5G juttelua

Et tainnut ymmärtää mitä tarkoitin. Meneekö elisan 5G tekniikka googleen eri reittiä, kuin Elisan VDSL2 tekniikka?

Todennäköisesti ei mene, mutta VOI mennä.

Lisäksi nopeusvertailuissa on aivan älytöntä tehdä sellaisia testejä joissa "pohjareferenssi" on virheellinen. Joka tässä tapauksessa juuri toteutuu ikävästi. Tietysti jos haluaa tarkoituksella vääristellä tuloksia mm. markkinoinnin tms nimissä, niin sittenhän tuo on ihan hyväksyttävä menetelmä ja voi todeta että sattui vain virhe prosesseja suunniteltaessa. Eli tahallista tulosten vääristelyä valitsemalla sopiva datajoukko. Kaikki kai harrastaa tuota.

Jos haluaa mainostaa, että mobiiliyhteyden latenssi on vain ~5% huonompi kuin kiinteän, niin silloin kannattaa etsiä sellainen refernssipiste, jolla on jo lähtökohtaisesti kaikkein korkein latenssi. Vaikka joku Singaporessa oleva palvelin tms. Silloin voi esittää, että kiinteällä yhteydellä latenssin on vaikka 320ms ja mobiililla se on vain 340ms. Tilanne olisi prosentuaalisesti ihan toinen jos kiinteänyhteyden lantessi olisi ~1ms ja mobiilin 21ms. - Mutta business as usual. Tietysti tuosta voidaan edellen saada oikein se, että eroa on ~20ms, mutta jitteriä tulee varmasti lisää, eikä se johdu paikallisesta yhteydestä vaan muualta reitityspolusta.

Google on siitä huono, että sen yhteyspiste on Tukoholmassa. -> ~8 - 9 ms pohjareferenssi arvo. -> Vääristää kaikkia vertailuita. Ellei tuota tietenkin lasketa niistä pois.
 
Elisa on laskenut Huawei 5G CPE PRO:n hintaa 499 euroon: https://elisa.fi/kauppa/tuote/Huawei-5G-CPE-Pro

Aiemmin laitetta on saanut samaan hintaan Satshopista, mutta juuri nyt siellä on saatavuus heikkoa. Elisalla tavaraa on hyllyssä.

Muuten tuo Satshopin myymä malli on eri kuin Elisan. SKU Satshopissa on H112-372 kun Elisalla H112-370. Eroista kai tuola tietoa: HUAWEI 5G CPE Pro Specifications | HUAWEI Global

Olisipa kiva tietää olisiko 4G CA combo / 5G EN-DC:ssä eroja näiden laitteiden välillä.
 
Muuten tuo Satshopin myymä malli on eri kuin Elisan. SKU Satshopissa on H112-372 kun Elisalla H112-370. Eroista kai tuola tietoa: HUAWEI 5G CPE Pro Specifications | HUAWEI Global

Itselläni on Satshopista ostettu H112-370, ja jotenkin veikkaisin että Suomeen päätyneet H112-372:t ovat harmaatuontia ja maan "virallinen variantti" on tuo ensimmäinen.

Joka tapauksesssa Suomenkielisissä tuotesivuissa on aika vapaasti copy-pasteteltu speksejä sekaisin. Elisalla ja Satshopilla on näistä molemmilla ristiriitaiset tiedot. Esimerkkinä Huihain sivuilla on WiFi:stä ja 5G taajuuksista seuraavat:
  • H112-372: 802.11ac/a/n 2 x 2 & 802.11b/g/n 2 x 2, MIMO
  • H112-370: 802.11ax/ac/a/n 4 x 4 & 802.11b/g/n 2 x 2, MIMO

  • H112-372: 5G (n41 / n77 / n78 / n79)
  • H112-370: 5G (n78)
Kuitenkin Elisa ja Satshop ilmoittelevat, että myytävissä laitteissa on 802.11ax WiFi ja n41/n77/n78/n79 taajuudet. Lisäksi tämä on vähän erikoinen mallimerkintä koska tuo WiFi 6 on H112-370 -mallissa, joka on mallimerkinnältään pienempi. Kuluttajalle myydessä isompi mallinumero pitää normaalisti parempaa tekniikkaa - tässä tapauksessa moni ei tosin edes tiedä mikä malli on kyseessä koska molemmat tunnetaan nimellä "5G CPE Pro". Ja onhan H112-372:ssä enemmän taajuuksia, joka on etu jos oman maan operaattori niitä tukee.

Sekoilua lisää, että Satshop listaa tuotesivuillaan kuvia molemmista malleista. H112-370 mallissa on puhelinliitäntä, H112-372 mallissa ei:

upload_2019-11-9_21-29-18.png
 
Viimeksi muokattu:
Ei kai nyt Elisa vielä ole ottanut 5G SA-modea käyttöönsä? Mutta jos nyt jo saadaan tuollaisia nopeuksia, niin se lupaa vain hyvää 5G:lle verrattuna 4G-verkkoihin. Eli vielä noinkin alkuvaiheessa.

