Apua aloittelijalle koneen komponenttien valintaan ja muuhun suunnitteluun

Liittynyt
17.01.2020
Viestejä
20
Vinkkejä koneeni kasaukseen ja viimeisien komponenttien valintaan kaivataan. Ensimmäistä kertaa pitäisi suunnitella ja kasata kone itse niin typeriltä kysymyksiltä tuskin vältytään tässä viestissä.

Itse tekemällä tarkoituksena siis on kehittää omaa osaamista ja yleistietämystä koneiden kasauksessa. Ja tietenkin korvata vanha kone (i5-3470, 8GB DDR3, GTX 1050 Ti, hyvin palvellut, mutta aika päivittää) kohtuullisella teho-hinta -suhteella. Malliksi otin itselleni pohjaksi tämän TEHOTONNI 2019 (AMD 3600, RX 5700 XT, 16 GB DDR4, 1 TB SSD) – Tehorauta ja ajattelin, että hieman hintaa lisäämällä ja osia hienosäätämällä saisin tuosta vähän paremman kokonaisuuden itselleni.

Käyttötarkoitukseen kuuluu seuraavat kaksi osiota:

Tavallinen työpöytäkäyttö ja kevyt koodailu. Koodailuprojektini eivät ole keskimäärin mitään raskaita. Esimerkiksi odotettava käyttötilanne on joitain kymmeniä selaimen välilehtiä auki ja joku virtuaalikone pyörimässä + muita ohjelmia auki. Nykyinen 8GB paukkuu välillä, mutta 16 GB:n uskoisin riittävän tällä käytöllä.

Pelaaminen 1440p-resoluutiolla. On aika ottaa hyppy 2k-aikaan. Olen peleihin hitaasti syventyvä pelaaja ja pelimakuni kulkee useamman vuoden nykyhetkeä jäljessä. Esimerkiksi Witcher 3 (vielä koko sarja kokematta!) olisi ihan mukava saada 60+ fps pyörähtämään. Samoin vähän vanhempia nopeamman temmon pelejä olisi mukava saada pyörimään 144+ fps. Mahdollisesti alkaa kiinnostamaan uudemmatkin pelit enemmän seuraavan kolmen vuoden aikana kun tietää tehoja niihin olevan tarjolla. Miksipä ei voisi koettaa myös jotain vähän vanhempaakin ei-nopeatempoista peliä 4k-resoluutiolla tulevina vuosina. Missään nimessä ei ole tämän koneen kasauksessa ohjenuorana "Minun on saatava pelata peliä X virkistystaajuudella Y", vaan pikemminkin "Niin paljon (peli)tehoa kun tämän budjetin fiksusti käyttämällä saa", joten sillä mennään.

Suunniteltu elinkaari: 3-4 vuotta olisi tarkoitus pärjätä tällä. Ajattelin ajaa näillä mahdollisimman pitkään ja sitten hypätä pitemmän loikan uuteen rautaan päivittämällä kerralla emo+muisti+prossu+näytönohjain paketin. Näen, että kone vaihtuu siinä vaiheessa kun tonnilla saa taas "tuplasti potkua" edelliseen verrattuna. Varmaan siinä vaiheessa 64GB DDR5 ja 5GHz 16-ydin prossut on vakiokamaa. Mutta ei enempää siitä, tulevaisuuden spekulaatioille on varmaan ihan omat ketjunsa jossain :D Muistin lisäämistä tai prossun päivitystä jos jostain käytettynä löytyy niin voi toki harkita tämän aikana, mutta vain jos oikea tarve ilmenee.

Ylikellottaminen: Todennäköisesti ei
Tavoiteltava budjetti: 1100e. Yritän tässä pysyä, koska uusien teknohärpäkkeiden suhteen voi lähteä homma lapasesta jos antaa itsensä venyttää budjettia liikaa :D
RGB-valoja: Ei kiitos, ellei nyt pakosta tule jonkin muuten hyvän komponentin mukana
Hiljaisuus: Työpöytäkäytössä ja koodaillessa mielellään mahdollisimman hiljainen, pelatessa saa puhkua kohtuuden rajoissa
Langaton verkkoyhteys: Ei tarvi
Vesijäähdytys: Ei tarvi
Kasausprojektin kesto: Ei tässä mitään palavaa kiirettä ole, jos saisi helmikuun loppuun mennessä kasaan niin jees. Voi odotella osia hetken, ei maailmasta muu tekeminen ole kadonnut
Käyttöjärjestelmä: Win 10 lisenssi löytyy

Joitain komponentteja on jo tilattu/matkalla/valmiina. Toivon mukaan ei ole pahasti mennyt pieleen tähän mennessä, vaikka vain oman pääni mukaan olen hankintoja tehnyt.

PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil OC, Jimmssin tarjouksesta 460e. Ihan positiivista kommenttia on kerännyt ihmisiltä ja vaikuttaa tehon ja hinnan suhde olevan kohtuullinen. Ajuriongelmat huolettavat, mutta eipä minun maailmani johonkin yksittäiseen peliin kaadu ja on kärsivällisyyttä odotella päivityksiä ajureihin. Ei ole myöskään erityistä tarvetta CUDA-jutuille koodatessa niin vaaka kallistui AMD-puolelle.

Corsair 650W RM650x (2018), Jimmssin tarjouksesta 100e. Tätä mallia aika yleisesti kehuttu eri puolilla nettiä ja ei-x malli on herättänyt joitain epäilyksiä laatunsa suhteen. Varmaan vähemmilläkin wateilla ja hinnalla olisi selvinnyt jos mitoittaa käyttöni raskauteen, mutta suunnitelmissa olisi tätä vielä seuraavassakin koneessa käyttää vuosien päästä. Plus tietenkin pari kymppiä lisää hintaa virtalähteeseen on periaatteessa suora sijoitus omaan mielenrauhaan tulevan ja sitä seuraavan koneen turvallisuuden suhteen.

Fractal Design Define R5, käytettynä kaverilta 40e. Vaikuttaa aika jykevältä ja laadukkaalta tapaukselta. Massiivinen tankkihan tuo on kooltaan ja ehkä vähän overkill kokonaistarpeitani katsoen, mutta saapahan varastossa pölyn keräämisen sijaan uuden elämän. Mukana kaksi vakiona ollutta GP14-tuuletinta.

Kingston 16GB (2 x 8GB) HyperX Fury, DDR4 3200MHz, CL16 Jimssiltä foorumitarjouksena 75e. Toivottavasti suht varma valinta.

Budjettia tähän mennessä käytetty 675e, tulee varmaan 1100 raja menemään hajalle, mutta ei voi mitään.

Mutta nyt asiaan: Emolevy, prosessori, prosessorijäähdytin, M.2 SSD kiintolevy ja jonkinlaisia vinkkejä tuuletuksen järjestämiseen tarvittaisiin. Joitakin suunnitelmia on, mutta pelkään unohtavani jotakin ilmeistä kaikista suunnitteluista niin parempi kysyä oikeasti osaavilta.

Suunnittelin loput isommat osat saavani yhdellä tilauksella tehoraudasta, toimitusaikojen puolesta toivomisen varaa mutta hinnat vaikuttavat kohtuullisilta.

Prosessoriksi ajattelin ottaa perusvarmana ratkaisuna Ryzen 5 3600 AMD Ryzen 5 3600 (Boxed, AM4) – Tehorauta Houkuttaisihan 3700X, mutta en tiedä näkisinkö siinä mitään käytännön eroa normaalikäytössä tai edes pelatessa. Tietenkin voisi harkita vuosien aikana päivittävänsä 3700X kun niitä toivon mukaan alkaa valumaan käytettyinä tarjolle ja jos oikeasti olen lisätehon tarpeessa.

Emolevyksi jokin ATX, koska onhan tuossa kopassa nyt tilaa. B450 vaikuttaa myös riittävältä tarpeisiini. B450 Tomahawk MAX vaikuttaa suositulta vaihtoehdolta. Onko siinä jokin käytännössä paremmin tehtynä verrattuna esimerkiksi MSI B450-A PRO MAX MSI B450-A PRO MAX (ATX, AM4) – Tehorauta emolevyyn? Tai sitten MSI B450 Gaming Plus MAX MSI B450 Gaming Plus MAX (ATX, AM4) – Tehorauta Onko näillä nyt margiinaalisia eroja kummempia vai onko joissakin noissa joku jäynä piilossa halvemman hinnan myötä? Olenko oikeassa että tuo MAX-merkintä tarkoittaa varmaa suoraan paketista toimivuutta Ryzenin 3600 kanssa?

