Apotti hanke kasvanut 200M€ alkuperäisestä

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja SampoTexaa, 19.11.2019.

 1. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  857
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
 2. ?..

  ?..

  Viestejä:
  1 102
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Kukaan ei ole yllättynyt. Joku voisi selvitellä kuka vetää ne rahat välistä.
   
  Ragnarokkr, emviiex, Tonnin Seteli ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 3. Brainsome

  Brainsome BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  367
  Rekisteröitynyt:
  30.08.2019
  Veikkaanpa, että lopulta Apotti haudataan kaikessa hiljaisuudessa, kun siitä on käytössä enemmän haittaa kuin hyötyä.
   
  emviiex tykkää tästä.
 4. qtba

  qtba

  Viestejä:
  194
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Näin ollen kokonaiskustannukset hankkeen alkamisesta eli vuodesta 2012 vuoteen 2021 arvioidaan nyt 774 miljoonaksi euroksi.

  Nopeasti laskettuna tuolla 774 miljoonalla eurolla saisi noin 8000 kokenutta koodaria tai muuta keskimäärin 5000e/kk palkattua henkilöä töihin vuodeksi. Eli 12 vuoden aikana olisi varaa pitää 700 henkilöä projektin parissa tekemässä 37,5h/vko. Esim. Apotti Oy:llä ei ole vieläkään edes puolia tuosta. Käytännössä tuolla summalla voisi siis työllistää Goforen ja Reaktorin koko henkilöstön ainakin kymmeneksi vuodeksi. Tuloksena saataisiin ehkä jotain muuta kun MUMPS:lla koodattua legacypainajaista?

  Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi
  Satoja miljoonia euroja maksaneesta Apotti-järjestelmästä paljastui potilaiden tiedot vaarantava ongelma – Tietosuojavaltuutettu estäisi käyttöönoton Helsingissä
  SK: Vantaa joutui palkkaamaan farmasia-ammattilaisia kyselemään vanhusten lääkkeistä Apotin temppuilun vuoksi
  Lukijan mielipide: Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  Kyllähän tässä joku voittaa ja paljon. Se ei ole järjestelmän käyttäjä, eikä veronmaksaja.

  EDIT:
  Apotti-organisaatio ilmoittaa, että kun järjestelmä on kokonaan käytössä, sen ylläpito maksaa vuosittain suunnilleen yhtä paljon kuin nykyiset järjestelmät.

  Tämä lopun lausahdus vielä kruunaa koko keissin. Ostetaan hieman vajaalla miljardilla uusi softa, joka ei tuo ollenkaan säästöjä? Parhaimmillaan tuo "suunnilleen yhtä paljon" tarkoittaa, että maksetaan vain vähän enemmän kuin ennen :D
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2019
  Ragnarokkr, Oudie, Reason ja 10 muuta tykkäävät tästä.
 5. Lakkapää

  Lakkapää

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2019
  Mikä oli se rahamäärä, millä Eestiläiset olivat valmiita myymään oman vuodessa kehitetyn järjestelmänsä? Mutulla muistelen sen olleen jotain 100 000 - 300 000€. Tämä myyntitarjous kuitenkin peruttiin saatesanoin "mahdollinen tietoturvariski". Yhdysvaltalaiseen ohjelmistotoimittajaanko ei voi liittyä _mitään_ tietoturvariskejä?
   
  Delirium Tremens ja JormaM tykkäävät tästä.
 6. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  10 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, tämähän tarjous kävi markkinaoikeudessa kääntymässä, kun suomalaiset toimittajat (CGI, Tieto) eivät uskoneet sen täyttävän vaatimuksia.

  Silti se hätäinen tarjous meni läpi ja tässä on tulos.

  Tietenkään myöskään sopimuksissa ei ole huomioitu kulujen ylittymistä mitenkään.
   
 7. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  857
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Itse tosin kirjoittavat jotain muuta.

  https://www.apotti.fi/wp-content/uploads/2016/02/Kustannushyötylaskelma.pdf

  Suomeksi: ei kannata investoida vanhoihin koska se on kallista. Ostamalla uuden sovelluksen investointi on ilmaista :D

  Ai niin mutta meidän tarvii tunata noita vanhoja :D

   
 8. JormaM

  JormaM

  Viestejä:
  594
  Rekisteröitynyt:
  10.08.2018
  On taas asioista mitään tajuamattomat olleet päättämässä. Aivan uskomatonta rahan polttamista vailla vastuuta.
   
 9. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 491
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sen verran mitä itsekin trendikkäästi olen Sote-ICT alalla töissä, tuntuu välillä oma toimenkuvani olevan tasoa Star Wars ja tuo Apotti tasoa Spaceballs. Sen vertaa kun lukee näitä uutisia, missä jostain kätilöstä on tullut kahden viikon USA:n kurssilla "system integrator" hienon kehystetyn jenkkipaperin kera, eikä maksanut kuin 18000$, niin voi terve ja moi. Ei sillä, onhan muissakin sairaanhoitopiireissä aika legacya mumpsia käytössä, mut ei sitä hyvänen aika käytetä pohjana uuden setin kehittämiseen.
   