NSA edelleen käytössä. Ankkurina toimii 4G edelleen joka voi olla samassa tukiasemassa tai eri. 5G ja 4G ei tarvitse olla samassa paikassa.
 
Tänään sain vihdoin Elisan 5G verkon kuulumaan kotona Vantaalla. En ole virallisella kuuluvuusalueella ja toistaiseksi käytössä parvekkeelta pakosti väärin suunnattu ulkoinen antenni. Tukiasemalle (Huaweita 8x8 antennilla) matkaa reilu kilometri. Ei suoraa näkyvyyttä - puustoa edessä, mutta muuten ei mitään isompaa. Päätelaitteena Huawei CPE Pro (H112-370).

Yhteys tipahtaa usein 4G:lle, mutta toimiessaan 5G nopeudet* ovat mielestäni aika hyviä. Yleisesti 350-400 mbit. Liittymä on 600 mbit, siihen ei koskaan osuttu. Ruuhkaa verkossa ei varmaankaan juurikaan ole, mutta kaiken kaikkiaan rohkaisevia ensikokemuksia. 3.5 GHz:n 5G signaali etenee yllättävän mukavasti ja 100 MHz kaista antaa (mobiiliverkoksi) ok nopeudet huonolla kuuluvuudella.

Sisäisellä antennilla CPE Pro ottaa aina yhteyden läheisempään (n. 300m) 4G tukiasemaan. Sieltä tulee 4G (2CA B3+B20) kauniina päivänä keskellä arkipäivää max 150 mbit, joten jo tällä kauemmalla 5G tukiasemalla päin prinkkalaa olevalla antennilla nopeudet ovat järjestään yli tuplat 4G:n huippuihin verrattuna. Upload on paljon huonompi, mutta tämä johtunee surkeista signaaliarvoista. Pitää vielä ihmetellä miten tämä(kin) homma muuttuu saan antennin katolle.

4G yhteys muodostuu B7:aan, eikä B3/B20/B28:iin joista tukiasema myös tarjoaa. Modeemista ei voi toistaiseksi lukita kanavia. Alla ote Huawein APIsta (http://192.168.8.1/api/device/signal), joita voitte vertailla vaikkapa toteutuneita B7 ja N78 signaaliarvoja.

Koodi:
<rsrq>-16.0dB</rsrq>
<rsrp>-103dBm</rsrp>
<rssi>&lt;=-113dBm</rssi>
<sinr>-4dB</sinr>
<band>7</band>
<ulbandwidth>20MHz</ulbandwidth>
<dlbandwidth>20MHz</dlbandwidth>
<nrulbandwidth>100MHz</nrulbandwidth>
<nrdlbandwidth>100MHz</nrdlbandwidth>
<nrulmcs>NRmcsUpCarrier1:0</nrulmcs>
<nrdlmcs>NRmcsDownCarrier1Code0:1 NRmcsDownCarrier1Code1:0</nrdlmcs>
<nrtxpower>PPusch:20dBm PPucch:20dBm PSrs:20dBm PPrach:20dBm</nrtxpower>
<nrearfcn>DL:635333 UL:635333</nrearfcn>
<nrulfreq>3530000kHz</nrulfreq>
<nrdlfreq>3530000kHz</nrdlfreq>
<nrsinr>7dB</nrsinr>
<nrrsrp>-106dBm</nrrsrp>
<nrrsrq>-10.0dB</nrrsrq>

*
upload_2019-11-10_22-17-13.png upload_2019-11-10_22-18-59.png
 
Viimeksi muokattu:
5g-yhteyksiä tarjolle uusiin kaupunkeihin – verkonrakentajat käyttävät niin Nokiaa, Ericssonia kuin Huaweitakin

Paljon on puhetta riittänyt 5G-verkoista, mutta nyt mastot nousevat oikeasti. Tai ei uusia mastoja vielä nouse, mutta asentajat kiipeävät nykyisiin mastoihin päivittämään 4G-tekniikan nopeammaksi 5G:ksi.

”Nyt alkaa olla teknologia siinä kuosissa, että tähän voidaan lähteä. Ensi vuoden alusta lähtien vauhti tihenee ja peitto paranee ripeästi”, sanoo DNA:n teknologiajohtaja Tommy Olenius.

DNA:lla on pääkaupunkiseudulla ja Porin keskustassa vasta muutama 5G-tukiasema käytössä ja laajempi testiverkko Hyvinkäällä, mutta tilanne alkaa muuttua pian.


”Tänä vuonna DNA:n 5G-verkko laajenee pääkaupunkiseudun lisäksi Turkuun ja Tampereelle. Ensi vuoden alkupuolella 5G-verkkomme laajenee myös muihin suurempiin kaupunkeihin”, Olenius sanoo.

Muutos on myös se, että 4G:ssä DNA luotti pelkkään Ericssonin tekniikkaan, mutta nyt strategia muuttuu.

"5G:ssä tulemme käyttämään kaikkien kolmen suuren verkkotoimittajan ratkaisuja", Olenius sanoo.


