Paljon on puhetta riittänyt 5G-verkoista, mutta nyt mastot nousevat oikeasti. Tai ei uusia mastoja vielä nouse, mutta asentajat kiipeävät nykyisiin mastoihin päivittämään 4G-tekniikan nopeammaksi 5G:ksi.
”Nyt alkaa olla teknologia siinä kuosissa, että tähän voidaan lähteä. Ensi vuoden alusta lähtien vauhti tihenee ja peitto paranee ripeästi”, sanoo DNA:n teknologiajohtaja Tommy Olenius.
DNA:lla on pääkaupunkiseudulla ja Porin keskustassa vasta muutama 5G-tukiasema käytössä ja laajempi testiverkko Hyvinkäällä, mutta tilanne alkaa muuttua pian.
”Tänä vuonna DNA:n 5G-verkko laajenee pääkaupunkiseudun lisäksi Turkuun ja Tampereelle. Ensi vuoden alkupuolella 5G-verkkomme laajenee myös muihin suurempiin kaupunkeihin”, Olenius sanoo.
Muutos on myös se, että 4G:ssä DNA luotti pelkkään Ericssonin tekniikkaan, mutta nyt strategia muuttuu.
"5G:ssä tulemme käyttämään kaikkien kolmen suuren verkkotoimittajan ratkaisuja", Olenius sanoo.
DNA:lla on siis verkkolaitteiden toimituksista sopimukset sekä Nokian, Ericssonin, että Huawein kanssa. Eri yhtiöt voivat rakentaa verkkoa ja sen osia eri alueille. Toimittajien tekniikassa ja sen kypsyydessä on eroja.
"En ota kantaa ovatko kaikki samalla viivalla, mutta jokaisella on omat vahvat osa-alueensa, johon pystyvät lopullisia ratkaisuja toimittamaan", Olenius sanoo.
Aluksi kaikkien operaattorien 5G-verkko on niin sanottua non-standalone-verkkoa eli 4G-tukiasemia päivitetään 5G-aikaan. DNA:n Olenius arvioi, että ehkä vuosina 2023 tai 2024 verkkoa ryhdytään tihentämään nykyisestä uusilla tukiasemilla.
"Nykyisellä tukiasemamäärällä pärjätään pitkään, mutta riippuu siitä miten tilaajamäärä ja liikennevolyymit kehittyvät", Olenius sanoo.
Oleniuksen mukaan 5G:n kompastuskivi on tähän asti ollut 5G-puhelinten heikko valikoima ja hidas tulo markkinoille.
Elisa luottaa kaikkiin kolmeen
Elisa on edennyt 5G:ssä DNA:ta nopeammin. Se kertoi tällä viikolla laajentaneensa pääkaupunkiseudun 5G-verkkoa Vantaalle sekä Ouluun. Ennestään Elisalla on 5G-verkkoa Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä, Lahdessa ja Vantaalla. Yhtiön Turun 5G-verkko on Elisan mukaan Pohjoismaiden laajin.
Elisan verkkotoimittajia ovat 5G:ssä kaikki kolme suurta: Ericsson, Huawei, Nokia.
Huawei on myös verkkotoimittajana Telian ja DNA:n yhteisverkossa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Huawei on ollut paljon esillä vakoilu- ja tietoturvasyytösten takia. Niitä on esittänyt varsinkin USA. Suomessa yhtiöllä on siis kuitenkin asema sekä Elisan, DNA:n että yhteisverkon toimittajana.
Telia verkottaa seitsemän kaupunkia ja kymmeniä yrityksiä
Telian strategia verkon toimittajien suhteen poikkeaa täysin DNA:sta, sillä ruotsalaisyhtiö rakentaa 5G-verkkonsa Suomessa täysin Nokian laitteilla.
"Telian oman verkon osalta meillä on pelkästään Nokia käytössä. Uuden teknologian käyttöönotossa ja uusien palveluiden rakentamisessa sen päälle on hyvä olla kumppani, jonka kanssa pystytään hyvin monipuolisesti toimimaan", sanoo Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen.
Telian mukaan sillä on 5G-verkkoa toiminnassa tämän vuoden lopussa seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa: Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Espoo ja Vantaa.
Verkot ovat toki aluksia kattavuudeltaan rajallisia ja paikoin erittäin niukkoja.
Telia on julkaissut suunnitelmistaan kartan. Siitä voi laskea, että pääkaupunkiseudulla yhtiöllä pitäisi tämän vuodenlopussa olla 5G-tukiasemia jo noin 50 ja määrät kasvavat ensi vuonna.
Kuluttajan kannalta kiinnostava sovellus on myös 5G-laajakaista eli modeemi, jolla saa nopean nettiyhteyden kotiin langattomasti.
Nokia on parhaillaan vaikeuksissa, koska sen 5G-teknologia on osoittautunut kalliiksi valmistaa. Vaikuttaa siltä, että Nokian tekniikka ei ole yhtä kypsää kuin kilpailijoilla. Telia vakuuttaa kuitenkin tyytyväisyyttään Nokiaan.
"Meillä ei ainakaan ole mitään valittamista sen suhteen miten Nokian verkko toimii. Juuri startup-keskus Maria 01:n ympäristössä mittasimme ennätyksellisen verkon nopeuden: 1,8 gigabittiä sekunnissa puhelimeen", Koistinen sanoo.
Nokia on myös Telialle kiinnostava kumppani siksi, että molemmat yritykset haluavat edetä nopeasti teollisen internetin sovelluksissa yrityksille.
"Olemme panostaneet vahvasti 5G:n käyttöönottoon teollisuusympäristöissä. Siinä Nokia on ollut hyvä kumppani", Koistinen sanoo.
Hänen mukaansa Telialla on 5G-yritysasiakkaita jo kymmeniä. Tuore julkinen referenssi on ABB:n taajuusmuuttajatehtaassa, jossa on käytössä 5G-ratkaisuja.
"On ilahduttavaa miten laajasti suomalainen yrityselämä on ymmärtänyt mahdollisuudet, jotka liittyvät 5G:hen", Koistinen sanoo.