- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 22 786
Miten SER läjä tähän liittyy?
Tämä oli varmaan metafora sille, että niistä tulee käyttökelvottomia kys. emolevyn kanssa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Miten SER läjä tähän liittyy?
Ihan hyvinhän ne toimii, jättää vaan päivittämättä. En edelleenkään ymmärrä että miten niistä tulee nyt läjitettävää sähkö- ja elektroniikkalaiteromua.Tämä oli varmaan metafora sille, että niistä tulee käyttökelvottomia kys. emolevyn kanssa.
Tuskinpa se USB BIOS Flashback paljoa välittää onko BIOSin omassa päivitystyökalussa estobitti taaksepäin päivitykselle.Tulevaisuudessa käytettyjen markkinoilla saa sitten olla tarkkana 4-sarjan emolevyjen kanssa.
Mikähän BIOS siellä on sisällä, Zen(+)- vai Zen2/3-tuella. Toisesta pääsee sentään ylöspäin mutta toisesta ilmeisesti ei enään sitten alaspäin, eiköhän tämä vielä ihmetystä aiheuta. Myös APUt mahdollisesti vielä sotkevat, kun kulkevat sukupolven jäljessä muihin nähden.
Tuskinpa se USB BIOS Flashback paljoa välittää onko BIOSin omassa päivitystyökalussa estobitti taaksepäin päivitykselle.
Eikä sen kanssa tarvitse murehtia siitäkään jos sisällä on omaa prossua tukematon BIOS.
Noita emoja päivitellään, niin prossuja jää yli ja uudet emot ovat Zen 2 ja uudemmille, eli se päittäessä ylijäävä Zen1 tms prossu joutaa SER läjään, koska sille ei saa uusia emoja (ne kun ovat valmiiksi ZEN2 ja uudemmille.Ihan hyvinhän ne toimii, jättää vaan päivittämättä. En edelleenkään ymmärrä että miten niistä tulee nyt läjitettävää sähkö- ja elektroniikkalaiteromua.
Kukaan ei estä tekemästä vaikka uusia A320 emolevyjä joilla paikata tilannetta. Jos prossuja on paljon ylimääräisinä, niin uusia emolevyjä tullaan valmistamaan vrt. kiinasta nyt uutena saatavat x79 emolevyt.Noita emoja päivitellään, niin prossuja jää yli ja uudet emot ovat Zen 2 ja uudemmille, eli se päittäessä ylijäävä Zen1 tms prossu joutaa SER läjään, koska sille ei saa uusia emoja (ne kun ovat valmiiksi ZEN2 ja uudemmille.
Tuossa todettiin, että päivitys on vain yhteen suuntaan, vanhaan ei voi palata.
Eipä niitä piirisarjoja loputtomasti saa. Lisäksi vanhoihin bioksiin ei saaa tietoturva ja vakaus päivityksiä, esim tukea uusille muisteille, näyttiksille jne, joten tyhjiä arpoja siinäkin tapauksessa, että joku kiinalainen jaksaa repiä vanhoja piirejä joistain emoista ja juotella niitä uusiin, etupäässä laaduttomiin rakkineisiin..Kukaan ei estä tekemästä vaikka uusia A320 emolevyjä joilla paikata tilannetta. Jos prossuja on paljon ylimääräisinä, niin uusia emolevyjä tullaan valmistamaan vrt. kiinasta nyt uutena saatavat x79 emolevyt.
A320 emolevyillä ei ole yhtäkään AMD:lta hankittavaa komponenttia saati piirisarjaa.Eipä niitä piirisarjoja loputtomasti saa. Lisäksi vanhoihin bioksiin ei saaa tietoturva ja vakaus päivityksiä, esim tukea uusille muisteille, näyttiksille jne, joten tyhjiä arpoja siinäkin tapauksessa, että joku kiinalainen jaksaa repiä vanhoja piirejä joistain emoista ja juotella niitä uusiin, etupäässä laaduttomiin rakkineisiin..
Ainankin itse olen bioksia joutunut toisinaan päivittelemään korjattaviin koneisiin, milloin minkäkin isomman tai pienemmän ongelman takia..
AIvan sama, mistä niitä hankitaan. Tekniikka kehittyy ja vanhan raudan valmistus lopetetaan jossain vaiheessa.A320 emolevyillä ei ole yhtäkään AMD:lta hankittavaa komponenttia saati piirisarjaa.