DNA:lla on siis verkkolaitteiden toimituksista sopimukset sekä Nokian, Ericssonin, että Huawein kanssa. Eri yhtiöt voivat rakentaa verkkoa ja sen osia eri alueille. Toimittajien tekniikassa ja sen kypsyydessä on eroja.

"En ota kantaa ovatko kaikki samalla viivalla, mutta jokaisella on omat vahvat osa-alueensa, johon pystyvät lopullisia ratkaisuja toimittamaan", Olenius sanoo.

Aluksi kaikkien operaattorien 5G-verkko on niin sanottua non-standalone-verkkoa eli 4G-tukiasemia päivitetään 5G-aikaan. DNA:n Olenius arvioi, että ehkä vuosina 2023 tai 2024 verkkoa ryhdytään tihentämään nykyisestä uusilla tukiasemilla.

"Nykyisellä tukiasemamäärällä pärjätään pitkään, mutta riippuu siitä miten tilaajamäärä ja liikennevolyymit kehittyvät", Olenius sanoo.

Oleniuksen mukaan 5G:n kompastuskivi on tähän asti ollut 5G-puhelinten heikko valikoima ja hidas tulo markkinoille.

Elisa luottaa kaikkiin kolmeen

Elisa on edennyt 5G:ssä DNA:ta nopeammin. Se kertoi tällä viikolla laajentaneensa pääkaupunkiseudun 5G-verkkoa Vantaalle sekä Ouluun. Ennestään Elisalla on 5G-verkkoa Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä, Lahdessa ja Vantaalla. Yhtiön Turun 5G-verkko on Elisan mukaan Pohjoismaiden laajin.

Elisan verkkotoimittajia ovat 5G:ssä kaikki kolme suurta: Ericsson, Huawei, Nokia.

Huawei on myös verkkotoimittajana Telian ja DNA:n yhteisverkossa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Huawei on ollut paljon esillä vakoilu- ja tietoturvasyytösten takia. Niitä on esittänyt varsinkin USA. Suomessa yhtiöllä on siis kuitenkin asema sekä Elisan, DNA:n että yhteisverkon toimittajana.

Telia verkottaa seitsemän kaupunkia ja kymmeniä yrityksiä
Telian strategia verkon toimittajien suhteen poikkeaa täysin DNA:sta, sillä ruotsalaisyhtiö rakentaa 5G-verkkonsa Suomessa täysin Nokian laitteilla.

"Telian oman verkon osalta meillä on pelkästään Nokia käytössä. Uuden teknologian käyttöönotossa ja uusien palveluiden rakentamisessa sen päälle on hyvä olla kumppani, jonka kanssa pystytään hyvin monipuolisesti toimimaan", sanoo Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen.

Telian mukaan sillä on 5G-verkkoa toiminnassa tämän vuoden lopussa seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa: Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Espoo ja Vantaa.

Verkot ovat toki aluksia kattavuudeltaan rajallisia ja paikoin erittäin niukkoja.

Telia on julkaissut suunnitelmistaan kartan. Siitä voi laskea, että pääkaupunkiseudulla yhtiöllä pitäisi tämän vuodenlopussa olla 5G-tukiasemia jo noin 50 ja määrät kasvavat ensi vuonna.

Kuluttajan kannalta kiinnostava sovellus on myös 5G-laajakaista eli modeemi, jolla saa nopean nettiyhteyden kotiin langattomasti.


Nokia on parhaillaan vaikeuksissa, koska sen 5G-teknologia on osoittautunut kalliiksi valmistaa. Vaikuttaa siltä, että Nokian tekniikka ei ole yhtä kypsää kuin kilpailijoilla. Telia vakuuttaa kuitenkin tyytyväisyyttään Nokiaan.

"Meillä ei ainakaan ole mitään valittamista sen suhteen miten Nokian verkko toimii. Juuri startup-keskus Maria 01:n ympäristössä mittasimme ennätyksellisen verkon nopeuden: 1,8 gigabittiä sekunnissa puhelimeen", Koistinen sanoo.

Nokia on myös Telialle kiinnostava kumppani siksi, että molemmat yritykset haluavat edetä nopeasti teollisen internetin sovelluksissa yrityksille.

"Olemme panostaneet vahvasti 5G:n käyttöönottoon teollisuusympäristöissä. Siinä Nokia on ollut hyvä kumppani", Koistinen sanoo.

Hänen mukaansa Telialla on 5G-yritysasiakkaita jo kymmeniä. Tuore julkinen referenssi on ABB:n taajuusmuuttajatehtaassa, jossa on käytössä 5G-ratkaisuja.

"On ilahduttavaa miten laajasti suomalainen yrityselämä on ymmärtänyt mahdollisuudet, jotka liittyvät 5G:hen", Koistinen sanoo.
 
Tuollainen [Zyxel] 7460 on yksi käytössä tällähetkellä juurikin siitä syystä että se on ainoa jonka tiedän saavan siltaavaksi (vaikka tuonkaan siltaus ei mielestäni täysin optimaallinen ole kun hallintaa tai sillattua yhteyttä ei saa erotettua omaan VLANiin).

