Tuli tässä hankittua Xiaomi Mi 9T. Aika pätevää rautaa hintaisekseen, varsinkin kamera ja näyttö vakuuttavat, mutta nämä eivät tee vielä puhelimesta kokonaisuutena hyvää. Tuohon viestiin numero 14 listasin jo tärkeimpiä seikkoja. Akkukesto on positiivisen puolella tässä mallissa, vaikka aina kelpaisi enemmän, vaan tuo koko on se ikävä juttu ja myös Xiaomin käyttis jättää toivomisen varaa. Iso puhelin on iso, siitä ei pääse mihinkään, eikä siitä voi tehdä helppoa käsitellä taikuutta enempää, mutta toisin kuin Sonylla joka tunnetusti pohtii puhelimensa läpikotaisin alue kerrallaan, ainakin siten millä on eniten merkitystä, ei ole tässä Xiaomissa esimerkiksi reunan täpäytystä mikä tuo esille pienen käynnistysvalikon peukalon ulottuville, mutta on tosin koko näytön pienennys jompaan kumpaan alanurkkaan. Lisäksi Sonyn puhelimissa, vaikka melkein vakio Androidia edustavatkin, kotinäyttö ainakin XZ1:ssä kääntyy vaakatasoon kuin myös kaikki Sonyn omat sovellukset, kuten kello ja sähköposti, mutta tässä Xiaomissa ei käänny mikään, mikä tekee sängyllä makaillessa puhelimen käytöstä asteen työläämpää. Siistinä puolena ainakin MIUI11:ssa voit valita vaalean ja tumman tilan välillä mikä vaikuttaa kait kaikkiin Xiaomin omiin sovelluksiin (sähköpostia ei ole), sekä valita jopa millä aikavälillä tumma tila on käytössä ja milloin vaalea jos haluaa myöhempänä ajankohtana käyttää tummaa.
Kaikkiaan Xiaomin käyttöliittymä ei ole yhtä hiottu kuin Sonyn, taas esimerkkinä puutos 3G- ja 4G-tilan välillä vaihtamiselle suoraan pikavalinnoista, sekä tietyt nykimiset jos vaihtelet sovellusten välillä elein (vedät peukalolla alhaalta näytön keskelle). Välillä ketuttaa kun kiskaiset alhaalta ja ei vaihdukaan sovellus, vaan hypätäänkin kotinäkymään, koska liike pitäisi tehdä joka kerta niin maltillisesti. Pahin miinus mitä tähän mennessä olen kohdannut on sovellusten lajittelun täydellinen puuttuminen, eli et saa asennettuja sovelluksia aakkosjärjestykseen tai yhtään mihinkään muuhunkaan järjestykseen. Omituista kyllä että noin perustärkeä ominaisuus puuttuu, ei voi kyllä käsittää. Muita työpöytiä voi toki ladata Play-kaupasta, mutta niiden kanssa kävi minulla niin ettei toiminut enää ylävalikon alas vetäminen sipaisemalla peukalolla alas päin mistä kohdasta työpöytää tahansa, minkä haluan toimivan. Vielä yksi miinus muistaessani on äänellisen, värinän ja äänettömän välillä vaihtelu, että äänet saa pois ja päälle volyyminappia painamalla, mutta värinä kytketään päälle tai pois pikavalinnoista. Miksi pitää tehdä nämä ennen yhteen kytketyt asiat eri paikoista?
Onneksi isosta koostaan ja käyttöliittymän lapsuksista huolimatta puhelin on raudaltaan laadukas, jopa kaiutin on ihan kelvollinen, mutta aivan kuten GSMArena on kirjoittanut, jotkin korkeammat diskanttiäänet saattavat hieman kihahtaa korvaan, eli ei kannata odottaa varsinaista laatukaiutinta, vaan ihan vain tyydyttävästi asiansa ajavaa. Kuulokeliittimestä ääni taasen ei ole kehuttava, vaan suorastaan munaton saundi lähtee, joka ikinen aikasemmin omistamani puhelin tarjoten parempaa. Erityistä kehua on annettava ainakin Samsungin lippulaivoille ja edelliselle XZ1:eni hyvästä äänestä, tosin viime aikoina moni valmistaja on edullisemmissa puhelimissa pihistellyt tästä alueesta Motorolan ollen onneksi säkenöivä poikkeus. Kaippa oletus on että kaikki käyttävät langattomia kuulokkeita, mutta tosi asia on ettei langattomat pääse edelleenkään edes lähelle hyvä laatuista langallista kuuloketta, puhumattakaan langattomien kuulokkeiden akuista. Propsit siis sille valmistajalle joka tarjoaa oikeasti hyvää ääntä ja toivonkin että LG jatkaa tällä linjalla erinomaisen QuadDAC-systeeminsä kanssa.
Ylipäätään tässä taas pohtii sitä miten Sony tekee asiat hyvin huolellisesti miettien sektorit halki jo tuosta puhelimen vaakatasossa käyttämisestä lähtien, kun Xiaomi on selvästi hengeltään sellainen että pannaan puhelin edukkaasti vakuuttavalla raudalla kasaan, huolehtien myös vakuuttavasta rakenteesta ja sitten kauppoihin. Suurinosa on varmasti tyytyväinen, mutta vähänkään enempi kriittisen on ehkä parempi ostaa jotain muuta merkkiä. Ne ketkä ostavat tyyliin merkin perusteella joko Samsung tai Apple ja ovat aina tyytyväisiä näihin, Xiaomi käy heille loistavasti, mutta se joka haluaa puhelimeltaan ehdotonta käytettävyyttä ja täysin tökkimätöntä kokemusta (ohjelmisto ei siis töki vaan toimii pitkälti hyvin), kannattaa jotain muuta ostaa. En itse asiassa suosittelisi tällaiselle henkilölle yhtäkään Xiaomin puhelinta tällä erää, kun taas esim. Sony Xperia 5 on aivan loistava vehje monessa mielessä kattaen lähes kaiken mitä hyvältä puhelimelta voi toivoa, kuten sopiva koko, tuplakaiuttimet, hyvä käyttöliittymä, sulava toiminta, luotettava akkukesto, sormenlukija järkevässä paikassa, ei liiemmin ylimääräisiä ohjelmia, jne. Xiaomissa on tuota bloattia jonkin verran eikä Googlen tai Xiaomin omia ohjelmia voi poistaa ollenkaan taikka piilottaa, mutta ne voi onneksi tunkea johonkin kansioon pois tieltä. Lisäksi vain yksi kaiutin pohjassa jonka päällä sormi juuri sopivasti vaakatasossa lepää on typeryyttä.
Tästä tulenkin seuraavaan asiaan liittyen puhelimen kokoon, että tuo Mi 9T:n 19,5:9-kuvasuhde ei ole ihanteellinen oikein missään mielessä. Se on hyvä kyllä pelejä pelatessa, mitä en käytännöstä harrasta puhelimella oikeastaan ollenkaan, mutta kerran kun halutaan kapeampi kuvasuhde säilyttäen kuitenkin perinteisten 16:9-puhelimien tyypillinen leveys entisellään, näytön siis kasvaessa vain pituussuunnassa, miksei suoraan laiteta sitä 21:9-suhdetta, millä puhelimesta saa halutessaan kapeamman pitää yhdessä kädessä ja samalla isomman näytön. Tuo 19,5:9-suhde jättää reilut palkit 16:9-videoita katsellessa, eikä videoiden zoomausta tueta kaikissa videotoistimissa, etkä haluaisikaan sitä edes käyttää sillä yllättävän moni video kärsii pahasti siitä kun matskua jää reunojen ulkopuolelle jo ihan tekstityksistä lähtien (jos ne sisältyvät itse videomateriaaliin). Taasen 21:9-videoita katsellessa tuo suhde on melko hyvä, jättäen vain ohuet riuut ylä- ja alapuolelle, mutta tähänkään se ei tietenkään ole täydellinen, etenkään silloin (ja tämä on muuten tärkeä huomio), kun näytössä on mukana lovi suoraan keskellä puhelimen yläosaa, eli videon reunassa paistaa tällöin koko ajan tuo lovi todella silmiin pistävästi. Tällaiset asiat eivät toki ole ongelmia jos puhelimella ei katsele videoita, mutta niille ketkä katsovat, kuvittele jos katsoisit televisiosta matskua kun sen vasemmassa laidassa suoraan kuvan päällä paistaa musta mötikkä - tämä näyttää todella vammaiselta. Onneksi uudemmissa puhelimissa on kamerareikä ja luottakaa minuun kun sanon, että tuo ratkaisu on parempi juurikin videoiden katselun kannalta verrattuna loveen.
Mitä hyvää on sitten 21:9-suhteessa, eikö se pilaa 16:9-videot täysin? Eikö kirjoittaminen samalla selaten vaakatasossa ole hankalaa kun näyttönäppäimistö syö kaiken näyttötilan pystysuorassa? Nämä väitteet pitävät paikkansa, mutta riippuen siitä mitä eniten teet puhelimellasi, 21:9-suhde saattaa olla paras ratkaisu sinulle. 21:9-suhteen kaksi suurinta valttia ovat siinä, että puhelin on kapeampi pitää kädessä ja toiseksi valikoiden selaaminen, kuten yhteystietojen, asetuksien, mustiinpanojen, siis ihan mikä tahansa selaaminen on mukavampaa, kun näet paljon infoa suoraan pitkulassa listassa. Sanoisinkin että perinteiselle puhelimen käyttäjälle, joka rehdisti käyttää puhelintaa nimen omaan kommunikointiin ja tuskin muuhun, tykkää tuosta kuvasuhteesta. Myös kamerasovelluksessa tuota kuvasuhdetta voinee hyödyntää ja kahden sovelluksen aukaiseminen samanaikaisesti toiminee myös. En sulkisi pois siis tuota kuvasuhdetta automaattisesti ellet katso paljon 16:9-videoita, muistuttaen samalla että tuo toinen väliin putoava suhde ei tyydytä oikein missään mielessä, eikä sovelluksetkaan sen tarjoamaa tilaa mitenkään erityisesti hyödynnä. Minusta paras siis valita jompi kumpi ääripää, eli 16:9 tai 21:9, joista ensimmäistä ei tietysti taida saada enää ollenkaan. Sille jolle videoiden katselu on etusijalla, tuo välisuhde tarjonnee parhaan ratkaisun toimien kompromissina.
Vielä toivon perään että pienet puhelimet eivät häviäisi markkinoilta. Nämä reunattomat puhelimet ovat reunattomuudestaan huolimatta isoja ja tuo reunattomuus tekee kirjoittamisesta vaaka- kuin pystysuorassa jonkin verran hankalampaa. Puhelimen kanssa taiteilu ettei se vain lipsahda lattialle ja jatkuva peukalotanssi eivät ole mielekkäitä asioita, kun samaan aikaan pienten puhelinten määrä on ennätyksellisen pieni. Xiaomi onneksi tarjoaa Mi 9 SE:n, mutta sen akkukesto ei ole tarpeeksi hyvä. Toivonkin todella että joka ikinen valmistaja esittelisi tänä vuonna oman versionsa pienestä puhelimesta, ymmärtäen sen että nyt on menty liian pitkälle tässä pelleilyssä ja se joka ehtii ensimmäisenä tehdä sen erinomaisen kompaktin luurin tulee nettoamaan rahaa reilusti. Kannattaa miettiä ennen ostamista että onko tuollainen 6,4-tuumainen molo oikeasti mukava käsitellä tuolla liikenteessä, vaikka hyvinhän se toimii kun sohvalla sitä kaksin käsin käsittelee. Olisi suorastaan fantastista jos näkisimme kaikilta valmistajilta oman näkemyksensä siitä miten pieni puhelin toteutetaan ja haaveilla kannattaakin, joten ei muuta kuin peukut pystyyn sen puolesta, ettei peukaloiden tarvitsisi kärsiä enempää.
MUOK. kirjoitusvirheet