AIvan sama, mistä niitä hankitaan. Tekniikka kehittyy ja vanhan raudan valmistus lopetetaan jossain vaiheessa.
Sinänsä mielenkiintoista, mutta AM4:ssä kävi nyt sitten niin, että tuen määrä on se pari prossu sukupolvea. Ilman pahoja ongelmia ja kikkailuita.
Juurihan otit esimerkiksi X79 emot, sama se käy piirisarjan piirien suhteen myös A320:lle, ei niitä toinna valmistaa loputtomasti, jollekin jäte luokan prossulle, joita liikkuu vähäsen käytettynä.A320 emolevyllä ei ole mitään sellaista pakollista komponenttia jonka valmistus olisi lakkaamassa ennen kuin kaikkien AM4 emolevyjen valmistaminen loppuu ja niillä voidaan ajaa kaikkia julkaistuja AM4 prossuja. SER jätettä ei kerry tämän takia ainakaan prossuista, niin kauan kun niille on kiinassa tai muissa kehitysmaissa markkinat.
Juu otin ne esimerkiksi emolevyistä joita valmistetaan uusiotuotantona vanhoille prosessoreille. A320 tapauksessa homma on paljon simppelimpää, sillä mitään piirisarjaakaan ei ole jota pitäisi vanhoista emolevyistä juotella irti uusiokäyttöä varten.Juurihan otit esimerkiksi X79 emot, sama se käy piirisarjan piirien suhteen myös A320:lle, ei niitä toinna valmistaa loputtomasti, jollekin jäte luokan prossulle, joita liikkuu vähäsen käytettynä.
Ettet nyt sekottaisi A300-sarjaan? A320 sisältää kyllä piirisarjan, tuossa Asrockin A320 ja B450, etsi viisi eroavaisuutta:A320 emolevyllä on vain prosessorikanta, bios, vrm, muistikannat ja erilaiset prossusta saatavat väylät. Mitään erillistä piirisarjapiiriä ei ole ja siksi noita voi tuutata ulos maailman tappiin asti ja todella edullisesti. (nykyhinnat mitä itse löydän on jo alle 50€, kiinan sisällä varmaan vielä tuota merkittävästi vähemmän)
Kappas joo! jotenkin muistin että jo A320 olisi piirisarjaton "piirisarja".Ettet nyt sekottaisi A300-sarjaan? A320 sisältää kyllä piirisarjan, tuossa Asrockin A320 ja B450, etsi viisi eroavaisuutta:
Meinaat, että kokonaisvaltaisesti parempi ratkaisu olisi ollut jättää 400-sarja ilman Zen 3 -tukea, vai eikö semantiikkasi vain aukea minulle..?Juurihan otit esimerkiksi X79 emot, sama se käy piirisarjan piirien suhteen myös A320:lle, ei niitä toinna valmistaa loputtomasti, jollekin jäte luokan prossulle, joita liikkuu vähäsen käytettynä.
Ja muutenkin ei yksityisen kannata käydä kikkailemaan jotain yksittäistä prossua esim ebayn kautta Kiinaan myyntiin.. Ja jos joku välittää niitä sinne, niin ei sen kannata maksaa juuri mitään noin hankalasta tuotteesta. Zen2:sta saa kuitenkin vielä uutena jonkinaikaa ja niiden hinnat laskevat..
Vanhat Zenit ym aput jne nyt vain nakattiin yli laidan.
Vaihtoehtona olisi ollut, että ettei Zen3:a olisi tuettu 4xx piirisarjoilla.
Ihmiset halusivat näin ja AMD sitten toteutti.
Meinaan sitä, että suo siellä, vetelä täällä.Meinaat, että kokonaisvaltaisesti parempi ratkaisu olisi ollut jättää 400-sarja ilman Zen 3 -tukea, vai eikö semantiikkasi vain aukea minulle..?
Miksi ei toimisi kun toi prosu on kuitenkin vielä zen+ arkkitehtuuriin perustuva ja zen2 prosutkin pitäisi toimia ihan normaalisti.eikös ole niin että b450m tuf pro gaming lankku pitäs tukee ryzen 3200g kun on valmistajan sivuilta uusin biossi lyöty sisään? Toki uusin oli viime vuoden lopulta ja muita ei ole. ainakin asus ilmottaa et lankku tukee
Näin voisi kuvitella...Mitenköhän Asrock Taichin X470 päivitykset uusimpiin prossuihin menevät, kun kuitenkin on niitä harvoja emoja joissa on 32 megan bios? Ehkä paremmin kuin muilla kun ei vanhojen tukea tarvitse ainakaan teoriassa poistaa.
32 megan bios ei auta, koska vanhemmat prossut eivät sitä tue (Eivät pystyosittamaan, kuin 16 megaa) ja ainankaan tällä hetkellä ei ole tapaa, jolla uusien prossujen kama voitaisiin pistää sinne yläosaan.Mitenköhän Asrock Taichin X470 päivitykset uusimpiin prossuihin menevät, kun kuitenkin on niitä harvoja emoja joissa on 32 megan bios? Ehkä paremmin kuin muilla kun ei vanhojen tukea tarvitse ainakaan teoriassa poistaa.
Voi olla, että sain väärän käsityksen, mutta käsittääkseni raja on ZEN2, Zen+ ei toimi. Nuo videot on niin kusinen tiedonlevitystapa, etten jaksa etsiä ja arpoa noiden hiton koodinimien kanssa vielä lisäksi..Eikös zen+ ainakin toimi ihan hyvin vielä 32mb biossi siruilla.
B550 saattaisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ihan heti tarvitse. Kesäkuussa pitäisi kai tulla. Oletettavasti hinnat kohtuulisempia kuin X570 emoilla.Mietin kovasti, että emossa voisi säästää, jos ottaisi x570:n sijasta x470-lankun. En oikein tähän hätään usko, että PCIE4 olisi ihan vähään aikaan mikään ratkaiseva syy... Tuo Zen3-tuen puute olisi kyllä saattanut sellainen ollakin. Nyt sekin hoitui pois alta, mutta...
Ehkä siltikin kallistun tuohon 570:seen, koska tarkoitus ainakin, olisi taas pysytellä sitten samassa melko kauan. Ehkä futureproofingia, ehkä rahantuhlausta...
Mutta, mikäs ongelma tässä on?32 megan bios ei auta, koska vanhemmat prossut eivät sitä tue (Eivät pystyosittamaan, kuin 16 megaa) ja ainankaan tällä hetkellä ei ole tapaa, jolla uusien prossujen kama voitaisiin pistää sinne yläosaan.
Niin, aikeissa oli katsoa sitä Taichi:a jommastakummasta 470/570-piirisarjasta.B550 saattaisi olla hyvä vaihtoehto, jos ei ihan heti tarvitse. Kesäkuussa pitäisi kai tulla. Oletettavasti hinnat kohtuulisempia kuin X570 emoilla.
Tuo Zen 3 tuki X470 emolle ei ole vielä mikään satavarma juttu kun emovalmistajat saattavat jättää osan lankuistaan tukematta, etenkin juuri niistä halvemmista.
Voi olla, että sain väärän käsityksen, mutta käsittääkseni raja on ZEN2, Zen+ ei toimi. Nuo videot on niin kusinen tiedonlevitystapa, etten jaksa etsiä ja arpoa noiden hiton koodinimien kanssa vielä lisäksi..
Edit
"Pre matisse wont support 32M BIOS." = Zen+ EI TUE.
Kootuista selityksistä olen saanut sen käsityksen, että pre matisse prossuille (eli vanhemmille, kuin ZEN2 (eli esim ZEN+)) 32M piiristä on käytettävissä prossun rajoitteneisuuden takia se eka 16M. Lopun käyttöönsaanti vaatisi ilmeisesti ulkoista logiikkaa tms..Mutta, mikäs ongelma tässä on?
Eihän sitä BIOS:ia tarvitse sille vanhemmalle prossulle päivittää ollenkaan, jos/kun siinä ei tule niille mitään päivitystä tms.?
Tietenkin, onhan se hieman häiritsevää, jos ei pysty takaisin pistämään vanhempaa BIOS:ia jos syystä tai lentokoneesta lankkuun halutaan vanhempi prossu. Mutta aivan varmasti joku tekee jotain, jolla saa vanhemmankin BIOS:n tarvittaessa sisään...
Vai käsitinkö jotain väärin ja nyt emot joissa on 32 megan BIOS, eivät tue ollenkaan "Pre Matisse-prossuja"?
Jep, tämä AMD:n mielenmuutos yritettiin kyllä selittää perinpohjaisesti. Tosin siinä ei (taaskaan) onnistuttu ,kovin hyvin.Kootuista selityksistä olen saanut sen käsityksen, että pre matisse prossuille (eli vanhemmille, kuin ZEN2 (eli esim ZEN+)) 32M piiristä on käytettävissä prossun rajoitteneisuuden takia se eka 16M. Lopun käyttöönsaanti vaatisi ilmeisesti ulkoista logiikkaa tms..
Ongelma on nyt siinä, että ei voida tehdä "kaikkea tukevaa" BIOSta, koska tila ei riitä.
Ei ole myöskään mahdollista käyttää eri osaa eri prossuilla siitä bios piiristä.
Lisäksi AMD on yksiselitteisesti ilmoittanut, että takaisin päin ei voi palata. Virallisesti on mainittu vain ohimennen "tiedostojärjestelmä" tarkkaa syytä ei ole mainittu.
Videot on perseestä. Jonkun olisi syytä tehdä artikkeli, ihan suomeksi ja päivitellä sitä tarpeen mukaan. Artikkeliin sitten mahdollisimman yksiselitteisesti, mitä kukakin on lopulta luvannut ja mitä ei.Jep, tämä AMD:n mielenmuutos yritettiin kyllä selittää perinpohjaisesti. Tosin siinä ei (taaskaan) onnistuttu ,kovin hyvin.
Tämä systeemi varmaan selviää heti, kun isommat asialliset Juutuupparit saavat selviteltyä asian ja selitettyä sen järkevästi
Aika näyttää...
Aika monella, vakavasti otettavalla, tekniikkajuutuupparilla on ihan sivusto. Joissa myös tekstimuotoiset artikkelit. Heitetään nyt vaikka Gamers Nexus tuohon ihan lonkalta...Videot on perseestä. Jonkun olisi syytä tehdä artikkeli, ihan suomeksi ja päivitellä sitä tarpeen mukaan. Artikkeliin sitten mahdollisimman yksiselitteisesti, mitä kukakin on lopulta luvannut ja mitä ei.
Noita videoiden kaitta pikkuhiljaa valuneita juttuja jos katselee, niin saattaa saada vaikka mitä vääriä käsityksiä.
32 megan bios ei auta, koska vanhemmat prossut eivät sitä tue (Eivät pystyosittamaan, kuin 16 megaa) ja ainankaan tällä hetkellä ei ole tapaa, jolla uusien prossujen kama voitaisiin pistää sinne yläosaan.
Tuskinpa tarvitsee noin jaotella, ylempään palaseen voi laittaa vaikka sitä UEFI:n grafiikka- ja käyttöliittymätauhkaa tms mikä ei kuulu varsinaiseen postiin. Itse bios kyllä näkee koko rom-piirin, ei sinne onnistuisi muuten kirjoittaa 32MB imageja näillä Zen/+ prossuilla. Tässä omassa asuksessa on 32MB piiri ja bios-imaget ovat olleet 32MB kokoisia combo-versiosta lähtien.Kyllä ne Zen2 ja ylöspäin koodit voisi sinne ylempään 16MB laittaa mutta siihen alempaan pitäisi silti saada mahtumaan kaikki muu. Tuskin se nyt mitään raketti tiedettä on että koodiin lisätään koukku että jos siitä ja siitä osotteesta ei tarvittavaa CPU koodia löydy niin sitten mennään ja haetaan se eri bios partitiolta.
speedfan on oma suosikki.
No kyllä se prossun hintainen 300€ emolevy olisi jo sitä rahan tuhlausta.Ehkä siltikin kallistun tuohon 570:seen, koska tarkoitus ainakin, olisi taas pysytellä sitten samassa melko kauan. Ehkä futureproofingia, ehkä rahantuhlausta...
Asrockia on koneessa pyörinyt jo pitkään ja eiköhän se sitten ole jompi kumpi, joko x470 tai x570 Taichi.
Tunnin videohan löytyy ihan pelkistä DDR4 siruista/niiden binnauksista ja muistikampojen piirilevyistä.Buildzoidin videoita on kiva kattella. Herralta lähtee välillä niin tangentin suuntaan höpötys, että ei paremmasta (pahemmasta) väliä
Tsekkailin miehen "muistiostoksilla" videota. Pituus taisi olla yli pari tuntia...
No kyllä se prossun hintainen 300€ emolevy olisi jo sitä rahan tuhlausta.
200€ luokan X570 laudoista löytyy jo modernin hyötysuhteen reilua overkill VRM:ä kaikille vakioprossuille esim Gigabyten X570 Aorus Elitestä, joka on muutenkin oikein mukavasti varusteltu.
Prossuvirransyöttö on Steel Legendissä ihan hyvä.Ja perskiveltä se sitten olisi joku Steel Legend, vai?
Toisaalta, emolevyn suhteen en ole ihan yhtä vahvasti orientoitunut, kuin GPU-puolella.
Joten merkillä ei noin niin kuin periaatteessa ole niin väliä...
Pitänee katsoa, mihin kallistuu...
EI toimi kaikissa uudemmissa emoissa tuo, kun ei ole päivitetty. Argus Monitor maksaa hiukan, mutta helppo asentaa ja toimii kuin junan vessa.
Cooleri tulee olemaan Noctuan isoin mööpeliProssuvirransyöttö on Steel Legendissä ihan hyvä.
Tuplaimilla tehdyn Gigabyten kahdentoista vaiheen (kuusi ohjaimelta) sijaan vain tippuu kahdeksaan tuplattuun (neljä ohjaimelta) mutta kyllä sekin riittää.
Näytönohjaimen PCIe-slotti on kyllä hankalasti ylimmässä mahdollisessa paikassa, mikä varmaan rajoittaa prossujäähyjen yhteensopivuutta.
Gigabytella x16 slotti on yhden alaspäin ja 14cm tuulettimelliset jäähytkin pitäisi kaikki mahtua.
Vähän outoa että Asrockin suunnittelijat eivät ole ottaneet isoja jäähyjä huomioon.
Vai lieneekö se juuri keinotekoinen johdon ja markkinoinnin vaatimuksesta tehty ratkaisu, jolla yritetään potkia ostajia ylempiin.
Eli silloin olisi Steel Legendillä edessä ei niin legendaarinen törmäys näytönohjaimen ja prossujäähyn välillä.Cooleri tulee olemaan Noctuan isoin mööpeli
Siitä ei tingitä, NH-15D on nytkin, enkä edes ostaisi uutta, mutta se menee varmaan sisuskalujen myötä seuraavalle omistajalle.
Näin käsitin, että virransyöttö on luokkaa "riittävä", varsinkin kun muutenkaan noita 3-sarjan Ryyseneitä ei vissiin ihan hirveästi ole järkeä manuaalisesti kellotella.
Minulla suurin prossukäyttö on pelailu, kun en videokoodausta tms. harrasta...
Oliko tuo entinen i5 sarjalainen?
Mäkin pärjäilin i5 2500k:lla melkein 10 vuotta, ja olisihan tuolla pärjännyt vielä pidempäänkin, mutta ajattelin että jo sähkölaskuissa saattaa säästää 50 euroa vuodessa kun hommasin 3200g Ryzenin, ja pääsin näytönohjaimesta eroon.. =)Nuo (erityisesti K-mallit) oli aivan hulluja tullessaan. Olen vähän skeptinen, että nyt julkaistuilla rusinoilla pärjättäisiin suosiolla yhtä pitkään...
Näin tekisi xDEli silloin olisi Steel Legendillä edessä ei niin legendaarinen törmäys näytönohjaimen ja prossujäähyn välillä.
Noctua NH-D15 Review
Prossukantakin AM4 emoissa vielä hieman lähempänä laajennuskorttien aluetta kuin emolevyn yläreunaa.
Tuo korttipaikan sijoitus muuten hyvä emolevy pilaten on kyllä niitä päätöksiä joita ei voi kuin ihmetellä.
Ei pitäisi olla kovin vaikea palikkatesti tuon tilaongelman hahmottaminen...
Nykyisellekin saisi ilmaiseksi AM4 kiinnitysraudat:
NM-AM4 mounting-kit order form
Vain kahdeksanytimiselle Ryzenille kyllä riittäisi puoletkin jäähystä.
Maksimitehonkulutus kun on puolet Intelin kahdeksanytimisestä.
Saattaa olla, en ole vielä ihan syvällisesti tsekkaillut noita uutuuksia... Teen sen kylläEikö se kannata laittaa NH-D15s? Sama jäähdytysteho, mutta huomatravasti helpompi näyttisten kanssa kun on epäsymmetrinen.