Nyt on tullut tietoa että NR7101 on Qualcommin Snapdragon x55 piirisarjalla. Eli on SA ja NSA yhteensopiva. Lisäksi on tulossa kannettava NR2101 malli:

"Zyxel’s 5G products, the NR7101 5G New Radio Outdoor Router and NR2101 5G NR Sub 6GHz Portable Router, are built with Qualcomm’s leading Snapdragon x55 chipset to deliver greater performance, spectrum efficiency and latency compared to current LTE standards. The rich 5G product portfolio supports both 4G LTE and 5G NR to provide subscribers with the highest wireless broadband speeds and capacities commercially available."

https://finance.yahoo.com/news/zyxel-showcase-5g-lte-solution-120500012.html
 
Viimeksi muokattu:
Elisa maksaa nyt oppirahoja siitä, kun piti tässäkin olla ensimmäinen. Kallis vikatikki uuden tekniikan vaihto toiseen, osakkeenomistajia saattaa kiinnostaa kuinka kallis. Iso imagotappio Nokialle
ja iso kasa romurautaa. Herättää myös monia lisäkysymyksiä, koska Elisa laittanut moneen paikkaan jo Nokian 5G:tä, viimeisimpänä Kuopio. Onko näillä paikkakunnilla odotettavissa B-luokan palvelu? Telia vielä samassa junassa. Suoraan sanoen alkaa vaikuttaa amatöörien puuhastelulta.
 
Eihän nuo Lahdessa nopeuksissa nyt merkittävästi häviä, vai missaanko nyt jotain? mMimo näemmä Nokialla pissii, mutta eipä tuossa 8x8 tunnu olevan valittamista?
 
Elisa maksaa nyt oppirahoja siitä, kun piti tässäkin olla ensimmäinen. Kallis vikatikki uuden tekniikan vaihto toiseen, osakkeenomistajia saattaa kiinnostaa kuinka kallis. Iso imagotappio Nokialle
ja iso kasa romurautaa. Herättää myös monia lisäkysymyksiä, koska Elisa laittanut moneen paikkaan jo Nokian 5G:tä, viimeisimpänä Kuopio. Onko näillä paikkakunnilla odotettavissa B-luokan palvelu? Telia vielä samassa junassa. Suoraan sanoen alkaa vaikuttaa amatöörien puuhastelulta.

Nokian 8x8 vaikuttaisi toimivan kuitenkin paremmin kuin MassiveMIMO, joten siitä tästä on varmaankin kysymys. Kyllähän Nokian 8x8 tuo lisää kapasiteettia 4G-puolella kun taajuuksia lisätään ja 4x4 MIMO tuki laajenee. Samalla tulee myös 5G. Toki suorituskyvyssä ei pärjää tällä hetkellä Huaweille, mutta aikanaan tilanne senkin suhteen varmasti paranee. En nyt siis sanoisi tätä Elisan kannalta katastroofiksi ja loppukäyttäjille palvelu ei varmasti B-luokkaa. Nokialle toki iso imagotappio.

Telialla varmaan hankalin tilanne, koska tällä hetkellä ne harvatkin deploymentit pelkkää Nokian MassiveMIMOa. Joutuvat varmaan hieman pohtimaan mitä verkon laajennuksen kanssa tehdään ja millä tekniikalla.
 
Nokian 8x8 vaikuttaisi toimivan kuitenkin paremmin kuin MassiveMIMO, joten siitä tästä on varmaankin kysymys. Kyllähän Nokian 8x8 tuo lisää kapasiteettia 4G-puolella kun taajuuksia lisätään ja 4x4 MIMO tuki laajenee. Samalla tulee myös 5G. Toki suorituskyvyssä ei pärjää tällä hetkellä Huaweille, mutta aikanaan tilanne senkin suhteen varmasti paranee. En nyt siis sanoisi tätä Elisan kannalta katastroofiksi ja loppukäyttäjille palvelu ei varmasti B-luokkaa. Nokialle toki iso imagotappio.

Telialla varmaan hankalin tilanne, koska tällä hetkellä ne harvatkin deploymentit pelkkää Nokian MassiveMIMOa. Joutuvat varmaan hieman pohtimaan mitä verkon laajennuksen kanssa tehdään ja millä tekniikalla.
Massive Mimo on yksi 5G:n hienoimpia instrumentteja, jos se ei ole valikoimassa, kyseessä on B-luokan palvelu.
 
Massive Mimo on yksi 5G:n hienoimpia instrumentteja, jos se ei ole valikoimassa, kyseessä on B-luokan palvelu.

Ainakaan tällä hetkellä MassiveMIMO ei testiemme mukaan ole tuonut juurikaan etua. Tulevaisuudessa varmastikin MaMIMO on parempi kun kuorma verkossa kasvaa ja käyttäjämäärät lisääntyy 5G-puolella. Parhaimmat 4G ja 5G-nopeudet on saatu itseasiassa Huawein 8x8-saiteilta Vantaalla. 5G-puolella eroa ei ole kovin paljon havaittu nopeuksissa Huaweilla 8x8 vs MaMIMO.
 
