AMD vs Intel ylikellotettuna ilmajäähdytyksellä (2019)

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Sampsa, 12.07.2019.

 1. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Niin no, tällöinhän on kyse siitä että se kuva tuodaan ns. keinotekoisesti lähemmäs naamaa jolloin suositeltu resoluutio tavallaan muuttuu. Voisi kuvitella että tuon voisi kuitenkin kiertää ohjelmallisesti vaikka piirämällä sen kuvan pelimoottorilla zoomaamalla kohti kohdetta tms. vähän samaan tapaan kuin kiikarikiväärin zoomi, mutta ilman niitä kiikarin kehyksiä.
   
 2. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 221
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tunnut nyt olevan täysin pihalla asiasta. Ei kyse ole mistään zoomeista, keinotekoisesti lähemmäs tuomisista tai muusta sellaisesta, vaan siitä että kuvan erottelukyky on parempi.
  4K-kuvaan yksinkertaisesti mahtuu neljä kertaa se määrä pikseleitä kuin 1080p-kuvaan, jolloin katseluetäisyyksistä tai muista riippumatta ne asiat ruudulla piirretään neljä kertaa yksityiskohtaisemmin. Esimerkiksi jos siellä ruudulla on se 4 pikselin kokoinen kohde 4K-resoluutiolla, se on yhden pikselin kokoinen 1080p-resoluutiolla, ihan riippumatta mistään muusta.
   
  Härkönen, Taneli-, Niceman ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 3. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Enpä lähtisi noin väittämään ellen olisi aika varma mistä toinen puhuu. Nyt näyttää siltä että puhumme edelleen eri kantilta ja vain noin periaatteessa samasta asiasta. Itse luulin että rautatähtäimellä tarkoitetaan sitä pienen pientä zoomia mikä usein tapahtuu kun tavallaan tähdätään sillä rautatähtäimellä eli kuvaa zoomataan vähän eteenpäin kun ilman kiikaria oleva kivääri nostetaan pelissä "poskelle". Tämä taisi olla osaltani virhetulkinta.

  Jos ja kun nyt tarkoitetaan vain pelin normaalikuvaa ja siellä näkyviä pikseleitä, niin edelleenkin tuntuisi olevan hakusessa tuo ymmärrys ihmisen tarkasta näkökentästä, pikselitiheydestä ja katseluetäisyydestä. Jos siis tuutataan se 4K pienelle näytölle, niin se neljä pikseliä voi hyvinkin vastata kooltaan samaa aluetta kuin se yksi pikseli 1080P-näytössä (ppi). Ja jos tätä näyttöä katsotaan tarpeeksi kaukaa kuten esim. noita perustöllöjä katsotaan, niin ihmisen silmä ei vaan erota sitä yhtäkään pistettä vaikka kuinka haluaisi. Rautalangasta väännettynä ihmisen silmällä on tietty hyvä tarkkuus ovaalinmuotoisella pienellä alueella ja ympärillä paljon sumeampaa. Tämä "näkömatriisi" ei siitä tarkemmaksi muuttu vaikka pupilli pystyykin tarkentamaan eri etäisyyksille. Näyttö on vain yksi tasainen pinta johon silmä tarkentuu. Jos näyttö on "liian tarkka", niin yhdelle silmän reseptorille osuu useampi pikseli eikä ihminen pysty erottamaan niitä kaikkia vaan muodostuu joku keskiarvo. Mitä kauemmaksi näyttö viedään, sen enemmän tätä päällekkäisyyttä syntyy. Jos taas tuodaan näyttö liian lähelle, niin ylitetään ihmisen tarkan näön näkökenttä ja joudutaan vilkuilemaan näytön reunoille mikä taas rasittaa silmiä. Tämän takia kännykkänäytöt ovat tarkkoja ja pieniä kun taas perustöllöissä voi hyvinkin riittää se 1080P. Leffateattereissa se 4K on sieltä keskivaiheilta riittävä, mutta kangasta lähempänä olevilla riveillä 8K olisi parempi, mutta ei siinä lähellä taas ole kiva katsoa kun päätä saa pyöritellä jatkuvasti.
   
