Muistelen että ADSL -yhteydellä itse yhteyden aiheuttama viive eli latenssi olisi ollut noin 7 ms kun oli fastpath käytössä. Joka sinänsä on aika huvittavaa kun puhutaan viivettömästä 5G:stä (huutonaurua) niin silti nykyisillä NSA -vehkeillä ei edes päästä tuohon käsittääkseni tai ainakaan se ei ole parempi. Ymmärsin että aikajakoisella tekniikalla (eli nykyinen 3.5Ghz 5G taajuus) ei voi edes teorissa päästä 1ms viiveisiin eli puhuttaisiin jostain 5ms luokan viiveestä yhteydestä eli melko viiveetöntä totta tosiaan...
Ja kun tämä pingistä keskustelu tuntuu olevan melko tyhjänpäivistä, niin sanotaan nyt vielä että pitäis nyt osata erottaa paljonko se 'viimeinen maili' (eli tuo kaapeli, kuitu, 4G, 5G mitä ikinä) tuo sitä viivettä lisää ja paljonko se muu että voi verrata mitenkää järkevästi eri yhteystyyppeja viiveen osalta. Periaateessa sen voi saada selville traceroutella (tai vaikkapa mtr) mutta ongelma on tietysti että yhteyden ensimmäinen hoppi ei välttämättä ole kovin lähellä fyysesti ja eikä ne kaikki kohteet välttämättä vastaile pingiin tai vähän laiskanoloisesti ja tietysti vähän voi olla haastavaa selvittää missäpäin se ensimmäinen kohde on edes fyysisesti ja mitä kautta sinne on päädytty.
Yksinkertaisesti sanottuna,
internet yhteyden muodostama viive + etäisyyden/reitityksen muodostama viive = viive kohteeseen (esim. se speedtest- tai pelipalvelin).
Alla on listattu paljonko se yhteys muodostaa viivettä muutamilla eri yhteystyypeillä omien kokemuksieni mukaan. Nämäkin voi tietysti vaihdella riippuen tekniikasta/jne.
- Kaapeli-TV noin 9 ms (DNA:n verkossa ainakin, sitä en tiedä miten miten tulevaisuus tulee vaikuttamaan onko toivoa päästä alemmaksi)
- ADSL ehkä joku 7 ms tai noin 15ms (muistikuvien mukaan noin tuota luokkaa kun fastpath päällä, ehkä jotain tuplasti jos ei käytössä)
- Valokuitu/ethernet helposti alle 1ms
- 4G parhaimillaan ehkä jopa 10 ms, riippuen nyt taas vähän
- 5G 1 ms ehkä joskus teorissa (ei onnistu nykyisellä aikajakoisella 3.5Ghz taajuudella?) mutta 700Mhz tai 30Ghz ehkä tai jos/kun noita 4G -taajuuksia vapautetaan 5G:lle ehkä sitten?
- WLAN:lla viive tuntuu olevan omien pikaisten testien mukaan noin 4 ms, että tämäkin on tietysti hyvä ottaa huomioon aina kun miettii noita pingejään ja lisätä laskuihin
Ja tähän tulee siis tietysti päälle se paljonko sitä viivettä tulee etäisyydestä/reitityksestä. Ja kun kaikki runkoyhteydet ovat käytänössä kuitua (eipä ne kai oikein mitään muutakaan voisi olla) ja kun vastoin hyvin yleistä käsitystä valokuidussa se data nyt ei varsinaisesti liiku valonnopeudella (joka on tyhjiössä 299 792 458 m/s) vaan noin 60-70% siitä että karkeasti arvioiden se valo liikkuu siellä kuidussa noin 200 000 000 m/s eli josta voidaan laskea että 100 km matkaan valolla menee kuidussa noin 0.5 ms ja kun pingi on nimenomaan edestakaisin matka, niin optimiolosuhteissakin Lahdesta Helsinkiin menee siis 1 ms. Käytänössä siinä kumminkin on erillaisia mutkia matkassa, verkkolaitteita ja tuota tietoa pitää prosesssoida matkan varrella niin tuo 1 ms latenssi on hyvin teoreettinen tuollaiselle etäisyydelle. Eli jokunen ms voi tulla lisää hyvin helposti.
Aika hurja kyllä jos speedtest antaa jopa 7 ms viiveeksi 5G-yhteydellä, mutta kun kyseessä on PK-seutu niin ne speedtest -palvelimet on fyysisesti että reitityksen kannalta hyvin lähellä niin paketit ei sompaile pitkinpoikin Suomea. Kun tosiaan tuntuu olevan hieman vaikea ymmärtää miten tuo reititys toimii. Yleisestiottaen kumminkin internetissä on yhdysliikennepisteitä kuten Ficix Helsinki,Espoo ja Oulu sekä TREX Tampereella ja yleisestiottaen ne bitit kiertelee sitten jonkun/joidenkin niiden kautta riippuen miten operaattorit ovat sopineet. Vertasin joskus tilanteeseen että lähetän postikortin Etelä-Suomessa naapurikylään, hyvin todennäköisesti se käy kumminkin postilajittelukeskuksen kautta Helsingissä ja tulee takaisin. Käytänössähän se on kuin saman operaattorin sisällä pingaisi naapurikyläläistä niin se pingihän nyt voi toteutuksesta riippuen kiertää joko Helsingin kautta tai käydä vaan jossain lähialueella. Eri operaattorien välillä liikenne todenäköisemmin kiertää taas jotain kaukaa, vaikka Helsingin kautta.
Esim. DNA FTTH valokuitu -kuluttajaliitymällä Lahdessa niin ensimmäinen hoppi on Helsingissä eli yhteydellä EI VOI SAADA 1 ms pingiä missään olosuhteissa nykyisellä toteutuksella yhtään mihinkään. Ei se tarkoita että se liittymä olisi jotenkin teknisesti huono tietenkään mutta tälläisinä viivettöminä aikoina saattaa kuulostaa melko paljolta. Käytänössä jos Lahdessa olisi jollain (ei ole, tarkistin) speedtest -palvelin ja sitä testaisin DNA:n kuituliittymällä Lahdessa, niin yllätys yllätys se viive saattaisi hyvin todennäköisesti olla esim. noin 8 ms sinne palvelimelle. Koska silloin reititys kulkisi Lahteen Helsingin kautta. Sinänsä sillä on hyvin vähän väliä käytänössä tässä tapauksessa onko se viive yhteydellä ensimmäiseen hoppiin 1ms vai 4 ms koska jos se ensimmäinen hoppi on siellä PK-seudulla jo ja jokatapauksessa kumminkin lähes kaikki liikenne kiertäisi PK-seudun kautta ja viive PK-seudulle pysyy silti samana koska ihan samaa fyysistä reittiä sen bitin voisi kuvitella ainaki kulkevan.
Se että esim. Netplazan liittymällä saa oulussa 1ms viive tarkoittaa sitä että Oulussa on speedtest-palvelin johon ei tarvitse liikennöidä esim. juuri mainitun PK-seudun kautta. En tosiaan tiedä miten reititykset menee käytänössä tuolla mutta voi olla että jollain operaatorilla Oulussa valokuitu/ethernet -liittymällä parhaat pingit saa PK-seudun speedtest -palvelimilta jolloin se lienee kumminkin helposttikin 10ms. Oulun palvelimelle toki olisi taas vielä hirmuisemmat pingit kenties.
Se että tuoko 5G 1ms viivee mitä tarvitaan kuulemma etäkirurgiaan (ehkä tästä on jo tajuttu luopua pikkuhiljaa? lakkaa kyllä lukuhalut artikkelista samantien kun tuota korttia ruvetaan kiskomaan esiin) ja ettei robottiautot törmäile? En usko että sitä tullaan käytänössä saavuttamaan tai edes vaatimaan tai että sille nyt varsinaisesti olisi tarvetta. Se nyt on aika sama loppupeleissä vaikka se yhteyden viive oli itsessään 1 ms mutta jos sillä pitää liikennöidä 500 km päässä olevalle palvelimelle, niin ei se viive siitä millisekunniksi muutu vaikka mitä tekisi. Vaatisi aivan infernaalisen määrän palvelinkapasiteeettia ympäriinsä ja aivan toisenlaista lähestymistä reititykseen. Tottahan sitä voisi vaikka tukiasemaan laittaa hirveän määrän rautaa ja ehkä teorissa samassa tukiasemassa olevat keskusteli vain sen tukiaseman sisällä mutta en oikein jaksa uskoa että tuollaiseen on hirveesti kiinnostusta kellään kun maksuhalut voisi hyvin äkkiä loppua. No en nyt tietenkää sano etteikö koskaan/ikinä mutta ehkä nyt kumminkin tuntuu tässä 5G:n kynnyksellä vielä kovin kaukaiselta. On tosiaan vielä helppo saada itse sen liittymän viiveeeksi 1ms mutta aikamoinen suo että käytänössä saisi sen 1ms kovin laajalle alueelle yhtään mihinkää palveluun. Ja kun tarpeeksi on etäisyyttä niin se on sula mahdottomuus ihan jo fysikaanlakien kautta. Jos speedtest kertoo että yhteytesi pingi on tällä hetkellä 20ms 4G:llä, se voisi olla DSL:llä (riippuen taas mutta jos ois fastpath) pienempi tai suurempi, /kaapelimodeemilla hieman pienempi, 5G NSA ehkä about samoissa(?), kuidulla/ethernetillä 10 ms vähemmän. Tai se voi olla jotain muuta. Vaikka miten tulisi kuitu/5G SA/6G tai mitä tahansa niin ei se tarkoita että se olisi automaattisesti jatkossa 1 ms. Mutta kuten yritin selittä, tähän vaikuttaa taas monta muuttujaa. Asia ei ole sinänsä ihan yksinkertainen mutta sen voi saada kuulostamaan siltä. Kuten moni muukin asia.
Speedtestillä pyörii siinä 7-10ms välillä kun kuparilla se oli 20ms nurkilla .Yhteytenä 600M: Down vaihtelee 100-300M välillä riippuen kellonajasta, mutta uppi pysyy suht hyvin siinä 50m paikkeilla.Liittymä käytössä Helsingissä ja Elisan kuuluvuuskartalla 2/3 tähteä.
Joko siellä 5G -verkossa on noin paljon ruuhkaa/häiriötä että nopeus vaihtelee 100-300M välillä?
lupaavaa. No ottaisin toki itsekkin 5G:n jos vaihtoehtona olis 30/5 VDSL tuolla toimivuudella mutta silti...