Etäopiskelu olisi se paras itselle mutta toi tradenomi taitaa olla ainut minkä voi etänä suorittaa suomessa.
Ei tradenomissa varmaan mitään vikaa ole mutta itse mielummin kävisin tuon tieto- ja viestintätekniikan puolen tai sitten yliopiston.Tota ei vaan järjestetä edes monimuotona tässä Vantaan ympäristössä.
Kyselin myös muista AMK kouluista miten onnistuisi tuon tekeminen etänä mutta vastaus oli aina että "on lähiopetusta ja pitää olla paikalla mutta opettajien kanssa voi neuvotella". Eli ensin pitäisi päästä kouluun sisään ja sitten ruveta neuvottelemaan että onnistuuko.
Miten vapaasti tuohon tradenomin koulutuksen sisältöön voi itse vaikuttaa? Eikös tuo ole vähän enemmän markkinointiin tms. suuntautuva?
Onko siinä jotain rajoitteita mitä yamk tai maisterin tutkintoa noilla papereilla voi alkaa suorittamaan?
Suurin ero
tietojenkäsittelyn tradenomin (tai yleisemmin lyhennettynä it-tradenomin) tutkinnnon ja
tietotekniikan insinööri (AMK) tutkinnon välillä on se, että tuolla liiketalouden puolella opetus keskittyy enemmän erilaisten tietojärjestelmien (esim. ERP/CRM) ja tekniikoiden käytön, toiminnan ja ylläpidon opiskelemiseen, kun taas inssipuolella on sitten sitä teoriaakin opinnoissa mukana, paikasta ja linjasta riippuen inssiopintoihin voi sisältyä esim. elektroniikan/sähkötekniikan opintoja, signaalitekniikkaa ja haastavampaa matematiikkaa mitä tradelinjoilla taas ei ole. Ohjelmoinnissa tradepuolella keskityttiin työasema, palvelin ja web-puolen ohjelmointiin (C#/++, html, php, css, sql, Win skriptit) ja käyttöliittymäsuunnitteluun, kun inssipuolella sitten voi löytyä vaikka C-kurssi sulautetuille tai vastaavaa. Peruskurssit ovat kyllä sisällöltään aika 1:1 molemmissa, ainakin oman kokemuksen mukaan, mutta myöhemmissä kursseissa painotetaan ehkä vähän eri asioita. Nämä on kyllä melko oppilaitoskohtaisia, joten eroja voi olla ihan koulujenkin välillä. Verkkopuolella taas inssit yleensä menee "lähemmäs rautaa", ja paikasta riippuen voi suorittaa mahdollisesti CCNA certtejä, kun taas tradepuolella keskitytään vaikkapa verkon tietoturvaan, Active Directoryyn, lähiverkon palveluihin ja verkkokaupparatkaisuihin.
Myyntiä ja markkinointia tuolla ei juurikaan ainakaan omissa opinnoissa ole ollut, valinnaisina niitä toki voi ottaa liiketalouden puolelta jos tykkää. Valinnaisilla kursseilla voi vaikuttaa jossain määrin omien opintojensa sisältöön, mutta sapluunan sieltä saa kyllä muuten valmiina. Kursseja voi myös jossain määrin vaihdella. Itse esim. suoritin toisen oppilaitoksen tarjoaman Cybersecurity-kurssin kun aikanaan oman vuosikurssin tietoturvakurssi oli jäänyt suorittamatta, ja korvasin kolme 5op kurssia suorittamalla vapaasti valittavissa tarjolla olleen 15op Big Data/BI kurssin. Muutenkin swappailu yleensä onnistuu aika helposti, ainakin HAMKissa, joka on erittäin joustava oppilaitos. Periaate on, että kunhan saat pisteet täyteen ja opinnot on relevantteja, niin sieltä voidaan jotain siirtää pois ja vaihtaa uutta tilalle. Opintoja on pystynyt poimimaan paitsi oman koulun tarjonnasta, niin myös muista verkoston AMKeista, ja olisipa esimerkiksi Helsingin yliopiston Cybersecurity MOOC heilahtanut opintoihin jos sen olisi suorittanut, koska kurssista olisi saanut opintopisteitä avoimen yliopiston kautta. Sieltä varmaan saa myös suoritella ohjelmointi-MOOCeja jos niistä tarjoillaan noppia kuten cs-kurssista olisi saanut. Yleensä kaikki mistä saa suomalaisia opintopisteitä voi tunkea tutkintoon ainakin pienellä neuvottelulla, kumppanikouluista helpoiten koska sieltä suoritukset uivat suoraan järjestelmien välillä.
Jatko-opintojen puolesta YAMK-tutkinto on koulutusalakohtainen, eli liiketalouden puolelta valmistunut tradenomi ei voi hakea tekniikan ja liikenteen insinööri YAMK-tutkintoon, vain liiketalouden tradenomi YAMK-tutkintoon. Tällä hetkellä tietojenkäsittelyn YAMK-tutkintoja ei näytä olevan olemassa, vaan nuo ovat kaikki liiketalouden opintoja.
Yliopistoon voi tietysti aina hakea, hakukelpoisuus sulla ilmeisesti on jo nyt kun sitä kerran mietit, eikä se katoa mihinkään vaikka tradenomiksi valmistut (ellei ne muuta lakia ja rajaa suoritettavien tutkintojen määrää). Hyväksilukuja vanhasta tutkinnosta käsittääkseni on mahdollista saada, määristä en osaa sanoa. Joskus on järjestetty jotain valmiiksi suunniteltuja muuntokoulutuksiakin, mutta ne ovat yleensä olleet tradenomi->KTM tai insinööri->DI.
Voi olla, että it-trade->DI koulutukselle ei ole niin kauheasti kysyntää, omassakin ryhmässä aika iso osa opiskelijoista oli sellaisia, joka työskentelee jo it-alalla, mutta tulivat tuonne hakemaan muodollisen pätevyyden ja tutkinnon vaikka siksi, että halusivat edetä vastuullisempiin tehtäviin, ja joku myös mainitsi, että asiakkaat vaativat monesti esim. projektinjohtajilta vähintään AMK-tutkinnon, joten sellainen on hankittava jos mielii niihin hommiin päästä. Samalla siinä näppärästi tietysti täydensi osaamista jos oma ammattaito oli esim. koodauksen puolella niin tuolta saa sitten hyvää yleistietoa toiminnanohjausjärjestelmistä sun muusta mistä voi olla hyötyä oman työn kannalta.