 10. Bertta

  Bertta

  Viestejä:
  318
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2019
  Tyyppiesimerkki siitä miksi tarvitaan pieni valtio ja matala verotus. Tuo on ollut käytännössä miljardin ryöstö meiltä.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 11. emagdnim

  emagdnim

  Viestejä:
  1 330
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  ? Ei tuo raha ainakaa suomalaiseen ohjelmistotuotantoon ole mennyt. Suomessa olis varmasti löytynyt rahkeita toteuttaa oma järjestelmä kymmenissä miljoonissa euroissa. Varmasti melkoinen viidakko toteuttajille, uutta tietoa löytynee päivittäin ja määrityksiä korjaillaan.

  Enkä ymmärrä miten verotus olisi ryöstöä valtiolta? Kun sen otit esimerkiksi.. ostettiin jotain ja varmaan sen lisäksi ostettu lisää ties mitä. En tiedä, en vain ymmärrä mitenkään tota tuhlausta, mut suomen verotus ei selitä tuota summaa.

  Alusta asti ku olis suomalaiset tekijät olleet asialla, nii saatais sitä mitä pyydetään. Kilpailutuksissa vaa se ongelma, että nuo isot ne tuppaa saamaan. Onneksi paljon onnistuneita esimerkkejä, ku otetaan useammasta pienemmästä hyvät tiimit tekeen. Se ei vissii ole tällaisissa projekteissa mahdollista?
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2019
 12. pertsavk

  pertsavk

  Viestejä:
  173
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Jos mulla olis altteri, avautuisin hieman julkishallinnon it-hommista. Mutta eipä minulla taida olla mitään uutta sanottavaa. Varsinkin kun ensin luulin lukevani räbää.
   
 13. Bertta

  Bertta

  Viestejä:
  318
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2019
  Tässä on laitettu huoletta miljardi menemään kun kyse ei ole omasta varallisuudesta. Samanlaista tuhlausta on valtion ja kuntien organisaatioissa ties kuinka paljon. Rahaa menee, mutta tulokset ovat vähintäänkin erikoisia.

  Me tietysti maksamme tuon kaiken.
   
  Tonnin Seteli, Fribo-71 ja hmb tykkäävät tästä.
 14. SoyBean

  SoyBean

  Viestejä:
  464
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Samaa itsekkin veikkaillut mutta kovasti sitä omassakin työpaikassa ollaan jo koneita ja muuta laitteistoa päivitetty apottia varten.
   
 15. Edqar

  Edqar

  Viestejä:
  1 460
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2016
 16. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näissä hankkeissa pitäisi olla joku systeemi, että voitaisiin puhaltaa peli poikki kun havaitaan, että ne jotka päättävät asiasta eivät tiedä asiasta yhtään mitään. Ei nyt pienillä hankinnoilla niin väliä, mutta tämä on jo sen kokoluokan asia joka koskettaa lopulta kaikkia kansalaisia, että tästä olisi pitänyt järjestää joku asiantuntija homma joka sitten oikeasti sanoo mitä tehdään.

  En tiedä paljonko Apottiin on pistetty rahaa, mutta mielestäni se pitäisi silti lopettaa nyt heti ja alkaa oikeasti kehittämään hyvää järjestelmää, vaikka olisi mennyt miljardi euroa täysin hukkaan. Nyt kun tuota jatketaan niin jatkossa menee lisää miljareja hukkaan ja kukaan ei tule koskaan olemaan järjestelmään tyytyväinen eikä se tule koskaan toimimaan edes välttävällä tasolla. Tuo tulee olemaan aina täysin toimimaton kasa paskaa.

  Onkohan jotain kansalaisaloitetta tästä Apotin lopettamisesta? Tosin eduskunnassa tuskin sitten on ketään joka tajuaisi asiasta mitään ja tuokin vaan lakaistaisiin maton alle.
   
  Tonnin Seteli ja Cereal killah tykkäävät tästä.
 17. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  968
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Aikaisemmin ongelmanahan näissä on ollut se, että kun sairaaloissa on useiden eri firmojen eri järjestelmiä, niin näiden keräämän tiedon saaminen yhteen järjestelmään on ollut se hankaluus.

  Eli kun on esimerkiksi ostettu potilasmonitoreja, jotka mittaavat potilaan peruselintoimintoja ja tuo data pitäisi sitten työntää sinne potilastietojärjestelmään, niin ongelmana on ollut että käytössä olevaan potilastietojärjestelmään tietoa syöttävät potilasmonitorit on olleet järkyttävän hintaisia... tai sitä rahaa nyhdetään siitä päivityksestä tai muut vaihtoehdot ei keskustele jo käytössä olevan järjestelmän kanssa.

  Näistä on sitten seurannut erikoisia tilanteita, jossa samassa sairaalassa onkin ollut käytössä kaksi eri potilastietojärjestelmää ja idiooteimmillaan tieto järjestelmästä toiseen on siirretty käsin... ensin tulostetaan paperille ja sen jälkeen näpytellään koneelle.

  Homma olisi aika helppo, muttakun näitä eri laitteiden järjestelmiä on äkkiä toista kymmentä ja se kaikki tieto niistä pitäisi saada samaan paikkaan.
   
 18. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  100% varmaa on kuitenkin se, että tuollainen jo alkunaan erittäin huonona syntynyt todella vanha tekniikka mikä Apotissa on käytössä ei ole tähän eikä mihinkään muuhunkaan minkäänlainen ratkaisu. Ei tuo nyt mikään maailman temppu ole saada tietoja kerättyä samaan hyvään toimivaan järjestelmään jos käytössä on miljardeittain rahaa.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 19. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  968
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tottakai se on helppo rakentaa järjestelmät, jotka keskustelee keskenään... Mutta ongelma on se, että firmat tämän taustalla haluavat nyhtää hommasta rahaa niin paljon kuin mahdollista ja sen vuoksi yhteensopivuuksia ei ole, koska niitä ei haluta olevan... Tai siitä rahastetaan.
   
 20. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tottakai haluavat ja se on ihan ok, pointtini onkin se, että kun tuo kerran maksaa miljardeja niin mielestäni se pitäisi sitten tehdä kunnolla. Miljardilla kun varmasti saisi hyvän järjestelmän tai sitten saa hatullisen paskaa kuten nyt on käynyt. Ja toisaalta jos jonkun firman kate tuntuu tuossa liian isolta niin miljardeilla euroilla sitten valtio varmasti saa perustettua itsekkin firman johon palkataan vaikka 500 koodaria tekemään tuon työn.
   
 21. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  968
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Nyt käytössä olevat laitteet eivät välttämättä keskustele muiden kuin tuon nyt hankitun järjestelmän kanssa, tai se yhteensopivuuden ostaminen olisi maksanut pirun paljon liikaa... Eli todennäköisesti muuta järkevää vaihtoehtoa ei edes ole.
  Koko Apotin hankinnan syy oli nimenomaan se, että sitä tietoa saataisiin yhteen ja samaan järjestelmään. Veikkaan, että tämä on maksanut Apotin kehittäjälle huomattavia summia ostaa yhteensopivuuksia HUS:n jo käyttämien järjestelmien kanssa.
   
 22. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 491
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  ...tai sitten käyttää yhteistä integraatioalustaa, joka kokoaa infoa yhteen ja tekee kaikkea tätä. Tää kulunut mantra "järjestelmät ei keskustele keskenään" on saanut kuulla kaikkialta, kun fakta kuitenkin on se, että integraatiotyökaluja on, niitä käytetään ja niillä saadaan hyviä tuloksia. Toki tämä vaatii tietämystä, osaamista ja ymmärrystä -> helpompi ostaa miljardin kikkare, kuin ruveta itse miettimään miten kehitetään asioita.

  En nyt suoraan sano mistään mitään, mutta tuo että potilasmonitoreiden infoa ei saataisi esim. potilastietojärjestelmään, niin ymmärtääkseni HL7 on kuitenkin "alan standardi" näissä hommissa. Ja sillä kyllä onnistuu tiedon siirto, triggerit ym. aika loistavasti. Turha detaljeihin on mennä, mutta kyllä järjestelmät kykenee keskustelemaan keskenään, jos vaan niin halutaan. Se että joku ylilääkäri ei tajua mistään mitään tai keskitason dirikka ei ymmärrä läppärin ja työpöytäaseman eroa, onkin toinen juttu.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 23. ontelo

  ontelo

  Viestejä:
  435
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 24. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  857
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Mikä Visual Basic 6:ssa on vikana? Hyvä systeemi, viime vuosituhannella
   
 25. Ryderio

  Ryderio

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  22.02.2017
  Asiasta jotain tietävänä voin kertoa, että kyllä siellä on integraatioalusta, jolla ei ole tekemistä Epicin (itse Apotti-järjestelmän) kanssa.

  Ja tähän kans kommenttina, että kaikissa sairaanhoitopiireissä on näitä "legacy mumpseja" tuotantokäytössä ja niitä asennetaan jatkuvasti uusia instansseja ja niiden päälle kehitetään uutta jatkuvasti.

  Tuo "legacy mumps" on vaan paska läppä eikä pidä paikkaansa.
   
