Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Onko hyviä suosituksia koodauksen saralta pohjalta ponnistavalle kun tavoitteena saada typescriptiä haltuun? Jokin Udemy kurssi tms alkuum?
Riippuu kyllä eniten siitä, että mistä tykkää ja mikä kiinnostaa eniten. Kaikkia noita tarvitaan tulevaisuudessa yhä enenevissä määrin.Vaimo on pari vuotta opiskellut IT-alaaja nyt on opinnot siinä vaiheessa, et pitäisi valita profiloivat opinnot. Mitä sanovat alan ihmiset mihin kannattaisi suuntautua, missä hyvät työllistymisnäkymät. Itse ehdotin pilvipuolta
Vaihtoehtoina ovat:
Ohjelmistoratkaisujen toimittaminen ja pilvipalvelut
Backend web development ja mobile programming
Data science ja machine learning & ai.
Niin kyllä tuota hommaa varmaan piisaa vähän niinku joka puolella, mutta näkemättä näitä kurssisisältöjä tulee vähän fiilis, että tää eka ois enemmän jotain korkeamman tason käsien heiluttelua, suunnattuna joillekin ei-koodareiksi tähtääville, kun taas nää pari jälkimmäistä käytännönläheisempiä. Helpompi ehkä löytää hommia, jos koulutuskin vähän jo valmistaa siihen, että osaa tehdä jotain konkreettista (tässä tapauksessa koodata tai tehdä datan kanssa hommia).Mitä sanovat alan ihmiset mihin kannattaisi suuntautua, missä hyvät työllistymisnäkymät. Itse ehdotin pilvipuolta
Itselleni kuulostaa siltä, että tuo olisi ennemminkin infrastruktuuria eli DevOps + SRE kamaa ja ehkä sen päälle jotakin myyntiä tai tarvekartoitusta tmv, joka on varsin tarpeellista sekin.Niin kyllä tuota hommaa varmaan piisaa vähän niinku joka puolella, mutta näkemättä näitä kurssisisältöjä tulee vähän fiilis, että tää eka ois enemmän jotain korkeamman tason käsien heiluttelua, suunnattuna joillekin ei-koodareiksi tähtääville, kun taas nää pari jälkimmäistä käytännönläheisempiä.
Gitin perusteet kuuluu varmaan jokaiseen IT-alan koulutukseen. Frendi opettaa paikallisessa ammattikoulussa IT-puolen juttuja ja gitin kanssa kyllä leikitään, mutta ei niillä ainakaan ole rahaa oikeita pilviympäristöjä käyttää, että opiskelijat pääsis oikeasti julkaisemaan kamaa jonnekin ja tekemään jotain muuallakin kuin koulun omissa ympäristöissä.Itselleni kuulostaa siltä, että tuo olisi ennemminkin infrastruktuuria eli DevOps + SRE kamaa ja ehkä sen päälle jotakin myyntiä tai tarvekartoitusta tmv, joka on varsin tarpeellista sekin.
EDIT: Ainakin vaikuttaa sisältävän git perusteet, jos löysin oikean kurssin: GitHub - wilmasirkia/WS-Lab-2-Delivery-Plan-GitHub: Ohjelmistoratkaisujen toimittaminen (TRTKM21A3) - Software Delivery Tools - Opettaja: Pentti Ojaniemi
Riippuu kyllä eniten siitä, että mistä tykkää ja mikä kiinnostaa eniten. Kaikkia noita tarvitaan tulevaisuudessa yhä enenevissä määrin.
Jos ei osaa päättää, pitää löytää uusia näkökulmia. Esimerkiksi tällä hetkellä AI trendaa ja sen ympärillä on paljon pöhinää ja investointirahaa. Toisaalta taas perinteisempi koodaus saattaa olla stabiilimpaa työtä. Kaikki toki riippuu siitä mihin menee töihin, nimimerkillä eilen puun takaa fudut startupista.Näinhän se on tosin kaikki kuulemma olisivat kiinnostavia. HAMKin tietojenkäsittely linja kyseessä
Ohjelmointi yleisesti
Kielellä ei ole merkitystä, vaikka joku sanoisikin että kannattaa aloittaa kielellä X tai Y. Pääasia on, että aloittaa jollakin.
Totta. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että joku sitä ehdottaisi aidosti ensimmäiseksi kieleksi. Tarkoitinkin sitä, että jos menet johonkin kysymään että mitä pitäisi opetella, vastauksella ei ole välttämättä hirveästi merkitystä ja voit hyvin ottaa sen, jota ehdotetaan eniten.On tossa se vaara että täysin ohjelmoinnista mitään tietämätön erehtyy aloittamaan Haskellilla. Eli siinä mielessä hyvä neuvoa että aloittaa Javalla, C++:lla, Rubylla tai yleensäkin millä tahansa paitsi Haskellilla
Totta. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että joku sitä ehdottaisi aidosti ensimmäiseksi kieleksi. Tarkoitinkin sitä, että jos menet johonkin kysymään että mitä pitäisi opetella, vastauksella ei ole välttämättä hirveästi merkitystä ja voit hyvin ottaa sen, jota ehdotetaan eniten.
Alla Stack Overflow kyselytutkimuksesta kaappaus kohdasta jossa listataan mitä kieltä käytetään eniten työelämässä. Haskell ei ole kovin suurella prosentilla ja siten siitä tulee hyvin epätodennäköinen kieli kenenkään vahingossa alkaa opettelemaan ensimmäisenä. Ja toisaalta minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään sitäkään vastaan, koska siinä edelleen tulee opittua niitä ohjelmoinnin peruskomponentteja joita tarvitaan muissakin kielissä.
Ymmärsin tämän, ja vastaukseni ensimmäinen lause siihen pointtiin vastasikin. Sen jälkeen tuleva teksti pohjustaa omaa perusteluani, että miksi on epätodennäköistä että sitä kukaan ehdottaisi oman pointtisi lisäksi.Itse ajattelin Haskellia siltä kantilta että ongelma ei ole se että se on vähiten käytetty vaan se että se on liian vaikeaa. Eihän sitä oikeastaan kukaan käytäkään. Edes matemaattisia sovelluksia ei tehdä sillä vaan nekin menee yleisemmillä kielillä.
Itselleni kuulostaa siltä, että tuo olisi ennemminkin infrastruktuuria eli DevOps + SRE kamaa ja ehkä sen päälle jotakin myyntiä tai tarvekartoitusta tmv, joka on varsin tarpeellista sekin.
EDIT: Ainakin vaikuttaa sisältävän git perusteet, jos löysin oikean kurssin: GitHub - wilmasirkia/WS-Lab-2-Delivery-Plan-GitHub: Ohjelmistoratkaisujen toimittaminen (TRTKM21A3) - Software Delivery Tools - Opettaja: Pentti Ojaniemi
Monet varmasti sanoo että peli on jo menetetty kun ikää pian lähempänä 40 vuotta, mutta ei nyt haluaisi vielä täysin luovuttaa mikäli vain terveys antaa myöten opiskella.
Miten niin peli olisi menetetty tuossa iässä? Kymmenen vuotta sitten kun Amkissa olin, niin samassa koulutusohjelmassa (joskin eri vuosikurssilla) oli tyyppi, joka oli selkeästi ylittänyt tuon 40-ikävuoden. Kyllä se sieltä laput otti ulos. Koulutusohjelma ei tosin ollut tietojenkäsittely tai tietotekniikka, mutta tekniikan alalta kuitenkin.
Onkos muita alanvaihtajia hakenut/hakemassa nyt yhteishaussa? Itsellä tuli ajankohtaiseksi alanvaihto sotepuolelta ja pyöritellyt mielessä että hakisiko tradenomiksi (tietojenkäsittely) mikäli työeläkeyhtiö vaan on suostuvainen. Monet varmasti sanoo että peli on jo menetetty kun ikää pian lähempänä 40 vuotta, mutta ei nyt haluaisi vielä täysin luovuttaa mikäli vain terveys antaa myöten opiskella. Etänä olisi tarkoitus opiskella eikä muutto ole ajankohtainen, niin osaako joku neuvoa mihin AMK kannattaisi katseet suunnata? Onko hyviä kokemuksia jostain opinahjosta?
Suunnitelmissa alanvaihto 30- vuotiaana IT-alalle, onko tuhoon tuomittu ajatus tällä työtilanteella? Ensimmäiset työpaikat ilmeisesti ovat kiven alla? Rekrykoulutuksia olen ajatellut, pk-seudulla hakijamäärät tuntuvat olevan +200 luokassa.
Osaamista täytyisi varmaankin lisätä jotta erottuisi hakijoiden joukosta. Itsenäisesti olen suorittanut ohjelmoinnin MOOC-kurssia python-kielellä. ohjelmistokehittäjän tutkintoa olen harkitsemassa, onko muilla kokemuksia? Yleisesti kaikki vinkit kelpaavat koulutuksiin yms liittyen!
Moikka! Täältä löytyy hengenheimolainen. Samat +30 ikää mittarissa.
Elikkäs itsekkin tuossa noin puolitoista vuotta sitten aloin tutkiskelemaan alanvaihdon mahdollisuutta, kun oma toisen alan työ ei maistunut enään yhtään. Tuli aivan täysi seinä vastaan mitä elämältä haluaa.
Lähdin samoista MOOC- kursseista kokeilemaan. Sen jälkeen siirryin Udemy palvelun kautta tekemään 100 days of Python -kurssia, jolla sain päivittäistä rutiinia tekemiseen ja samalla näin, että tosiaan jaksan ja kiinnostaa se joka iltainen koodaaminen.
Tämän jälkeen valikoin sieltä satunnaisia kursseja, joita ajattelin tarvitsevani.
Mitä enemmän uusia aiheita aloitin opiskelemaan tajusin, että minulla on vaan lisää ja lisää aiheita opiskeltavana. Koko pullataikina kasvoi nopeasti todella isoksi ja vähän liian suureksi vuoreksi itse taklattavaksi. Ns perustaitoja, joita pitäisi osata esim. Github, docker, kubernetes, aws, linux terminaali, javasripct, react, node yms...
Sitten päädyin hakemaan juuri tuollaiseen rekrykoulutukseen, jossa annettaisiin täsmäkoulutusta kyseiseen tehtäväään ja saisi suoraan työpaikan. No en sitten päässyt.
Eise mitään, koska tiesin haluavani alanvaihtoa. Ja käytännössä olen jumissa surkeassa työssä seuraavat 35 vuotta, jos en itse tee asialle jotain.
Päädyin hakemaan opiskelupaikkaa amk tradenomi, sekä it-insinööri linjoille monimuotona, että suorittaisin työn ohessa ja opiskelisin iltaisin.
Seuraavana projektina olikin pääsykokeisiin valmistautuminen youtuben avulla lähtökohtana: "Mitä tarkoittaa ensimmäisen asteen yhtälö?".
Noh tässä sitä ollaan. Edelleen teen vanhaa samaa surkeaa työtäni aamuisin, mutta samalla puoli vuotta on nyt takana amk it-alan insinööriopintoja iltaisin.
Uskon vahvasti ja vakaasti, että kun tutkinnon suoritan ja osaamista karttuu niin uusi työpaikka ja alanvaihto on mahdollinen ja tulee tapahtumaan.
Joten kannustan kaikkia rohkeasti kokeilemaan ja pyrkimään uusia haasteita, aloja, työpaikkoja ja vaikka harrastuksia kohti, jos se tämän hetkinen tilanne ei miellytä.
Ps. Niinkuin edellinen kirjoittaja sen sanoi. "Aloita verkostoituminen samantien". Tämä on it-alalla ilmeisesti erittäin tärkeää.
Itselle hieman vierasta, kun viimeiseen 10 vuoteen ei minkäänlaista sometaustaa löydy, mutta nyt löytyy se linkedin-tili ja ne ensimmäiset 10 kontaktia.
******
Joonalle tämmönen rekrykoulutus olis esim nyt auki jos kiinnostaa:
google hausta löytyy:
-Koulutus ja työpaikka: aloita uusi ura Cobol-osaajana!
-Academic Work Academy - Espoo, Tampere
-Julkaistu 17.5. (Päättyy 16.6.)
******
Ei muuta ku tsemppiä kaikille alanvaihdosta haaveileville!
Aika monen kohdan osalta olen täysin samaa mieltä, mutta esimerkiksi tuon viimeisen kohdan kanssa sanoisin pikemminkin "Jos sekoitan koneeni, korjaan linuxin enkä asenna sitä uudestaan ja koitan välttää jatkossa tekemästä samaa virhettä".Ohjelmoinnin oppiminen on pitkä- ja kivinen tie. Kirjoittamaan oppii helposti, muttei kannata olettaa, että heti pläjäyttää jonkun Finlandia-palkinnon arvoisen runokokoelman. Tein itse myös alanvaihdon, tosin jo jossain 24v iässä ja nyt on yli vuosikymmen ohjelmointitaustaa. Parhaat oppilaitokset suomessa on yliopistojen tietojenkäsittelytieteen-linjat, niissä pyritään syventämään opiskelijan käsitystä tietojenkäsittelystä ja tietokoneiden toiminnasta. Joltain amk-linjalta voi esim valmistua it-äeäksi ymmärtämättä ssh-yhteyttä, lipastolla ei pääse ensimmäisestä kurssista läpi ilman sitä.
Tärkeintä imho on, että omais seuraavat ajatukset tai vastaavat omasta takaa, kukaan ei sitä tietoa, mielikuvitusta ja motivaatiota voi kaataa ämpäristä:
"Pystyn istumaan paikallani tietokoneen ääressä pitkiä tuokioita"
"Miellän, että tietokoneet on siisti juttu"
"Pelatessani shakkia, näen pelipuun"
"Osaan matikkaa"
"Minun täytyy saada tämä ongelma ratkaistua itse"
"Oletan, että tämä tuntien puuhastelun tulos ei toimi ensi-yrittämällä, yritän unien jälkeen uudestaan"
"Sain mielihyvää käyttämällä lukemattomia tunteja mitättömän ongelman ratkaisuun"
"Mitähän sitä sitten rakentaisi"
"Windowsilla tämä ei kyllä onnistu"
"Jos sekoitan koneeni, asennan vain Linuxin uudestaan seitsemättä kertaa tänä vuonna ja välttelen jatkossa samaa virhettä"
Tsemppiä ja rautaisia istuma-lihaksia kaikille!
Itse hain muutama vuosi takaperin pariin paikkaan. Toiseen oli ihan perinteiset pääsykokeet, eli äidinkieli, englanti ja matematiikka(?). En valmistautunut mitenkään, mutta kymmenen vuotta takaperin huolimattomasti hoidetulla lukio -pohjalla heittämällä sisään. Toiseen kouluun taas pääsykokeina oli Javascriptin perusteet, joihin sai materiaalit ja niistä oli koe. Tässä taso oli muistaakseni kovempi, mutta varmasti vähänkin perehtymällä opiskelupaikka irtoaa. Itselle tää oli kakkosvaihtoehto, joten en niin tarkkaan muista tän pääsykoetta.Vähän tulevaisuuden suunnitelmat selkeytyneet, jonka myötä tarkoitus olisi hakea IT-tradenomiksi. Onko teillä tietoa onko alanvaihtajana minkälaiset mahdollisuudet päästä? Ensimmäistä kertaa olisin AMK hakemassa. Ammatillinen tutkinto rakennusalalta, eli kiinnostus harrastustasolta lähtöisin. Opiskelupaikan suhteen olen avoin, nykyään taitaa monimuoto-opiskelu olla aika yleistä.
Itse hain viime syksynä, en päässyt ja nyt keväällä uudelleen ja syksyllä olisi tarkoitus alottaa verkko-opinnot IT-tradeksi. Syksyn haussa en hakenut kuin yhteen paikkaan ja ei ollut ensikertalaispaikkoja, joten oli vaikeampi päästä. Itselläkin muutema vuosi sitten käyty ammattikoulututkinto, joten hieman jouduin valintakokeeseen treenailemaan, erityisesti matikkaa.Vähän tulevaisuuden suunnitelmat selkeytyneet, jonka myötä tarkoitus olisi hakea IT-tradenomiksi. Onko teillä tietoa onko alanvaihtajana minkälaiset mahdollisuudet päästä? Ensimmäistä kertaa olisin AMK hakemassa. Ammatillinen tutkinto rakennusalalta, eli kiinnostus harrastustasolta lähtöisin. Opiskelupaikan suhteen olen avoin, nykyään taitaa monimuoto-opiskelu olla aika yleistä.
Oliko tää omaa kokemusta vai mistähän moinen mielikuva? Väittäisin, että tällä alalla toi menee juuri päinvastoin: papereita ei juurikaan katsotaJos haluaa oikeasti olla läsnä ja oppia niin AMK kannattaa suorittaa nuorisopuolella/paikanpäällä.
Jos taas haluaa nopeasti 3 vuodessa paperit käteen, niin monimuotona etänä. Tästä ei kyllä välttämättä jää kauheasti tietoa päähän, mutta työnantaja kuitenkin katsoo vain papereita, eikä osaamista, varsinkin kun junnuna hakee uuteen alaan töihin.
Oliko tää omaa kokemusta vai mistähän moinen mielikuva? Väittäisin, että tällä alalla toi menee juuri päinvastoin: papereita ei juurikaan katsota
Eikä pelkästään kouluriippuvaista vaan myös opettaja kohtaistaMonimuoto vaatii opiskelijalta enemmän itseopiskelua, se on ihan selvä. Toinen juttu on myös, et toi on _todella_ kouluriippuvaista miten noi on hoidettu.