 4. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 764
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  @sushukka

  "Silmä ei erota yli 4K resoa" on vain uusi versio "silmä ei näe yli 24fps"-myytistä

  Ihminen näkee kuvan terväyydessä eron vielä pitkään sen jälkeen kun yksittäiset pikselit eivät enää silmällä erotu.

  Näytöissä ollaan vielä kaukana siitä, että niiden tarkkuudet ylittäisivät ihmissilmän kyvyn. Joku 1080p on sillä tasolla tarkkuudessa, että esimerkiksi järjellisellä FOV:illa fps pelien taisteluetäisyydet ovat järjestään liian lyhyitä, koska jossain 300m päässä oleva vihu on tosiaan vain sen muutaman pikselin kokoinen. Sit kun kaikilla on 30" näytöt (tai pienemmät lähempänä naamaa tai isommat kauempana naamasta) vähintään 8K resolla, niin voidaan alkaa keskustelemaan.
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2019
  mRkukov ja Latezki tykkäävät tästä.
 5. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Ei täällä mitään tuollaista olla menty väittämään. Pyrin vain tuomaan esiin sen tosiasian, että katseluetäisyydellä on väliä. 720P:stä 1080P:hen siirtyminen oli paljon isompi hyppäys normi-TV:n käyttäjälle kuin 4K:hon hyppääminen katseluetäisyyden takia. Kännyköissä on tarkkoja näyttöjä, mutta on jokseenkin toivotonta spottaa se yksittäinen pikseli edes fullHD-kännynäytöltä. Itse säästän oman Galaxyni akkua käyttämällä 1080P:tä koska en vain kykene näkemään eroa parempiin resoihin oli sitten käyttökohde mikä tahansa. Muutenkin ei nyt ole kyse vain PC-pelaajan 4K-monitoreista. Kyllä minä itsekin erotan häiritsevän selvästi 1080P 24"-näytöltä pikselit, koska sitä töllöttää sen verran läheltä, mutta taas läppärissä ja pädissä se fullHD on vielä täysin riittävä.

  Kyse on koko ajan pikselitiheydestä. Ihmisen silmälle on olemassa tietyt tutkitut rajat mitä se kykenee erottelemaan; tilaa on vähemmän subjektiivisuudelle. FPS-tiheyden kanssa mukana on taas paljon vaikeammin mitattavia yksilöllisiä eroja, minkä takia en lähtisi sitä nyt tähän rinnastamaan. Samoin puhutaan nyt täysin käsittelemättömästä puhtaasta kuvasta eli ei rasterointeja, antialiasointeja tai vastaavia sotkuja.
   
  gouca tykkää tästä.
 6. Apukuski

  Apukuski

  Viestejä:
  1 092
  Rekisteröitynyt:
  19.07.2017
  Seuraan tätä ketjua koska ilmajäähyllä ylikellottaminen AMD/Intel kiinnostaa.

  EI VOISI VÄHEMPÄÄ KIINNOSTAA TEIDÄN MONITORI VÄÄNTÖ. SE ON OFFTOPIC JA MUUTENKIN LASTENASTEELLA TASOLTAAN.

  JATKAKAA SITÄ JOSSAIN AIVAN MUUALLA.
   
  Niceman, Wibe, pau ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 7. Niceman

  Niceman Make ATK Great Again

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Samaa mieltä vaikkakin ilma Caps Lockia, on se hankala pysyä aiheessa...
   
  Juhnu ja WanhaPatu tykkäävät tästä.
 8. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Noniin, nyt te tylsimykset tapoitte tämän ketjun. :( ;)
   
  mRkukov tykkää tästä.
 9. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 132
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämäpä juuri.
  Suosittelen seuraamaan rautaosaston ylikellotus ja jäähdytys ketjuja, jos asia tosiaan kiinnostaa. Yksittäisen testiartikkelin kommenttiketjussa harvemmin kovin kummoista keskustelua ekan viikon jälkeen.

