. Tarinan voi kirjoittaa omalla nimellään, nimimerkillä tai nimettömänä. Tarinat voidaan jakaa kahteen luokkaan, "modernina aikana" koettuun digiköyhyyteen (käytännössä siis 2000-luku, jolloin tietokoneen omistaminen oli jo enemmän sääntö kuin poikkeus) ja "retrokoneiden aikana" koettuun digiköyhyyteen, jolloin tietokoneet olivat useammin vain pelkkä harrastus eikä sellaisen omistamista vielä yhteiskunta vaatinut. Voit laittaa oman tarinasi vastauksena tähän viestiketjuun tai sähköpostilla osoitteeseen sami.tikkanen@haxaa.net.
Oma tarinani:
Ensimmäinen tietokoneemme oli 386-prosessorinen Nokia MikroMikko, jonka äiti osti silloisesta opiskelupaikastaan. Käyttöjärjestelmänä siinä oli MS-DOS ja Työryhmä-Windows 3.11. Tietokoneessa oli alle satamegainen kiintolevy ja korppuasema. Sain pelata tietokoneella DOS-pelejä, joita oli muutamalla korpulla, jotka minulla ovat yhä tallessa. Ne pelit oli joku enon tuttu joskus ladannut jostain BBS-purkista. Elettiin vuotta 2003.
Juuri kenelläkään tutulla ei ollut sen parempaa tietokonetta - useimmilla ei oikeastaan ollut tietokonetta ollenkaan. Jos jollain oli Windows 95, niin se vaikutti modernilta, koska siinä oli Käynnistä-valikko ja siinä toimi uudet ohjelmat. Internet-yhteys meille tuli vasta vuonna 2005, kun kohtuuhintaiset kiinteähintaiset laajakaistat yleistyivät. Eipä internet-yhteyttä ollut ennen sitä useimmilla tutuillakaan. Modeemeista ja BBS-kulttuurista emme tienneet mitään. Linuxista oltiin jotain kuultu, mutta tietenkään sitä ei missään päässyt käyttämään.
Kaikki softat olivat joko korpuilla tai myöhemmin myös kertapoltettavilla CD-R-levyillä. Lisenssiaitoa alkuperäistä ei ollut mikään. Tietokoneiden lisäksi myös muu elektroniikka oli vaatimatonta. Televisiona oli Saloran vanha puurunkoinen kuvaputkitelevisio, jossa ei ollut kaukosäädintäkään eikä teksti-tv:n tukea. Puhelimena toimi vanha lankapuhelin.
Internetissä pääsi surffaamaan Iisalmen kirjastossa, jossa oli sitä varten useampikin tietokone. Tietokoneille oli ajanvaraus, ja vuosituhannen alkuvaiheissa ajanvarauslistat olivatkin jatkuvasti täynnä. Jo vuonna 2004 nettikoneille kuitenkin pääsi yleensä jo aikaa varaamattakin, koska yhä useammalla alkoi olla internet-yhteys kotonaan.
Ala-asteella pelastin koulun serriin joutumiselta vielä vanhemman MikroMikon. Siinä oli levykeasema rikki, tai sitten se oli tarkoitettu 720 kilotavun korpuille. Joka tapauksessa en koskaan saanut siinä toimimaan yhtään meillä ollutta levykettä. Tietokoneessa oli käyttöjärjestelmänä suomenkielinen MS-DOS 3.2 ja asennettuna vanhoja EGA-grafiikkaisia opetusohjelmia ja Microsoft Works. Kirjoittelin sillä QBasicilla melko monimutkaisiakin ohjelmia, joita en tietenkään saanut talteen.
Jossain vaiheessa äidin opiskelukäytössä ollut MikroMikko korvautui uudemmalla tietokoneella, jossa oli 200-megahertsinen Pentium MMX -suoritin, 96 megatavua muistia, kahden gigatavun kiintolevy ja CD-asema (!) sekä äänikortti (!!!). Käyttöjärjestelmänä oli Windows 98 SE. Vaikka tämäkin tietokone oli jo ajankohtaan nähden aikoja sitten vanhentunut, se tuntui supermodernilta vanhaan MikroMikkoon verrattuna. Siinä toimi jo monet nykyaikaisetkin ohjelmat.
Toisella enolla oli tapana rakennella tietokoneita ja joskus hän toi minulle tietokoneen osia, joista yritin rakennella itselleni konetta saamatta sitä kuitenkaan toimimaan, koska tietotaitoni eivät siihen vielä silloin riittäneet. Vuonna 2005 sain serkkujen vanhan pöytäkoteloisen IBM PC 300GL:n, jossa oli 333 megahertsin Pentium II -prosessori ja 256 megatavua muistia sekä neljän gigatavun kiintolevy ja Sound Blaster -äänikortti. Opettelin tällä koneella tekemään ohjelmia Visual Basic 6.0:lla. Harjoittelin myös nettisivujen tekoa kirjoittamalla HTML-koodia Windowsin muistiolla.
