Dell E6530 wlan ei toimi + laturin teho + pieni virtaongelma

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja denel, 22.05.2019.

Tagit:
 1. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Hei,

  Minulla on pari ongelmaa Dell latitude E6530:ni kanssa. Sen liikuteltavuus on tällä hetkellä 0, vaikka haluaisin pystyä käyttämään sitä mm. sylissä :(

  1) Wlan-yhteys lakkasi toimimasta syksyllä. Edellisenä päivänä toimi, seuraavana ei, ja välissä yön yli kone oli sammutettuna. Ei toimi windowsilla eikä ubuntulla. Verkkojohdolla yhteys toimii normaalisti. Biosissa en näe mitään ihmeellistä (kuvat). Onkohan verkkokortti hajonnut vai onko muita vaihtoehtoja?


  2) Laturin johto liittimen pään kohdalta alkaa olla hajoamispisteessä, eli toimii vain sopivassa asennossa. Kyseessä on tuollainen 240 W:n!? järkäle (kuva). Koneessa on i7-3740QM @2.70GHz ja (turhan oloinen) NVS 5200M. Vaikuttaako laturin teho käytännössä muuhun kuin akun lataamisaikaan, eli voinko ostaa inhimillisen kokoisen laturin niin, että kone saa silti tarpeeksi virtaa ja toimii normaalilla teholla?
  2.1) Tähän liittyen kotelon akkulogo vilkkuu joskus valkoinen-pois-oranssi-pois- jne. Sen saa lakkaamaan irrottamalla akun (ja liittämällä takaisin).
  2.2) Ja jos virtajohto on kytkettynä, ennen Grubia koneen käynnistyessä se on myös tavannut ilmoittaa jotain "AC power wattage...", josta pääsee eteenpäin F1:stä painamalla, mutta en tietenkään saa nyt millään tuota aiheutettua. Pikaisella googletuksella ilmoitus lienee tämä: "AC power adapter wattage and type cannot be determined".
  2.3) Ubuntu 18.04:n suorituskyky on välillä kuraa: Youtube- ja Twitch-videot pätkivät, VLC:llä toimii vähän paremmin. Se tuntuu olevan jotenkin yhteydessä virransaantiin, mutta en löydä kunnnollista logiikkaa.

  Onkohan noilla yhteys toisiinsa, ja johtuuko se ehkä vain laturin johdon huonosta kunnosta vai pitäisikö noista virtaongelmista olla huolissaan? Voisikohan Ubuntu kenties ajautua johonkin supervirransäästötilaan, kun virtajohdosta ei tulekaan kunnolla virtaa?


  3) Mistä kummasta noita Dellin osia (laturi, akku, wlan?) voi/kannattaa tilata ja pystyykö tuota verkkokorttia tarvittaessa vaihtamaan itse helposti?

  bios1.jpg bios2.jpg laturi2.jpg
   
 2. neoflix

  neoflix

  Viestejä:
  602
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sen wlanin saa vaihettua aika helposti, avaat sen takakuoren ja tuossa se on vasemmalla ylhäällä.

  dell.jpg

  Virtalähdettä kannattaa taitonetista varmaan kysellä Dell 130W AC Smart Adapter -virtalähde
   
 3. Copra

  Copra

  Viestejä:
  1 158
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mahdollisesti siellä on jompi kumpi antennin johto irronut vasemman yläkulman moduulista.
   
 4. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Käsittääkseni nuo wlan-johdot ovat OK:
  wlan2.jpg
   
 5. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Eikö pienempi 90 W:n virtalähde riitä? Sellainen ei ilmeisesti olisi fyysisiltä mitoiltaan (ja painoltaan) noin valtava vaan ihan normaali.
   
 6. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  En muista miten Dellin kanssa menee, mut ainakin HP:n yritysläppärit ei suostu ottamaan vastaan ihan mitä tahansa wlan-korttia sisuksiinsa. Joten kannattaa ostaa samanlainen kuin nykyinen varmuuden vuoksi, jos sen aiot vaihtaa. Usb-wlanit toimii sitten ihan normaalisti.
   
 7. Time39

  Time39

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2017
  Itse olen yhteen Delliin vaihtanut WLAN kortin koska alkuperäinen ei toiminut Linuxin kanssa ja ainakin toinen minkä vaihdoin toimi mukisematta joten veikkaisin, että jokin muukin koneelle kyllä kelpaa.
  Näkyykö BIOSissa "system information" kohdassa langaton sovitin? Jos ei on se lähes 100% varmuudella hajonnut.
  Koneelle pitäisi kelvata myös 90W laturi, mutta 130W varmasti vaikkakin yleensä ei noille koneille yli 100W tarvitse kuin telakassa ollessa.
  Tuo lataus herja mikä tulee johtuu melko varmasti tuosta hajoavasti ja ylikokoisesta laturista.
   
