Yleiskoneet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Fox-x
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
892
Aloitetaas topikki yleiskoneista kun en haulla löytänyt mistään.
Pitäisi ostaa hyvä yleiskone, pääasiallinen käyttö sämpylöiden ja pizzapohjien leipominen, maksimissaan 1l taikina.
Tuleeko mitään suosituksia?
Kenwood on lukemani perusteella ykkösvalinta, 10v takuu koneistolla ja koneisto ilmeisesti muutenkin terästä (vrt. Kitchenaid muovia osaksi)

Tätä mietin aloituskoneeksi, hinta-laatu ilmeisesti aika kohdallaan?
Kenwood Limited Chef Titanium KVC7300S - Ruoan mikserit ja sekoittimet
 
Vieläköhän näissä uudemmissakin on yhtä infernaalinen meteli kuin edellisissä Chef:eissä?

Eikö se melu yleensä kuvasta voimaa? ;)
No ei sentään, jossain netin syövereissä sanottiin et isoäänisiä mut varmaa tietoa ei ole et onko uudet mallit vielä.
 
Tämä ei ilmeisesti ole suosittu aihe? Mietin käytännön eroa halvimman Cheffin ja titaniumin välillä esim kilon pizzataikinassa.
 
Itsellä on valkoinen Kenwood Major yleiskone ja olen ollut siihen tyytyväinen. Sillä tulee tehtyä pulla- ja leipätaikinat ja lisäksi perunamuusia tai erilaisia vaahtoja jälkiruokiin liittyen. Ja lapset tykkäävät vispipuurosta. Vielä ei ole tullut mitään sellaista tehtyä, etteikö laite olisi siitä vaivatta selvinnyt.

Hankin uuden koneen, kun entinen vaimoni vei alun perin häälahjaksi saamamme laitteen ja siihen kuuluneet lisävarusteet avioerossa.

Äidilläni on 70-luvun alkupuolella hankittu Kenwood Major ja sekin toimii edelleen. Kaupassa myyjä kertoi, että konetta on tärkeä käyttää, koska laakerit meinaavat kuivua, jos laitetta ei säännöllisesti käytetä. Vatkaimet ja lisävarusteet sopivat edelleen laitteissa ristiin ja uusia voi hankkia rikkoutuneiden tilalle.

Kenwoodiin saa hankittua runsaasti lisävarusteita, mutta ne eivät ole erityisen edullisia. Lasinen tehosekoitin maksoi yhtä paljon kuin toisen merkkinen omalla moottorilla varustettu irtokone. Toisaalta tehosekoitin on niin järeä, ettei sitä saa käyttämällä rikki, jollei pudota lasista kulho-osaa lattialle.

Jos lisäosille on tarvetta, kannattaa ne hankkia pakettina, jolloin esim. kahden tai kolmen lisälaitteen kylkiäisenä saa yhden muun lisävarusteen. Ja taitaa koneesta olla myynnissä versio, jossa on viisi yleisintä lisäosaa (tuotekoodi KVL8470S).

Aina jotain pientä ei viitsi Kenwoodilla tehdä, esim. lettutaikinaa, koska 6 litrainen kulho ei meinaa mahtua tiskikoneeseen korkeutensa vuoksi. Kulhon käsitiskaaminen on ok, mutta astiakaapissa kulho ei mahdu kuivumaan, vaan pitää jättää tiskipöydälle, jossa se on tiellä. Samoin laitteen mukana tulleita vatkaimia ei saa tiskata koneessa, vaan ne pitää tiskata käsin. En tiedä onko niiden materiaali muuttunut paremmaksi.
 
Joo, mä olen ajatellut, että se pienempi 4L malli varmaan riittäisi ihan hyvin. Mahtuu sitten paremmin tasolle / kaappiin kuin se suurperheiden malli.

Jotenkin näyttäisi, että titanium mallissa ero on lähinnä moottorin tehossa ja kuori on metallia? Jos rattaat ovat metallia niin lienevät yhtä kestäviä, teoriassa pienemmällä moottorilla jopa kestävämmät?

Äskettäin hajonnut perintö chef sisälsi 800w moottorin, eli tämän hetken heikoimmatkin ovat tehokkaampia.
 
Mietin yleiskoneen ostoa, koska leipomisessa se ärsyttävin osuus on taikinan vaivaus. Toisaalta kesä on tulossa ja tarvitsen blenderin jäitä rikkomaan. Miten hyvin kenwoodin yleiskoneeseen liitettävä tehosekoitin ajaa asiansa?
 
@kurwaslobo, Eikö sulla ole käytössä Silvercrestin yleiskone ja hyvin onnaa pizzataikinat?

Mulla on itselläni Kenwoodin XL ja ehkä vähän turhankin kallis omaan käyttöön, mutta toisaalta kai tuo sitten kestääkin.
 
Mahtaakohan tämä halpa Electrolux olla mistään kotoisin, vai pitääkö suosiolla laittaa satku enemmän ja hankkia Kenwood jos yleiskoneen aikoo hankkia?
Tuossa on halvan hinnan lisäksi houkuttimena valikoima lisäpalikoita samassa paketissa. Blenderi, vihannesraastin ja lihamylly näyttävät olevan mukana. Laatu ei varmastikaan kovin kaksinen ole tuohon hintaan laatunsa puolesta, mutta käyttökin lähinnä leivontaa silloin tällöin.
 
Mahtaakohan tämä halpa Electrolux olla mistään kotoisin, vai pitääkö suosiolla laittaa satku enemmän ja hankkia Kenwood jos yleiskoneen aikoo hankkia?
Tuossa on halvan hinnan lisäksi houkuttimena valikoima lisäpalikoita samassa paketissa. Blenderi, vihannesraastin ja lihamylly näyttävät olevan mukana. Laatu ei varmastikaan kovin kaksinen ole tuohon hintaan laatunsa puolesta, mutta käyttökin lähinnä leivontaa silloin tällöin.
Vastaan itse itselleni. Kuluttaja-lehden testissä 2018 ei tuo kone kovin kehuttavasti pärjännyt ollen neljänneksi huonoin, sai tosin kolme tähteä. Ei ole kuitekaan niin halpa etteikö ennemmin sitten maksaisi vajaan satasen enemmän Kenwoodista, joka tuntuu olevan perusvarma laite ja kestävä.

Kuluttajan testit ovat välillä hieman vaikeaselkoisia kun ei yhtään avata, miten se näkyy jos esim. valmiin leivän rakenne on vain 5 p arvoinen yleiskoneella x vaivatulla taikinalla ja 10 p arvoinen koneella x vaivatulla taikinalla tehtynä. Miten iso ero tuo nyt sitten on ihan oikeasti. Tai jos taikinan valmistusajasta saa vain ykkösen, niin mitä se tarkoittaa minuuteissa. Kai noita sopivasti soveltaen kuitenkin jonkinlaisena lähteenä hankintojen miettimiseen kumminkin voi pitää ja huolellisesti ne testit ilmeisesti tehdään. Jos Kuluttajan testejä haluaa lukea niin vinkiksi se, että ilmaisen digitilauksen saa jos on Tradekan jäsen. Elinikäinen jäsenyys muistaakseni maksaa n. 35 e ja sillä saa aika monista paikoista alennuksia, kuten Restelin omista Burger Kingeistä, Taco Belleistä ym., monien Shellien autopesuista -40% ynnä muuta. Ja kerran vuoteen tulee parin kympin edestä ravintolakuponkejakin Restelin omissa rafloissa käytettäväksi.
 
Nämä koneet eivät tällä palstalla taida kovasti kiinnostaa. Anyway, päätin jo ostaa perusmallin Kenwood Chefin 227 eurolla. Verkkokauppa.comin tarjous Chef Elitestä alkoi sitten kuitenkin jo vähän houkuttaa 329 eurolla. Perusmalliin nähden 200W lisää tehoa, rosteriset sekoittimet, ergonominen kulho (nostokahvat) ja käytännöllisempi roiskesuoja lisähinnan vastikkeeksi. Gigantti nokittikin myymällä Elite XL:ää 333 eurolla joka on jo ihan hyvä tarjous kun vastaavaa mallia KVL6300S yleensä myydään n. 150 - 200 e kalliimmalla. Tämä kone varustelultaan vastaava kuin Verkkiksen kone mutta isommalla kulholla ja vielä 200W tehokkaammalla moottorilla (1400 W). Mittanauha osoitti että tämä isompikin kone mahtuu hyvin keittiön alakaappiin ja vuoka vaivatta astianpesukoneeseen, niin se piti lopulta käydä ostamassa. Joidenkin nettikommenttien mukaan tuollaisessa isossa ei pienet taikina- ym. määrät onnistu, mutta ihan kunnon testeistä ja myös käyttäjäkommenteista löytyy täysin päinvastaisia kokemuksia. Sittenpä näkee, mutta en usko että kovin usein mitään pikkujuttuja tuolla tulisi tehtyäkään. Ehkä viikonloppuna pääsee testaamaan käytännössä.

Pari lisälaitetta tarviis, mm. AT340 vihannessilppuri kiinnostaisi kun sillä näemmä saisi perunoista siivutettua ranskalaisia airfryerissä valmistamista varten ja tietysti muutenkin voisi olla kätevä vihanneksille jne.
 
Ensimmäinen pitsataikinan vaivaus takana ja tuloksena savuava kone :ssweat:

Ottaakojan Lidl tuon takaisin ilman sen kummempaa vääntöä?
Ei taida muu auttaa kuin kokeilla. :)

En edes kysele tai arvele millä nopeuksilla nepax on vaivannut pizzataikinaa, mutta noin yleisesti ottaen vinkkinä kaikille, että hiivataikinoita vaivatessa ei yleiskonetta kannata huudattaa kovilla kierroksilla. Esim. Kenwoodin ohjeessa opastetaan käyttämään taikinan vaivaamisessa tehoja Min ja 1, ja mitä olen lueskellut negatiivisia käyttäjäarvosteluita ennen aikojaan hajonneista Kenwood Chefeistä niin aika monessa arvostelussa tulee jollain tavalla ilmi että tätä ohjetta ei ole noudatettu.
 