Vuonna 2006 sain koulun poistohuutokaupasta huudettua itselleni kaksi Fintekin valmistamaa tietokonetta, jotka olivat senaikaisten standardieni perusteella moderneja ja tehokkaita. Tietokoneissa oli 466 megahertsin Celeron-prosessori, 128 megatavua muistia ja kuuden gigatavun kiintolevy. Maksoin näistä koneista euron kappaleelta. Näitä koneita käytin vuoteen 2008 asti, jolloin olin kasiluokalla. Jumppereista prosessorin sai kellotettua 533 megahertsiin, jolloin Youtube toimi pätkimättä. Useimpia koulutovereita kone ei kyllä siltikään miellyttänyt.
Nykyäänkin huomaan usein digiköyhyyden takia jääväni asioista paitsi. Ihmisiin on hankalaa pitää yhteyttä, koska suurin osa suostuu käyttämään etäyhteydenpitoon vain jotain suljetun koodin kännykkä-äppiä, jollaiselle minulla ei ole puhelinta. En voi myöskään esimerkiksi lainata kaupunkipyöriä, koska sekin tapahtuu kännykkäohjelmalla. Monia perusasioita, kuten joukkoliikenteen ja pankkipalveluiden käyttöä, tehdään jatkuvasti vaikeammaksi tai kokonaan mahdottomaksi digiköyhälle ihmiselle. Myös Windows 11:n ja sitä vaativien ohjelmien yleistyminen asettanee taas tietokonelaitteistolle vaatimuksia, joita ei minun budjetillani pysty vielä useampaan vuoteen täyttämään.
Pyytäisin ihmisiä lopettamaan offtopicin ja kirjoittamaan niitä kokemuksia digiköyhyydestä tai sitten olemaan kirjoittamatta ketjuun yhtään mitään. Usein digiköyhyyteen liittyy kontaktien puute - tuttavapiirissä ei vain välttämättä ole ketään, jonka kautta saisi tuota ilmaista serriä hankittua. Välttämättä ei myöskään ole mahdollisuutta kuljettaa kookasta pöytäkonetta kotiinsa. Ja kyllä ainakin täällä köyhässä itä-Suomessa oli vielä vuonna 2006 kouluissa jotain nelikasikuutosiakin käytössä, hävisivät kyllä sittemmin kun oppilaitokset alkoivat hankkia koneensa leasing-sopimuksilla. Ei todellakaan joskus vuonna 2003 saanut välttämättä ilmaiseksi edes sitä kolmekasikuutosta ainakaan markkinahinnoilla.
Älypuhelimet ovat kyllä kalliita, vaikka niitä miten päin katsoisi - uskomatonta, että yhä löytyy porukkaa, jotka tulevat kertomaan köyhälle, miten pieni raha joku 50 euroa tai 100 euroa on. Parhaat ilmaiseksi saamani puhelimet ovat olleet jotain vanhoja Lumioita ja nelosandroideja, joilla ei tee enää mitään.
Ostin joskus 2012 ensimmäisen android-puhelimeni, kun olin siihen asti pitänyt turhana homosteluna vaikka "älypuhelimia" olin käyttänyt viitisen vuotta. Taisi maksaa se halpissarjan Galaxy peräti 69 euroa uutena, ja sillä jopa teki silloin jotain. Enimmäkseen sittemmin hylkäämäni luurit ovat ollet toimivia. Johonkin mm. vaihdoin uuden akun enkä sitten sattumalta kuitenkaan enää käyttänyt, mutta muuten olisi ollut ehta. Kyllä niitä toimivia android-puhelimia nykyään saa ihan ilmaiseksi, eivätkä ole mitään nelosversiota. Saattavat kyllä olla yli 12-24 kk sitten julkaistuja malleja, joihin ei enää tule säännöllisiä tietoturvapäivityksiä. Jos olisin ihan ojassa, itkisin joen moiselle puutteelle kunhan akku ei ole turvonnut, latausliitin ehjä ja näyttö ei pahasti halki. Nytkin muuten kärvistelen liitinvikaisella paskalla, kun pitää maksaa veroja tai oikeastaan olen vaan laiska valitsemaan seuraava. Melkein 2 vuotta kesti.Älypuhelimet ovat kyllä kalliita, vaikka niitä miten päin katsoisi - uskomatonta, että yhä löytyy porukkaa, jotka tulevat kertomaan köyhälle, miten pieni raha joku 50 euroa tai 100 euroa on. Parhaat ilmaiseksi saamani puhelimet ovat olleet jotain vanhoja Lumioita ja nelosandroideja, joilla ei tee enää mitään.