Viimeksi muokattu:
Ainakaan tällä hetkellä MassiveMIMO ei testiemme mukaan ole tuonut erityistä etua. Tulevaisuudessa varmastikin kun kuorma verkossa kasvaa ja käyttäjämäärät lisääntyy 5G-puolella. Parhaimmat 4G ja 5G-nopeudet on saatu itseasiassa Huawein 8x8-saiteilta. 5G-puolella eroa ei ole juuri havaittu nopeuksissa Huaweilla 8x8 vs MaMIMO.
Massive Mimo pitää osata konfiguroida oikein eri ympäristöihin ja se on taidetta, ken sen osaa tehdä. Toiseksi gigan RAN nopeus sim rajoitettuna 10G transmissiota vasten, minusta se on pelleilyä.Saa nähdä kauanko aikovat pysyä tuossa. Miettivät varmaan ansaintalogiikkaa, että tehdään myöhemmin nopeusportaita ja korotetaan hintaa. Sitten tietenkin paremmasta latenssistakin voi pyytää enemmän rahaa.
 
Telialla varmaan hankalin tilanne, koska tällä hetkellä ne harvatkin deploymentit pelkkää Nokian MassiveMIMOa. Joutuvat varmaan hieman pohtimaan mitä verkon laajennuksen kanssa tehdään ja millä tekniikalla.

Toinen taho jolla on Nokian massiveMIMO -radiot käytössä ois jenkeissä Sprint, NYCissä ja Los Angelesissa ainakin. Näin sivuhuomiona.
 
Ainakaan tällä hetkellä MassiveMIMO ei testiemme mukaan ole tuonut juurikaan etua. Tulevaisuudessa varmastikin MaMIMO on parempi kun kuorma verkossa kasvaa ja käyttäjämäärät lisääntyy 5G-puolella. Parhaimmat 4G ja 5G-nopeudet on saatu itseasiassa Huawein 8x8-saiteilta Vantaalla. 5G-puolella eroa ei ole kovin paljon havaittu nopeuksissa Huaweilla 8x8 vs MaMIMO.
Mutta eikö siis yksi Massiven MIMOn idea ole taata paremmat nopeudet usealle päätelaitteelle, ei huippunopeuksia yhdelle?
 
Massive Mimo pitää osata konfiguroida oikein eri ympäristöihin ja se on taidetta, ken sen osaa tehdä. Toiseksi gigan RAN nopeus sim rajoitettuna 10G transmissiota vasten, minusta se on pelleilyä.Saa nähdä kauanko aikovat pysyä tuossa. Miettivät varmaan ansaintalogiikkaa, että tehdään myöhemmin nopeusportaita ja korotetaan hintaa. Sitten tietenkin paremmasta latenssistakin voi pyytää enemmän rahaa.

Onhan se selvää, että kun MaMIMO-teknologia on sen verran uutta niin täyttä potentiaalia ei ole saatu vielä lähellekään irti. Ihan sama oliko valmistaja Huawei, Nokia tai Ericsson niin kukaan siitä ei vielä saa irti täyttä hyötyä. Ehkä muutaman vuoden päästä. Kokeilimme kyllä Oneplus 7 Pro 5G ja S10 5G laitteella 5G:tä ja jakoi kuorman puoliksi eli 500Mbit/s per laite. Erikoista jos kuitu olisi edelleenkin saitilla vaan 1G. Täytyy tuota joskus testata uudestaan eri sektoreissa ja sulkea pois transimission rajoite.

5G pingi nyt on vaan muutamia ms parempi tällä hetkellä kuin 4G:ssä, en näe sitä niin suurena etuna tällä hetkellä. Toki parhaimmillaan 8ms pingit 5G:ssä ovat mukavia.

jessenic sanoi:
Mutta eikö siis yksi Massiven MIMOn idea ole taata paremmat nopeudet usealle päätelaitteelle, ei huippunopeuksia yhdelle?

Näin varmastikin, mutta ainakaan vielä testeissä se ei ole näkynyt kun ollaan kokeiltu kahdella 5G-puhelimella samaan aikaan nopeuksia. Hyödyt varmaan realisoituvat kun päätelaitteita on kymmeniä tai satoja kuormittamassa verkkoa. Tulevaisuudessa varmaan sekin paranee kun tekniikka kehittyy.

Kezi sanoi:
Toinen taho jolla on Nokian massiveMIMO -radiot käytössä ois jenkeissä Sprint, NYCissä ja Los Angelesissa ainakin. Näin sivuhuomiona.

Sprint taitaa käyttää n41:sta eli 2.5GHz kaistaa 5G:lle. Katsoin äsken youtubesta muutaman eri videon Sprintin 5G-nopeustesteistä ja nopeudet pyörivät 200-400Mbit/s välillä, joten ei tuolla nyt vielä shamppanjapulloja poksautella. Toki en tiedä paljonko kaistaa on käytössä, mutta ei tuota Nokian MaMIMO-toteutusta referenssinä paljoa kehtaa käyttää sub 6GHz käyttöönotoissa. mmWave puolella toki tulee jotain 1,8Gbit/s Nokian MaMIMOlla, mutta siellä onkin sitten kaistaa 400MHz. Tuolla kaistamäärällä pitäisi tulla tuplasti enemmän, jotta voisi sanoa teknologian olevan kypsää.
 