Ei taida muu auttaa kuin kokeilla. :)

En edes kysele tai arvele millä nopeuksilla nepax on vaivannut pizzataikinaa, mutta noin yleisesti ottaen vinkkinä kaikille, että hiivataikinoita vaivatessa ei yleiskonetta kannata huudattaa kovilla kierroksilla. Esim. Kenwoodin ohjeessa opastetaan käyttämään taikinan vaivaamisessa tehoja Min ja 1, ja mitä olen lueskellut negatiivisia käyttäjäarvosteluita ennen aikojaan hajonneista Kenwood Chefeistä niin aika monessa arvostelussa tulee jollain tavalla ilmi että tätä ohjetta ei ole noudatettu.

Ilman, että sitä edes kysytään, vastaan että vaivasin pienimmällä mahdollisella nopeudella :)
 
Ensimmäinen pitsataikinan vaivaus takana ja tuloksena savuava kone :ssweat:

Ottaakojan Lidl tuon takaisin ilman sen kummempaa vääntöä?
Vie takaisin, itse veivaan sillä taikinaa ainakin muutaman kerran kuukaudessa ja olen näin tehnyt n. 2 vuotta ilman ongelmia.
 
Ilman, että sitä edes kysytään, vastaan että vaivasin pienimmällä mahdollisella nopeudella :)
Kuinka isoa taikinaa olet vaivannut? Liian isolla taikinalla yleiskoneesta saa kyllä savut ulos.

Sekin on hyvä katsoa, mitä nopeutta käyttöohje suosittaa. Liian hidaskin nopeus voi kuormittaa liiaksi. Itsellä on käytössä Kenwood Patissier, jolle käyttöohje suosittaa vaivaamiseen nopeuksia 4-6 (skaalalla 0-12). Tuossa on tehoa nimellisesti vain 400W, ja jo puolen litran taikina kuormittaa konetta liiaksi. Optimi vaikuttaisi olevan n. 3 dl nestettä ja 500 g jauhoja.
 
Kuinka isoa taikinaa olet vaivannut? Liian isolla taikinalla yleiskoneesta saa kyllä savut ulos.

Sekin on hyvä katsoa, mitä nopeutta käyttöohje suosittaa. Liian hidaskin nopeus voi kuormittaa liiaksi. Itsellä on käytössä Kenwood Patissier, jolle käyttöohje suosittaa vaivaamiseen nopeuksia 4-6 (skaalalla 0-12). Tuossa on tehoa nimellisesti vain 400W, ja jo puolen litran taikina kuormittaa konetta liiaksi. Optimi vaikuttaisi olevan n. 3 dl nestettä ja 500 g jauhoja.

Jauhoja taisi olla noin 700g. Ei nyt mikään suurensuuri, muttei ihan pienikään. Kai tuossa sitten tuli kyseisen koneen rajat vastaan.
 
Jauhoja taisi olla noin 700g. Ei nyt mikään suurensuuri, muttei ihan pienikään. Kai tuossa sitten tuli kyseisen koneen rajat vastaan.
Tavallinen ns. ”puolen litran taikina” kokoluokaltaan eli yleiskoneen normaalia ydinaluetta. Luulisi että kone sen kestää ellei käyttöohjeissa ole jotain erikoisrajoituksia taikinan painolle/koolle. Jospa vain sattui maanantaikappale kohdalle. Noita ennen vaivattiin 450W Kenwoodeilla joten tehoa ei valtavasti vaadita kunhan voimansiirto kestää.

Edit. 1 dl vehnäjauhoja painaa n 67 g eli oikeastaan tuo taikina ei ole edes tarkemmin laskien peruspullataikinan kokoluokassa. Pitäisi koneen se ilman muuta kestää.
 
Noita ennen vaivattiin 450W Kenwoodeilla joten tehoa ei valtavasti vaadita kunhan voimansiirto kestää.

Edit. 1 dl vehnäjauhoja painaa n 67 g eli oikeastaan tuo taikina ei ole edes tarkemmin laskien peruspullataikinan kokoluokassa. Pitäisi koneen se ilman muuta kestää.
Näihin teholukemiin on syytä suhtautua pienellä varauksella. Voi vaikka tehomittarilla katsoa, paljonko joku "1000 W"-mylly ottaa tehoa taikinaa vaivatessa.

Oleellista on katsoa juuri oman laitteen manuaalista, miten suurta hiivataikinaa koneen luvataan tekevän. Mitä halvempi ja kevytrakenteisempi kone, sitä varovaisemmin on syytä lähteä liikkeelle (esim. alkuun 2/3 luvatusta kapasiteetista) ja kasvattaa taikinan kokoa asteittain. Taikinoissakin on eroja, pehmeä pullataikina voi todennäköisesti olla isompi kuin jäykkä ruistaikina.
 
Näihin teholukemiin on syytä suhtautua pienellä varauksella. Voi vaikka tehomittarilla katsoa, paljonko joku "1000 W"-mylly ottaa tehoa taikinaa vaivatessa.