Marginaaliset uudesta tekniikasta kiinnostuneet käyttivät.On voinut joo, mutta ei kukaan käytännössä tietokoneellaan nettiä tuolloin noin käyttänyt. Koneessa oli joko soittosarjamodeemi tai ADSL tms.
Näihin aikoihin oli mahdollista, vaikka verkko oli reikäisempi. Tähän kykenevä puhelin ja läppäri eivät olleet ilmaisia, eikä yhteys kovin siedettävä tavallisen tallaajan asteikolla.Minulla oli 2003-2004 armeija-aikana käytössä kannettava tietokone bluetooth-yhteydellä ja Nokia 6310i:n kautta GPRS-yhteys kiinteällä kuukausimaksulla. Nopeutta oli about saman verran kuin muutamaa vuotta aiemmin puhelinmodeemin kautta. Kotona porukoilla oli toki kiinteä 512/512 ADSL ja yliopiston asuntolassa itsellä maksuton 10/10M ethernet-yhteys.
Nykyäänkin huomaan usein digiköyhyyden takia jääväni asioista paitsi. Ihmisiin on hankalaa pitää yhteyttä, koska suurin osa suostuu käyttämään etäyhteydenpitoon vain jotain suljetun koodin kännykkä-äppiä, jollaiselle minulla ei ole puhelinta. En voi myöskään esimerkiksi lainata kaupunkipyöriä, koska sekin tapahtuu kännykkäohjelmalla. Monia perusasioita, kuten joukkoliikenteen ja pankkipalveluiden käyttöä, tehdään jatkuvasti vaikeammaksi tai kokonaan mahdottomaksi digiköyhälle ihmiselle. Myös Windows 11:n ja sitä vaativien ohjelmien yleistyminen asettanee taas tietokonelaitteistolle vaatimuksia, joita ei minun budjetillani pysty vielä useampaan vuoteen täyttämään.
Ketjun tarkoituksena ei ole kerjätä lisää serriä nurkkiin, vaan kerätä ihmisten kokemuksia aloitustarinan kaltaisesta digiköyhyydestä, joka oli yleistä etenkin vuosituhannen alkuvuosina.
Millä perusteella tämä kuvittelemasi "digiköyhyys" on ollut nimenomaan juuri silloin yleistä? Siinä vaiheessa digitalisaatiokin oli alkukengissään, eikä älypuhelimen tai edes tietokoneen omistaminen ollut sellaisessa asemassa, että sitä olisi tarvinnut yksityistalouksissa juuri muuhun kuin viihdekäyttöön.Ketjun tarkoituksena ei ole kerjätä lisää serriä nurkkiin, vaan kerätä ihmisten kokemuksia aloitustarinan kaltaisesta digiköyhyydestä, joka oli yleistä etenkin vuosituhannen alkuvuosina.
Tuossa aloitusviestisi viimeisessä kappaleessa mainitsit että on hankalaa pitää kavereihin yhteyttä ilman älykännykkää. Ja myös kaupunkipyörällä ajaminen on mahdotonta ilman luuria.Ketjun tarkoituksena ei ole kerjätä lisää serriä nurkkiin, vaan kerätä ihmisten kokemuksia aloitustarinan kaltaisesta digiköyhyydestä, joka oli yleistä etenkin vuosituhannen alkuvuosina.
Kaupoissahan on alle 150€:lla uusia luureja, joilla pitäisi onnistua ihan kaikki. Nytkin Gigantista löytyy 19 eri mallia hintaan 0-150€. On myös tarjoukset, asiakaspalautukset, käytettyjen markkinat jne. FB:ssä porukka myy jatkuvalla syötöllä luotolla ostettuja ~20% alehintaan. Jos joku ei tiedä vuonna 2022 black fridaystä, niin vähän oma vika. Paitsi että näitä alennusmyyntejä on ihan jatkuvasti - jokohan juhannuksen jälkeiset päättyivät?Mihin tuhlaat rahasi? Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus ostaa 150-200€ puhelin ja sillä hoituu kaikki.