  HuimanPoolo tykkää tästä.
 26. Lakkapää

  Lakkapää

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2019
  Voi kumpa voisinkaan kertoa muista valtion järjestelmistä.. 3 eri laitosta on jo tullut tutuksi.
   
 27. Tuomi0

  Tuomi0

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2018
  Printteri kiinni ja joku eestiläinen bulvaani skannaamana asiakirjoja kellariin. Jos ei ole tukea printterille niin kännykameralla kuva naps. Näitä papereita ei kuitenkaan kukaan lue, kun diagnoosi tehdään 15 sekunnissa puhtaalta pöydältä. Asioita pitää tarkastella kokonaisuuksina, ei pilvidatan tarvitse tarkoittaa numeroita tietokannassa.

  Tämä on kapean osaamisen IT-ammattilaisten, sekä wannabe-it osaajien hämmentämää soppaa. IT miehet on sellaisia hifistelijöitä, halu päästä liittämään kahvinkeitin canbus väylään on valtava ja jos sen maksaa joku muu niin sitä pidetään elintärkeänä jopa.
   
 28. Lakkapää

  Lakkapää

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2019
  Toisaalta myös valtiolle tuntuu olevan täysin mahdotonta ymmärtää mikä on API.
   
 29. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  10 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  IT-järjestelmistä jotain tietävänä, niin
  a) 500 tai 5000 tai 5 miljoonaa kooderia ei ole mikään tae, että sieltä tulee kunnollista softaa
  b) 500 tai 5000 tai 5 miljoonaa kooderia ei ole mikään tae, että sieltä tulee softaa järkevässä aikataulussa
  c) käytetty raha ei takaa laatua (niinkuin nytkin on käynyt)

  Tuo pitäisi joko
  a) jakaa järkeviksi alijärjestelmiksi ja kilpailuttaa ne erikseen
  b) jakaa agiilisti milestoneiksi, joista jokainen toisi lisätoiminnallisuutta ja valmista koodia

  ..jos kohdassa b ei toimittaja miellytä, niin sopimukset pitäisi laatia niin, että toimittajaa voi vaihtaa ja asiakas omistaa koodin. Lisäksi järkevät milestonet, että jotain on oikeasti tehtynä.

  Paras olisi yhdistelmä molempia ja tehty se toimittajan vaihto helpoksi.
   
  kaarlos, drc, Cereal killah ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 30. taffeli

  taffeli

  Viestejä:
  353
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Monia potilastietojärjestelmiä käyttäneenä en voi kuin ihmetellä niiden kömpelyyttä. Koodaamisesta mitään tietämättä kuvittelisin muronörtin koodaavan yksinäänkin paremman järjestelmän, kuin mitä esim. yo-sairaaloilla on käytössä.
   
 31. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 162
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Halvemmaksi olisi tullut rakentaa vaikka jokaiselle näistä vehkeistä robotisoitu järjelmä joka tulostaa paperille, lukee konenäöllä ja sen jälkeen syöttää datan toiseen ohjelmaan, kuin tuo Apotti... Ja varmaan joku näppärä insinööri olisi keksinyt vähän suoraviivaisemmankin menetelmän.
   
  qtba tykkää tästä.
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 162
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ylipäänsä, jos se järjestelmä ulostaa minkäänlaista luettavaa digitaalista tai analogista dataa ulos sen datan saa kyllä toiseen muotoon. Tarvittaessa siihen sitten laitetaan vaikka yksi sulautettu PC väliin ja väkerretään tarvittava piirikortti, mutta ei se nyt mikään Amerikan temppu ole.
   
 33. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 501
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Erinäisiä integraatioita mm. HL7:ää huuteleviin järjestelmiin tehneenä voin sanoa, että ainoa loistava aspekti kyseisessä protokollassa on sen toimiminen loistavana esimerkkinä siitä, miten jokainen tekee oman versionsa standardista.

  Mutta juu, integraatio järjestelmien välillä ei ole koskaan tekninen kysymys. Aina on data saatu kulkemaan, kunhan on ensin poliittiset esteet saatu poistettua tieltä.
   
 34. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 491
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Juurikin näin. Toki ei se aina helppoa ole ja joskus on vaatinut varsinkin GE:n ja Philipsin kohdalla hieman turhautumista, kun heidän HL7 "standardinsa" poikkeaa valtavirrasta melkoisesti, mutta pelittämään on aina saatu. Eikä se edes maksanut miljoonia, vaan pari henkilötyöpäivää ja homma on sillä selvä. Toki lehdistöön on helpompi huudella "JÄRJESTELMÄT EI KESKUSTELE KESKENÄÄN, APOTTI KORJAA TÄMÄN!", kun eihän näistä nyt yksikään tavan kansalainen tai edes se hoitohenkilökunta ymmärrä hevon hittoakaan.