Sprint ja T-Mobile kun nyt yhdistyivät niin Sprintin 5G-investoinnit Nokiaan ovat olleet jäissä. Saapa nähdä tuleeko Nokian MassiveMIMOa enää lisää.
 
Helsingissä Elisa korvaa Nokia MaMIMO 5G-tukiasemat Huawein laitteilla. Nokian 5G-verkko on jo sammutettu ja laitteita sekä antenneja on jo vaihdettu Huawein vastaaviin.

Laajennus Vantaalla tuntuu samaan aikaan hidastuneen. Pariin viikkoon ei ole juurikaan tullut lisää peittoa, mahtaako Helsingin muutokset rohmuta raudan? Tai ehkä odotellaan runkoverkon parannuksia. Aiemmin laajennustahti olikin mielestäni melkoisen kova, mutta odottavan aika on pitkä.
 
Viimeksi muokattu:
Sisäisellä antennilla CPE Pro ottaa aina yhteyden läheisempään (n. 300m) 4G tukiasemaan. Sieltä tulee 4G (2CA B3+B20) kauniina päivänä keskellä arkipäivää max 150 mbit, joten jo tällä kauemmalla 5G tukiasemalla päin prinkkalaa olevalla antennilla nopeudet ovat järjestään yli tuplat 4G:n huippuihin verrattuna. Upload on paljon huonompi, mutta tämä johtunee surkeista signaaliarvoista. Pitää vielä ihmetellä miten tämä(kin) homma muuttuu saan antennin katolle.

Tässä mentiin ojasta allikkoon. Oli 5G kuuluvuutta alkuviikosta väärin suunnatulla antennilla, roudasin antennin katolle ja ei ole enää. Katolta modeemi ottaa aina lähimpään 4G-only tukiasemaan.

Suuntaava antenni on kohti 1km etäisyydellä olevaan 5G tukaria, mutta purkki ymmärrettävästi silti valitsee 300m päässä olevan 4G tukarin. B28+B7 taajuuslukolla onnistuisi pakottaminen oikeaan tukiasemaan, mutta kun Huawein CPE Pro purkissa ei (vielä?) sitä ole.

Jotain kanaverkkoja pitäisi siis katolle viritellä, vaan enpä taida siihen ryhtyä kun suunnitelmien mukaan vuoden loppuun mennessä pitäisi läheiselle tukiasemalle tulla 5G. Ja pitkällä tähtäimellä tietty parempi että tukiasema on lähempänä kuin kauempana.
 
Elisa maksaa nyt oppirahoja siitä, kun piti tässäkin olla ensimmäinen. Kallis vikatikki uuden tekniikan vaihto toiseen, osakkeenomistajia saattaa kiinnostaa kuinka kallis. Iso imagotappio Nokialle
ja iso kasa romurautaa. Herättää myös monia lisäkysymyksiä, koska Elisa laittanut moneen paikkaan jo Nokian 5G:tä, viimeisimpänä Kuopio. Onko näillä paikkakunnilla odotettavissa B-luokan palvelu? Telia vielä samassa junassa. Suoraan sanoen alkaa vaikuttaa amatöörien puuhastelulta.
Menny vähän ohi. Mikäs vika noissa Nokian tukiasemissa sitten oikeen on?
 
Menny vähän ohi. Mikäs vika noissa Nokian tukiasemissa sitten oikeen on?

Näyttäisi siltä että Nokia tilasi Inteliltä tukiasemiensa piirit, ne ovat jo vuosia myöhässä ja hätäratkaisuna Nokia koodasi purkkavirityksellä FGPA-piireistä oman ratkaisunsa joka on 2-5krt. kalliimpi valmistaa ja lisäksi hitaampi kuin kilpailijoiden tuotteet.

NOK: Thoughts on Q3 2019 Earnings

Intel Custom Foundry’s 10nm meltdown is crushing a $20+B market cap tech giant
 
Viimeksi muokattu:
Näyttäisi siltä että Nokia tilasi Inteliltä tukiasemiensa piirit, ne ovat jo vuosia myöhässä ja hätäratkaisuna Nokia koodasi purkkavirityksellä FGPA-piireistä oman ratkaisunsa joka on 2-5krt. kalliimpi valmistaa ja lisäksi hitaampi kuin kilpailijoiden tuotteet.

NOK: Thoughts on Q3 2019 Earnings

Intel Custom Foundry’s 10nm meltdown is crushing a $20+B market cap tech giant

Applellakin taisi kans olla ongelmia saada Inteliltä 5G-piirejä riittävän nopealla aikataululla. Ja jotain itekki lukenut täällä, ettei se Nokian 5G tulareissa nopeus ollut ihan niin hyvää kuin olettaa.

Raportti: Apple tähtää oman 5G-modeemin käyttöönottoon iPhoneissa 2022
 
Tästä kun katson Huawein materiaalista tuota Massive Mimo:n konfigurointia niin näyttää olevan 17 erilaista pattern-määrittelyä beam:eille erilaisiin skenaarioihin. Sitten onhan tuo 64T64R-yksikkö 5G-teknologian kruununjalokivi, jonka potentiaali on sellainen asia, että se pitää itse nähdä ja kokea.
 
Joulukuun alkupuolella kenties mielenkiintoinen Yhteisverkon tilannekatsaus odotettavissa, mainitaanko 5G:stä mitään ?
 
Näyttäisi siltä että Nokia tilasi Inteliltä tukiasemiensa piirit, ne ovat jo vuosia myöhässä ja hätäratkaisuna Nokia koodasi purkkavirityksellä FGPA-piireistä oman ratkaisunsa joka on 2-5krt. kalliimpi valmistaa ja lisäksi hitaampi kuin kilpailijoiden tuotteet.

Näinhän se näkyy menneen:

Suri: 5G Radio issues arose in context of 5G's rapid arrival in market at a time when Nokia & ALU portfolios were being combined; FPGA provided flexibility w/ immature 5G standard, but SoC supplier dropped ball when shift needed

Tänään on Nokian verkkohefe lupaillut että maMIMOt olisi jo vuoden lopulla uusilla piireillä:

"Uitto: By end of 2019, Massive MIMO offer will use the new SoC; So far, all Nokia 4G network customers making transition to 5G are sticking with Nokia ... plus there is opportunity to take share from others"

Lisäksi kehuvat että olisi onni onnettomuudessa että saadaan tuorein prosessi käyttöön:

"Uitto: Notes an important competitive advantage that comes w/ the SoC challenge, Nokia's products now getting built w/ latest generation of SoC tech; Competitors are behind and will face performance issues as traffic grows"

Näitä lausuntoja ei toki kannata purematta niellä. Nokian johdon puheiden uskottavuus on kyllä aika alhainen, mutta jos nuo Elisan Nokian 5G:llä toteutetut Espoon verkot ovat nopeudeltaan ja kattavuudeltaan parempia kuin ensimmäiset Helsingin keskustassa niin antaahan se viitettä että parempaan suuntaan on menty.

Kaikki lainaukset ovat tviittejä #NokiaIAR hashtagilla.
 
Viimeksi muokattu:
Espoossa toteutus on Nokian 5G 8x8 radioilla joilla ei ole niitä 5G:n mainostettuja slicing ominaisuutta. Oikeastaan mitä olen ymmärtänyt niin 8x8 ei paljon eroa edes aikaisemmista tekniikoista mahdottomasti. Massive MIMO tuo paljon muutoksia ja sitä odottelen todella mitä pystyy tarjoamaan. Sen tarkoituksena ei ole yksittäiset maksiminopeudet vaan tarjota samaa nopeutta suurelle joukolle.
 
Espoossa toteutus on Nokian 5G 8x8 radioilla joilla ei ole niitä 5G:n mainostettuja slicing ominaisuutta. Oikeastaan mitä olen ymmärtänyt niin 8x8 ei paljon eroa edes aikaisemmista tekniikoista mahdottomasti. Massive MIMO tuo paljon muutoksia ja sitä odottelen todella mitä pystyy tarjoamaan. Sen tarkoituksena ei ole yksittäiset maksiminopeudet vaan tarjota samaa nopeutta suurelle joukolle.

Totta - ja sama Lahdessa. Nokian laitteet onkin käsittääkseni toimineett paremmin. Aiemmin kokeilemanne Telian ja Elisan verkot ovat olleet Massive MIMO:lla ja niissä on ollut vaihtelua. Siinä tekniikassa ilmeisesti erityisen rajoittava tekijä* tuo FPGA toteutus. Ehkä tämän takia nimenomaan mainitsivat että Massive MIMOt tulevat jo tänä vuonna FPGA:n sijaan SoC:lla.

*
Pointed comments by Rajeev Suri, @MarcusWeldon and @tommiuitto regarding the prominent role of SOC vs FPGA, esp in #MMIMO and #5G, for cost reductions and performance increases. White box vendors will need to catch up/keep up.@acg_r NokiaIAR
 
@ja912 Pakko tosiaan joku performance-issukka olla, kun esim. 256QAM ei noissa ollenkaan aktivoitunut. Nokia 8x8 osalta ei sitä tiedetä. Mutta 8x8 TDD-radiot eivät sinänsä mitään uutta ole vs maMIMO, joten ymmärrettävää, että ekat mamimot ovat ehkä heikompia kuin tulevaisuuden tuotteet.

Pitkään ei dataa edes 5G yli mennyt noiden Nokian mamimo-radioiden alueella.

Ja ihan kentältä muilta toimijoilta olen kuullut, että haasteita on ollut noiden kanssa.
 
@ja912 Pakko tosiaan joku performance-issukka olla, kun esim. 256QAM ei noissa ollenkaan aktivoitunut. Nokia 8x8 osalta ei sitä tiedetä. Mutta 8x8 TDD-radiot eivät sinänsä mitään uutta ole vs maMIMO, joten ymmärrettävää, että ekat mamimot ovat ehkä heikompia kuin tulevaisuuden tuotteet.