Laskuautomaatit muistaakseni osasivat jo 2000-luvulla skannata laskun viivakoodin kun taas kotona sai näpytellä koneeseen kaikki tiedot vaivalloisemmin. Vasta älypuhelimen kameralla pystyi jossain vaiheessa skannaamaan viivakoodin. Laskuja tuli paperisena aika pitkään ilman digivaihtoehtoa. Vuokraa ja muuta tasaisesti juoksevaa menoa sai suoramaksuksi jo ennen e-laskuja ja konttorissa ei laskutettu tämän asettamisesta manuaalisesti.Vuosituhannen alkuvuosina ei monia digipalveluita ollut tai puutos ei näkynyt mitenkään. Eräs tuttavaperhe hommasi ensimmäisen tietokoneen 2008 tai 2009 eikä heidän elämä eronnut mitenkään meidän joilla oli kone. Kaverikin pelasi konsoleilla niin tietokoneelle ei sinänsä ollut mitään tarvetta.
Suurin ero oli jossain laskujen maksamisessa.
Lopulta karma alkaa kostaa piittaamattomuuden. Ensinhän asenne oli 30 vuotta se, että kyllä tyttö tai poika tekee kun minä pidän kovan mölyn, eikä laskuta edes. Saivat aikansa alistaa muita. Nyt homma kaatuu niskaan kun alistajan rooli vaihtuu mätkinnän kohteeksi.Tässä on parin vanhemman ihmisen kanssa huomannut vasta nyt ihan viime vuosina, että digistä on tullut välttämättömämpi osa elämää ja digitaitojen puutteesta alkaa tulla harmia. Tämä harmi on tosiaan vasta 2010-luvun loppupuolella alkanut realisoitua.
Riippuu mitä tekee ja paljonko on valmis maksamaan palvelumaksuissa ja ajankäytössä. Voin sanoa että isovanhemillani on olemattomat digitaidot. Heillä ei ole nettiä tietokonetta eikä älypuhelinta. Mitään näistä eivät osaa käyttää, silti tuntuvat pärjäävän ihan mukavasti maalaiskunnan taajamassa. Peruspuhelimella vain soittavat ja vastaavat, eivätkä käytä mitään muita ominaisuuksia tai toimintojaTässä on parin vanhemman ihmisen kanssa huomannut vasta nyt ihan viime vuosina, että digistä on tullut välttämättömämpi osa elämää ja digitaitojen puutteesta alkaa tulla harmia. Tämä harmi on tosiaan vasta 2010-luvun loppupuolella alkanut realisoitua.
Laskuautomaatit muistaakseni osasivat jo 2000-luvulla skannata laskun viivakoodin kun taas kotona sai näpytellä koneeseen kaikki tiedot vaivalloisemmin. Vasta älypuhelimen kameralla pystyi jossain vaiheessa skannaamaan viivakoodin. Laskuja tuli paperisena aika pitkään ilman digivaihtoehtoa. Vuokraa ja muuta tasaisesti juoksevaa menoa sai suoramaksuksi jo ennen e-laskuja ja konttorissa ei laskutettu tämän asettamisesta manuaalisesti.
Toisaalta nyt melkein 80v oli C-64:n julkaisun aikaan melkein 40v Ja Apple II:n aikaan melkein 35. Mihin itse viittasin, niin ikää on vajaa 65v. Kehityksen kelkasta putoaa helposti, kun ei aktiivisesti seuraa tekniikan kehitystä ja tyytyy ongelmien ilmetessä vaan ratkomaan yhden erikoistapauksen eikä ole kiinnostunut laajemmin ymmärtämään mitä on tapahtumassa.Toisaalta en voi vaatia heiltä osaamista sillä onhan toisella ikää jo melkein 80 v ja toinen melkein 85 v.
Toisaalta asuivat tuollon maalla ja hoitivat lypsykarjatilaa, eikä noille ollut aikaa, eikä tarvetta. Maidonkin kantoivat tankkiin käsipelin vielä 2000 luvun puolella.Toisaalta nyt melkein 80v oli C-64:n julkaisun aikaan melkein 40v Ja Apple II:n aikaan melkein 35
Kyllä, mutta aina se ei ole pelkästään kiinnostuksesta kiinni. Myös sillä on merkitystä minkälaista opetusta/avustus on saanut sekä kuinka paljon on oikeasti ollut tarvetta ja aikaa opetella. Helppo se on kaupungissa asuvana sanoa. Maalla on monesti ihan toinen tilanne.Kehityksen kelkasta putoaa helposti, kun ei aktiivisesti seuraa tekniikan kehitystä ja tyytyy ongelmien ilmetessä vaan ratkomaan yhden erikoistapauksen eikä ole kiinnostunut laajemmin ymmärtämään mitä on tapahtumassa
Oma faija on aikalailla samaa tasoa osaamisessa, nykyaikaista tyhmäpuhelinta osaa juuri sen verran käyttää että osaa soittaa ja vastata puheluihin ja tuurilla lukea tekstiviestin. Kosketus tietokoneisiin on ollut ehkä yhteensä muutama tunti silloin kun minulla on ollut C64 ja faija koitti silloin ymmärtää mikä on tietokone ja pelasi muutaman tunnin minun kanssani jotain simppeliä peliä. Tuollaiselle on aika hankala opettaa tietokoneen tai älypuhelimen käyttöä kun television kaukosäätimessäkin on nykyään paljon enemmän nappeja kuin silloin 80-luvulla, eli kun isäntä painaa väärää nappia niin tulee puhelu että telkkari on sekaisin ja sitten pääsee etänä arpomaan miten telkkarin saa näkymään ellei ole lähipäivinä menossa käymään paikanpäällä.Toisaalta asuivat tuollon maalla ja hoitivat lypsykarjatilaa, eikä noille ollut aikaa, eikä tarvetta. Maidonkin kantoivat tankkiin käsipelin vielä 2000 luvun puolella.
