2000-luku. Vuosikymmen kun kaikki muuttui

Liittynyt
28.10.2021
Viestejä
225
2000-luku oli itselleni varsin mukavaa aikaa. Olen siis syntynyt 1989, joten 2000-luku oli huoletonta lapsuutta ja teini-ikää, joka kulminoitui täysi-ikäisyyden ja ajokortin tuomaan vapauteen vuonna 2007. Vuosikymmenen loppu oli suurta muutosta; ammattikoulu päättyi, suoritin armeijan ja jonka jälkeen muutin pois kotoa.

Oma lapsuuaika meni enimmäkseen ilman kännykkää. Toki niitä oli jo ollut pitkään käytössä aikuisilla, mutta nuorison käsiin ne alkoivat ilmestymään vasta 2000-luvun taitteessa. Isosikoni taisi saada ensimmäisen kännykkänsä 1999 ja minä pari vuotta myöhemmin. Nokia-buumin myötä kännyköiden suosio kasvoi nopeasti. Ala-asteella ollessani, viidennellä tai kuudennella harvalla luokkakaverillani oli omaa kännykkää, mutta yläasteelle siirtyessä niitä oli jo kaikilla.

Erilaisten logojen ja soittoäänten ostaminen oli suosittua. Näitähän myytiin ainakin aikakauslehtien takasivuilla. Myös hakaviivoin ja sulku-merkkien avulla piirettyjen kuvien leviäminen viestien välillä on jäänyt tuolta ajalta mieleen. Yläaste-aikana kännyköiden kehitys oli todella nopeaa. Värtittömät näytöt vaihtuivat värillisten näyttöjen kautta kamerakännykköihin vain parin vuoden sisällä. Muistan, että joillakin kavereilla oli jo kamerakännykkä, kun kävin rippileirin kesällä 2004.

Ensimmäinen tietokone ja netti tuli meidän perheeseen suhteellisen myöhään. Vuosi taisi olla 2001. Nettihän oli tuohon aikaan vielä melkoinen villi länsi. Kiinnostavia ja aika epämäärisiäkin sivuja oli paljon ja eihän niiden sisältöä kukaan valvonnut. Newgroundsin pelit ja erilaiset kotisivut ovart jääneet tuolta ajalta mieleen. Aluksi netin käyttö oli harvinaista herkkua ja siellä sai olla vain lyhyitä aikoja kerrallaan, kun sitä maksettiin käytön mukaan. (Lanka)puhelinkin taisi piippaa varattua käytön aikana. Eikä ollut yksi tai edes kaksi kertaa, kun vanhemmat raivosivat järkyttävää puhelinlaskua, kun tämä poika oli vähän salaa käynyt surffailemassa. Onneksi tätä aikaa ei kauan kestänyt kauan, ja meidänkin perheessä hommattiin kiinteä hintainen netti jo jossain 2003 vuoden paikkeilla.

Chatit olivat suosittuja. Parhaiten mieleen ovat jääneet Kissin ja Mixworldin chat, mutta oli tietysti muitakin. Facebookkia tai muuta somea ei ollut, mutta Irc-galleria oli meidän kaveriporukassa kovassa käytössä, vaikka varsinaista irkkaamista kukaan ei harrastanut. Yhteyttä pidettiin myös Messengerin eli "mesen" kautta, ja vielä tänäkin päivänä muistan kyseisen ohjelman äänet.

Kiinteä hintaisen netin myötä alkoi myös waretuksen suosio kasvaa. P2P-ohjelmia oli monia, mutta DC++ oli se, mitä me käytettiin, ennen kuin siirryttiin torrentteihin. Musiikkia, mutta varsinkin tv-sarjoja tykättiin warettaa, sillä tv-sarjat esitettiin tuohon aikaan Suomessa noin vuoden viiveellä. Itse seurasin ainakin Lostia ja Prison Breakkia jenkki-tahtiin. Englantia en vielä kunnolla osannut, mutta harrastajaporukat tekivät suomi-tekstityksiä. Näitäkin sivuja oli monia, mutta Divxfinland oli varmaan se tunnetuin.

