Asuntojen pohjat, keskustelua pohjaratkaisuista

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 563
Kaipa sitä voisi omankin pohjan laittaa jakoon jos sellasesta vanhasta (-89 rakennettu) jotain vinkkejä joku saa. Itse ainakin tässä 15v aikana on tullut opittua mitkä hiertää eniten.

Kuva ei ihan 100% ole todellisuutta (takka/leivinuuni/hella kompleksi on isompi kuin kuvassa). Ja muutenkin jäi cädi päivitykset vaiheeseen joskus vuosia kun ei jaksanut kiinnostaa enää.

pohja.JPG


AT on leffateatterina ja sieltä pariovi ummessa. Kulku viereisen varaston kautta mihin ei valitettavasti pääse kuin ulkokautta. Lähdin joskus luonnostelemaan autokatoksen rakentamista asuintilaksi jolloin olisi saanut isomman eteisen, sisäkulun leffahuoneeeseen ja ylimääräisen makkarin. Jo arkkitehtikierroksen jälkeen tuli todettua, että tulee liian kalliiksi hyötyyn nähden eikä nosta talon arvoa. Ei mene montaa vuotta kun tässä asuu enää 2 ihmistä niin tilat riittää ihan hyvin. Takapiha etelä/lounas ja siellä 60m2 terassi +10m2 kissahäkki, joista reilut puolet kaettu. Parit ilpit, toinen tossa tk oven päällä puhaltaa leivinuunia päin ja toinen leffa huoneessa.

Pahimmat viat:
- Keittiö ja olkkari on väärinpäin ja olkkari 5m2 liian pieni, keittiöstä taasen olisi voinut vähän niistää neliöitä pois.
- Pienemmät makuuhuoneet on liian pienet parisängyille ainakin kun siellä on pohjassa näkyvät kiinteät kaapit. 80-120 sängyllä oli toimiva, mutta kumpikin muksu 160 sängyn silti halusi :rolleyes:
- Terassille pitäisi olla keitiöstä (tai siitä olkkarista jos olisi toisinpäin) kulku. Toki rakennusvaiheessa siellä ei varmaan ollut minkään tason terassia niin ei huomioitu.
- Eteinen on ihan liian pieni tai siis tuulikaappi. Khh sisäänkäynti taas toisella puolella taloa, että sen käyttö ei varsinkaan talvella ole kätevää eli muksujen märät vaatteet yms.
- Terasista en tekisi noin isoa, koska sen huoltaminen menee työstä. Valttia menee joku 13 litraa joten joutuu pari purkkia ostamaan ja oheistöineen siinä ei oikein yksi kokonainen päivä riitä. Kerran olen kannen vaihtanut ja nuukailin enkä pistänyt puukomposiittia. Sen sijaan suureni niin aina se jaksaa vituttaa huoltaessa. Puolet pois ja puukomposiittia olisi ihan fine.
- Ei varsinaisesti alkuperäiseen pohjaan liittyvä vika, mutta leffahuoneen kulku ulkoa laskee sen käyttöä. Sisäkulku ei realistinen, koska lapsen huoneen läpi.

Avoin oh, keittiö ja eteinen etuna ollut se, että jos nuukuuspäisyys iskee niin saan tulipesiä lämmittämällä käytännössä koko talon lämpimäksi ilman sähköä. Jos taas ei ole nuuka niin jäähdystyskäyttöön hommattu ilppikin riitti pitämään lämpimänä pois lukien paukkupakkaset. 15v aikana sähköpatterit ei ole tässä talossa olleet käytössä (lattialämmitys toki, mikä kattaa s,ph,wc,khh + wc+tk) Haitat on sitten se, että tiskit jos jää pöydälle niin ne häiritsee tai ei häiritse (riippuu ihmisestä :) ) kun näkyy enempi tai vähempi koko taloon.

2 vessaa ei ollut kriteerinä, mutta aivan ehdoton ollut. 2010 muuttaessa kaikki oli enempi tai vähempi alkuperäistä ja niitä on tullut pikkuhiljaa remppailtua. Seuraava olis salaojat joskus 10v sisään. Hirvittää jo valmiiksi kun takapuoli on koko matkalta rakennettu ja kaikki joutuu purkamaan...

Kaiken kaikkiaan olen ollut ihan tyytyväinen pohjaan ja taloon muutenkin vaikka onkin iso paha suorasähkö. Puiden kanssa touhuamalla kuitenkin pääsi siinä 11MWh kulutuksella (2+2). Vähän saisi olla isompi, mutta kyllä tässä 2+2 asuu ihan hyvin ja 2 oikein mainiosti hetken päästä. Kulutkaan ei räjähdä ja kaikki yhdessä tasossa niin se voi olla aika todennäköistä, että tässä tulee idlattua arkkuun asti.