Kaupassa he maksavat käteisellä ja rahaa nostavat konttorista. Laskut maksetaan lähettämällä ne pankkiin kirjekuorissa. Osaaminen on todellakin tasoa ei ole.
Milläs tuot ne nykypäivään, kun ei ole tarvetta eikä osaamista. Yksittäisissä asioissa autellaan, kuten matkojen varaamisessa ja muussa vastaavassa.
Nähdäkseni n. 60 ikävuodessa menee raja voiko vaatia vai ei yhdistettynä muuhun historiaan.
Kyllä, mutta aina se ei ole pelkästään kiinnostuksesta kiinni. Myös sillä on merkitystä minkälaista opetusta/avustus on saanut sekä kuinka paljon on oikeasti ollut tarvetta ja aikaa opetella. Helppo se on kaupungissa asuvana sanoa. Maalla on monesti ihan toinen tilanne.
Toimeentulotuesta ei voi ymmärtääkseni säästää. Jo paljon aiemmin, kun sinulla on tuo 1800-2000 euroa toimeentulotuesta säästettynä, on kelassa toimeentulotuki sinultajo otettu pois, koska sinulla on rahaa tilillä, jolla voi ostaa ruokaa ja maksaa vuokraa jne.. Tuo 150€ ei myöskään ymmärtääkseni kelan sivuja lukemalla ja googlella hakemalla ole mikään raja, paljon voit säästää kuukaudessa. Se on kuukausikohtainen määrä, jonka voit saada tulona.Viestisi ei kertonut sitä, onko sinulla puhelinta ylipäätään vai onko ongelma (nykyaikaisen, ei esim. Symbian) älypuhelimen puutteessa. Totean kuitenkin tähän väliin yhden faktan, jolla pystyy digiköyhyydeltä välttämään kommunikoinnin osalta ja tämä pätee myös tietotekniikan suhteen. Käytännössä kaikilla (ainakin työkykyisillä) on mahdollisuus tienata rahat joko vähitellen uuteen tai nopeammassa tahdissa käytettyyn älypuhelimeen. Tämä johtuu siitä, että jopa Suomen pienituloisimmalla väellä, eli euroakaan toimeentulotukea saavilla henkilöillä on suojaosuus, jota ei huomioida sosiaaliturvassa. Toimeentulotukea saavilla raja on 150€ kuukaudessa, lisäksi työssäkäyntikulut eli työmatkat korvataan myös toimeentulotuessa. Tämä tienattu 150€ ei vaikuta myöskään asumistukeen, koska sen suojaosuus on suurempi, peräti 300€ kuukaudessa.
Eli mikäli olet (lähes) tuloton tai varaton Suomessa, pystyt toimeentulotuen suojaosuuden avulla tienaamaan vuodessa kasaan jopa 1800€ (12 x 150€) edestä rahaa niiden tukiesi päälle. Tällä lähes 2000€ suuruisella summalla pystyisi halutessaan päivittämään vaikka joka vuosi uuteen iPhoneen ja pöytäkoneeseen, mikäli todella yrittää pinnistellä silpputöiden parissa vuoden ajan tuilla ollessaan.
Toimeentulotuesta ei voi ymmärtääkseni säästää. Jo paljon aiemmin, kun sinulla on tuo 1800-2000 euroa toimeentulotuesta säästettynä, on kelassa toimeentulotuki sinultajo otettu pois, koska sinulla on rahaa tilillä, jolla voi ostaa ruokaa ja maksaa vuokraa jne.. Tuo 150€ ei myöskään ymmärtääkseni kelan sivuja lukemalla ja googlella hakemalla ole mikään raja, paljon voit säästää kuukaudessa. Se on kuukausikohtainen määrä, jonka voit saada tulona.
Tuosta löysin yhden korkeimman oikeuden päätöksen, missä toimeentulotuen säästöt olit katsottu varallisuudeksi ja toimeentulotuki siis otettu pois.
KHO:2021:129 13.9.2021/H3088 - Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja - FINLEX ®
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.www.finlex.fi
Lisäksi jos tulee vaikka taukoja toimeentulotukeen, käy esimerkiksi töissä välillä ja palaa sitten toimeentulotuen asiakkaaksi. Niin jos tilillä on enemmän kuin 50 euroa, ei toimeentulotukea saa.
No se on ensinnäkin petos ja toisekseen kai he sen kelassa näkevät että rahaa nostetaan käteiseksi joka kuussa ja kysyvät että mikä tämä on.Kai sen ainakin käteiseksi voi säästää, jos ei muuten?
No se on ensinnäkin petos ja toisekseen kai he sen kelassa näkevät että rahaa nostetaan käteiseksi joka kuussa ja kysyvät että mikä tämä on.
Juurikin niin. Ja parempi ottaa vaikka kaikki mahdollinen käteisenä ja käydä käteisellä maksamassa kaupassa niin ei muutenkaan jää niin paljon jälkiä mitä sillä rahalla ostetaan. Siinähän sitten koittavat selvittää mihin rahat menevät.Sanoo että käyttää käteistä aina välillä ostoksiin yms. Siinäpäs koittavat todistaa mitään?
Ei vaan ymmärtääkseni sinunhan se pitää kelalle todistaa jotenkin. Sieltä varmaan tulee jonkunlainen selvityspyyntö johon pitää jotain pystyä todistamaan, tai katsovat että olet laittanut sukanvarteen rahat. Ja saattavat viedä oikeuteenkin petosjuttunaSanoo että käyttää käteistä aina välillä ostoksiin yms. Siinäpäs koittavat todistaa mitään?
Ei vaan ymmärtääkseni sinunhan se pitää kelalle todistaa jotenkin. Sieltä varmaan tulee jonkunlainen selvityspyyntö johon pitää jotain pystyä todistamaan, tai katsovat että olet laittanut sukanvarteen rahat. Ja saattavat viedä oikeuteenkin petosjuttuna
Virkamiehellä ikävä yllätys toimeentulotuen saajille: rahaa säästänyt voidaan tuomita rikoksesta – ”äärettömän ankara pykälä”
– Ihmiset eivät tajua, kuinka ankara meidän toimeentulolakimme on, sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Jaakko Ellisaari varoittaa.www.is.fi
Ei tuohon tarvitse kuin muutaman kauppakuitin jossa näkyy että olet käteisellä maksanut niin uskovat että loputkin käteiset ovat menneet kauppaan. Tuon takia kannattaakin vedota siihen että vaähävaraisena rahankäytön seuranta on helpompaa kun sen konkreettisesti tuntee käsissään eli ottaa heti tukien tulon jälkeen kaikki käyttörahat käteisenä automaatista..Meinaatko että toimeentulotuella oleva ei saisi käyttää käteistä esim. kaupassa yms? Sitähän tuo käytännössä tarkoittaisi.
Jos käteinen on käytetty "ostoksiin", niin sitten varmaan löytyy se kuittikin esitettäväksi.Meinaatko että toimeentulotuella oleva ei saisi käyttää käteistä esim. kaupassa yms? Sitähän tuo käytännössä tarkoittaisi.
Jos käteinen on käytetty "ostoksiin", niin sitten varmaan löytyy se kuittikin esitettäväksi.
Suoraselkäistä toimintaa. Tämän takia makselee mielellään veroja.Ei tuohon tarvitse kuin muutaman kauppakuitin jossa näkyy että olet käteisellä maksanut niin uskovat että loputkin käteiset ovat menneet kauppaan. Tuon takia kannattaakin vedota siihen että vaähävaraisena rahankäytön seuranta on helpompaa kun sen konkreettisesti tuntee käsissään eli ottaa heti tukien tulon jälkeen kaikki käyttörahat käteisenä automaatista..
No sitten se on ihan oma moka jos tulee sanomistaJoo mutta tuskin kaikkia kuitteja on aina tallessa. Varsinkaan pienemmistä ostoksista.
Ja parempi vaihtoehto on sinusta että kittaa vaikka kurkusta alas tai törsää sen rahan jotenkin, kuin että säästää sen rahan yllättäviin menoihin tai johonkin muuhun isompaan?Suoraselkäistä toimintaa. Tämän takia makselee mielellään veroja.
