Voi huoh taas. Onneksi en ole luovuttaja.
Kun noita vaiheita ilmoitetaan teidän toimesta noin, niin sitten vähemmän fiksummat kaverit menevät ja ostavat emolevyn, jossa on 4 oikeaa vaihetta, ja se on Asus - siispä aivan loistava emolevy. Vaikka tuo:
Näitä on tällä viikolla taas "Ongelmat" alueella yksi ja yritä siinä nyt selittää, mikä tuossa on vikana, kun täällä ketjussa takerrutaan ihan irrelevantteihin asioihin.
On kyllä huimaa kun tältä foorumilta löytyy youtubesta ja redditistä oppinsa saaneet Uskomattoman Lahjakkaat harrastajat, jotka ihan pelkällä IR lämpömittarilla tai HWiNFO:lla mittailemalla, pystyvät parhaimmillaan kuukauden tai ainakin vuoden tarkkuudella ennustamaan emolevyn tulevan eliniän!
Upeaa nähdä, että täällä tiedetään paremmin kuin Asuksen, MSI:n tai Asrockin insinöörit. Uskoisin että näillä kavereilla on inboxit täynnä työtarjouksia, mutta eivät varmaan muilta kiireiltään pystykään lähtemään isonkaan rahan perässä.
Itse mietin mitä mahtoi tapahtua vuonna 2017 kun Ryzen julkaistiin? Miten valmistajat kymmenien vuosien kokemuksella yhtäkkiä alkoivat tehdä Ryzenille niin paskoja emoja kun täältä lukemalla oppii - etteivät kestä edes takuuaikaa... Voi hyvä ihme.
Kun en edes yritä olla parempi insinööri kuin minkään emolevyvalmistajan suunnittelijat. Elinikäennusteen keksit päästäsi, niinkuin pari muutakin fantasiaasi, niin ei siihen tarvitse puuttua. Yritän puhua ihan perusasioista, joiden pitäisi olla kaikille toisen asteen koulutuksen käyneille selviä. Niinkuin amis/lukiopohjallakin pitäisi tietää nämä jutut.
Ihan faktana semmoinen, että virransyötön kuumentuessa se throttlaa, tai suurta epävakautta ilmestyy. Niinkuin ne mystiset kaatumiset B350 Plussallasi + 2700X:llä, joita et ikinä selvittänyt. Siinä auttaisi perustasoinen ymmärrys, ja sen ei todellakaan pitäisi olla liikaa vaadittu. Joillekin se vaan on..
Jo ennen Ryzenin aikoja valmistajat tekivät niitä halpisemolevyjä ja niissä luki silloin "virransyöttö on suunniteltu 65W TDP prosessorille". Enää ei lue. Miksei? Koska emolevyt ja prosessorit ovat kehittyneet niin, että ne eivät kuole, eivätkä räjähdä, vaan throttlaavat (alikellottavat vähentääkseen lämpökuormaa) , niin koneesta ei saa taas täysiä tehoja irti. Huonokin emolevy kyllä kestää nykyisin vähintään takuun loppuun, ja juuri tämmöisten väärinymmärrysten takia peräänkuulutan selkeämpää ilmaisua.. Vieläkään suurin osa ihmisistä ei ymmärrä , mitä virransyöttö tekee, niin hifistelyn vuoksi pitää sitten sotkea heidän mieliään vielä enemmän.
Vaiheiden lukumäärällä on muutakin merkitystä kuin pelkkä kyky toimittaa virtaa eteenpäin. 6-vaihetta antaa tasaisempaa jännitettä(vähemmän rippeliä) ulos kuin 4-vaihetta, vaikka tuo nelivaiheinen tuplafetein kestäisikin suurempaa virtaa. Nelivaiheisella voi toki nostaa pulssimodulaation taajuutta ylöspäin mutta sillä on merkittävä negatiivinen vaikutus virransyötön hyötysuhteeseen ts tulee lisää lämpöä ja käytännössä virransyöttökyky laskee jos jäähdytys on toimivuuden rajoilla. Lisäksi tuo Asuksen käyttämät powerstaget on hyötysuhteeltaan parempia kuin erilliset fetit MSI:ssä. Melko varmasti Asus tarvitsee vähemmän jäähyä VRM:lle samalla kuormalla.
Jos ei kellota tai kellottaminen on tyyliin löysät pois niin näitä ei tarvitse miettiä, MSI:n VRM on sellaiseen vallan riittävä. Asuksen VRM on vaan laadukkaampi ja parempi hieman vakavampaan kellottamiseen.
Kyllä. Oikeat vaiheet ovat vakaampia ja yleensä paremmin (+laadukkaammin) toteuttuja kuin muilla tavoin toteutetut vaiheet.
Ongelma on siinä, että tuo MSI jää kauppaan, kun siinä on "vain 4 vaihetta" ja "näin luin netistä". Sitten Asus on merkkinä hyvä ja ostetaan halvin Asus-emolevy, jossa on se neljä vaihetta ja mielletään se yhtä hyväksi (tai paremmaksi) kuin MSI. Sitten tulee pervoja yhdistelmiä, joissa on kuvan emolevy ja 2700X. Tähän ei mielestäni auta, että pidetään tiukasti kiinni noista "oikeiden vaiheiden" määritelmistä, kun ne vaan sotkee ihmisiä.
Melkein väittäisin, että MSI on
vähintään yhtä hyvä pari 2700X:lle, kuin Asus, mutta tästä voi väitellä
Käsittääkseni MSI:n X470 Gaming Plussassa ei ole doublereita, eikä vaiheita siten ole mitenkään tuplattu. Mistä sait tiedon että CPU:n vaiheet olisi tuplattu, vai tarkoititko taas vain tuota virransyötön komponenttien lukumäärää? Arvostaisin itse jos aidot vaiheet ilmoitetaan vain aitoina vaiheina. Aidosti doublerilla tuplatut vaiheet vielä hyväksyisin markkinoinnissa, sillä ero ei ole iso. Pelkällä komponenttien tuplaamisella puolestaan saadaan kyllä etua, mutta aitojen vaiheiden tasolle ei päästä.
Noita MSI:n ja Asuksen mosfettejä on muutenkin aivan turha lähteä noin yksinkertaisesti vertailemaan toisiinsa, kun aivan erilaiset osat eri valmistajilta kyseessä.
Eikä noita SoC:in vaiheita voi yhdistää CPU:n vaiheisiin: niissä ei kulje samat virrat, eikä edes samoille osille. Ellei ylikellottele jotain integroitua näyttistä niin ei SoC:in virransyötöllä edes ole oikein mitään väliä esimerkiksi tuo 2 vs 4 vaihetta, eivätkä ne välttämättä tarvitse edes jäähdytyssiiltä.
Nyt en jaksanut katsoa tarkasti vaiheiden toteutustapaa. Olin laiska.
Oikeat vaiheet ovat aina parempia, sitäkään en kiistä. Ei vain ole emolevyä, jossa on 8+ oikeaa vaihetta (ainakaan Jimm'sin X470-valikoimassa). Mutta on emolevyjä, joissa on 8+ vaihetta toteutettuna muilla tavoin.
Jos nyt vaikka väittäisin, että MSI Gaming Plus on vähintään yhtä hyvä, kuin Asus X470-F, ihan esimerkin vuoksi, niin päästäisiin siihen mielenkiintoiseen keskusteluun, jota
@KognaK jo vähän aloitteli. Täältä saa helposti sen käsityksen, että Asus on 6 oikealla vaiheellaan reilusti parempi ja se on juuri se, mihin haluan tarttua. Siitä saa helposti myös sen käsityksen, että yo. kuvan emolevy on vähintään yhtä hyvä, kun MSI. Kun ei tiedä asioista ja ilmoittamalla vain oikeat vaiheet menee helposti sekaisin.
Jos palaamme MSI:n Mortariin, niin siinä on 4 oikeaa vaihetta. Silti siinä on viileä virransyöttö ja
minusta tuntuu, että suurin osa pistää sen ihan ison siilin ansioksi. Ei ollenkaan ymmärretä, että myös komponenttien tuplaamisella on oikeaa vaikutusta lämpötiloihin ja tehonkestoon.
Ei minulla ole suurta preferenssiä, ilmoitetaanko vaiheet sitten 8 (tuplattu) tai 8 (rinnan) tai 8 (puoliksi tehty) tai 4 (oikea).
SoC-vaiheet on mukana hienona esimerkkinä. Jos laskee vaan kuristimet tai sen pluslaskun, niin voipi väittää, että Asuksessa on 10-vaiheinen virransyöttö. Lisäksi MSI:ssä on (samalla laskukaavalla) 10-vaiheinen virransyöttö. Jos noi olisi tuplattu nuo MSI:n vaiheet, niin MSI:llä olisi selvästi parempi, vaikka silmämääräisesti komponentteja on sama määrä. Vaiheiden laskenta ei ole helppoa, se tuli vahingossa ilmi tästäkin. SoC ei tarvitse 4 vaihetta (toteutustavasta riippumatta), niin noi Asuksen ylimääräiset vaiheet on tavallaan väärässä paikassa.
--
Oma motivaatio ei ole etsiä töitä (on jo), enkä ole hw-insinööri, enkä kerää pisteitä. Haluan vain, että ihmiset ostavat oikein mitoitetun emolevyn ja ilmoittamalla vaiheiden lukumäärä
paremmin saataisiin paljon parempia valintoja.