Sanotaan, että jokaisella ikäluokalla on se suosikki alkoholijuoma, jolla alkoholin maistelua opeteltiin. Jos se 80-luvun nuorisolle oli joku omppuviini, tykkäsi mun ikäluokkani erilaisista cat-likööreistä (pink cat, red cat, green cat ja oli varmaan muitakin). Näitä kun sekoitti spriten kanssa, sai alkoholin maun hyvin pois. Red catilla vedin itse ekat kännini kesällä 2004.

Tuohon aikaanhan nuorison ryyppäminen oli muutenkin normaalia, ja tuntui että lähes joka viikonloppu oli jonkun kaverin tai kaverin kaverin luona kotibileet. Mun ikäpolveni taisi ollakin yksi niistä viimeistä sukupolvista, joka vielä ryyppämistä harrasti. Nykyäähän nuorison alkoholinkäyttö on vähentynyt radikaalisti.

Täysi-ikäisyyden tultua juominen siirtyi baareihin, jossa sai vielä siihen aikaa polttaa. Laki tosin muuttui vielä saman vuoden aikana kun täytin 18, eli vuonna 2007, joten onneksi kovin kauaa ei tarvinnut kestää savuisia kapakoita.

Facebook ja muut some alustat ilmestyivätkin sitten 2000-luvun loppupuolella. Armeijaan menin tammikuussa 2009 ja vain pari tupakaveria oli silloin Facessa, mutta kotiutumispäivänä 180 päivää myöhemmin oli jo lähes koko patteri Facebookissa itseni mukaan lukien. Näihin alkoihin ilmestyivät myös ensimmäiset älypuhelimet. Oma ensimmäinen älypuhelimen oli HTC Desire, jonka ostin kesällä 2010. Mutta tämä meneekin sitten jo seuraavalle vuosikymmenelle.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 643
Heh, tuosta navigoinnista liikenteessä ja miksei muuallakin. Teen sitä edelleen kuin silloin pentuna lähettikuskina paperikartan kanssa, eli katson puhelimen kartalta mihin pitää mennä ja aivot hoitaa reitityksen. Jotenkin kauhean tärkeä asia itselle etten ole koneen orja :hmm:
Aika pitkälti itselläkin tulee vain katsottua reitti lähtiessä navigaattorista ja ajettua parin kilometrin päähän ihan omin päin ja sitten loppumatkan pikkutiet navigaattorin avustuksella. Aikanaan ennen navigaattoreita 2000-luvun alussa tuli tosiaan ajettua puhelinluettelon kartta sylissä ja silloin ei voinut koko ajan karttaa katsoa niin oli vähän pakko ajella "ulkomuistista" kohteen lähelle ja sitten viimeiset risteykset katsoi kartasta ja siitä vissiin jäänyt päälle tuo että katsoo jo lähtiessä reitin melkein perille asti ja katsoo navia vasta muutaman viimeisen risteyksen osalta.

Täytyy sanoa että tuon takia tuntee aika hyvin suunnilleen kaikki isommat tiet ulkoa, tuli sen verran paljon keikkahommissa pyörittyä ympäri Suomea että aikalailla Oulun alapuolella osaa ajella isompia teitä pitkin aika pitkälle ennenkuin tarvitsee karttaa katsella. Ja tietty aika monen kaupungin "kartta" on päässä ainakin summittaisesti että kun lähtiessä katsoo jonkun kiintopisteen niin parin kilometrin päähän löytää ihan ilman mitään apuvälineitä.

Onhan tuo kännykän navigaattori kyllä kiva juttu noille viimeisille kilometreille mutta kyllä silloin aikanaankin aina selvisi perille, välillä paperikartoilla ja välillä erillisen navigaattorilaitteen avustuksella (jossa oli aina vanhentuneet kartat, joten piti kuitenkin ennen lähtöä tarkistaa reitti paperilta tai netistä).
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
2 381
Ensimmäinen tietokone ja netti tuli meidän perheeseen suhteellisen myöhään. Vuosi taisi olla 2001.
Meillä netti tuli vieläkin myöhemmin, vasta vuonna 2002. Tästä eteenpäin 56k-modeemi oli peräti vuoteen 2006 asti, jolloin hankittiin kiinteähintainen ADSL-liittymä. Tietokone oli kuitenkin hankittu "jo" 1998.

Sanotaan, että jokaisella ikäluokalla on se suosikki alkoholijuoma, jolla alkoholin maistelua opeteltiin. Jos se 80-luvun nuorisolle oli joku omppuviini, tykkäsi mun ikäluokkani erilaisista cat-likööreistä (pink cat, red cat, green cat ja oli varmaan muitakin). Näitä kun sekoitti spriten kanssa, sai alkoholin maun hyvin pois. Red catilla vedin itse ekat kännini kesällä 2004.
Kun baariin vihdoin 18-vuotiaana pääsi, niin tiskiltä ei tullut tilattua olutta laisinkaan, koska se oli "pohjia" varten. Suosituimmat drinkit olivat Kossu-Battery ja valkovenäläinen. Nykyään moiset etovat. :D

Facebook ja muut some alustat ilmestyivätkin sitten 2000-luvun loppupuolella. Armeijaan menin tammikuussa 2009 ja vain pari tupakaveria oli silloin Facessa, mutta kotiutumispäivänä 180 päivää myöhemmin oli jo lähes koko patteri Facebookissa itseni mukaan lukien.
Aivan sama ilmiö meilläkin armeijassa 2009. Se oli Facebook-vuosi.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 929
Pink Cat oli ainakin tytöillä kova sana tiskiltä tilattuna juomana jo ysärin puolivälissä. Ihmeen pitkään se on sitten pysynyt mukana jos on vielä 00-luvullekin selvinnyt (pun intended).
 
Liittynyt
09.10.2020
Viestejä
292
Itse ehdin aloittaa ajohommat juuri ennen älypuhelimien yleistymistä, niin en osaa olla kovin riippuvainen navigaattorista vielä tänä päivänäkään. Tulee yleensä katsottua reitti etukäteen vaikka google mapsista, ja katunäkymällä tarkastettua minkälaisesta risteyksestä pitää kääntyä. Sillä ja tienumeroiden muistamisella pääsee jo pitkälle. Sokeasti naviin luottaen on menty lähinnä ulkomailla kaupungissa ajaessa, kun ei vaan ehdi huomioimaan kaikkea.

2000-luku oli itselleni varsin mukavaa aikaa. Olen siis syntynyt 1989, joten 2000-luku oli huoletonta lapsuutta ja teini-ikää, joka kulminoitui täysi-ikäisyyden ja ajokortin tuomaan vapauteen vuonna 2007. Vuosikymmenen loppu oli suurta muutosta; ammattikoulu päättyi, suoritin armeijan ja jonka jälkeen muutin pois kotoa.
Vähän samaa tarinaa kuin tässä viestissä, tosin vuotta aiemmin syntyneenä. Netti tuli kotiin muistaakseni 2000 tai 2001, joku maikkarin netti mitä siihen aikaan oli. Muuttui laajakaistaksi 2003 kieppeillä, mutta käyttö pysyi siitä huolimatta varsin maltillisena. Asuttiin syrjemmässä ja kotoa löytyi aina jotain hommaa mitä piti tai laitettiin tekemään. Ekan kännykän sain varmaan luokan viimeisenä herran vuonna 2002. Muutin kotoa ennen armeijaa heti kun täytin 18 ja sain ajokortin. Samalla tuli hommattua oma ensimmäinen tietokone, tähän asti oli menty perheen yhteisellä. Netistä on jäänyt noilta ajoilta mieleen täälläkin mainittu newgrounds, samaten joku stupidvideos.com oli ensimmäisiä videosivustoja millä tuli käytyä. ATK-tunneilla piti päästä pelailemaan kaikkia selainpelejä milloin miltäkin sivustoilta aina dna:n trialsista miniclipin kautta aapeliin, mitä näitä nyt oli. Mesen kelkkaan hyppäsin vähän viime metreillä ja sen käyttö jäi lopulta varsin lyhyeen aikaan. Enemy territoryn pelien aikana käytettiin Xfirea keskusteluun. Facebookiin liityin syksyllä 2008.

Jälkikäteen ajateltuna tuosta vuosikymmenestä jäi ihan hyviä muistoja, se oli sopiva sekoitus digitaalista ja analogista elämää. Arjessa oltiin enemmän läsnä kuin nykyään. Tuohon aikaan aina ei kuitenkaan naurattanut, kaiken maailman kiusaamisten sun muiden ongelmien takia tuo oli myös hyvin yksinäistä ja masentavaa aikaa. Armeija teki minulle aivan valtavan paljon hyvää, ja korjasi monia ongelmia vuosikymmenen loppupuolella, palasin sieltä ihan eri ihmisenä. Sain ensimmäistä kertaa elämässäni hyvän kaveripiirin ympärille, joista osasta on muodostunut nykyinen kaveripiiri. Täytyy olla kiitollinen tästä valtion tarjoamasta ajasta.

Toinen asia mikä tuolta vuosikymmeneltä on jäänyt jotenkin mieleen, on sellainen tietynlainen sulkeutunut ilmapiiri ja kauhean epäileväinen suhtautuminen kaikkeen uuteen. Tämä on nyt oma kokemus, ei varmasti täsmää jokaiseen lukijaan. Mutta kun asui pienellä paikkakunnalla ja pyöri pienessä piirissä, niin jotenkin se elämä tuntuu kauhean suppealta ja tunkkaiselta näin jälkikäteen katsottuna. Seuraavalla vuosikymmenellä oma maailmankuva laajeni huomattavasti, mutta se on oma tarinansa. Tuo aika tuntui myös aika pinnalliselta ja materialistiselta. Silloin arvostettiin kaikkea uutta ja kiiltävää, rakennettiin osin tarpeettoman suuria taloja ja elettiin muutenkin kun siat pellossa.

Pitkää ja sekavaa tekstiä. Jos nyt pitäisi koota jokin unelmien vuosikymmen, niin ottaisin 2000-luvulta siihen mukaan tuon sopivasti kehittymättömän digitaalisuuden.
 
Liittynyt
17.04.2017
Viestejä
294
Ensimmäinen tietokone tuli talouteen joskus 1998, luokkaa Win98 / Pena 2 / 64mb keskusmuistia, millä sitten painettiin menemään sinne vuoteen 2005-06 asti, kunnes päätin ostaa oman koneen peliharrastuksen vuoksi koska vanhemmilla ei ollut hinkua päivittää konetta uudempaan. Samana vuonna saatiin talouteen puolen megan laajakaista, kun 56k-modeemin kulut alkoivat käydä sisarusten netinkäytön vuoksi sietämättömäksi.

Vuonna 2003 tuli saatua ensimmäinen luuri mallia Nokia 3510i, mikä oli aivan käsittämättömän kova vehje siihen aikaan. Koska tietokonepelaaminen oli vanhan raudan vuoksi hyvin rajallista eikä taloudesta löytynyt pelikonsolia, tuli sitten ostettua "muutamia" java-pelejä puhelimeen pelinälän taltuttamiseksi. Myös nettiä tuli selailtua puhelimen kautta, vaikka sen ei pitänyt puhelinmyyjien mukaan olla mahdollista saldorajoituksen vuoksi, mutta jotenkin minä onnistuin kiertämään senkin. Siinä oli vanhemmilla ihmettelemistä, kun 20e rajoituksesta huolimatta puhelinlasku saattoi heitellä 50-60e paikkeilla.
 
Liittynyt
08.04.2022
Viestejä
540
Itse ainakin käytin kesällä 2008 Nokia e71 puhelinta sekä kävely- ja autonavigointiin. Selain toimi sen verran hyvin että ulkomaillakin pystyi helposti tekemään pörssikauppaa puhelimesta käsin. Tuohon aikaan Nokialaisille oli vielä hyvä appivalikoima joka sitten kuoli kokonaan pois kolmen vuoden kuluessa.
Olihan tuollaisia puhelimia tosiaan. Ei tuollainen internetin käyttö puhelimilla kuitenkaan tainnut olla mitenkään valtavirtaa kuin vasta ehkä ihan vuosikymmenen lopussa. Enemmän 2010-luvun juttu.

Mikähän lie sitten on seuraava villitys. Ainakin tältä osin on ehkä eletty jonkinlaista pysähtyneisyyden aikaa jo pian 10 vuotta.
 

poskiholisti

Team R&T
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
799
Puhelinlaskut olivat kyllä ihan kohtuullisen isoja tuohon aikaan. 00-luvun puolessa välissä 40-70 euroa taisi olla normaali kuukausilaskun summa. Opiskelijalle ihan merkittävä summa. IRC ja Mese olivat kovassa käytössä myös viestinnän osalta.
 
Liittynyt
08.04.2022
Viestejä
540
Puhelinlaskut olivat kyllä ihan kohtuullisen isoja tuohon aikaan. 00-luvun puolessa välissä 40-70 euroa taisi olla normaali kuukausilaskun summa. Opiskelijalle ihan merkittävä summa. IRC ja Mese olivat kovassa käytössä myös viestinnän osalta.
Nykyään alle 40 eurolla kuussa saat 5G liittymän rajattomalla kaikella ja johon vielä sisältyy ihan reilusti dataa EU alueella matkustaessa, joten ei tarvi pelätä älytöntä laskua jos käyttää vähän puhelinta ulkomailla EU alueella. Sentään jotkin asiat on nykyään halvempia kuin ennen.
 
Liittynyt
24.03.2019
Viestejä
711
Aika hurjan nopeasti älypuhelimet ja mobiili-internet sitten lopulta yleistyivät. Tuossa 00-vuosikymmenen loppupuolella ensimmäiset iPhonet ja Android puhelimet tuli markkinoille, ja sitten toki oli vaikkapa symbian puhelimia joita voisi kutsua älypuhelimiksi, mutta ei nuo kuitenkaan olleet kovin laajasti käytössä eikä moni kai niitä internet-ominaisuuksia vaikkapa noissa symbian puhelimissa kovin paljoa käyttänyt. 3G-verkkojen peittokin alkoi kai olla oikeasti laaja vasta tuossa vuosikymmenen lopussa, ja 4G-verkot alkoi tulla vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Suunnilleen viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien älypuhelimet ja mobiili-internet onkin sitten olleet Suomessakin suurelle osalle ihmisistä aikalailla itsestäänselvyys.
Mulla oli n-gage qd ja se oli kyllä hemmetin hyvä luuri vaikka internet lähinnä nauraa koko vehkeelle.
Se toimi mp3 soittimena, katsoin sillä pari leffaa, surffasin netissä opera minillä ja samalla juttelin kaverin kanssa agile messengerin avulla.
Emulaattoreillakin tuli pelattua kaks ekaa metroidia läpi ja osa luurin omista peleistä oli niin lähellä ps1 pelejä kuin voisi olla.
Nyt joku varmaan melkein jo sylki juomat suusta, mutta tässä on colin mcrae 2005 joka on käytännössä ps1:n colin mcrae 2 uusilla auto skineillä.
Ruudunpäivitys on sulava ja tuo näyttää puhelimen omalla ruudulla erittäin hyvältä.



Kaikki tuo oli aika hyvä saavutus puhelimelta vuonna 2005 kun muut pelaili jotain java pelejä.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
244 813
Viestejä
4 272 097
Jäsenet
71 562
Uusin jäsen
lissaw96

Hinta.fi

Ylös Bottom