No sitten se on ihan oma moka jos tulee sanomista
Puhelin kai kuuluu niihin välttämättömiin juttuihin, tässä kai käteisellä maksettiin niitä ruoka, polttoaine, kirppis, kalja, sätkä sun muita hankintoja. Asumisen ja muut isommat mitkä pitää tai on eduksi näyttää niin kuitit talteen. tai tuki osuudet mitkä korvamerkattu johonkin.Ei vaan ymmärtääkseni sinunhan se pitää kelalle todistaa jotenkin. Sieltä varmaan tulee jonkunlainen selvityspyyntö johon pitää jotain pystyä todistamaan, tai katsovat että olet laittanut sukanvarteen rahat. Ja saattavat viedä oikeuteenkin petosjuttuna
Virkamiehellä ikävä yllätys toimeentulotuen saajille: rahaa säästänyt voidaan tuomita rikoksesta – ”äärettömän ankara pykälä”
– Ihmiset eivät tajua, kuinka ankara meidän toimeentulolakimme on, sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Jaakko Ellisaari varoittaa.www.is.fi
Tässä nyt puhutaan siitä että henkilö on aidosti toimeentulotuen piirissä ja tinkii aidosti niistä minimistä ajoittain jotta voisi sitä ihmisarvoista elämää elää keskimäärin. Ei kyse siitä että saa aidosti ylimääräistä tuloa (rahaa) jolla tulisi toimeen tuen tarkoitetulla tasolla ja sen lisäksi moraalisesti kierroillen hankkisi ylimääräistä kaljaraa.Suoraselkäistä toimintaa. Tämän takia makselee mielellään veroja.
Ei niillä ole edes resursseja mitään kauppakuitteja kytätä, ja useimmilla rehellisillä sossun asiakkailla ei just tota muutamaa kymppiä enempää ole kykyä varmasti säästääkään kun loput menee oikeasti siihen elämiseen.Toimeentulotuella on kaikenlaista hiihtäjää. En jaksa uskoa, että Kela pystyy vaatimaan että jokaikinen kauppakuitti löytyisi tallesta. Varmasti muutaman kympin vajaus menisi vielä helposti läpi.
Tässähän tuo. Toimeentulotuki varsinkin on ihan alkujaan suunniteltu sillä tavalla, että se on niin pieni että siitä ei pysty säästämään. Eli pitää olla köyhä että sen saa ja pitää pysyä köyhänä, että sen saa jatkossakin. Ts. varallisuutta ei saa toimeentulotuella kerryttää. Sen takia siitä ei taida ollakaan mitään virallista summaa, että saako olla säästöjä ja minkä verran. Mitä olen googlella hakenut, niin käytännön päätöksenteko näyttää olevan ihan mielivaltaista. Joskus saa säästää yli tuhannen euron, toinen virkailija taas sanoo että ei saa olla yhtään yli 50€.Tässä nyt puhutaan siitä että henkilö on aidosti toimeentulotuen piirissä ja tinkii aidosti niistä minimistä ajoittain jotta voisi sitä ihmisarvoista elämää elää keskimäärin. Ei kyse siitä että saa aidosti ylimääräistä tuloa (rahaa) jolla tulisi toimeen tuen tarkoitetulla tasolla ja sen lisäksi moraalisesti kierroillen hankkisi ylimääräistä kaljaraa.
Eli toiminalla välttää sen ettei tarvi "sossusta" käydä anomassa ylimääräistä puhelin,tietokone, kodinkone rahaa.
Toki asian voi hoitaa "pikavipillä" toisin päin, mutta siinä menee sitten merkittävä osa korko "kiskurille"
Näinpä. Onhan se aivan selvä, jos elämisen kuluja ei mitenkään pyritä vakioimaan, eri yksilöillä vaihtelee elämisen kustannustaso, jopa huomattavasti. Jos tuki ei ole 100% subjektiivisen päätöksenteon takana, jokin tietty lakiin kirjattu vähimmäissumma on AINA yhdelle liian vähän ja jollain toisella jää säästöön. Vaikka yhdelle jäisi vain euro kuukaudessa säästöön, siitäkin kertyisi ennen pitkää liikaa tukien saamisen kannalta.Omasta mielestä säästäminen pitäisi olla sallittua, koska sehän on vain hyvää taloudenpitoa. Eli varautuu yllättäviin menoihin sen sijaan että ostaa turhaa joka kuukausi, jotta ei jää mitään säästöön. Nyt sitten kun ei saa säästää niin otetaan valtiolta maksusitoomuksella kännykät ja tietokoneet parin vuoden välein. Ainakaan valtio ei tuossa säästä yhtään. Puhumattakaan lisääntyvän harmaan talouden määrää, kun ihmisen on pakko tehdä petos että saa rahat säästettyä vaikka hajonneeseen pesukoneeseen käteisenä.