  Tässä tapauksessa yritettiin vain keskustella siitä mikä on resoluutio ja mikä on näytön koko ja vakuuttaako ne toisiinsa. Joidenkin mielestä pelimoottorin tähtäys "zoomi" liittyy jollain tapaa edellisiin, jota taas suurin osa ei allekirjoita. Nämä kaikki liittyy siihen miten ja mitä tulisi testata ja onko esim tämän testin tulokset merkityksellisiä vai ei.

  Ja kyllä. Seurasin ketjua monitoriväännön takia. 400fps vs 500fps väännöstä en ole kiinnostunut. Kaikki yli 100fps riittää minulle.
   
 10. Apukuski

  Apukuski

  Viestejä:
  1 092
  Rekisteröitynyt:
  19.07.2017
  Mitä ihmettä tulet kitisemään? Ai on muitakin ketjuja? Ihanko totta...
  Menkää siis muihin ketjuihin tästä. Olisiko siinä paras neuvo ilman mitään nillityksiä?

  Usko tai älä ---> seuraan itse useampaa ketjua.

  Sinusta olen väärässä koska seuraan tätä ketjua sen otsikosta johtuen?
  Minä olen myös väärässä koska sinä seuraat AMD vs Intel ylikellotettuna ilmajäähdytyksellä olevaa ketjua ja kommentoit siihen koska olet kiinnostunut Monitoreista, Resoista ja FPS lukemista...

  Eli suosittelen hankkimaan vähän lisää järkeä päähän tai olla hiljaa. En ainakaan mussuttamaan vastaan kun olet selkeästi väärässä.
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2019
 11. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 132
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suosittelen haukkaamaan vähän raitista ilmaa, jos kerran tällaisen asian takia pitää YV laitella. :D
   
  Focus0, Juhnu, Latezki ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 12. Apukuski

  Apukuski

  Viestejä:
  1 092
  Rekisteröitynyt:
  19.07.2017
  Ajattelin jos tajuaisit lukea paremmin tai ymmärtäisit. En myöskään halua spämmätä ketjua offtopickilla, mutta sitten sinä tulet tänne spämmäämään lisää offtopic?

  Olet oikeassa. Minun ei kannatta seurata tätä ketjua. On niin järjen köyhää menoa kun pyytää pysymään aiheessa niin itku ja valitus alkaa. Aivotoiminnan puutetta.

  edit. ja sitten ollaan vielä ylpeitä siitä :facepalm:

  "Suosittelen haukkaamaan vähän hauleja jos ei ymmärrys riitä"
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2019
 13. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 132
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joku noussut todellakin väärällä jalalla sängystään...

  Keskiviikon "offtopic seis" viestin jälkeen tullut pyöreät 0 viestiä, aiheesta tai aiheen vierestä. Noh eiköhän tämän ketjun voisi vain sulkea kun aiheuttaa noin kovaa kiukkua. :)
   
  Latezki tykkää tästä.
 14. Apukuski

  Apukuski

  Viestejä:
  1 092
  Rekisteröitynyt:
  19.07.2017
  Ei tarvitse sulkea sen vuoksia että sinä et puhu enää offtopick ketjussa.
  Itsekeskeinen lievästi...

  Sinun on toki hyvä sulkea, jos sitä meinasit.
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2019
 15. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 426
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Jokohan sitten riittäisi lapsellinen kiukuttelu, kiitos.
   
  halcyon, WanhaPatu, Taneli- ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 16. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 993
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD lisäsi verkkosivuilleen hetkeksi tarkennuksen, mitä tarkoittaa boost taajuudella: "The maximum single-core frequency at which the processor is capable of operating under nominal conditions".
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  Maininta näyttää olevan jo poistettu mutta tarkoittanee juurikin, mitä sanoit. Ryzen 2000 -sarjan prosessoreilla päästiin Precision Boost 2 ominaisuuden myötä jopa yli ilmoitetun Max Boost taajuuden mutta näillä Ryzen 3000 -sarjan prosessoreilla jäädään 25-50Mhz alle ainakin io-techin ja parin muun sivuston testeissä ilmajäähyllä. Vaatiiko se sitten vesijäähyn, että saavutetaan ilmoitettu Max Boost taajuus ja "nominal conditions"?
   
 17. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Kyllä oma 3600x jää jo 100mhz alle luvattujen boostien. Ei rajoita mitkään tehorajat, eikä lämmöt. Uusin bios on kuin lukittu tuohon 4300mhz single corella.
   
 18. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 993
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Io-tech ei saanut kelloja nousemaan yli 4,3Ghz 7509-BIOS:lla Blenderissä mutta uudemmalla 0702-BIOS:lla havaittiin hetkellisesti 4550 MHz:n lukema. Jossain muussa käyttötilanteessa kävi jopa 4565 MHz mutta Max Boost 4,6Ghz ilmeisesti edelleen saavuttamatta.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 19. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  970
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Lämpötila vaikuttaa boostin toimintaan, mutta sanotaanko että ainakaan osaa noista prosessoreista ei saa boostaamaan luvattuihin taajuuksiin millään normaalikäytössä realistisella jäähdytyksellä.

  Yksilöiden väliset erot on myös todella isoja. Osa 3900X prosessoreista pääsee 4.625GHz taajuuteen, kun osa saattaa jäädä parhaallakin ytimellä 4.5GHz taajuuteen, täsmälleen samoissa olosuhteissa.
  Suurinosa tuntuu jäävän johonkin tuolle välille, eli 4525 - 4575MHz välimaastoon.

  Prosessorien käytöksessä on eri AGESA-versioiden (tai paremminkin SMU firmware versioiden) välillä eroja ja tuoreemmat versiot boostaavat aiempaa heikommin.
  Erot eivät ole valtavia, mutta silti selkeästi mitattavissa. Muutosten taustalla olevia syitä on pitkälti mahdoton selvittää, mutta ne vaikuttaisi olevan ainakin osittain luotettavuuteen (lämpö / jännite) vaikuttavia parametreja.

  Boost-taajuuksille on myös tiettyjä ehtoja, joita en ainakaan itse ole nähnyt missään mainittavan.
  Nämä arvot on purettu prosessorin tehdasohjelmointiarvoista (fuse):

  3600 (A6Eh) = 4100MHz (80-95°C) / 4200MHz (< 80°C)
  3600X (A70h) = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
  3700X (AD6h) = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
  3800X (AD1h) = 4300MHz (80-95°C) / 4550MHz (< 80°C)
  3900X (B05h) = 4400MHz (80-95°C) / 4650MHz (< 80°C)

  Sittemmin uudet SMU firmwaret on ohittaneet tuon tehtaalla ohjelmoidun korkean lämpötilan Fmax-taajuuden ja nykyisin käytössä oleva arvo on 75°C.
  Toisinsanoen kun lämpötila saavuttaa 75°C, niin prosessorin sallittu maksimikellotaajuus putoaa 100 - 250MHz.
   
  Wibe, Niko, zepi ja 8 muuta tykkäävät tästä.
 20. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Näyttäisi pitävän paikkansa myös uuden 3700X:ni kanssa. Maksimikellot näyttäisivät usein pyörivän 4350MHz tuntumassa, mutta ei yli, vaikka periaatteessa pitäisi päästä 4400MHz. Lämmöistä ei pitäisi olla kiinni, koska ollaan jossain 50-60-välillä. Toisaalta oma halpis B350-lankku voi myös hieman vaikuttaa menevyyteen vaikka pbo:ta näyttäisi nyt tukevankin.
   
 21. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 215
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mahtaisikohan olla kyse siitä että käyttäjälle näytettävä lämpötila ei välttämättä ole prosessorin kuumimman anturin lukema. Muistaakseni ZEN2 sisälsi melkoisen määrän antureita.
   
 22. hik

  hik

  Viestejä:
  631
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
  Päättelisin yksilöerojen olemassaolosta, että prosun valmistusviikolla tulee esim. myöhemmin tänä vuonna prosua ostavalle olemaan hivenen merkitystä, kun valmistusprosessia ajan mittaan viilataan.

  Sikäli kun muutaman prosentin ero single core boostissa jotain jollekulle merkkaa.
   
 23. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Voi olla, mutta jäähy on kuitenkin hieman tavallista parempi 240MM AIO, joten siitä ei pitäisi olla kiinni. Mutta voihan se tosiaan olla että siellä on joku sisäinen pieni trankkukasa joka lämpenee muita enemmän ja sen takia ei nosta ylemmäksi. Toisaalta joku muutama kymmenen megahertsiä on nyt ihan yksi lysti. Mitä nyt katsoin kun kone tässä puoli päivää ollut käytössä, kevyttä pelailua, koodailua ja videoita, niin maksimissaan ollaan käyty 4375MHz:ssä ja keskimäärin 4200Mhz:ssä. Lämmöt keskimäärin 51°C.
   
 24. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 821
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Kannattaa varmaankin ennemmin kattella sitä kerrointa kuin herzejä. Väylä jos on puolisen % alle 100 niin näyttää about tuota lukemaa, jos taas kertoimen käyttää siellä 44 niin eikös luvattu silloin toteudu? Aika harvoin taitaa just siinä 100 pitää väylää, ainakaan ittellä ei siinä kyllä kestä vaan hiukan on aina alle. Nytkin näyttää 98,9MHz väylä ja 4056,9MHz on ollu boosti, mutta kertoimeksi näyttää 41. Tämä siis tällä 1800X tuhnulla.
   
  Eramaankettu tykkää tästä.
 25. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Hieman kyseenalaista toimintaa amd:ltä ilmoittaa nämä boostikellot nykyisille prossuille noin ylös, jos edes 240mm aio:lla ei niihin päästä. Itse olen kyllä sitä mieltä, että mainostettuun boostikelloon on päästävä edes hetkellisesti mukana tulevalla jäähdyttimellä ja siitä saisi kellot sitten laskea. Binnaus on suoritettava sillä tavalla että prosessori kykenee mainostettuihin kelloihin kaikkien arvojen ollessa sallittujen rajojen sisällä (sis. Hotspot lämmöt jos näistä nyt johtuu se boostien toimimattomuus). Ilolla odotin tätä julkaisua ja hyvä tuote sieltä tulikin, mutta ainakin itseä harmittaa, että maksoin ekstraa pelkästä x kirjaimesta.
   
  MSJD, saabmies ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 26. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 466
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja Intelin tapako ei ole kyseenalainen? Eli alkuun prosessori boostaa taivaisiin asti ja sitten alkaa melkein heti throtlaamaan rajusti kun se lämpenee. Intelillähän kun on helppo ajaa komeita lukuja benchmarkeissa heti bootin jälkeen, mutta jos kierrätät sitä benchmarkkia sen 15-20min, niin et enää millään saa samoja lukuja kuin alussa lämpenemisen takia. AMD:lla ne lukemat pysyvät suunnilleen samana vaikka saman tempun tekisikin.
   
  sushukka tykkää tästä.
 27. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  No ei se ideaali ole tuokaan, mutta "pääsee" mainostettuihin arvoihin, vaikka sillä vakiojäähyllä. Hyvä vertaus voisi olla jos joku vw (amd) tekisi auton jota mainostetaan 150 hevosvoimaisena, ja se tuottaa 95 oktaanisella bensalla 125hv, 98 oktaanisella 135hv ja kilpabensalla 150hv. Vs Bmw (intel) markkinoisi 150 hevosvoimaista autoa, joka todellisuudessa tuottaa 95 oktaanisella bensalla 150hv hetkellisesti, ennen kuin imuilma kuumenee ja tehot laskee, kumpi olisi hyväksyttävä tilanne?
   
 28. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 993
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No onhan se kuitenkin parempi kuin että boost taajuuksia ei saavuteta ollenkaan. Käytännön tilanteessa niitä korkeimpia boost taajuuksia ei kuitenkaan tarvita jatkuvasti vaan lyhyehkö boostikin yleensä riittää.
   
 29. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 215
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt pitää muistaa taas mitä "up to" tarkoittaa.

  Se ei ole tae mistään minimitasosta tai boostin kestosta, jos pilkkua nussii niin vain base kellot on taattuja.
   
  sushukka tykkää tästä.
 30. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 466
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos minä ostaisin urheiluautoa, niin ottaisin itse kyllä mieluummin auton joka kulkee sen 250km/h niin kauan kuin bensaa riittää kuin auton joka kulkee 30 sekuntia 300km/h ja sitten vauhti onkin vain 150km/h lopun aikaa. Mutta maku kysymyksiähän tuo on
   
 31. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Kyllä sinne up to arvoon on päästävä jollain järkevällä keinolla. Ei voi olla mahdollista, että siihen tarvitaan jäävettä tai miinusasteita. Muutenhan amd voisi markkinoida prosessoreitaan up to 5200mhz koska joskus joku on saavuttanut sen nestemäisellä typellä
   
 32. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 466
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Stiltin mukaan AMD on muuttanut prosessorin boostauksen toimintaa sen jälkeen kun sitä alettiin myydä. Alkuun se ilmeisesti boostasi tappiin jos lämmöt olivat alle 80C, nyt luku on kuulema 75C. Jos alkuperäiset taajuudet on laskettu jonkun varhaisemman arvon perusteella, niin ne eivät enää pidä paikkaansa. Ja tuo 75C on paljon hankalampi saavuttaa kuin 80C. Olisi mielenkiintoista tietää miksi AMD päätyi tiputtamaan tuota arvoa.
   
 33. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  118
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Paras perustelu harhaanjohtavalle mainostamiselle, kun kaverikin kerran tekee... :vihellys:

  Eiköhän nämä boostikellot ole ihan tietoisesti laitettu ylärajalle ja kun kerran niihin pääsyssä on vaikeuksia niin saattaisi jopa olla tarpeellista pienelle huomautukselle kuluttajasuojan puitteissa.

  Enpä kyllä tiedä seurataanko näitä teholupauksia (kaikkien, huom) miten hyvin ja mikä instanssi edes lähtisi moittimaan. Ehkä EU voisi näyttää mallia.
   
 34. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Tämä juuri kiinnostaa varmaan useimpia. Saako esim amd:ltä uuden prosessorin tilalle joka täyttää nuo kriteerit. Omassa 3600x:ssä boostit tippunut 75-100mhz uudemmilla biospäivityksillä.
   
 35. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 993
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD:n verkkosivuilla ei ole mainintaa mistään "up to" boost-taajuuksista vaan käytetään termiä MAX Boost.
  Tämä vertailu on hieman ontuva, kun tilanne on tällä hetkellä kuta kuinkin tämä:
  Eli 9900K boostaa vakiona aluksi 4.7Ghz ja pudottaa sitten kellot noin 4Ghz kaikkien ytimien rasituksessa. 3900X toimii sen sijaan koko ajan 4Ghz kaikkien ytimien rasituksessa. Yhden ytimen rasituksessa 9900K kykenee boostaamaan hetkellisesti 5Ghz asti mutta 3900X ei yllä 4,6Ghz lukemiin.
   
 36. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 215
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jossain markkinointikelmissä oli up to. Mutta Max ei myöskään ole taattu minimi.

  Pitää koittaa nähdä markkinointipaskan läpi.
   
 37. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Max ei ole taattu minimi? Mitä tällä nyt haetaan? Eikö se minimi määrity lämpöjen yms mukaan? Minimiähän ei ole mielestäni näissä prosessoreissa mainittu ollenkaan. Max boost tarkoittaa, että prosessori boostaa maksimissaan arvoon x. Sen pitää myös toimia näin. Nyt amd:n prosessorit eivät toimi.

  Edit: Esim up to 4.2-4.4 ghz boost olisi oikeaa markkinointia tässä tapauksessa. Jätetään sitten kuluttajan kontolle onko hän valmis ostamaan prosessorin joka arpoo boostin tuosta välistä.
   
 38. moukula

  moukula

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Boostaa arvoon x kun tietyt reunaehdot täyttyvät. Vakiocoolerilla ne ei täyty normaalissa huoneenlämmössä. Maksimiboosteihin päästään käytännössä varmasti vain custom loop vesijäähyillä ja sitä tehokkaammilla ratkaisuilla. AMD:han ei ole nuita reunaehtoja kovin tarkasti selittänyt, ei ole mitään speksiä että "jos sinulla on huone lämpötilassa X ja sinulla on tämmöstä piitahnaa ja vähintään tämmönen jäähy, niin boostaa aina sinne mihin on luvattu".

  Omasta mielestäni tuo boost-arvo pitäisi ilmoittaa normaalissa huoneenlämmössä avoimessa testipenkissä vakiocoolerilla. Sitte tolla PBO:lla voisi mennä sen yli niin pitkälle ku TDP ja lämpötila-anturit sallii.
   
  FlyingAntero ja V3lzu tykkäävät tästä.
 39. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 665
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin sen luulisi toimivan mutta esim. osassa Intelin prosesoreita oltaisiin ongelmissa kun ne toimitetaan ilman cooleria = niitä pitäisi ajaa siis ilman erillistä cooleria mikä hyvin luultavasti johtaisi kaatuiluun jo ennen käyttöjärjestelmään pääsemistä... :smoke:
   
 40. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Olipas hassua. Kerroppas sitten mikä intelin prosessorimalli tulee kokonaan ilman jäähyä. Jokaisesta kuluttajamallista taitaa löytyä se boxed malli myös, mihin voidaan verrata.
   
 41. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 485
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Intelit sentään pääsevät luvatuille kelloille aika normaaleissa ja realistisissa käyttötilanteissa. AMD:t eivät näytä yltävän mainos-turboihin kuin joidenkin erinomaisten yksilöiden tapauksessa varsin poikkeuksellisissa tilanteissa.

  En minä tiedä miten päin vääntämällä tästä saisi AMD:n mainos-turbot jotenkin reiluksi peliksi kuluttajan kannalta.

  Esim. huono 3800X ei välttämättä ole juuri lainkaan nopeampi kuin hyvä 3700X. Intelin tapauksessa jokainen 9900K pääsee sinne 5GHz single-core turboon ja 4.7GHz all-core turboon aivan normaalissa kotelossa normaalilla ilmajäähyllä.

  Itse olin hyvin kiinnostunut 3800X:stä kun oletin sen pääsevän normaalitilanteissa korkeampiin taajuuksiin kuin 3700X:n, mutta nyt kyseessä näyttääkin olevan melkoinen piilotto.
   
 42. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 764
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Esim i9 9900K. Siitä on ihan normaalisti boxed ja tray versio myynnissä, mutta kummankaan mukana ei tule jäähyä, ero on vain paketissa ja takuussa.

  Intel Coffee Lake Core i9-9900K, LGA1151, 3.60 GHz, boxed - 549,00€

  HUOM! Pakkaus ei sisällä prosessorin tuuletinta!
   
  mRkukov ja sushukka tykkäävät tästä.
 43. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Täysin samaa mieltä. En olisi tuota 3600x valinnut, vaan olisin kallistunut 3700x jos tämän olisi tiennyt ennakkoon, tai amd olisi markkinoinut nuo kellot oikein.
   
 44. moukula

  moukula

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 45. rick_james

  rick_james

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2016
  Gigahertsien ja boostikellojen perusteellako ihmiset ostaa niitä prossuja nykyään? Itse katsoin arvostelut ja testitulokset, joiden perusteella tein oman päätökseni (3900X tällä kertaa). En sano, ettei yhtään harmita tuo AMD:n markkinoima 4,6GHz ja sen totuudenmukaisuus mutta en ole myöskään ostanut ja odottanut parempaa kuin arvosteluissa nähnyttä suorituskykyä.

  E: Riittäisikö tuon markkinoinnin boost-kellojen "täyttämiseen" se, että välillä, niissä harvoissa pelkästään yhtä ydintä rasittavissa kuormissa kävisi kellot, esimerkiksi 3900X:n tapauksessa, 4,6 GHz:ssä? Koska Intelhän markkinoi i7-8086K:ta "markkinoiden ensimmäinen 5GHz prosessori", jolla se 5GHz tosiaan oli yhden ytimen boost-taajuus ja, jota ei todellisissa käyttötilanteissa näkynyt muuta kuin hyvin hetkellisesti per Anandtech:

  "In our Core i7-8086K review, where Intel was happy to promote that chip as its first 5.0 GHz product, the fact that the 5.0 GHz value was on a single core was actually a downside – no matter how we tested the processor, there is usually enough running on more than one core that no user ever realistically sees 5.0 GHz at all. We only ever managed to see it flick up momentarily while waiting at idle."
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019 klo 14:16
  sushukka tykkää tästä.
 46. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Valitettavasti oma kristallipallo oli julkaisupäivänä rikki, eikä noita 3600x revikoita tullut heti alkuun. Toisekseen prosessorihan ei "toimi" nyt oikein kun se ei edes yritä boostata siihen maksimiin, vaikka ryzen masterin mukaan ei pitäisi olla mitään rajoittavaa tekijää. Ei tämä siis huono prosessori ole, mutta voisi edes toimia niin kuin on tarkoitettu, kun vakiona tuota tällä hetkellä ajelen.
   
 47. locitus

  locitus

  Viestejä:
  927
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Sinulla taitaa olla joku väärä virranhallinta windowsissa tai sitten muistit yli 3200Mhz, 3600 sarjan muistiohjain ei oikein tykkää yli 3200Mhz vaan alkaa laskemaan boost kelloja.
   
 48. rick_james

  rick_james

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2016
  Jotain huhuja tosiaan oli tuosta yli 3200MHz muisteista ja niiden vaikutusta boosteihin. Mutta kyllä se näyttää siltä, että AMD itse on uudella AGESA versiollaan noita hieman hillinnyt, kuten Stilt viestissään kertoi.
   
 49. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Ryzen balanced ja high performance testattu eikä vaikutusta boosteihin. Muistit testattu 3200, 3466 ja 3600mhz eikä vaikutusta boosteihin. Smt off testattu eikä vaikutusta singlecore boosteihin, allcore boostaa hieman paremmin. Eikä tämä ongelma ole ainoastaan minulla, nettihän on täynnä näitä ongelmia, varsinkin uusimpien biospäivitysten jälkeen.
   
 50. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  118
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Ei loppukäyttäjälle oikein paljoa muutakaan mittaria näy, jotain cachen määriä voi arvioida jos haluaa mutta niistä ei taida ihan yhtä lineaarista viivaa performanssiin tule kuin kelloista. Ja juu ennen vuotta 2000 ei ostettu gigahertsien mukaan kun oli vain megahertsejä tarjolla :p

  Tähän olisi helppo lääke tietysti, markkinointimateriaaleihin keskiarvokellot 10min täydestä rasituksesta yhden ja monen ytimen kuormalla. Vaatisi tosin lakia ja isoja uhkasakkoja että yhtiöt tuohon suostuisi, sen verran näppärä markkinointityökalu ne megahertsit on. Varsinkin nyt kun tuntuu että suunta on lähitulevaisuudessa ennemmin vähän alaspäin kuin ylöspäin.