Onko jotain muuta huomioitavaa emolevyn hankinnassa? Jokin mikä voi aloittelijalla mennä jotenkin pieleen? Kävin muistit MSIn sivuilla tarkistamassa ja kyllä malli HX432C16FB3K2 on siellä molemmissa listattu tuetuksi RX-3X00-välilehdellä. Mutta merkinnät ovat hieman erit:
b450_tomahawk_max.jpg

b450_a_pro_max.jpg
Oletettavasti Tomahawk MAX luultavasti toimii kun niitä kerta bundlena noiden muistien kanssa tarjotaan. Varmaan pöljä kysymys, että toimisiko varmasti A PRO MAX myös?

EDIT: Näköjään onnistuin töhöilemään ja hakemaan mATX versiota B450M-A PRO MAX kun olisi pitänyt hakea B450-A PRO MAX. Jälkimmäisessä siis on tismalleen samat tulokset kuin Tomahawk MAX-emolevyssä, joten oletan että tälläkin kyseiset muistit toimisivat.

Entä onko jotain muita suosituksia tässä hintaluokassa? Tämä artikkeli Testissä AMD B450 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI) - io-tech.fi saa ainakin Gigabyten ja Asuksen tuotteet vaikuttamaan epäilyttäviltä. Kannattaako tuota ASRockia harkita myös? Siinäkö pitää itse päivitellä biosia että saa edes käyttöön?

Sitten M2 NVMe SSD olisi tarpeen saada myös. Varmaan 1TB puolelle kallistuu. 500GB tuntuu menevän aika nopeaa täyteen jo muutamilla peleillä + virtuaalikoneiden kanssa säätämisellä. Mitä näistä M.2 SSD – Tehorauta kannattaisi harkita? 150e voisi olla maksimihintana. Onko noissa Intel 660p levyissä jokin ansa kun ovat halpoja? Ainakin nopeus ja kirjoituskestävyys näyttää olevan esimerkiksi huonompia kuin Corsair Force MP510:lla, joten luultavasti jätän hyllyyn. Onko muuta mitä pitää tässä huomioida? Esimerkiksi pitääkö jostain varmistaa yhteensopivuus emolevyn kanssa vai riittääkö että lukee vain M.2 NVMe SSDs (PCIe) niin voi olla huolehtimatta?

Mahdollisesti vapautuu muusta käytöstä vuoden tai parin sisään normaali 500GB SATA3 SSD niin siitä saan lisätilaa jos alkaa 1TB käymään vähiin.

Prossujäähdytin on seuraava harkinnan kohde. Vähän ristiriitaista tietoa tuntuu löytyvän netistä. Jotkut vakuuttavat, että hyvin pärjää vakio Ryzen 3600 jäähyllä, jotkut sanovat sen olevan alitehoinen, prossu kuumana ja hirveä melu koko ajan. Varmaankin aika paljon henkilökohtaista mieltymystä tässä ihmisillä + kopan yleinen ilmankierto vaikuttaa asiaan. Ei ainakaan välittömiä suunnitelmia ylikellottaa, mutta jos järkihinnalla saisi sellaisen jäähdyttimen joka hoitaa homman vakiota selvästi paremmin niin miksikäs ei.

Kannattaisiko siis hankkia Wraith Prism vakion tilalle? Niitä tuntuu ihmisillä olevan paljon vähän käytettynä/käyttämättömänä. Vai pitääkö hankkia halvasta hintaluokasta esim Alpenföhn Ben Nevis Advanced Alpenföhn Ben Nevis Advanced -prosessorijäähdytin (Tarjous! norm 31,90€) - 24,90€ tai Arctic Cooling Freezer 34 Arctic Cooling Freezer 34 (150 W TDP) – Tehorauta Kopassa kuitenkin on tilaa isommallekkin möllikälle. Vai pitääkö prossujäähdyttimeen oikeasti laittaa rahaa menemään enemmän kuin 30e saadakseen jotain selvää parannusta? Suosituksia hyvistä jäähdytinmalleista, joita käytettynäkin kannattaisi ostaa otetaan vastaan mielellään.

Varmaan typerä kysymys, mutta tuleeko aina jäähdyttimissä/prosessorissa mukana lämpötahnaa? Vai pitääkö se ostaa lähtökohtaisesti itse? Ei kuitenkaan iso ongelma kun eiköhän kavereilta kyselemällä löydy.