Toisaalta mikä olisi sitten raja tuolle säästölle? Miljoona euroa säästössä ja silti saa toimeentulotukea? Toimeentulotuki on kuitenkin tarkoitettu viimeiseksi mahdollisuudeksi selvitä hengissä kun mitään muuta ei ole.Näinpä. Onhan se aivan selvä, jos elämisen kuluja ei mitenkään pyritä vakioimaan, eri yksilöillä vaihtelee elämisen kustannustaso, jopa huomattavasti. Jos tuki ei ole 100% subjektiivisen päätöksenteon takana, jokin tietty lakiin kirjattu vähimmäissumma on AINA yhdelle liian vähän ja jollain toisella jää säästöön. Vaikka yhdelle jäisi vain euro kuukaudessa säästöön, siitäkin kertyisi ennen pitkää liikaa tukien saamisen kannalta.
Kaikki tällaiset säästämistä kannattamattomaksi tekevät systeemit myös kehittävät haitallista asennoitumista elämään, joka myös ylläpitää digiköyhyyttä (ottamatta kantaa nyt siihen, onko digiköyhyyttä olemassa ja miten paljon). Kaikkein enitenhän tällaisista säästämisistä rankaisut satuttavat niitä, jotka elävät ihailtavan edullisesti ja rehellisesti ilmoittavat säästöistään ja palauttavat ylimääräiset rahat jäämällä paitsi tuista. Eihän siinä ole mitään järkeä, että vasta hyvin toimeentulevana saa rahaa käyttää järkevästi. Miettii vaikka terveydenhuoltoa, mitä siitäkin tulisi jos työttömiä kannustettaisiin olemaan pesemättä hampaita ja vasta säännöllisiä tuloja saavat saisivat ostaa hammastahnaa ja harjoja.
500-1000 euroa, mitä nyt yllättävä pesukoneen tai auton hajoaminen yleensä maksaa? tai eläinlääkäri?Toisaalta mikä olisi sitten raja tuolle säästölle? Miljoona euroa säästössä ja silti saa toimeentulotukea? Toimeentulotuki on kuitenkin tarkoitettu viimeiseksi mahdollisuudeksi selvitä hengissä kun mitään muuta ei ole.
Onko se raja muka noin tiukka ettei 50 euroa enempää saa olla ja tietokoneetkin pitää myydä? Itse olen käsittänyt niin, että kaikki isompi omaisuus tyyliin auto pitää myydä pois, ja säästöjä ei saa olla jotain muutamaa satasta enempää.Toimeentulotuesta ei voi ymmärtääkseni säästää. Jo paljon aiemmin, kun sinulla on tuo 1800-2000 euroa toimeentulotuesta säästettynä, on kelassa toimeentulotuki sinultajo otettu pois, koska sinulla on rahaa tilillä, jolla voi ostaa ruokaa ja maksaa vuokraa jne.. Tuo 150€ ei myöskään ymmärtääkseni kelan sivuja lukemalla ja googlella hakemalla ole mikään raja, paljon voit säästää kuukaudessa. Se on kuukausikohtainen määrä, jonka voit saada tulona.
Tuosta löysin yhden korkeimman oikeuden päätöksen, missä toimeentulotuen säästöt olit katsottu varallisuudeksi ja toimeentulotuki siis otettu pois.
KHO:2021:129 13.9.2021/H3088 - Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja - FINLEX ®
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.www.finlex.fi
Lisäksi jos tulee vaikka taukoja toimeentulotukeen, käy esimerkiksi töissä välillä ja palaa sitten toimeentulotuen asiakkaaksi. Niin jos tilillä on enemmän kuin 50 euroa, ei toimeentulotukea saa. Puhumattakaan että jos kerrot että sinulla on kahden tonnin edestä uutta tietotekniikkaa kotonasi. Joudut sen myymään pois, ennenkuin saat toimeentulotukea.
500-1000 euroa, mitä nyt yllättävä pesukoneen tai auton hajoaminen yleensä maksaa? tai eläinlääkäri?
Tässähän on siis kyse siitä, että yhteiskunta maksaa joka tapauksessa sen saman määrän rahaa. Henkilö A tuhlaa tuo kaiken rahan vaikka kaljaan kuun loppuun mennessä, kun henkilö B taas säästää siitä tuollaista puskuria. Jostain syystä jälkimmäinen on yhteiskunnan mielestä väärin.Miksi yhteiskunnan(eli siis muiden ihmisten) pitäisi toimeentuella rahoittaa toisen lemmikkieläimiä?