Oleellista on katsoa juuri oman laitteen manuaalista, miten suurta hiivataikinaa koneen luvataan tekevän. Mitä halvempi ja kevytrakenteisempi kone, sitä varovaisemmin on syytä lähteä liikkeelle (esim. alkuun 2/3 luvatusta kapasiteetista) ja kasvattaa taikinan kokoa asteittain. Taikinoissakin on eroja, pehmeä pullataikina voi todennäköisesti olla isompi kuin jäykkä ruistaikina.
Näinpä kyllä. Eihän noissa tehoreservistä ole käytössä kuin vain sen verran mitä työssä tarvitaan. Suurempi huolen aihe on kestääkö mekaniikka kuorman, jolle se alistetaan. Tosiaan valmistajan speksit koneen sietämästä taikinan koosta (hiivataikina / muut taikinalajit ja mitä nyt koneella aikookaan tehdä) kannattaa pitää ohjenuorana, ja siltä pohjalta lähdin itsekin alkujaan yleiskoneostoksille. Ns. "litran taikina" piti koneella pystyä tekemään minimissään, ja sitä laskeskelin tyypillisten pulla- ja sämpylätaikinoiden raaka-aineiden massan perusteella. Tietty riittävästi tilaa pitää olla kulhossa siihen lisäksi. Aika pian piti raakata useampi pieni konemalli harkinnan ulkopuolelle kun näitä tutkiskelin, ja hyvä niin, koska käyttötarpeita on aika nopeasti löytynyt yllättävän monenlaiseen käyttöön.

Kyllä nämä vaan näppäriä laitteita ovat leipomisen lisäksi monessa käytössä sopivasti varusteltuina. Kiinnostaa ihan eri malliin tehdä itse tehtyjä ranskalaisia nyt kun saa kilon pottuja viipaloitua koneella ranskalaisiksi perunoiksi parissa minuutissa. Silppuri/viipalointikoneen lisäksi pari muutakin edullisempaa lisälaitetta on nyt tilauksessa. Näyttäisi että koneelle on paljon enemmän käyttöä kuin etukäteen edes olin kaavaillutkaan.
 
Ankarsrum, ei lopu tehot eikä vääntö, just pizzataikinoita enimmäkseen vääntänyt.
 
Yleiskone ollut kuukauden käytössä ja ollut parhaita "rautapuolen" ostoksiani pitkään aikaan. Tuolla vehkeellä on tehty monta leipätaikinaa, pullataikina, sämpylätaikinoita, sekoiteltu muutakin ja lisäksi nutribullet-tyyppisellä lisälaitteella tehty drinkkejä ja smoothieita sekä silppurilisälaitteella parin kilon verran ranskalaisia perunoita airfryerissä paistettaviksi. Kone on ollut vähintääkin runsaasti käytössä. Tietenkin mukana on uuden laitteen alkuinnostusta, mutta varmasti jatkossakin on paljon käyttöä eikä tästä varmasti tule kaappiin pölyttymään jäävää turhaketta. Pelkästään herännyt innostus leipomiseen tulee varmasti jatkumaan. Kun on oppinut tekemään kunnollista ruisleipää niin ei todellakaan tee mieli enää kiikuttaa kaupasta mauttomia ja päivässä kuivahtavia ruispaloja. Seuraavaksi pitää opetella hyvä vaalea siemen/sekaleipä.

Niille ketä aihe kiinnostaa, niin tällainen valmiiksi "pulloon" tekevä nutribullet-tyyppinen blenderi toimii mielestäni hyvin smoothiehommissa ym. Sekoittaa tasaisesti ja nopeasti vaikka luultavasti ei kalliille blendereille pärjääkään. Kaksi pulloa mukana kansineen eli voi tehdä vaikka kaksi erityyppistä sörsseliä samalla vaivalla.

Ja tällä värkillä saa kaikenlaista viipaloitua ja silputtua. Kilo pottuja ranskalaisiksi todella vauhdikkaaksi
Jos asettaa ranskalainenperunaestetiikalle suuria kriteerejä, niin ei tolla mitään tasamittaisia suoria ranskiksia tule, vaan pikkaisen käyrää kamaa jne. mutta arkiruokailuun kelpaavat itselleni oikein hyvin.

Isompi kannublenderi saattaa tulla vielä hankittua, mut kattoo nyt onko tarvista koskaan tehdä isompia satseja kuin mihin tuolla pikkublenderillä pystyy.
 
Pelkästään herännyt innostus leipomiseen tulee varmasti jatkumaan. Kun on oppinut tekemään kunnollista ruisleipää niin ei todellakaan tee mieli enää kiikuttaa kaupasta mauttomia ja päivässä kuivahtavia ruispaloja. Seuraavaksi pitää opetella hyvä vaalea siemen/sekaleipä.
Hiivataikinoiden tekeminen on tosiaan lapsellisen helppoa yleiskoneella. Etenkin ruistaikinoiden kanssa on syytä olla vähän varovainen, että ei yritä liian isoa tai riskinä on mekaniikan tai sähköpuolen korkkaaminen.

Erityisen kätevää taikinoiden teko on, kun käyttää keittiövaakaa apuna. Silloin aineksia ei tarvitse edes mitata vaan voi kaataa suoraan pussista kulhoon ja katsoa vaa'asta grammat kohdilleen. Näin pystyy tekemään toistettavaa laatua.
 
Hiivataikinoiden tekeminen on tosiaan lapsellisen helppoa yleiskoneella. Etenkin ruistaikinoiden kanssa on syytä olla vähän varovainen, että ei yritä liian isoa tai riskinä on mekaniikan tai sähköpuolen korkkaaminen.

Erityisen kätevää taikinoiden teko on, kun käyttää keittiövaakaa apuna. Silloin aineksia ei tarvitse edes mitata vaan voi kaataa suoraan pussista kulhoon ja katsoa vaa'asta grammat kohdilleen. Näin pystyy tekemään toistettavaa laatua.
Näissä on vaikea päästä perille, miten suuren taikinan kone kestää. Ruistaikinan tyyppiselle taikinalle ei ainakaan Kenwood anna mitään maksimikapasiteetteja. Speksit löytyy hiivataikinalle, murotaikinalle ja kakuille, mutta ei tällaisille muille kuin hiivalla kohotettaville leipätaikinoille. Tuntuu kone jaksavan sekoitella hyvin ilman tuskan huutoja litran nestemäärään tehtävän leipätaikinan, mutta ei kyllä uskalla antaa paljoa kierroksia. Murotaikinan kaltaista paksua sontaa tuon pitäisi jaksaa pyöritellä 910 g jauhomääräiseen taikinaan asti, niin jospa tuo jaksaisi pyöritellä ruistaikinan jossa on n. kilo kuiva-aineksia.

Keittiövaa'an käyttö pitäisi kyllä yrittää omaksua tasaisen laadun takaamiseksi. Jauhojen paino vissiin muuttuu hieman ajan mittaan niin että tuoreena on painavampaa (vai oliko se kevyempää), pitäisikö sitä osata kompensoida jotenkin?
 
Keittiövaa'an käyttö pitäisi kyllä yrittää omaksua tasaisen laadun takaamiseksi. Jauhojen paino vissiin muuttuu hieman ajan mittaan niin että tuoreena on painavampaa (vai oliko se kevyempää), pitäisikö sitä osata kompensoida jotenkin?
Helppous vaa'an käytössä on parasta. Vaikka ei kosteusmuutoksia kompensoisikaan, paino on kuitenkin tilavuutta tarkempi mitta.

Menee vähän harrastamisen puolelle, jos alkaisi oikeasti kompensoimaan jauhojen kosteutta. Voisihan sitä ostaa pussin tuoreita jauhoja syksyllä ja punnita pitkin talvea, miten paino kehittyy. :think:
 
Yleiskone ollut kuukauden käytössä ja ollut parhaita "rautapuolen" ostoksiani pitkään aikaan. Tuolla vehkeellä on tehty monta leipätaikinaa, pullataikina, sämpylätaikinoita, sekoiteltu muutakin ja lisäksi nutribullet-tyyppisellä lisälaitteella tehty drinkkejä ja smoothieita sekä silppurilisälaitteella parin kilon verran ranskalaisia perunoita airfryerissä paistettaviksi. Kone on ollut vähintääkin runsaasti käytössä. Tietenkin mukana on uuden laitteen alkuinnostusta, mutta varmasti jatkossakin on paljon käyttöä eikä tästä varmasti tule kaappiin pölyttymään jäävää turhaketta. Pelkästään herännyt innostus leipomiseen tulee varmasti jatkumaan. Kun on oppinut tekemään kunnollista ruisleipää niin ei todellakaan tee mieli enää kiikuttaa kaupasta mauttomia ja päivässä kuivahtavia ruispaloja. Seuraavaksi pitää opetella hyvä vaalea siemen/sekaleipä.

Niille ketä aihe kiinnostaa, niin tällainen valmiiksi "pulloon" tekevä nutribullet-tyyppinen blenderi toimii mielestäni hyvin smoothiehommissa ym. Sekoittaa tasaisesti ja nopeasti vaikka luultavasti ei kalliille blendereille pärjääkään. Kaksi pulloa mukana kansineen eli voi tehdä vaikka kaksi erityyppistä sörsseliä samalla vaivalla.

Ja tällä värkillä saa kaikenlaista viipaloitua ja silputtua. Kilo pottuja ranskalaisiksi todella vauhdikkaaksi
Jos asettaa ranskalainenperunaestetiikalle suuria kriteerejä, niin ei tolla mitään tasamittaisia suoria ranskiksia tule, vaan pikkaisen käyrää kamaa jne. mutta arkiruokailuun kelpaavat itselleni oikein hyvin.

Isompi kannublenderi saattaa tulla vielä hankittua, mut kattoo nyt onko tarvista koskaan tehdä isompia satseja kuin mihin tuolla pikkublenderillä pystyy.

Offtopic, mutta kiinnostaa. Oletko juureen tehnyt ruisleivän vai hiivalla?
 
Ankarsrum, ei lopu tehot eikä vääntö, just pizzataikinoita enimmäkseen vääntänyt.
Elvytän tätä postausta: onko kenelläkään muulla Ankarsrumista kokemuksia? Ajatellut laittaa tilaukseen, KitchenAid Artisan jouti pois.

Erityisesti kiinnostaa mahdollisuus lisätä helposti jauhoja, munia, jne. taikinaan koneen käydessä. Näissä KitchenAideissa se ei oikein tahtonut onnistua.