Viimeinen kohta listalla on tuuletus. Kopassa valmiina kaksi GP14-tuuletinta. Pohtimani suunnitelma on seuraava:

Molemmat GP14 eteen ja kiintolevykehikot pois edestä kun ei niitä käytetä mihinkään. Pohjaan keskelle jokin samaa tasoa oleva tuuletin kuin GP14 (jokin hiljainen n. 1000rpm). Edessä ja pohjassa olevia tuulettimia voisi ohjata kotelossa olevalla kytkimellä (pelikäytössä aina perus 12V, työpöytäkäyttöön tarvittaessa vaihtaa matalemmaksi jos alkaa häiritä). Taakse 140mm PWM-tuuletin, joka puskisi ulos aina niin kovaa kuin lämmöt näytönohjaimella tai prossulla vaatisi, vaikka jopa +1500rpm pelatessa. Järkeilen, että kolme tuuletinta sisään joutuvat vetämään ilmaa filttereiden läpi+etupaneelin sivusta joten niitä tarvii useamman. Takatuuletin saa sitten esteettömästi puhaltaa ulospäin hennon ritilän läpi niin pystyy valtavasti isompaan ilmavirtaan. Tavoitteena olisi siis hiljainen työpöytäkäyttö, ylipaine kotelon sisällä ja heti tarpeen mukaan kovempi puhuri päälle. Suunnittelin myös jonkinlaisen ilmankierron estävän ja äänenvaimentavan "maton" laittavani pohjassa edessä olevaan tyhjäksi jäävään tuuletinpaikkaan.

Mielipidettä tästä suunnitelmasta tai vinkkiä halvaksi materiaaliksi, josta voisi itse askarrella palasen tyhjään tuuletinpaikkaan? Arctic-tuulettimet ovat olleet aika kehuttuja tällä foorumilla ja vaikuttaa ne aika hyvältä hinnan suhteelta takuun pituuteen. En myöskään karsasta käytettyjen tuulettimien ostoa, mielellään sitä tukee kierrätystä jos hinta on kohdillaan. Onko mitään yleistä sudenkuoppaa johon minunlaiseni aloittelija saattaa tippua tuuletuksen suhteen?

En vielä ole perusjuttuja kummempia kasausohjeita katsonut. Sattuuko olemaan mitään suositeltavaa opassarjaa, joka tarvittaessa näyttäisi kuinka kone kasataan alusta loppuun? Tai jonkinlainen checklisti otsikolla "Älä tee näitä yleisiä virheitä". Olisi myös ihan hyvä tuntea ilmeisetkin "ei tätä tarvi sanoa missään kun kyllähän jokainen sen tietää"-tason jutut etukäteen, kun onnistun kuitenkin johonkin sellaiseen jäämään kiinni.

Muuta: 1440p näyttöä ei vielä ole. 27 tuumaa ja virkistystaajuus yli 120Hz on aikomus hankkia. Tämmöinen Lenovo Legion Y27q-20 Lenovo Legion Y27q-20 27" -pelinäyttö 548,90 vaikuttaa hyvältä, mutta ei ole tiedossa milloin saavat lisää. Nykyinen vanha 24 tuuman FHD siirtyisi siis apunäytöksi. Mahdollisesti jos havaitsen tarvitsevani vielä lisälaajennusta työpöytäkäyttöön niin jokin 32 tuumainen 4k tai toinen 2k ei-pelinäyttö saattaisi lähteä tilaukseen, mutta tämä hankinta on tulevaisuuden huolia. Saa nähdä miten siihen mennessä on kehittynyt markkinoiden tarjonta.

Jospa nyt vkl tai ensi viikon aikana saisi tilauksen laitettua matkaan ja jos jotain unohtuu niin sitten vain haalii pikkutarvikkeita muista lähteistä. Toimitusajoissa saattaa kestää vähintään pari viikkoa niin hyvin ehtii miettiä ja opetella pienemmät asiat läpi ennen kuin pitää alkaa kasata konetta.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan ok tuntuu olevan. Mulla oli hetken ryzen 5 1600 vakiojäähyn kanssa, ihan hyvin riitti. Kotelon tuuletuksessa riittää, kun edestä tulee parilla tuulettimella jotain sisään, ja takaa yksi ulos puhaltamaan. Varmaan silentiumpc:n fera 3 riittää hyvin jo jäähyksi, jos halua aftermarketin laittaa.
 