Tässä kun kirjoittelee asioita auki niin samalla tuli mieleen, että tossa kun toinen mukelo muuttaa ihan näillä näppäimillä pois niin toisesta makkarista voisi avata kulun varastoon jolloin leffahuone tulisi enempi huone käyttöön. Samalla toki joutuisi varastoa vähän fiksaamaan fiksumpaan kuntoon kun nyt kyllästetty vanhoilla keittiönkaapeilla ja avohyllyillä. Jotain konkreettista hyötyä taas kirjotella tännekkin kun ei tuo ole tullut aiemmin mieleen, että jos se on toimistona niin voi toimia hyvin läpikulkuhuoneena :tup:
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
716
Kannattaisiko harrastaa tiskaamista niin ei olisi tiskihelvettiä?
Eipä meillä tiskiä ole pöydillä vaan tiskikoneessa ja muutenkin keittiö siisti.

Pointtina nyt vain ettei omaan mieleen tulisi asetella olohuoneen sohvaa keittiöön päin ja katsella sitä. Paitsi ehkä jos joku alaston kokki (ei Jamie Oliver) olisi keittiössä valmistamassa mureketta. :hmm:
 
Liittynyt
04.02.2017
Viestejä
95
1. Ei olohuoneen ja keittiön yhdistelmää, ikinä. Siinä ei saa hyvää olohuonetta eikä hyvää keittiötä enkä ole ikinä ymmärtänytkään koko trendin ideaa (muuta kuin puhtaasti rakennuttajien tienestien osalta).
Uudisrakennuksissa on nykyään myös sitä värisuoraa, että olkkarin keittonurkkaus toimii myös eteisenä :smoke: Ei kyllä nappaillut yhtään katsella niitä tämän vuosikymmenen puolella rakennettuja hirvityksiä.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 986
Tosiaan tuo että on vain yksi ikkuna on aika kamala ratkaisu, varsinkin kun vähän matkan päässä parvekkeesta on toinen talo varjostamassa joten valoa ei tule kunnolla koskaan sisään ja kun asunto on pitkulainen niin vaikka valoa tulisikin ikkunasta niin ei se kanna sinne asunnon toiseen päähän asti.
2020-luvun alussa Suomessa grynderit suosi sellaisia korkeita syvärunkoisia taloja, joissa rakennusoikeusneliöt saadaan käytettyä maksimaalisesti hyväksi. Siis kasvukeskuksissa näin. Yksiöt ovat niissä tuollaisia junanvaunun mallisia ja saattaa olla kaksiossa tai kolmiossa yksi "huone" ilman minkäänlaista ikkunaa.

Isommat laadukkaammat asunnot noissa taloissa on niissä ylimmissä kerroksissa ja erityisesti ylimmässä kerroksessa. Niissä ne ikkunat avautuvat usein kolmeenkin ilmansuuntaan ja parvekkeita saattaa olla parhaimmillaan koko asunnon ympäri.

Sitten nuo yksiöt on ilmeisesti suunniteltu jollekin oman elämänsä "asuntosioittajille" vuokra-asunnoiksi ja ajatelleet ettei se vuokralainen kaipaa yksiössään auringonvaloa. Ja maisemiksi riittää kun näkee 20 metrin päässä olevan vastapäisen kerrostalon seinän. Säilytystilaa niissä on niin vähän, että eipä niistä oikein pidempiaikaiseksi asunnoksi ole. Kenties jollekin opiskelijalle suunnattu vaihtoehdoksi soluasunnolle. Tosin hinta niin kallis ja opintotukien leikkaukset, että eivät ole niiden vuokraamisesta kiinnostuneet.

Eihän niissä pilvenpiirtäjien asuinhuoneistoissakaan ole tyypillisesti kuin yhteen suuntaan ikkunoita ja runkosyvyys on iso. Tosin niissä se huonekorkeus on usein 3,5 metriä ja korkeampaakin ja se ulkoseinä lähes kokonaan lasia, niin valoa niissä riittää mukavasti. Ja toki sekin vaikuttaa etteivät ne sijaitse missään napapiirillä jossa keskitalvella valoa ei riitä ulkonakaan puoliltapäivin edes Helsingissä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
247 846
Viestejä
4 319 814
Jäsenet
72 121
Uusin jäsen
Vaate

Hinta.fi

Ylös Bottom