 8. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Kiitos huomioista. Eli kannattanee katsoa josko löytäisi alkuperäisen kaltaista, mutta todennäköisesti toimii muutkin.

  Siellä lukee: "Wi-Fi device = Broadcom Wireless". Esim Ubuntu ilmoittaa vain, että wifi-sovitinta ei löydy.

  Taitonetin asiakaspalvelija meinasi, että pitäisi olla 130 W tälle kokoonpanolle, mutta en löydä netistä, että missään sanottaisiin niin. Telakkaa ei ole käytössä. Voiko tuollaisen alemman tehon laturin käytöstä olla jotain haittaa, jos ei välitä siitä, että kone ei ehkä saavuta ihan 100%:n suorituskykyä (hypoteettisella) maksimikuormalla?
  Tuollainen isokokoinen laturi on nimittäin sen verran tyly jos vähänkin pitää konetta siirtää, etten todellakaan mielelläni sellaista hanki.
   
 9. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Pikaisella Googletuksella 90W-laturi pitäis riittää ihan Dell:inkin mielestä. Ja jopa 65W-laturikin pitäis olla OK. Eli kaikki laturit, jotka antaa tarvittavan jännitteen, on suunniteltu vähintään 65W/90W -kuormaan ja tietenki se että se sen kytkentäpää on Dell:iin kelpaava, kelpaa. Laturin antama teho (watit [W]) saa olla yli tarpeen, muttei ali, koska silloin se ei pysty lataamaan konetta kuormituksessa.

  what charger for my latitude e6530? - Dell Community

  [edit] Tässä yks joka pitäis sopia, muten tarkastanu saako tilattua Suomeen, sekä britti-plugi(pistoke):
  https://www.amazon.com/Charger-Latitude-Ultrabook-Laptop-Adapter/dp/B074V5RWH4
   
 10. tomih

  tomih

  Viestejä:
  499
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kone luultavasti starttaa ok alempitehoisella powerilla, mutta, jos poweri on liian pieni, niin kone antaa bootin alussa herjan. Sen voi kuitata pois ja buutata käyttikseen. Tällöin kone ei lataa akkua ja akun valo vilkuttelee. Noissa on tullut luultavasti uudena matkakäyttöön pienempi poweri ja telakan kanssa isompi 130W.
   
 11. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Kiitos vastauksista Leo_Greta ja tomih
   
 12. Time39

  Time39

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2017
  Jännää, koska yleensä kun sovitin hajoaa katoaa se myös laitteista.
  Voihan se kyllä muutenkin olla rikki.

  Multa löytyisi vanhasta HP romu koneesta Intel WiFi Link 5300 kortti jonka voin antaa pois postien hinnalla tai treffata jossain Espoo-Helsinki-Vantaa akselilla josko se vaikka toimisi tuossa.
  Näyttäisi Dellin sivujen mukaan jopa olevan E6500 sarjaan sopiva.
   
 13. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Myös Windows kyllä löytää laitteen:
  Valmistaja: Broadcom
  Kuvaus: Broadcom 802.11n -verkkosovitin,
  mutta vaikka sitä yrittää napsutella käyttöön suoraan tai vikadiagnostiikan kautta, se vain muuttuu "ei käytössä" olevaksi samantien.
  wlanw.jpg

  E6500 ei kai takaa yhteensopivuutta e6530:n kanssa? Tuohan olisi kuitenkin puoli-ilmainen testi, joten voin postit maksaa, jos viitsit lähettää. Kiitos!
   
 14. neoflix

  neoflix

  Viestejä:
  602
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sulla voi olla ihan pikanäppäimillä se wlan pois päältä, joku fn+ näppäinyhistelmä tod näk. En jaksa googlettaa miten ne tuossa menee
   
  Freeze tykkää tästä.
 15. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  No nyt hävettää. Fn-näppäinyhdistelmää ei sentään ole, mutta googletin kuitenkin vielä ja selvisi, että koneen kyljessä on wlan-kytkin joka oli mennyt off-asentoon.:facepalm: Kiitos paljon! Nyt sitten sitä laturia ostamaan.
   
  Leo_Greta tykkää tästä.
 16. kissanviikset

  kissanviikset

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eikö tuo kuvasikin kertonut, että on lentotilassa.
  Hyvä, että selvisi.
   
 17. denel

  denel

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  10.05.2019
  Kertoi tavallaan, mutta windowsin alapalkista avautuvassa verkkoasetuksessa myös lentotila oli harmaa, eikä siis ollut varsinaisesti valittuna, vaikka olikin eri sävyllä kuin nuo muut:
  harmaa.jpg

  Pistetään tähän nyt samalla vielä se virtavirheilmoituskin kun se tuossa juuri tuli:
  "Alert! The AC power adapter wattage and type cannot be determined. The battery may not charge. The system will adjust the performance to match the power available."
  Mutta ei tuolla tosiaan ihan suoraan kytköstä videoiden pätkimiseen ole.