B550 on vielä uusi tuote, vastahan ne kesällä tuli kauppoihin. Hyvä jos on edes saatu kaikkea vielä toimimaan.
AMD:n mielenkiinto tehdä uutta piirisarjaa voi riippua siitäkin, miten nopeasti AMD arvelee DDR4 --> DDR5 siirtymisen tapahtuvan. AMD:n arvaus muistien saatavuudesta ja hinnoista on varmaan aika luotettava ja Zen nelosesta myös.
B550 tuominen markkinoille kesti kumman pitkään. Voi olla että piirisarjan teettäminen alihankintana laatu varmistaen oli/on hankalampaa kuin AMD aiemmin luuli.
Olisi hyvä jos Zen 3+ julkaistaisiin jos refreshille sattuu olemaan jotkut edellytykset ja ideat olemassa.
Jos AM4:lle tulee enää Zen 3, se on kuollut ja kuopattu alusta jo Zen kolmosen julkaisussa eli nyt.
Zen 3 on niin merkittävä uudistus, että alustalle soisi refreshin verran jatkoa.
Itse kyllä uskon aika vahvasti, että myös Zen4-pohjaisia ratkaisuja tullaan tuomaan AM4 -alustalle.
Kysehän on pääasiassa siitä, mitä I/O-sirua Zen -pohjaisissa prosessoreissa halutaan käyttää, ja nykyisen I/O -sirun käyttäminen Zen4 -prosessorin kanssa on hyvinkin mahdollista.
(Ellei sitten Zen4:ssä siirrytä piirien välisessä kommunikoinnissa ratkaisuun, joka ei toimi vanhan I/O-sirun kanssa, ja silloinkin kannattaa ehkä tuoda uusi DDR4:ää tukeva versio I/O-sirusta).
Voihan toki olla niinkin, että Zen 4:ssa tulee vielä joku AM5-kanta mutta DDR4 -muistiratkaisulla.
Tämän perustelen sillä, että DDR5 tulee olemaan tavallisille työpöytäkäyttäjille (Ryzen 3,5,7 ja myös 9 -prosessorimalleja käyttäville) vielä pitkään ylihinnoiteltu, ylispeksattu (esim. registered -ominaisuus vakiona) ja ylikapasiteettinen muistiratkaisu (minimi DDR5-kammat taitavat olla 16GT versioita). Ei joku Zen4 Ryzen 3-käyttäjä sellaisia tarvitse vielä puoleen vuosikymmeneen, ja kokonaisuuden hintakin nousisi vähän turhan korkeaksi.
DDR5 taitaakin tulla aluksi EPYC / Threadripper -järjestelmiin, joissa muistin nopeudella ja suuremmalla kapasiteetilla on todellista tarvetta.
Ein henkilökohtaisesti ole valtavan kiinnostunut siitä, mitä Intel tekee kuluttajapuolen DDR5 -ratkaisujen kanssa, mutta kyllä siellä vastaavat haasteet tulevat samalla tavalla eteen.