Kannattaa nyt huomioida, että AMD:t on kiukaita ja niitä ei kannata änkeä noin pieneen koteloon ilman AIO-vesijäähyä.
Phenom I:ssä ei ollut kellotettavuudella mitään väliä, kun AMD joutui disabloimaan TLB:n (se on välimuisti muistihauille). Tästä tuli 10-20% suorituskykyrangaistus, riippuen keneltä kysyy. Ja tämä välimuisti on nopeinta cachea, mitä prosessorilla on käytössään.
Normaali välimuisti on välimuisti muistihauille.
TLB on välimuisti virtuaaliosoitteen muunnokselle fyysiseksi osoitteeksi.
Ja Phenomin TLB-bugi oli sellainen, että kun TLB:ssä tuli huti ja se joutui oikeasti lukemaan niitä sivutauluja, se ei voinut (luotettavasti) lukea niitä sivutauluja sieltä normaalista välimuistista vaan jotta prosessori toimi kaikissa tilanteissa oikein, sen piti aina lukea ne sivutaulut TLB:lle DRAM-muistista asti. Eli tuo "workaround" siis esti sivutaulujen lataamisen prosessorin normaaliin välimuistiin. Itse TLB oli kuitenkin toiminnassa.
Jos TLB ei toimisi ollenkaan, prosessori toimisi _erittäin hitaasti_, jokaista muistihakua kohden pitäisi tehdä monta muistihakua ja kaikki muistioperaatiot hidastuisivat n. 5-kertaisesti. Tarkoittaisi että koko prossu hidastuisi varmaan n. 3-kertaisesti.
Jos ovat saaneet jotain niin paljon ryssittyä, että 30-40% suorituskyvystä on kadonnut, niin ei se nyt voi olla enää välimuisti.
Ei sillä niiiiin suuri merkitys ole ja sehän pitäisi L2 ja L3 olla disabloituna myös, eli käytännössä kaikki - jos siis halutaan noin suuri vaikutus suorituskykyyn.
Välimuisteilla on nykyään erittäin suuri vaikutus suorituskykyyn,
tuollainen suuruusluokka nimenomaan voisi olla esim. L2-välimuistin oleminen pois päältä. Mutta se voi olla myös ziljoona muuta asiaa, esim. että haarautumisenennustuksessa on jotain rikki ja sen takia kaikki "kehittynemmät algoritmit" siitä pois päältä.
K5n ekoissa malleissahan haarautumisenennustus oli kokonaan kytketty pois päältä koska se oli rikki, ja hidastus oli n. 25%. Mutta sen liukuhihna taisi olla n. 5-vaiheinen, nykyisillä n. 15-vaiheisilla liukuhihnoilla ja suuremmalla määrällä rinnakkaisia laskentayksiköitä haarautumisenennustuksenkin merkitys ja vaikutus on paljon suurempi.
Mikroprosessorit ovat niin monimutkaisia laitteita, että niitä kehitettässä niihin tulee AINA bugeja. Ratkaisevaa vaan on, millaisia bugeja pääsee kuinka pitkälle läpi huomaamatta ja mitä niiden suhteen tehdään. Pääsääntöisesti tuotekehityksen viimeiset kuukaudet on sitä niiden bugien metsästystä.
Siinä vaiheessa kun testauksen alla olevasta tuotteesta löytyy yksi paha bugi, pitää sen steppingin testausta jatkaa ja etsiä sieltä muut bugit ja pahat kriittiset polut, ei voida laitttaa vaan hanskoja tiskiin kolmeksi kuukaudeksi sitä yhtä bugia korjatessa ja odotellessa tehtaasta piirin uutta versiota, ja sen takia voidaan joutua esim. tekemään tuollaisia workaroundeja joissa jotain ominaisuuksia kytketään pois päältä, että saadaan piiri toimimaan tarpeeksi hyvin että sen muut osat saadaan testattua, vaikka niitä workaroundeja ei koskaan myyntituotteeseen tulisikaan.
Phenomin kanssa taas bugi huomattiin liian myöhään, ei voitu siirtää julkaisua ja oli jo valmistettu suuria määriä rikkinäisiä piirejä eikä sivutaulujen kakuttamisen estämisen suorituskykyvaikutus ollut aivan katastrofaalinen.
Että sinänsä tämä kommentti tästä bugista ja sen hidastavasta workaroundista vaikuttaa erittäin uskottavalta. Mutta tämä on kuitenkin niin suuri hidastus, että tämän bugin kanssa julkaisua ei varmaan tule - julkaisu tulee, kun tämä on korjattu. Nämä bugit samalla on se luonnollinen syy siihen, miksi Zenin julkaisu on valumassa tältä vuodelta ensi vuodelle.
Ja samalla kun paha bugi estää julkaisun, on aikaa myös etsiä ja optimoida niitä kriittisiä polkuja että saadaan piiristä hiukan lisää kelloa irti.
Sanoisin, että huhut on roskaa. AMD on kuitenkin tuottanut läjän huonosti kellottuvia (eivät pääse stock-kelloille) Zenejä, ja yieldit on surkeat täysin toimiville yksilöille. Nyt sitten arpovat, mitä tehdä, kun näistä pitäisi rahaa saada ja kuitenkin tuoda järkevä tuote markkinoille..
Mitähän ihmettä oikein kuvittelet tuolla "stock-kello"-termillä tuossa tarkoittavasi?
Tällaiset piirit voitaisiin aina tuoda myyntiin matalammalla kellotaajuudella.