Mitä internettiä ja nettituttavien kokemuksia 3600:n stockjäähyttimestä olen saanut lukea, niin lämpenee aika paljon sillä. Kannattaa suosiolla hankkia joku jäähy prossulle vielä erikseen, ekoilla sukupolvilla nämä tosin olivat aika hyviä vehkeitä, esim. mun 2400G:n stock pitää lämmöt nettiä selatessa hieman yli kolmessakympissä ja nyt kun vedin cinepelillä kierroksen tuli maximissaan 85 astetta.

e. 3600, ei 3500...
 
Viimeksi muokattu:
Lisäselvittelyn myötä tilaukseen voisi esim. huomenna lähteä seuraava paketti, jos en mitään hälyttävää virhettä siihen mennessä tajua tehneeni.

SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (180 W TDP) – Tehorauta Ylemmän viestin mukaan. Toivottavasti kestää ja sopii sitten vuosien päästä vielä seuraavaankin koneeseen. Mutta eipä tässä paljoa rahaa ole pelissä tämän suhteen.

MSI B450-A PRO MAX (ATX, AM4) – Tehorauta En spekseistä oikein löytänyt merkittävää eroa Tomahawk MAX:iin. Nettiä selailemalla ei tunnu löytyvän negatiivista sanottavaa tästä, perustason kehuja löytyy. Tulee varmaan vastaamaan aika hyvin kaikkia perustason tarpeitani. Ei minua haittaisi maksaa +15e emolevystä, mutta nyt jää itselle aika epäselväksi, mitä Tomahawk MAX voisi tarjota minulle vastineeksi tästä rahasta.

AMD Ryzen 5 3600 (Boxed, AM4) – Tehorauta Eipä tässä oikein muita tarvitse miettiä. 3700X venyttäisi budjettia turhan paljon ja siitä saisi minun käytössäni todennäköisesti aika marginaalisen hyödyn. Katsotaan niitä sitten käytettyinä vaikka 2 vuoden päästä jos tulee tarve.

Corsair Force Series MP510 SSD 960 GB / 1 TB (M.2, NVMe) – Tehorauta Vaikuttaa hyvältä hintaansa nähden. PNY XLR8 CS3030 SSD 1 TB (M.2, NVMe) – Tehorauta vaikuttaa olevan aika samaa tasoa oleva levy speksien perusteella. Tuskin peruskäytössä huomaisin mitään eroa näiden kahden välillä niin varmaan parempi säästää muutama euro johonkin muuhun. Corsairille tuntui myös aika paljon kehujia löytyvän netissä olevista arvosteluista (samoin PNY sai perushyviä arviointeja).

1-2 lisätuuletinta varmaan tilailen myöhemmin. Jimmssistä ehkä kohtuuhintaisia Arctic-tuulettimia tai sitten kyselen vähän käytettyjen perään kaveripiiristä.
 
Define R5 on tuohon hintaan loistava laatukotelo ja katson sen monelta osin paremmaksi kuin muodilla pilatun R6:n.
Arcticin P12/P14 ovat sopivia lisätuulettimia. (löytyy myös Tehoraudan hinnastosta)

Suoraa vertailua ei noista jäähyistä varmaan löydy mistään, mutta Arcticin tuuletin on ainakin rakenteeltaan hyvä äänellisesti lapojen jättöreunaa vain pieneltä alueelta kerrallaan peittävien moottorin tukien kanssa.
SilentiumPC:n propellin moottorin tuet aiheuttavat lavoista lähtevään ilmavirtaan isompia töksähdyksiä ja siis ääntä.
(täysin ylihypetettu Noctua NF-F12 on rauhattomalla ääniprofiililla tuon takia)
Tosin käyttö jäähyssä voi tasoittaa eroa aiheuttamalla joka tapauksessa vastusta ja siis turbulenssia.

B450-A Pro halpuuttaa esim. virransyötön jäähdytystä, eli kuumenee Gaming Plussaa ja Tomahawkia enemmän jos päivitetään ylempiä prossuja.
Tomahawk kestäisi vakio 12 ytimistäkin kohtuullisen hyvin kunhan kotelossa kiertää ilma.


Corsair ja PNY ovat kumpikin Phison E12 ohjaimeen pohjautuvia ja takuu kestää enemmän kirjoittamista kuin Samsungin hyperkalliilla Pro-mallilla.
Kingstonin A2000 olisi perus TLC Flash levy, mutta hinta on noussut syksymmältä jolloin se oli lähempänä Intelin QLC-levyä.