Onko lisävarusteiden laatu mistään kotoisin? Gigantilla deluxe-lisäosat nyt alennuksessa niin samalla vaikka koko setti. En vaan ole koko Ankarsrumista paljon nähnyt puhuttavan...
 
Elvytän tätä postausta: onko kenelläkään muulla Ankarsrumista kokemuksia? Ajatellut laittaa tilaukseen, KitchenAid Artisan jouti pois.
Ei ole suurempaa tietoa Ankarsrumista mitä nyt Youtubesta hieman katsonut, mutta Kitchen Aid Artisan tuli hommattua viime syksynä. Miksi Artisan lähti? Ankarsrum taitaa olla parempi valinta, jos tykkää paljon hiivataikinoita tehdä kun imitoi paremmin sitä käsin tehtävää vaivausliikettä kuin Artisanin koukkusysteemi.
 
Erityisesti kiinnostaa mahdollisuus lisätä helposti jauhoja, munia, jne. taikinaan koneen käydessä. Näissä KitchenAideissa se ei oikein tahtonut onnistua.
Tuossa se syy oli. Vitutti aina, että piti kone pysäyttää, nostaa nokka ylös, sitten lisätä esim. munat taikinaan, jonka jälkeen sai jatkaa. Joo, voi jotenkin varoen suoraan vain lisätä jauhojakin taikinaan, on vaan isompi sotkun vaara ja tarvii tosi varovainen olla. Ankarsrumissa olisi täysin avoin tuo kulho kaikelle. Lisäksi veisi näin vähemmän tilaa.
 
Tuossa se syy oli. Vitutti aina, että piti kone pysäyttää, nostaa nokka ylös, sitten lisätä esim. munat taikinaan, jonka jälkeen sai jatkaa. Joo, voi jotenkin varoen suoraan vain lisätä jauhojakin taikinaan, on vaan isompi sotkun vaara ja tarvii tosi varovainen olla. Ankarsrumissa olisi täysin avoin tuo kulho kaikelle. Lisäksi veisi näin vähemmän tilaa.
Onhan se pullataikinan tekeminen vähän turaamista tuon Kitchen Aidin kanssa. Tuota kulhon suojakantta mulla ei ole tuohon, ehkä pitäisi hommata niin jauhot ei lentele pitkin keittiötä kun lisäilee taikinaan. Tulee yleensä loppuvaivaaminen tehtyä käsipelillä aina jotta saa hyvän sitkon pizza- tai pullataikinaan.
 
Tuossa se syy oli. Vitutti aina, että piti kone pysäyttää, nostaa nokka ylös, sitten lisätä esim. munat taikinaan, jonka jälkeen sai jatkaa. Joo, voi jotenkin varoen suoraan vain lisätä jauhojakin taikinaan, on vaan isompi sotkun vaara ja tarvii tosi varovainen olla. Ankarsrumissa olisi täysin avoin tuo kulho kaikelle. Lisäksi veisi näin vähemmän tilaa.

Onko tuossa Kitchen Aid Pro 600 mallissa erikseen tuollainen muovikansi josta mahtuu lisäämään vaikka kengän?

 
@Malp onhan toi helvetin ruma ja erittäin iso, sekä taas yksi asia lisää, mikä pitäisi pestä tai ahdata tiskikoneeseen. Kai se Ankarsrum sitten vaan tilaukseen menee. Ei tarvitse olla 2-metrinen nähdääkseen hyvin, mitä kulhossa tapahtuu.
 
Noissa sekoitusliikkeissä on ISO ero. Ainakin omat kokemukset Kitchenaidista ja Kenwoodin halvoista on huonot, taikina lähtee väkisin kiipeämään koukkua pitkin. Sitten sitä konetta saa pysäytellä vähän väliä ja irrotella taikinaa koukusta.

Olisi mukava tietää miten Kenwoodin paremman pään koneet sekä tuo Ankarsrum käyttäytyy. Metoksen kone teki taikinan kuten piti, taikina pysyi kulhon pohjalla ja koukku vaivasi sitä oikein.
Edit: ainakin tuon ylemmän videon perusteella Ankasrum osaa sekoittaa taikinaa oikein.
 
Noissa sekoitusliikkeissä on ISO ero. Ainakin omat kokemukset Kitchenaidista ja Kenwoodin halvoista on huonot, taikina lähtee väkisin kiipeämään koukkua pitkin. Sitten sitä konetta saa pysäytellä vähän väliä ja irrotella taikinaa koukusta.

Olisi mukava tietää miten Kenwoodin paremman pään koneet sekä tuo Ankarsrum käyttäytyy. Metoksen kone teki taikinan kuten piti, taikina pysyi kulhon pohjalla ja koukku vaivasi sitä oikein.
Edit: ainakin tuon ylemmän videon perusteella Ankasrum osaa sekoittaa taikinaa oikein.
Kenwood Chef Elite XL:ssä ainakaan ei taikina kiipeile koukussa enempää kuin on tarvis. Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole ollut.

Jos tekee niin kuin minä eli ei viitsi annostella jauhoja hissukseen portaittain, saattaa joutua muutaman kerran sekoittelemaan kulhon reunoilta jauhoja manuaalisesti jauhojen sekaan että sekoittuvat kunnolla. 6,7 litran kulho on niin iso että sekoitin ei ihan joka kohtaan yllä kulhon reunoilla. Kyllä tuolla saa hiivataikinan aikaiseksi mutta mikään 100% automaattinen se ei ole taikinan vaivauksen alkuvaiheessa vaan hieman joutuu vaivaa näkemään.

edit. tuommoisen Kenwoodin ym. vahvuus tietty siinä että saa muita lisälaitteita. Ite oon tehnyt tuolla ranskalaisia pottuja ja smoothieita. Ja puristellut appelsiinimehua.
 
Vähän aikaa olen katsellut yleiskonetta ja melkein kerkesin kitchenaidin tilata mutta sattui tällainen sivusto vastaan, jossa oli tällainen metallinen (alumiininen) yleiskone arvostelussa:
Tarjouksessa 99€ amazonissa + pkt. Eli yhteensä joku 140€ kun kierrättää jostain mygermanyn kautta. Ihan mielenkiiinnosta piti ostaa kokeiluun jos tuohon hintaan saa hyvän metallisen yleiskoneen. Sisuskaluista en sitten tiedä. Muovikin kestää rattaissa ihan hyvin, isompi ongelma taitaa olla varaosien saanti. Kitchenaideihin ainakin löytyy kaikenlaisia nipukoita varaosiksi. Taisi joku sanoa että kitchenaidin lihamylly lihaosa kävisi tuohon myös.

Vähän pienihän tuo on jos vertaa kitchenaidiin tai kenwoodiin mitä olin alkuperin katselemassa. Mutta hintakin kolmas-neljäsosa. Eikä pienempi koko haittaa, tykkään tehdä kaikki taikinat pienempinä tai sitten kahdessa osassa, jolloin voi kokeilla eri makuja samaan taikinaan. Ja autolyysiin taidan muutenkin siirtyä enemmän.

Ei taida täällä olla ketään springlanen yleiskoneen omistajaa?

Tuossa vielä springlanen vertailua paljon kalliimpiin laitteisiin.
 
Pisti miettimään kun paikallisessa Lidlissä nyt Silvercrest yleriskone 50e.
Olin vatkainta hakemassa ja sen kyllä otinkin. Mutta jäi mietityttämään...
 
Pisti miettimään kun paikallisessa Lidlissä nyt Silvercrest yleriskone 50e.
Olin vatkainta hakemassa ja sen kyllä otinkin. Mutta jäi mietityttämään...
Yksi tuollainen ollut ja ihan ok laite pienemmille taikinoille. Se nivelkohta on hiukan heikko ja nitisevä, mutta eipä tuolla ole hintaakaan paljoa. Ainut mikä tuossa ja muissa halvoissa on ongelmana, että se taikina lähtee nousemaan koukkua pitkin ylöspäin. En tiedä onko tekijässä vai koneessa vika, mutta en ole tuohon ratkaisua löytänyt :sad:
 
Luulen että taikinannousu on kiinni tuosta metodista. Oikea taikinakone spiraakikoukullaan ei moista tee.
Mutta moiset vaan liian kalliita itselle, mielummin pyöritän taikinan käsin kuin maksan tonnin isosta rumasta möhkäleestä.
-Tosin yleiskone on itselle vielä suurempi väliinputoaja, se on heikko taikinoille, ja muuhun sitä ei tarvitakaan. Jonkun kakun nyt vetää vatkaimella, blenderi on jo, ja lihamyllykin.

 
Luulen että taikinannousu on kiinni tuosta metodista. Oikea taikinakone spiraakikoukullaan ei moista tee.
Mutta moiset vaan liian kalliita itselle, mielummin pyöritän taikinan käsin kuin maksan tonnin isosta rumasta möhkäleestä.
-Tosin yleiskone on itselle vielä suurempi väliinputoaja, se on heikko taikinoille, ja muuhun sitä ei tarvitakaan. Jonkun kakun nyt vetää vatkaimella, blenderi on jo, ja lihamyllykin.

Joo itsekin epäilen tuota koukun liikettä. Olisi hauska testata Kenwoodin kalliimpaa mallia että tekeekö sekin sitä, mutta vähän liian kallis kokeilu itsellenikin. Kenwood KVC85.004SI Titanium Chef Baker -yleiskone – Verkkokauppa.com
Muistelen että kerran olen KitchenAidin Artisania kokeillut ja se teki tuota samaa, eli taikina kiipesi siinäkin.
 
Oman kokemuksen mukaan taikina kiipeää jos laite käy liian hitaalla eli voisin veikata että tarvitsee riittävästi tehoa suhteessa taikinan kokoon. Tuossa Oskun linkkaamassa videossa näkee ihan silmämääräisesti että heikkotehoisemmat koneet pyörii hitaammin ja taikina nousee koukkua pitkin. KitchenAid Artisan on kuitenkin 300w moottorilla ja halvemmissa Kenwoodeissakin on 3-4x tuo määrä tehoa. Silvercrestistä oon kyllä kuullut monelta hyvää pizzataikinoiden veivaamisessa et en tiiä tarkalleen.
 
Joo, jos tuon testin perusteella vetäisin ostohousut niin tehokkain Gigantin Kenwood on itse asiassa aika sopuhintainen: Kenwood Chef XL Elite yleiskone KVL6300S - Gigantti verkkokauppa

-siihen oikea koukku käyttöön ja taikinat valmistuisivat kiipeämättä. Mutta, mutta tuokin 6x kalliimpi kuin se Lidlin mikälie valmistaja -Silvercresitllä. En tiiä tuon hyllyssäolleen Silvercrestin watteja, mutta ovat myyneet useammantehoisia menneisyydessä.

-Taidan jatkaa kiltisti käsin, kaikein halvinta, eikä tarvitse miettiä säilytystä.

-muta katselin fransmannin katsausta halpiksista, luulisi että noikin kaiki samasta pajasta mutta onhan noissakin eroja!
 
Viimeksi muokattu:
Vähän aikaa olen katsellut yleiskonetta ja melkein kerkesin kitchenaidin tilata mutta sattui tällainen sivusto vastaan, jossa oli tällainen metallinen (alumiininen) yleiskone arvostelussa:
Tarjouksessa 99€ amazonissa + pkt. Eli yhteensä joku 140€ kun kierrättää jostain mygermanyn kautta. Ihan mielenkiiinnosta piti ostaa kokeiluun jos tuohon hintaan saa hyvän metallisen yleiskoneen. Sisuskaluista en sitten tiedä. Muovikin kestää rattaissa ihan hyvin, isompi ongelma taitaa olla varaosien saanti. Kitchenaideihin ainakin löytyy kaikenlaisia nipukoita varaosiksi. Taisi joku sanoa että kitchenaidin lihamylly lihaosa kävisi tuohon myös.

Vähän pienihän tuo on jos vertaa kitchenaidiin tai kenwoodiin mitä olin alkuperin katselemassa. Mutta hintakin kolmas-neljäsosa. Eikä pienempi koko haittaa, tykkään tehdä kaikki taikinat pienempinä tai sitten kahdessa osassa, jolloin voi kokeilla eri makuja samaan taikinaan. Ja autolyysiin taidan muutenkin siirtyä enemmän.

Ei taida täällä olla ketään springlanen yleiskoneen omistajaa?

Tuossa vielä springlanen vertailua paljon kalliimpiin laitteisiin.

tämä on ollut nyt pari kkk käytössä. Maksoin noin 135€. Hyvin on jaksanut leipä-, pulla- ja voitaikinat vääntää. Laite myös painaa metallisena ja ei tosiaankaan liiku mihinkään vaikka laittaa täysillä pyörimään. Eli ei tarvi pelätä että kävelee pöydältä alas jos jättää valvomatta. Eikä pidä hirveää meteliä.

Laitteen ajastin on toidella kätevä. Kun koneen laittaa päälle niin aika alkaa juoksemaan ja se aika menee myös pauselle kun laitteeen välillä pysäyttää. Todella kiva kun haluaa vaikka vaivata taikinaa 10min, niin näkee suoraan paljonko on nyt vaivattu.

Ainoa miinus on että laitteen vaahdotin-härpäke ei oikein yllä astian pohjaan asti. Pienen määrän vaahdottaminen ei siten onnistu ja esimerkiksi voisokerikuorrutuksen teko ei onnistu, koska vispilä ei yllä pohjaan. Toki tässä voi itse avustaa niin että kiertää kipon irti ja pitää sitä käsissä kun kone käy. Itse lisäsin pari prikkaa kipon kiinnitysalustan ja rungon väliin, jolloin se nousi se pari milliä ylöspäin ja ottaa nyt pohjasta asti. Todella tyytyväinen olen ollut.
 
Tuo Springlane ilmeisesti Saksassa ihan tiedetty merkki.

Sveitsinjannu kertoo kolmesta koneesta, Kenwood perinteisenä yleiskoneena yleiskone ja sitten on taikinakone ja Ankarsrum -ne päihittää sen leipähommissa:
 
Yleiskoneissa kannattaa hieman miettiä sitäkin, onko tarve jollekin lisälaitteelle. Silvercrestiin niitä ei saa, Kenwoodiin saa vaikka mitä ja Kitchen Aidiin kohtalaisesti. Esim. Kenwoodin pastakonelisälaitteet peittoaa käyttömukavuudeltaan kampimallin koneet varsinaisen lopputuotteen ollessa samanveroista. Myös lisäkulhoja ja muita varusteita on merkkikoneisiin saatavissa, toinen taikinakulho on ihan hyvä olla jos paljon käyttää konetta.

Lidlin kone on aika heppoisan oloinen rakenteeltaan mutta kai sekin kevyessä käytössä aikansa kestää.

Gigantin tarjouksessa oleva Kenwood Chef XL Elite on tuolla hinnallaan paras diili Kenwoodeista. Rosteriteräksiset sekoittimet ja kulho ja enemmän tehoa verrattuna normaalimalliin. Itsestään sekään ei taikinaa tee vaan alkuvaiheessa voi joutua taikinlastalla raapimaan kulhon reunoilta jauhoja keskelle yms. jos ei hyvin maltilla lisää aineksia. Mutta vaivaaminen sujuu kätevästi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 788
Viestejä
4 499 086
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom