Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Pikaisen googletuksen perusteella "resume by USB" tai "wake on USB" (kummalla nimellä sitten onkaan) laitat päälle BIOSista.Milläs asetuksella näissä x570 sai usb-portit toimimaan koneen ollessa sammutettuna? Sais ladattua kuulokkeet ja hiiren tarvittaessa yön aikana. MSI X570 TOMAHAWK käytössä.
Milläs asetuksella näissä x570 sai usb-portit toimimaan koneen ollessa sammutettuna? Sais ladattua kuulokkeet ja hiiren tarvittaessa yön aikana. MSI X570 TOMAHAWK käytössä.
Ei, tolla saa koneen heräämään USB-laitetta (kuten hiirtä) heilutellessa. MSI:n lankuista en asetuksen nimeä muista, olisiko joku Charging support when in S5 state tms.?Pikaisen googletuksen perusteella "resume by USB" tai "wake on USB" (kummalla nimellä sitten onkaan) laitat päälle BIOSista.
Pitääpä jossain vaiheessa käyä tarkistelemassa mitä ja mistä BIOSista jotain löytää.Ei, tolla saa koneen heräämään USB-laitetta (kuten hiirtä) heilutellessa. MSI:n lankuista en asetuksen nimeä muista, olisiko joku Charging support when in S5 state tms.?
Miksipä ei olisi? Varsinkin jos budjetti ei kerralla riitä kaikkia hommaamaan, ni ostaa vaikka osa kerrallaan.Onko mitään järkeä kasata kone ns. useammassa vaiheessa siten, että ensin ostaisi esim. koppa, virtalähde, kiintolevy(m.2) jonkin ajan päästä muistit emon ja prossun + näyttiksen tai mahdollisesti vielä prossu ja emo omassa "erässään"?
Mihimpä sitä kiire?OT: se on vaan AMD:llä ikävää, kun ei ole integroitua näytönohjainta. Nyt ne osat on turhanpanttina pöydällä, kun pitää ne kalleimmat osat (CPU+GPU) kuitenkin hommata. Intelillä pääsee 10600K:n kanssa jo aloittelemaan ja asentelemaan Windowsia.
Miksipä ei olisi? Varsinkin jos budjetti ei kerralla riitä kaikkia hommaamaan, ni ostaa vaikka osa kerrallaan.
OT: se on vaan AMD:llä ikävää, kun ei ole integroitua näytönohjainta. Nyt ne osat on turhanpanttina pöydällä, kun pitää ne kalleimmat osat (CPU+GPU) kuitenkin hommata. Intelillä pääsee 10600K:n kanssa jo aloittelemaan ja asentelemaan Windowsia.
Vähän lisää OT: Tavallaan joo make sense, mutta aina mietin sitä että jos kerkeää sitten tulla jokin parempi malli sinä aikana jo ostetusta osasta samaan rahaan niin se jurppii. Mutta se että mitä kannattaa tilata/ostaa ensimmäisenä nurkkiin odottamaan, onko ne juuri vaikka tuo kotelo, virtalähde, kovo?
Jostain syystä oon enemmän tällä hetkellä kallistunu AMD suuntaan kun on joku pinttymä päässä että Intel olisi jäänyt AMD:n jalkoihin viime aikoina (Lue: mitä vähän on tullut silloin tällöin seurattua tätä Intel vs AMD hommaa en ole aktiivisesti seurannut eikä ole mitään faktoja heittää "tiskiin" pelkkä mutu.)
AMD:n tuoreimpien osien kanssa voin melkein taata, ettei tule parempaa mallia tässä puolen vuoden sisään. Inteliltä tulee, mutta tarpeeksi offtopiccia tähän ketjuun siitä.
Sen sijaan, AMD voi laskea hintoja tai julkaista välimalleja. Tällä hetkellä se ei näytä todennäköiseltä, mutta oma mutu sanoo, että joku vastaisku sieltä tulee Intelin uutuuksille. Eli jos jotain tapahtuu AMD-rintamalla, niin hinnat voivat ehkä kenties laskea kilpailutilanteen mukaan. Tai sitten ei laske, kun myyvät enemmän kuin on varastoa tällä hetkellä.
Tästä on oma ketjunsakin, niin en jatka täällä.
Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju
Tähän ketjuun kaikki kahden prosessorivalmistajan välinen keskustelu ja väittely ja pidetään nuo tietyn aiheen ketjut siitä puhtaana. Jos alkaa mennä offtopiciksi, niin viestit siirretään tähän ketjuun. Täällä vastaava viestiketju NVIDIA vs AMD -keskustelulle...bbs.io-tech.fi
Ollaan kuitenkin harvinaisessa tilanteessa, jossa molemmilla näyttäisi olevan hyviä vaihtoehtoja ja se on hyvin pienestä kiinni, kumpi valmistaja on tällä hetkellä peleissä paras.
Kysymys: Onko Gigabyte B550 Aorus Pro, ASUS ROG STRIX B550-F GAMING vertailukelpoinen kaksikko? Vai onko jompi kumpi jostain/joistain syystä/syistä parempi lankku että kannattaa valita siitä syystä juuri se?
Näitä emoja tässä pyöritellyt nyt jonkin aikaa mutta vielä ei ole tullut tehtyä päätöksiä suuntaan tai toiseen.
Asus B550-F:ssä on sisäinen USB-C -liitäntä korvattu Thunderboltilla ja verkkopiirissä on ollut jotain ongelmia. Virransyötön kannalta se on kuitenkin hyvä.
Aorus Pro on myös siellä kärjessä VRM:nsä kanssa, ja tässä noita rääkättiin kunnolla:
Ei kai Nvidia vielä ole tuota implementoinut?Onko joku testannut saako tuolla uuden MSI:n BIOS:n mukana tuomalla resize bar asetuksella hyötyä? B450/5600X/3070 yhdistelmällä pitäisi ilmeisesti jo nyt toimia?
On siellä esim. 3400G jossa prossuun integroituna Vega 11 näytönohjain.OT: se on vaan AMD:llä ikävää, kun ei ole integroitua näytönohjainta. Nyt ne osat on turhanpanttina pöydällä, kun pitää ne kalleimmat osat (CPU+GPU) kuitenkin hommata. Intelillä pääsee 10600K:n kanssa jo aloittelemaan ja asentelemaan Windowsia.
MSI MEG X570 Unify pölyyntyy kaapissa kun ei prossua kuulu (5900X).
Onko jotain ongelmia ilmeentynyt tuosta setistä ellei BIOS päivitystä lasketa?
Minkä tasoinen DAC tai äänikortti tässä mahtaa olla? Parempi varmaan jossain vaiheessa katella jotain ulkoista DACia jos intoutuu enempi musiikkia koneelta kuuntelemaan. Peli headset pelatessa toki.
Aiempaa keskustelua tuosta verkkoasiasta löytyy tästäOkei eli molemmat näyttäisi olevan päteviä vaihtoehtoja.
Pari jatko kysymystä:
- Mitä tarkoitetaan tuolla verkkopiirillä? Liittyykö LAN:iin? Itselläni saattaa olla tilanne se että tulee olemaan pakkorako laittaa wifi kortti tai lankku jossa on se wifi valmiiksi.
- Onko tuollainen tai jompi kumpi vähän yliampuva lankku jos ei ole tarkoitus ruveta kellottelemaan tms. mutta ajatuksena se että olisi lankkua pidemmäksi aikaa ja saisi vaihdettua esim. prossua ja muisteja järeämmiksi ajan saatossa?
Julkaisusta jo muutama kuukausi ja tämä ongelma vieläkin löytyy, hieman kyllä saa verenpaineen koholle ja miettimään että pistäisi koko koneen myyntiin kun AMD kaikessa viisaudessaan olettaa että 2 USB-porttia on tarpeeksi siihen asti kunnes he jaksavat korjata tämän ongelman.Amd ei ole ihan ongelma vapaa. Nytkin pitää säätää pcie 4 bioksessa gen kolmoselle että usb 2.0 toimii normaalisti. 330€ 6 core cpu + b550 mobo ei ainakaan ole paras hinta-laatu suhde. Koko "molemmat hyviä vaihtoehtoja" homma tukeutuu Intelin fabbien ongelmiin.
Mitä ongelmia on ilmennyt BIOSin kanssa?
Ei kuulu välttämättä tähän naruun, mutta ohi mennen kysymys. Onko mitään järkeä kasata kone ns. useammassa vaiheessa siten, että ensin ostaisi esim. koppa, virtalähde, kiintolevy(m.2) jonkin ajan päästä muistit emon ja prossun + näyttiksen tai mahdollisesti vielä prossu ja emo omassa "erässään"?
+
Vähän lisää OT: Tavallaan joo make sense, mutta aina mietin sitä että jos kerkeää sitten tulla jokin parempi malli sinä aikana jo ostetusta osasta samaan rahaan niin se jurppii. Mutta se että mitä kannattaa tilata/ostaa ensimmäisenä nurkkiin odottamaan, onko ne juuri vaikka tuo kotelo, virtalähde, kovo?
Mikäli kasaat itse + sinulla on aikaa (eli sinulla on jokin tapa päästä tarvittaessa nettiin / et tarvitse nettiä tai konetta päivittäin) ilman muuta kyllä.
Osa tuotteista on hyvin lähelle "ikuisia" (tai sanotaan nyt 10+ vuotta kestäviä) esimerkiksi hyvä kotelo kestää kyllä. Myös hyvä virtalähde missä on 10-12 vuoden takuu kestää sen 10-12 vuotta minkä jälkeen voit alkaa harkita uuden hankkimista. Hyvä hiiri, näppäimistö, näyttö kestävät myös helposti 5+ vuotta. Mahdollisesti myös emo+prosessori, muistit combo. Näytönohjain on taas se mitä luultavimmin tulet vaihtamaan kaikkein useimmin (noin 2-3 vuoden välein).
Eli järkevää on katsoa tarjouksia (esim. black friday jne) ja hankkia silloin niitä osia jos tietää että tarvetta tulee olemaan myöhemmin. Osa osista kuitenkin ikääntyy huonommin ja käytännössä vain menettää arvoaan. Esim. jos ostit 60Gb SSD levyn 100€ ja olet odottanut maltillisesti useampia vuosia muita osia luultavasti huomaat että ostamasi levy ei olekaan ihan niin hyvä kuin halusit.
Yleensä emolevy + prosessori (ja muistit) on sellainen setti mikä kannattaa ostaa yhdessä ja lähes viimeiseksi kun tiedä mitä muita osia haluat. Tosin nyt esim. on huhua ja painetta sille että muistien hinnat nousisivat joten niihin kannattaa ehkä sijoittaa jo nyt. Samalla tavalla kannattaa tietysti aina taktikoida jos omaa tietoa / arvelee jotain tapahtuvaksi. Esim. oli järkevää ostaa etukäteen tarjouksesta muistia ja emolevyä ENNEN uusien prosessorien julkaisua jne.
Tällä hetkellä moni odottaa prosessoria, virtalähdettä ja näytönohjainta koska niistä tuntuu olevan pulaa kaupoissa. Mikäli siis huomaat tuollaisia jossain myynnissä / tarjouksessa ja tiedät sellaisen tarvitsevasi se kannattaa ostaa heti.
Vähän jäin miettimään mitä tarkoitit tällä: "Mikäli kasaat itse + sinulla on aikaa (eli sinulla on jokin tapa päästä tarvittaessa nettiin / et tarvitse nettiä tai konetta päivittäin) ilman muuta kyllä." mitä tarkoitat tällä?
Juuri heitin ostoskoriin pitkästä aikaa AMD-kokoonpanon, MSI X570 Tomahawk, Ryzen 5950x. Kokemuksia kyselen sleepin osalta ja käynnistysnopeuden osalta, käytättekö sleeppiä ylipäänsä ollenkaan ja jos käytätte, niin onko ongelmia? Ja kuinka nopeasti kone herää virrattomasta tilasta W10:n kirjautumisruutuun NVMe-levyillä? Noin suunnilleen.
Kyselen siksi että nykyinen kone on Asus Rampage V (X99) ja i7-5960x ja vaikka kellotettuna kokoonpano on luotettavaksi ja vakaaksi todettu, lepotilaa ei yksinkertaisesti voi käyttää koska todennäköisempää on että kone ei herää kuin että se heräisi, mikä on piirisarjan ominaisuus. Ja pikaratkaisuna ei ole pelkkä virtaresetti, vaan virrat virtalähteestä pimeäksi. Ja kun normaali koneen buutti on H-I-D-A-S, niin kone joutuu olemaan päällä koko päivän. Mikä on ärsyttävää.
Onko Ryzen-kokoonpanoissa odotettavissa tilannetta parempaan?
Itsellä B550-sarjaa, 5950x ja NVME-levy enkä ole huomannut ongelmia lepotilassa. Kone nukahtaa parin tunnin käyttämättömyyden jälkeen ja herää virtanapista kirjautumisruutuun aika vikkelään, ehkä pari sekuntia nopeampi kuin normaali käynnistys? Enemmän menee aikaa näytön heräämiseen. Ei ollut ongelmia aikaisemmallakaan alustalla (b450, 3600) ja usein tulee jätettyä lepotilaan yöksi ja muutenkin, jos tulee muuta ohjelmaa välissä.Juuri heitin ostoskoriin pitkästä aikaa AMD-kokoonpanon, MSI X570 Tomahawk, Ryzen 5950x. Kokemuksia kyselen sleepin osalta ja käynnistysnopeuden osalta, käytättekö sleeppiä ylipäänsä ollenkaan ja jos käytätte, niin onko ongelmia? Ja kuinka nopeasti kone herää virrattomasta tilasta W10:n kirjautumisruutuun NVMe-levyillä? Noin suunnilleen.
Kyselen siksi että nykyinen kone on Asus Rampage V (X99) ja i7-5960x ja vaikka kellotettuna kokoonpano on luotettavaksi ja vakaaksi todettu, lepotilaa ei yksinkertaisesti voi käyttää koska todennäköisempää on että kone ei herää kuin että se heräisi, mikä on piirisarjan ominaisuus. Ja pikaratkaisuna ei ole pelkkä virtaresetti, vaan virrat virtalähteestä pimeäksi. Ja kun normaali koneen buutti on H-I-D-A-S, niin kone joutuu olemaan päällä koko päivän. Mikä on ärsyttävää.
Onko Ryzen-kokoonpanoissa odotettavissa tilannetta parempaan?
Juuri heitin ostoskoriin pitkästä aikaa AMD-kokoonpanon, MSI X570 Tomahawk, Ryzen 5950x. Kokemuksia kyselen sleepin osalta ja käynnistysnopeuden osalta, käytättekö sleeppiä ylipäänsä ollenkaan ja jos käytätte, niin onko ongelmia? Ja kuinka nopeasti kone herää virrattomasta tilasta W10:n kirjautumisruutuun NVMe-levyillä? Noin suunnilleen.
Tämä kuulostaa toivotulta ja kiitokset muillekin kokemusten jakamisesta.Itsellä B550-sarjaa, 5950x ja NVME-levy enkä ole huomannut ongelmia lepotilassa. Kone nukahtaa parin tunnin käyttämättömyyden jälkeen ja herää virtanapista kirjautumisruutuun aika vikkelään, ehkä pari sekuntia nopeampi kuin normaali käynnistys? Enemmän menee aikaa näytön heräämiseen. Ei ollut ongelmia aikaisemmallakaan alustalla (b450, 3600) ja usein tulee jätettyä lepotilaan yöksi ja muutenkin, jos tulee muuta ohjelmaa välissä.
Sain eilen vihdoin ja viimein setin kasaan.
Emo: MSI X570 UNIFY (7C35vA7, uusin virallinen ei beta)
CPU: 5900X
Muistit: G.Skill 32GB (2 x 16GB) Trident Z Neo DDR4 3600MHz, 16-19-19-39 (F4-3600C16D-32GTZNC)
Kone ei lähde päälle XMP asetuksilla, vaan emo valittaa 0d koodia, mikä on joku tulevaisuuden varaus. Muistit pelaa defaulttina 2100MHz 15-15-15-36 muistaakseni. Säädin noita manuaalisesti ja paras mihin pääsin oli:
3200MHz 16-19-19-39. 3233 MHz käynnistyi kerran, mutta sen jälkeen sekin antaa 07 ja 0d koodia.
Myönnän, että en ole juurikaan näihin kellotus ja voltittelu juttuihin perehtynyt ja katsottiin kaverin kanssa tallaiset arvot.
3200MHz 16-19-19-39.
VDDCR SOC: 1.1V
VDDG CCD: 0.95V
VDDG IOD: 0.95V
VDDG VDDP: auto
DRAM Voltage: 1.35V
Ilmeisesti ollut ongelmaa muillakin MSI emojen kanssa. Tulevat BIOSit ehkä auttavat, vai onko joku täällä keksinyt jotain mitä voisi tehdä.
Sain eilen vihdoin ja viimein setin kasaan.
Emo: MSI X570 UNIFY (7C35vA7, uusin virallinen ei beta)
CPU: 5900X
Muistit: G.Skill 32GB (2 x 16GB) Trident Z Neo DDR4 3600MHz, 16-19-19-39 (F4-3600C16D-32GTZNC)
Kone ei lähde päälle XMP asetuksilla, vaan emo valittaa 0d koodia, mikä on joku tulevaisuuden varaus. Muistit pelaa defaulttina 2100MHz 15-15-15-36 muistaakseni. Säädin noita manuaalisesti ja paras mihin pääsin oli:
3200MHz 16-19-19-39. 3233 MHz käynnistyi kerran, mutta sen jälkeen sekin antaa 07 ja 0d koodia.
Myönnän, että en ole juurikaan näihin kellotus ja voltittelu juttuihin perehtynyt ja katsottiin kaverin kanssa tallaiset arvot.
3200MHz 16-19-19-39.
VDDCR SOC: 1.1V
VDDG CCD: 0.95V
VDDG IOD: 0.95V
VDDG VDDP: auto
DRAM Voltage: 1.35V
Ilmeisesti ollut ongelmaa muillakin MSI emojen kanssa. Tulevat BIOSit ehkä auttavat, vai onko joku täällä keksinyt jotain mitä voisi tehdä.
Kakkoskone boottaa kylmästä windowsin työpöydälle tasan 11 sekunnissa. Ryzen 3400G, Gigabyte Aourus M, 8Gt 3200Mhz DDR4, 1TB M.2 SSD, RX570 4G. (kone myynnissä pian).Ja kuinka nopeasti kone herää virrattomasta tilasta W10:n kirjautumisruutuun NVMe-levyillä? Noin suunnilleen.
Pitäis kyl kulkea noi muistit mitä ne lupaa. Koita laittaa noi speksatut asetukset käsin. Fclk 1800. Dram voltit 1.35 ja muut autolle. Tarkista kans et on gead down mode päällä muistiasetuksista. Jos oot päivittänyt biossia niin kannattaa myös resetoida cmos.
Lätkin käsin nuo asetukset 3600 16 - 19 -19 - 39 jo kertaalleen koskemattaa mihinkään muuhun, ei toiminut ja sama homma kun laittoi vielä manuaalisesti DRAM 1.35V. BIOSin päivitin USB fläshäämällä, jotta sain tuen 5900X:lle. Viitisen kertaa paineltu clear CMOS, koska jumii tässä eri muistiasetuksia testatessa "0d" koodiin. Jumahtaa siis ihan heti, ei edes yritä. FCLK on ollut koko ajan autolla, joten sitä pitää vielä testata, samoin pitää tsekata tuo gear down mode.Jotain häikkää noissa ryzenin ja xmp profiilien kanssa. Mulla ei toimi mun b died xmp pääl 3600 16 16 16 16. Mut käsin ku laittaa niin toimii heittämällä ja pystyy kiristää vielä reilusti.
Pitää testata noitakin jännitettä. Palautus on varmaan vähän niin ja näin kun ovat odotellu Black Fridaysta asti muita osia saapuviksi...Ei ole näköjään kovin hyvät kaverit 5000-sarjan prossuille nuo Hynix, vai mitkä lie, Trident Z Neot, kun useammalla on jo ollut vaikeuksia saada edes XMP toimimaan. Kyseiset muistit kuitenkin löytyvät monen emovalmistajan QVL:stä.
Suosittelen laittamaan XMP:n päälle ja muisteille 1,40-1,45V jännitettä. Jos toimii, niin sitten tiputtelee jännitteen siihen pisteeseen, jossa se vielä toimii ilman ongelmia. Itse palauttaisin kammat ja ottaisin Samsungin B-dieta tilalle. Micronin e-die taitaa olla nykyään jo vähän kiven alla ainakin 3600MHz kiteissä.
Pitää testailla mahdollisimman paljon muuta ensin, nuo betat aina vähän arvelluttaaTänään ilmestynyt beta BIOS, jos sillä lähtisi toimimaan?
Vissiin aika monelle MSI:lle tarjolla tuo, mm. myös X570 Unify/ace yms. Tomahawk sen sijaan ei näkynyt.MSI:ltä ainakin B550M mortarille uutta biosia tänään:
7C94v157(Beta version)
Release Date
2021-01-12
Description
- Update to ComboAM4PIV2 1.2.0.0
- Support S.A.M technology (Re-size BAR function) to enhance GPU performance for AMD Radeon RX 6000 series.
Edellinen beta 1.1.9.0 agesa:lla poistettu samalla. Taidan pistää päivittäen
Tuli jo viime vuonna omaan:Gigabytellä ei vielä ole näkynyt näitä tämän AGESA version bioseja, mikähä lie?
Tweaktown foorumin Gigabyte-edustajan mukaan Gigabyte jätti tuon 1.1.8.0 AGESAn välistä ja tarkoituksena olisi keskittyä 1.1.9.0 ja 1.2.0.0 versioihin. Paree ois että sitä on työstetty, koska kilpailijoilta on jo tullut 1.1.9.0-biosit ja joiltain jopa 1.2.0.0-pohjaisia BIOS-versioita sillä välin kun Gigabyten tuorein on edelleen 1.1.0.0-pohjainen.Gigabytellä ei vielä ole näkynyt näitä tämän AGESA version bioseja, mikähä lie?
Juu, sitä minäkin kun omassa lankussa tuo uusin bios päiväys on 31.12.2020 ja AGESA ComboV2 1.1.0.0 D .Tweaktown foorumin Gigabyte-edustajan mukaan Gigabyte jätti tuon 1.1.8.0 AGESAn välistä ja tarkoituksena olisi keskittyä 1.1.9.0 ja 1.2.0.0 versioihin. Paree ois että sitä on työstetty, koska kilpailijoilta on jo tullut 1.1.9.0-biosit ja joiltain jopa 1.2.0.0-pohjaisia BIOS-versioita sillä välin kun Gigabyten tuorein on edelleen 1.1.0.0-pohjainen.
Huhujen mukaan 1.1.9.0 AGESA pohjaiset beta-BIOSit tulisivat tämän kuun puolessavälissä.
Nii no mulla on X570 piirisarjallinen.Tuli jo viime vuonna omaan:
B450 AORUS M (rev. 1.x) Support | Motherboard - GIGABYTE Finland
Lasting Quality from GIGABYTE.GIGABYTE Ultra Durable™ motherboards bring together a unique blend of features and technologies that offer users the absolute ...www.gigabyte.com