QLC on jotakuinkin puolianalogista tallennusta ja sen täytyy erottaa toisistaan 16 varaustasoa virheiden välttämiseksi.
Sen takia QLC:n oikea kirjoitusnopeus on niin heikkoa, että nopeamman puskurin täytyttyä se ottaa turpaan 10v vanhalta mekaaniselta levyltä.
Olemattomista toleransseista johtuen myös kulumisen kesto on heikompi.
No Intel sentään hinnoittelee sen TLC-levyjä halvemmaksi Samsungista poiketen, jonka 860 QVO maksaa saman kuin TLC-levyt.
(joku Intelin johtaja varmaan ollut sairas kun on päästetty insinööri hinnoittelemaan tuote)
 
Define R5 on tuohon hintaan loistava laatukotelo ja katson sen monelta osin paremmaksi kuin muodilla pilatun R6:n.
Arcticin P12/P14 ovat sopivia lisätuulettimia. (löytyy myös Tehoraudan hinnastosta)

Suoraa vertailua ei noista jäähyistä varmaan löydy mistään, mutta Arcticin tuuletin on ainakin rakenteeltaan hyvä äänellisesti lapojen jättöreunaa vain pieneltä alueelta kerrallaan peittävien moottorin tukien kanssa.
SilentiumPC:n propellin moottorin tuet aiheuttavat lavoista lähtevään ilmavirtaan isompia töksähdyksiä ja siis ääntä.
(täysin ylihypetettu Noctua NF-F12 on rauhattomalla ääniprofiililla tuon takia)
Tosin käyttö jäähyssä voi tasoittaa eroa aiheuttamalla joka tapauksessa vastusta ja siis turbulenssia.

B450-A Pro halpuuttaa esim. virransyötön jäähdytystä, eli kuumenee Gaming Plussaa ja Tomahawkia enemmän jos päivitetään ylempiä prossuja.
Tomahawk kestäisi vakio 12 ytimistäkin kohtuullisen hyvin kunhan kotelossa kiertää ilma.


Corsair ja PNY ovat kumpikin Phison E12 ohjaimeen pohjautuvia ja takuu kestää enemmän kirjoittamista kuin Samsungin hyperkalliilla Pro-mallilla.
Kingstonin A2000 olisi perus TLC Flash levy, mutta hinta on noussut syksymmältä jolloin se oli lähempänä Intelin QLC-levyä.

QLC on jotakuinkin puolianalogista tallennusta ja sen täytyy erottaa toisistaan 16 varaustasoa virheiden välttämiseksi.
Sen takia QLC:n oikea kirjoitusnopeus on niin heikkoa, että nopeamman puskurin täytyttyä se ottaa turpaan 10v vanhalta mekaaniselta levyltä.
Olemattomista toleransseista johtuen myös kulumisen kesto on heikompi.
No Intel sentään hinnoittelee sen TLC-levyjä halvemmaksi Samsungista poiketen, jonka 860 QVO maksaa saman kuin TLC-levyt.
(joku Intelin johtaja varmaan ollut sairas kun on päästetty insinööri hinnoittelemaan tuote)

Kiitoksia kunnon tietopaketista, selvensi paljon millaisia asioita pitää huomioida emolevyissä ja kiintolevyissä. Vielä on paljon teknisiä yksityiskohtia itselläni opeteltavana.

Löytyi seuraava taulukko emolevyistä: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA Tämän mukaan selviäisin vielä turvallisesti halpuutetulla A-PRO MAX:illa, jos en yritä 3700X kovempaa prossua laittaa siihen kiinni (mikä on myös todennäköisin tulevaisuudenkuva). Luonnollisesti kohtuullisesta ilmankierrosta kopassa ajattelin pitää huolen joka tilanteessa.

Pitänee viellä harkita myös Arctic Cooling Freezer 34 laittamista jäähyksi. Samalla hintaa kuin Fera 3 ja 6 vuotta takuuta. Täytyy tutkia asiaa.
 
Pitänee viellä harkita myös Arctic Cooling Freezer 34 laittamista jäähyksi. Samalla hintaa kuin Fera 3 ja 6 vuotta takuuta. Täytyy tutkia asiaa.

Itse hommasin yhteen projektikoneeseen arctic freezer 34 esports duo:n, ainakin siitä voin sanoa, että on kokoisekseen hyvä jäähdytin, yhden tuulettimen malli ei netin revikoiden mukaan häviä kuin parilla asteella. Ääneltäänkin oli pelatessa hiljainen, primessä vähän vähemmän, muttei silti häiritsevän kuuloinen. Prosessorina oli r7 1800X, joka 3950Mhz ~1.39V, primessä lämmöt 89°C korkeimmillaan (CM Mastercase Maker 5 kotelossa).
 
Lähes unohdin tilanteen päivittää myös tänne:

MSI B450-A PRO MAX (ATX, AM4) – Tehorauta
AMD Ryzen 5 3600 (Boxed, AM4) – Tehorauta
Corsair Force Series MP510 SSD 960 GB / 1 TB (M.2, NVMe) – Tehorauta
Arctic Cooling Freezer 34 (150 W TDP) – Tehorauta

Tämä paketti lähti tilaukseen viikko sitten, Arcticin eduksi valinnan ratkaisi 6v takuu. Eiköhän se Fera 3 olisi myös yhtä hyvin tehtävänsä ajanut. Netistä ei mitään kunnon vertailua löytynyt ja molemman ihan peruskehuttuja niin kolikkoa heittämällä mennään valinnoissa. Eipä sitä montaa euroa häviä tuossa hintaluokassa jos kehnoksi osoittautuu.

Jimssistä nappasin myös Acer 27" Nitro VG270UPbmiip monitorin 300e hinnalla (Acer 27" Nitro VG270UPbmiipx, 144Hz WQHD -pelimonitori, musta *Tarjous, norm. 349€!* - 299,00€). Useimmat löytyneet arvostelut olivat lopputulokseltaan "hyvä hintaisekseen", joten eiköhän minun käyttötarpeeni tämä pystyisi täyttämään. Vähän hirvittää tähän paneelilottoon lähteä mukaan (+ joitakin välkkymisongelmia tällä näytöllä, toivottavasti korjanneet uuteen erään näytöt), mutta eipä sitä riskien ottamista voi aina välttää. Palautukseen vaan sitten jos viallinen yksikkö tulee.

Parit lisätuulettimet löytyivät myös pienen etsinnän jälkeen. Kaverilta yksi Fractal Desing 140mm tuuletin käytettynä ja io-techistä Arctic F14 PWM käyttämättömänä. Pyrin mahdollisuuksien mukaan tukemaan käytettyä tavaraa uuden ostelun sijaan. Mekaaninen näppäimistö ja monipuolisempi hiiri löytyivät myös kaverilta käytettyinä, joten samalla tuli kunnon oheislaitteet saatua itselle.

Kokonaisbudjetti siis koneen ja oheislaitteiden päivityksen osalta meni aika tarkasti 1450 euroon. Mielestäni tähän mennessä ihan onnistunut projekti (paperilla hankinnat vaikuttavat hyviltä ja budjetti ei ole räjähtänyt). Vielä on tosin työtä jäljellä ja asioita jotka voivat yllättää. Tulevien kuukausien murheita kuitenkin.

Kiitoksia kaikille osien kanssa avustaneille. Nytpä siis vain ootellaan ja katsotaan miten käy. Voisihan sitä olla hurja ja harkita kirjoittavansa jonkinlaisen tarinan foorumin buildiosiolle tästä projektista + joitakin suorituskykytestejä ja käyttökokemuksia mukaan. Mutta tulevaisuuden ongelmia nämä.
 
Tämä paketti lähti tilaukseen viikko sitten, Arcticin eduksi valinnan ratkaisi 6v takuu. Eiköhän se Fera 3 olisi myös yhtä hyvin tehtävänsä ajanut. Netistä ei mitään kunnon vertailua löytynyt ja molemman ihan peruskehuttuja niin kolikkoa heittämällä mennään valinnoissa.
Nyt löytyy omaa kokemusta Arcticin P12 tuulettimesta ja se on ääniprofiililtaan erittäin pehmeä ja pyörii pehmeästi ilman tärinöitä.
Käyttö jäähyssä ja sen vastus ja siis turbulenssi voi äänen osalta tasoittaa eroja muihin tuulettimiin.
Mutta kyllä pehmeä ääni on siihenkin aina parempi lähtökohta haettaessa hyvää jäähdytystä per melu.
(Arcticin F-sarjan propellin ääni on karheampi kaikilla kierroksilla)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 700
Viestejä
4 544 528
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom