Marko Kareinen sai rahat takaisin verottajalta – ”Onko suomalaisia johdettu harhaan?”
Virheet|Marko Kareisen esimerkki on osoitus siitä, miten alkoholia voi tilata EU-maasta verovapaasti.
Noin 400 suomalaista on maksanut ulkomailta tilaamastaan alkoholista veroja turhaan. KUVA: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
Pihla Loula HS
6:55
VANTAALAINEN
Marko Kareinen hämmentyi toukokuun lopulla, kun hän huomasi pankkitililleen tulleen rahaa Verohallinnolta.
Hän avasi Omaveron ja huomasi kirjeen, joka sai hänet hämmentymään entisestään.
Verohallinto poistaa määrätyn laiminlyöntimaksun, kirjeessä luki. Syyksi kerrottiin ”Verohallinnon puutteellinen selvitys”.
Kyse oli Kareisen noin vuosi sitten tilaamasta alkoholista. Hän tilasi tuolloin tutusta saksalaisesta verkkokaupasta reilut kymmenkunta kolmen litran viinitonkkaa ja laatikollisen kuohuviiniä.
Edeltävät verkkokaupasta tehdyt pari tilausta olivat saapuneet Suomeen viikon sisään. Nyt tilauksesta ei kuulunut pihaustakaan, vaikka oli kulunut jo 6–7 viikkoa. Samoihin aikoihin uutisissa kerrottiin Tullin ja Verohallinnon aloittamasta
tehovalvonnasta.
Tehovalvonnan ideana oli, että osa ulkomaisista verkkokaupoista tilatuista alkoholitoimituksista pysäytettiin ja tarkastettiin Tullissa. Tarkoituksena oli tarkastaa, onko ostosta tehty ennakkoilmoitus ja maksettu vaaditut verot.
Kareinen arvasi, että hänen tilauksensa oli varmaankin jäänyt Tulliin. Näin oli kuin olikin käynyt. Pian Kareinen sai Tullilta 480 euron laskun.
”Maksoin sen kiltisti ja päätin, että tilaukset olivat nyt tässä.”
TARINA ei kuitenkaan pääty siihen.
Viikko sitten Helsingin Sanomat kertoi, että noin 400 suomalaista on maksanut ulkomailta tilaamastaan alkoholista veroja turhaan. Virheellisesti perittyjen verojen suuruus vaihtelee alle sadasta eurosta muutamiin tuhansiin. Rahaa takaisin saaville on lähetetty asiasta viesti.
Kareinen on yksi heistä.
”Täällä naureskelen partaani”, Kareinen tiivistää tunnelmansa alun hämmennyksen laannuttua.
Hänelle ei ole kuitenkaan selvinnyt, miksi verottaja arvioi juuri hänen tilauksensa uudemman kerran.
VEROHALLINTO täsmensi tehovalvontansa yhteydessä, että joissain tilanteissa maksuvelvollisuus on myyjällä ja joissain tilanteissa tilaajalla. Oleellista on se, kumpi hoitaa alkoholitilauksen kuljetuksen. Jos myyjä järjestää kuljetuksen tai edes suosittelee kuljetusliikettä, kuuluu hänen maksaa verot.
Kareisen käyttämässä saksalaisessa verkkokaupassa tilaukselle pitää ostaa erikseen kuljetus.
”Kun tein tilauksen ensimmäisen kerran, heiltä tuli suositus erilaisista kuljetusfirmoista. Kuljetusfirman verkkosivuille voi syöttää suoraan nettikaupan tilausnumeron, jolloin tilaukset yhdistyvät automaattisesti”, hän kertoo.
Tässä tapauksessa verojen maksu kuuluu siis myyjälle.
Kareisen esimerkki kertoo siitä, että suomalaiset voivat kuin voivatkin tilata alkoholia toisesta EU-maasta ilman, että verojen maksu lankeaa ostajalle.
”Tällä päätöksellähän tilauksen verottamisoikeus on [tietyissä tapauksissa] kumottu. Tarkoittaako tämä sitä, että meitä suomalaisia on johdettu asiassa jopa harhaan kun jotkut luulevat, ettei alkoholia voi näin tilata?”
Palautetuilla rahoilla Kareinen ei kuitenkaan aio suunnata verovapaille alkoholiostoksille.
”Rahat käytän tietysti vaimooni.”