Pitkään ei dataa edes 5G yli mennyt noiden Nokian mamimo-radioiden alueella.

Ja ihan kentältä muilta toimijoilta olen kuullut, että haasteita on ollut noiden kanssa.

256QAM kyllä toimisi Espoon testeissä Nokian 8x8 toteutuksessa.
 
Tästä kun katson Huawein materiaalista tuota Massive Mimo:n konfigurointia niin näyttää olevan 17 erilaista pattern-määrittelyä beam:eille erilaisiin skenaarioihin. Sitten onhan tuo 64T64R-yksikkö 5G-teknologian kruununjalokivi, jonka potentiaali on sellainen asia, että se pitää itse nähdä ja kokea.

Tuleeko myös puhelimiin useampia antenneja tämän MIMO:n myötä? AInakin WiFi puolella on myös clienteissä useampia antenneja. En tiedä mitään, niin kysyin uteliaisuuttani.
 
Tuleeko myös puhelimiin useampia antenneja tämän MIMO:n myötä? AInakin WiFi puolella on myös clienteissä useampia antenneja. En tiedä mitään, niin kysyin uteliaisuuttani.

Ei käytännössä vaikuta. Puhelimessa on 2 tai 4 antennia vastaanottavaan signaaliin edelleen.

Huawei ilmeisesti pystyy automatisoimaan tuota beamformingin valintaa tukiasemassa että siihen ei tarvitse uusissa ohjelmistoversioissa juurikaan koskea tai ihmetellä. Olen myös ymmärtänyt että niitä löytyy kyllä enemmänkin kuin 17 erilaista patternia.
 
Huihai ainakin mainosti, että tuoreimmassa puhelimessa oli 21 antennia joista 14 pelkästään 5G:lle.

Joo sori siis viittasin nyt vain pelkkien 4G antennien määrään. 5G:lle, Wifille, bluetoothille, gps:lle jne on sitten vielä toki omat antennit.
 
Viimeksi muokattu:
Nokia-johtaja Reutersille: ”Meillä ei ole ongelmaa 5g:n suhteen”

”Minusta meillä ei ole ongelmaa 5g:n suhteen”, Bhaskar Gorti sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Hän kuvaa kehitystyötä ”maratoniksi” ja sanoo, että julkisuudessa on nyt keskitytty arvioimaan kilpailun ensimmäisiä minuutteja.

Nokia järjesti sijoittajilleen ikävän yllätyksen lokakuussa. Yhtiö leikkasi tulosennusteitaan ja laittoi osingonmaksun tauolle. Osakekurssi romahti noin kolmanneksella.
Nokian on arvioitu hidastelleen tuotekehityksessään kilpailijoihin Ericssoniin ja Huaweihin nähden. Ericsson on muun muassa nostanut markkinaennustettaan ja myyntitavoitettaan.

Gorti sanoo, että 5g-sykli rakentuu useista osista. Hän sanoo uskovansa, että Nokia tulee olemaan kilpailijoitaan edellä esimerkiksi ohjelmistokehityksessä, ”esineiden internetin” käyttöönotossa ja kiinteissä 5g-yhteyksissä.

”Olen itse sitä mieltä, että meillä on (ohjelmistoissa) kaksi tai kolme vuotta etumatkaa, tai enemmänkin, Ericssoniin nähden.”

Gorti huomauttaa, että 80 prosenttia mobiiliverkosta on itse asiassa ohjelmistoja.

Toisin kuin Ericsson ja Huawei, Nokia on pannut paukkuja avoimen RAN-teknologian kehitykseen. Sen turvin operaattoriasiakkaiden ei tarvitse sitoutua vain yhteen verkkotoimittajaan.

Nokia raportoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ohjelmistot ensimmäistä kertaa omana liiketoimintanaan verkkojen ja teknologiayksikön, eli patenttien ja teknologialisensoinnin, rinnalla.
 
Oma veikkaukseni on, että 5G:stä ei ole vielä mitään konkreettista kerrottavaa SYVin tiedotteessa.

Eiköhän Telia/DNA tee sinne ensimmäisenä, missä on eniten ihmisiä per neliökilometrille ja Yhteisverkon alueella ei samassa suhteessa. Eli missä on paras tuotto heti alusta.

Ja eiköhän tilanne ole aivan eri 2-3v sisään.
 
Tuleeko myös puhelimiin useampia antenneja tämän MIMO:n myötä? AInakin WiFi puolella on myös clienteissä useampia antenneja. En tiedä mitään, niin kysyin uteliaisuuttani.

Jokainen päällekkäinen lähetys ja lähetyksen vastaanotto vaatii yhtä monta toisistaan erillään olevaa antennia, jotta voidaan vaihe-erotuksia laskemalla vastaanottaa nuo lähetykset. Beamforming on sitten eri juttu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 688
Viestejä
4 554 074
Jäsenet
75 046
Uusin jäsen
Jr15

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom