• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Yleinen TV:n hankinta- & säätöketju

Kuva on sulavampi.

Jos tykkää käyttää niitä itselläni ainakin oksennusrefleksin aiheuttavia liikkeenpehmennysasetuksia. Jos niitä pitää pois päällä, tuolla ruudun hertsimäärällä on häviävän vähän mitään vaikutusta. Jossain tilanteissa voi auttaa sellaiseen mikronykimiseen tms hieman elokuvissa/sarjoissa, pelailussa ei oikeastaan mitään eroa.

Urheilua kun telkkarista katsoo, niin se on käytännössä aina jo niin sulavaa (50fps?) ettei tulisi mieleenkään yrittää sulavoittaa sitä lisää jollain saippuaoopperaefektillä. Ja leffat näyttävät noilla liikkeenpehmennyksillä about niin hirveiltä että ei tarvi ihmetellä, miksi Hobitissa kokeiltua high frameratea ei ole sen koommin leffoissa nähty.
 
Olisi nyt tämmöinen alennuksessa Samsung UE55NU7400 55" Smart 4K Ultra HD LED -televisio 599,90 €, mietin olisiko kannatava ostos hintaansa nähden, kun olen odotellut LG 55SJ850V 55" Smart 4K Ultra HD LED -televisio 799,90 € tätä alennukseen hieman paremman äänen takia ja 200hz näytön takia.

Tuo LG ei ole oikeasti mikään 200hz, vaan kyseessä on LG:n harhaanjohtava markkinointi. Kyseessä on 100hz signaalia vastaanottava telkkari, joka osaa siihen päälle lisätä liikkeenpehmennystä. LG:n käsitys 100hz telkkarista taas tuntuu olevan 50/60hz, johon lisätään sitten sitä liikeinterpolaatiota jälkikäteen ja saadaan "100hz kuva".

Ostaisin noista kahdesta varmaan Samsungin vaikka olisivat saman hintaisiakin, sillä Samsungissa on ylivertainen kontrasti tuohon LG:hen verrattuna.
 
Kävin myös hakemassa tuon 65NU8005 gigantista. Siellä ei ollut kuin yksi malli ja siihen oli tehty kalibrointi ja sain tingittyä sen kalibroinnin ilmaiseksi pakettiin. Toisaalta olisin halunnut avaamattoman laitteen, mutta uskalsin luottaa siihen, että olisi hyvä yksilö kyseessä kun kerta ovat tarkastaneet. En ole melkein yhtään vielä kerinnyt testata muiden kiireiden takia, mutta ainakaan pikaisella tarkastuksella en ole huomannut mitään poikkeavaa ja taustavalokin näytti pimeässäkin erittäin hyvältä. Onko jollain postata millaisia asetuksia te käytätte? Tässä gigantin kalibroinnin tulokset: Imgur: The magic of the Internet

Ongelmiin kerkesin törmätä siinä, että kun laitan sen HDMI UHD color päälle niin TV:stä häviää signaali ja tietokoneen ruutu alkaa välkkymään hervotonta tahtia jonka korjaa kun irroitan HDMI kaapelin. Kellään hajua mistä saattaisi olla kiinni?
Vau!

Jos tuo on ihan mittarilla tehty tuolle yksilölle niin vaikuttaa jo kutakuinkin pätevältä, että ovat jaksaneet ihan 20pt säädöt tehdä, mutta miksi tossa ei näy mitään niistä mittauksista? (Okei, ehkä mielummin korjaisi grayscalea 2pt säädöillä niin pitkälle kuin menee ja vasta hienosäätäisi 10pt niin olisi pelitilassakin lähempänä oikeaa ja riski bandingillekin olisi ehkä vähän pienempikin.)

Suunnilleen pari vuotta takaperin tuli Samsungin televisio hankittua Powerista ja myyjä tuputti "useemman tonnin laitteilla tehtyä kalibrointia, kun tehdasasetukset on niin huonot". Se useamman tonnin laitteisto oli muistaakseni joku aika perus kolorimetri, eli myyjä taisi vahingossa lisätä yhden nollan perään... En sitä olisi mitenkään huolinut, mutta sattui sama homma, että pelkästään kalibroituja löytyi.

Mukaan tuli (muistaakseni) calmanista printattu raportti, jossa oli mittaukset tehty vakiotilassa kaikki mahdolliset kuvanhuononnukset päällä ja dE huiteli pahimmillaan lukemissa 11, joka nyt onkin käsittämättömän huono tulos. Vieressä oli graafi, jossa kalibroinnin jälkeen maksimi dE oli muistaakseni alle 3, mikä on yleensä tarpeeksi hyvä.

Harmi vaan, että suht. samanlaiseen (tai oikeastaan tarkempaan) lopputulokseen olisi päässyt ihan sillä, että vaihtaa telkkarin leffapresetille ja valkotasapainon lämpimimpään vaihtoehtoon. Surullisinta tässä on se, että se kalibrointikin oli tehty tilaan Vakio, mikä Samsungeissa tarkoittaa sitä, että koko ruudun taustavalo pumppailee riippuen mitä ruudulla sillä hetkellä näkyy ja ainoa tapa päästä tuosta huononnuksesta on juurikin vaihtaa se elokuva-presetti päälle.

Tässä tapauksessa se telkkari oli tarkoituksellisesti pyritty saamaan näyttämään mahdollisimman huonolta siihen ennen-raporttiin ja toisaalta, että ne ketkä ikinä noita kalibrointeja siellä tekevät, eivät ole ihan kartalla siitä, miten ainakin Samsungin kuvatilat eroavat toisistaan, vaikka niissä valikoiden perusteella olisi täysin identtiset asetukset.

Tarinan opetus onkin, että kalibroikaa mielummin itse, tilatkaa ihan oikea kalibroija kalibroimaan se ruutu tai laittakaa se telkkari elokuva-presetille ja mielellään kaikki prosessoinnit pois, mitä valikoista vaan saa poistettua. Nykyaikaiset televisiot ovat yleensä melko hyvin kalibroitu jo tehtaalla (yleensä dE on 3 tai alle) ja mitä todennäköisimmin ne ketkä tuon suuruiset epätarkkuudet voi silmämääräisesti huomata omistavat jo jonkinlaisen mittarilaitteenkin.

EDIT:
Philipsit ovat tosin asia erikseen. Ainakin oma PUS8102 on elokuvapresetillä sellaisella tolalla, että ekaa kertaa sen käynnistäessäni luulin sen olevan rikki.
 
Jos tykkää käyttää niitä itselläni ainakin oksennusrefleksin aiheuttavia liikkeenpehmennysasetuksia. Jos niitä pitää pois päällä, tuolla ruudun hertsimäärällä on häviävän vähän mitään vaikutusta. Jossain tilanteissa voi auttaa sellaiseen mikronykimiseen tms hieman elokuvissa/sarjoissa, pelailussa ei oikeastaan mitään eroa.

Urheilua kun telkkarista katsoo, niin se on käytännössä aina jo niin sulavaa (50fps?) ettei tulisi mieleenkään yrittää sulavoittaa sitä lisää jollain saippuaoopperaefektillä. Ja leffat näyttävät noilla liikkeenpehmennyksillä about niin hirveiltä että ei tarvi ihmetellä, miksi Hobitissa kokeiltua high frameratea ei ole sen koommin leffoissa nähty.
Arvostelun perusteella konsolipelaamisessa noista on hyötyä, koska kuva näyttää sulavammalta matalalla fps:llä.

Elokuvat näyttävät hyviltä liikeparannukset päällä. Ihmiset ovat vain tottuneet tökkivään kuvaan.
 
Arvostelun perusteella konsolipelaamisessa noista on hyötyä, koska kuva näyttää sulavammalta matalalla fps:llä.

Elokuvat näyttävät hyviltä liikeparannukset päällä. Ihmiset ovat vain tottuneet tökkivään kuvaan.

Tuo 24fps tottuminen on kyllä jännä psykologinen ilmiö. Ihmiset ovat vuosikausia tottuneet siihen, että uutisten clipit, saippuasarjat, dokumentit, visailuohjelmat, urheilu ym. on sulavalla fps, ja fiktiiviset elokuvat ja laadukkaat sarjat 24fps. Sulava kuva jossain elokuvassa tai sarjassa tappaa illuusion täysin, ja yhtäkkiä koko leffa lavasteita myöten alkaa näyttää feikiltä ja halvalta. En tiedä kuinka kauan sulavaa kuvaa elokuvissa pitäisi oikein totutella katsomaan, että tuosta vaikutelmasta pääsisi eroon. Ja mielellään se sulava kuva pitäisi olla suoraan lähdemateriaalin korkeasta fps:stä, eikä jälkiprosessoinnista joka ainakin omaan silmääni saa esim. ihmisten liikkeet näyttämään luonnottoman liukuvilta ja nukkemaisilta.

Edit : Kuulee yllättävän usein ihmisiltä (jotka eivät telkkariaan osaa säätää) että uudella telkkarilla kuva jotenkin on aivan liian terävä ja tappaa kaiken katselunautinnon. Kuitenkin sanovat perään että elokuvateatterissa ei kuitenkaan siltä jostain syystä yhtään tunnu, vaikka kuva on sielläkin terävä. Ja sitten kun neuvoo miten telkkarista otetaan se motion plussa tms. pois päältä, ovat ihan mind blown että tuostako se johtuikin. Varmasti moni ensimmäisen 100hz telkkarinsa ostaja ihmettelee, miksi jollain oudolla tavalla kuvaa ei ole kiva katsoa, mutta eivät osaa yhdistää sitä liikepehmennykseen tai edes tiedä, että sellainen siellä taustalla on päällä.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Ottaisin kaikki elokuvat 60fps jos saisin, mutta liikeparannukset ovat suolesta.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Ai niin, nyt pääsemme jo 24 Hz-arvioihin, eikö silloin 120 herziin tahdistamisesta ole hyötyä, koska 5x24=120 Hz? Eli nopeasta paneelista onkin huötyä? Itse katson mahtavan sulavaa 24p leffaa plasmalla, joka tahdistaa kuvan 3x24=72 herziin. Leffat on aina näyttäneet hyviltä, ja ihan kaikki muukin liikkeen osalta. Haluisin vaan kirkkaampaa kuvaa, nyt 120 cd/m2 on maksimi kalibroituna suunnilleen..

24fps on paras näyttää 24hz virkistystaajuudella, kunhan paneeli ei ole välkkyvää sorttia.

EDIT: Telkkarit osaa näyttää myös 50hz ja 24hz. Jos näytetään 24fps vaikkapa 48hz:llä, ongelmaksi muodostuu ns. "double image", jossa liikkuvilla objekteilla näkyy ikäänkuin kaksi äärirajaa. LCD blurraa yleensä tämän yli hitaalla vasteajallaan, mutta ilmiö näkyy OLEDeilla ja etenkin plasmoilla.
 
Viimeksi muokattu:
Itse katson mahtavan sulavaa 24p leffaa plasmalla, joka tahdistaa kuvan 3x24=72 herziin.

24hz ei ole eikä sen kuulu olla ”sulavaa”. Jos liikkeenparannuspiirit on päällä televisio keksii välikuvia ja se on kaukana siitä miltä leffan pitäisi näyttää esim elokuvateatterissa.
 
Ok, väärää tieyoa siis minulla ja tuolla avsforumilla, kuva siis välkkyy sinun televisiossasi 24 kertaa sekunnissa mikäli materiaali on 24p?

Ei se välky, mutta sekä sisään että ulos virkistystaajuus on 24 kertaa sekunnissa. Näin on ollut jostain kymmenen vuotta vanhasta Sonystä lähtien.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Jos sisääntuleva signaali on 24p (eli esimerkiksi tietokoneen näyttöasetuksista valittu 24hz eikä 60hz), niin jotkut televisiot osaavat näyttää sen oikein 24hz (ei kaikki).

Jos taas yrittää 60hz signaalilla näyttää 24hz videota (eli normaalitilanteessa katsoa 60hz kuvalla videota, joka on 24hz), niin se yrittää jollain logiikalla tahdistaa sitä 24 hertsiä 60een, mutta koska se ei mene tasan, niin aiheutuu nykimistä. Ja jos lukemaani tietoon on luottamista, 50 hertsillä katsottaessa 24hz kuvaa, se näytetäänkin 25 hertsillä eli hieman nopeutettuna.

Ja koska esimerkiksi 72hz ja 120hz menee siihen tasan, niin vastaava nykimistä ei tapahdu, siis sen 24hz nykivän kuvan ohella.

Ja tähän sitten päälle nuo kuvanpahennusjutut, jotka yrittävät tehdä siitä smoothieta.

Muoks: Tästä vielä hyvä lähde selittämään tämä:
Judder-Free 24p on TVs
 
En jummarra, minne ulos on 24 hertsiä? Eikö 50 hz paneeli näytä kuvaa 50 hertsillä?

Ei se virkistystaajuus ole yksi kiveen hakattu. Paneelit voi tukea useampaa virkistystaajuutta. Tyypillisesti nykytelkkareilta onnistuu 24/50/60 ainakin, sekä sisään ( eli lähteestä telkkariin ) että ulos ( eli ruudulle näkyviin ). Yli 60hz on vähän harvinaisempaa sisäänottotaajuutena, mutta ulos saadaan kyllä 120hz+ interpolaatioilla.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Eikös tuollainen tv:n taustavalo kuuluu säätää vastaamaan kalibroitua valkoista ja säätää suhteellisen "himmeäksi" valoteho.

Jos taustavalon laittaa kylmällä värisävyllä ja kovin kirkkaana niin idea menee vähän hukkaan.
 
Eikös tuollainen tv:n taustavalo kuuluu säätää vastaamaan kalibroitua valkoista ja pitää suhteellisen "himmeänä" valoteho.

Jos taustavalon laittaa kylmällä värisävyllä ja kovin kirkkaana niin idea menee vähän hukkaan.

Ainakin Ambilightin sävyn saa ISF-tilassa säädettyä RGB-säädöillä ja kirkkauden säädön avulla haluamakseen valkoiseksi.
 
Tuo 24fps tottuminen on kyllä jännä psykologinen ilmiö. Ihmiset ovat vuosikausia tottuneet siihen, että uutisten clipit, saippuasarjat, dokumentit, visailuohjelmat, urheilu ym. on sulavalla fps, ja fiktiiviset elokuvat ja laadukkaat sarjat 24fps. Sulava kuva jossain elokuvassa tai sarjassa tappaa illuusion täysin, ja yhtäkkiä koko leffa lavasteita myöten alkaa näyttää feikiltä ja halvalta. En tiedä kuinka kauan sulavaa kuvaa elokuvissa pitäisi oikein totutella katsomaan, että tuosta vaikutelmasta pääsisi eroon. Ja mielellään se sulava kuva pitäisi olla suoraan lähdemateriaalin korkeasta fps:stä, eikä jälkiprosessoinnista joka ainakin omaan silmääni saa esim. ihmisten liikkeet näyttämään luonnottoman liukuvilta ja nukkemaisilta.

Edit : Kuulee yllättävän usein ihmisiltä (jotka eivät telkkariaan osaa säätää) että uudella telkkarilla kuva jotenkin on aivan liian terävä ja tappaa kaiken katselunautinnon. Kuitenkin sanovat perään että elokuvateatterissa ei kuitenkaan siltä jostain syystä yhtään tunnu, vaikka kuva on sielläkin terävä. Ja sitten kun neuvoo miten telkkarista otetaan se motion plussa tms. pois päältä, ovat ihan mind blown että tuostako se johtuikin. Varmasti moni ensimmäisen 100hz telkkarinsa ostaja ihmettelee, miksi jollain oudolla tavalla kuvaa ei ole kiva katsoa, mutta eivät osaa yhdistää sitä liikepehmennykseen tai edes tiedä, että sellainen siellä taustalla on päällä.
Netflix käytössä on liikeparannukset päällä, eivät toki tapissa asti. Ei näytä omaan silmään luonnottomalta, kun ne on ennenkin olleet päällä. Levyltä en ole kokeillut miltä näyttää.
 
NU8005:sta kiinnostaisi tietää että mikä sen kuvanlaadun taso loppupeleissä on, ts onhan monissa testeissä todettu että taustavaloon yms liittyviä on ne mitä on, siis tummuustasot etc.

Ja tietysti eniten että olisiko tuo joka tapauksessa merkittävästi omaa usean vuoden vanhaa Sony 50W828:a parempi(oli silloin ~1K luokan paras/parhaita) muutenkin kuin tietysti että on Samsung 4K.

Kaikki pelaamiseen liittyvähän näyttää olevan NU8005:ssa aika hyvällä tolalla ja lagit kaikki, mutta joutuuko esim bd:tä vastaavaa katsoessa antamaan niin paljon tasoitusta että koko ajan vituttaa. Samsu kun on halpakin vielä, 55(mahtuisi hyllyyn, 65 ei ilman modausta) vain 799€

Tuossa NU8005 on oikeasti ihan hyvä kuva, ja kannattaa vähän miettiä kuinka täysillä lähtee mukaan kauhistelemaan esim sitä että edge led local dimming ei ole erityisen hyvä, kun ylipäätään koko local dimmingiä missään muodossaan ei käytännössä muutama vuosi sitten edes ollut olemassa kuin ihan aniharvoissa telkkareissa. Esim blu-rayta ja muuta fullhd materiaalia katsoessa kuva on tuon tyyppisessä telkkarissa aikalailla erinomainen, eikä taatusti kuvassa mikään erityisemmin vituta. Eihän tuo tietenkään ole niin hyvä kuin OLED tai joku ihan high end LCD, mutta ne nyt ovatkin sen tason laitteita että vetävät mihin tahansa vanhempaan telkkariin ihan järjettömän pitkää kaulaa kuvanlaadussa.

Itse vaihdoin jonkun 10 vuotta vanhan 42" telkkarin tilalle KS8005, ja hyppy kuvanlaadussa ylöspäin oli galaktinen. Ei tasan mitään osa-aluetta, millä olisi tullut sitä vanhaa sinänsä ihan ok fullhd telkkaria ikävä.
 
Jos tykkää käyttää niitä itselläni ainakin oksennusrefleksin aiheuttavia liikkeenpehmennysasetuksia. Jos niitä pitää pois päällä, tuolla ruudun hertsimäärällä on häviävän vähän mitään vaikutusta. Jossain tilanteissa voi auttaa sellaiseen mikronykimiseen tms hieman elokuvissa/sarjoissa, pelailussa ei oikeastaan mitään eroa.
Mitä itse mpi:a olen nähnyt toiminnassa niin ne vanhat toteutukset olivat juuri niitä saippuaoopperaefektejä. Arvosteluiden mukaan tuntuu olevan asiallisiksi säädettävissä nykyään ja omat kokemukset Sony XE90:n liikkeenpehmennyksestä olivat oikein positiivisia maltillisilla asetuksilla. Kuva näytti sulavalta JA luonnolliselta. Aiheeseen liittyen alkaa olla myös BFI (black frame insertion) liikkenselkeytyksetkin aika laadukkaita. Noiden sopivilla yhdistelmillä liikkeen erottelutarkkuus nousee merkittävästi.
 
ylipäätään koko local dimmingiä missään muodossaan ei käytännössä muutama vuosi sitten edes ollut olemassa kuin ihan aniharvoissa

Local dimming telkkuja on ollut jo viime vuosikymmenen puolella saatavilla. Mitenkään uudesta tekniikasta ei siis kyllä ole kyse.
 
Ok, väärää tieyoa siis minulla ja tuolla avsforumilla, kuva siis välkkyy sinun televisiossasi 24 kertaa sekunnissa mikäli materiaali on 24p?
Ongelmahan on moninainen..osaako paneeli tahdistaa 24 tai sen jaollisella ja sitten miten taustavalo on hoidettu..120hz paneelilla voi olla 120hz välkyttävä taustavalo jolloin sama 24hz kuva näkyy 5x peräkkäin.. tästä tulee "tuplakuvaa" tai paremminkin 5x kuvaa liikkuvissa kohdissa. Sonyn telkut pitkälti polttaa taustavaloa "kokoajan" jolloin kuva on tosiaan näkyvillä sen 1/24s eikä 5x tuona aikana.
 
Kameran pannaukset näyttävät sulavammalta liiketoiston parannukset päällä.

Kameran pannaukset on kuvattu 24fps. Jos telkkari keksii jotain omiaan väliin välikuvien muodossa, leffa ei ole elokuva. Pannauksilla+kuvanparannuksilla saa kivan ”wow”-efektin, mutta tosiasia on se että se on feikkiä.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Kameran pannaukset näyttävät sulavammalta liiketoiston parannukset päällä.
Tämä, ja se ero voi olla todella merkittävä. Tämäkin tosin on sellainen ongelma, että kaikkia se ei yhtä herkästi häiritse.

Itse olen PC:llä tuota 24 Hz natiivia kokeillut, mutta siinä kasvoi input lag niin paljon, ettei hirveästi kiinnostanut alkaa lipsyncin kanssa leikkimään. Eikä sitäkään voi sellaisenaan sulavaksi vielä sanoa muutenkaan. :E

Kameran pannaukset on kuvattu 24fps. Jos telkkari keksii jotain omiaan väliin välikuvien muodossa, leffa ei ole elokuva. Pannauksilla+kuvanparannuksilla saa kivan ”wow”-efektin, mutta tosiasia on se että se on feikkiä.

Luuletko, että ihmisen silmä näkee 24 fps? Elokuvien 24 fps on äärimmäisen feikkiä jo itsessään. Ja kyllä, monet telkkarit saavat sen pannauksen näyttämään epätasaisesti töksähtävältä vaikka mitään kuvanparannussäätöä ei olisi päällä.
 
Luuletko, että ihmisen silmä näkee 24 fps? Elokuvien 24 fps on äärimmäisen feikkiä jo itsessään. Ja kyllä, monet telkkarit saavat sen pannauksen näyttämään epätasaisesti töksähtävältä vaikka mitään kuvanparannussäätöä ei olisi päällä.

Miten niin feikkiä? Tuo 24hz on elokuva-alan standardi, jota toki voit yrittää tällä foorumilla muuttaa mutta luulen että epäonnistut.

Jos KAMERA KUVAA 24 kuvaa sekunnissa ja saman matskun NÄYTTÖLAITE NÄYTTÄÄ 24 kuvaa sekunnissa niin kaikki on ok.
Pannaukset eivät ole tällöin ”epätasaisen töksähtäviä” vaan ihan voisi sanoa niiden olevan tasatahtiin töksähtäviä.

Jos TV keksii välikuvia, itsekseen, jonkin algoritmin avulla niin se ei ole okei.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Kameran pannaukset on kuvattu 24fps. Jos telkkari keksii jotain omiaan väliin välikuvien muodossa, leffa ei ole elokuva. Pannauksilla+kuvanparannuksilla saa kivan ”wow”-efektin, mutta tosiasia on se että se on feikkiä.
Elokuva on elokuva säädöistä riippumatta. Saa olla feikkiä jos näyttää paremmalta.
 
Viimeksi muokattu:


Tuo pätkä kannattaa katsoa. Ite oon pitäny yleisesti tuota väittelyä vähän samana kuin sitä että toiset diggaa LP-levyistä ja analogi soundeista ja toiset hifistelee optisilla liitännöillä, flac tiedostoilla ja geneleceillä...
 
Pannaukset eivät ole tällöin ”epätasaisen töksähtäviä” vaan ihan voisi sanoa niiden olevan tasatahtiin töksähtäviä.
Jos tv:t olisivat täydellisiä, niin olisivat tasatahtiin töksähtäviä, mutta kaikki eivät ole. Monissa televisioissa se 24p ei tosiaan ole judder free. Ja töksähdyksien katseleminen ylipäätänsä on kaukana ideaalista vaikka ne tasatahtiin tulisivatkin. :)

Miten niin feikkiä? Tuo 24hz on elokuva-alan standardi, jota toki voit yrittää tällä foorumilla muuttaa mutta luulen että epäonnistut.
Kyseinen tällä hetkellä vallalla oleva standardi ei perustu mihinkään universaaliin vakioon, ks. esim. tuo yllä oleva video. MPI:n suosiosta päätellen 24 Hz sellaisenaan ei monenkaan mielestä ole täydellinen. Mitä kauemmas 24 framesta sekunnissa päästään, sitä lähempänä ollaan aitoa luontaista silmän toimintaa. MPI:n etuna voi nähdä sen, että se luo tarkkuudeltaan perinteistä kuvaa, mutta sulavampana, kun taas 48 fps -materiaali näyttää aidommalta/tarkemmalta, joka aiheuttaa enempi tottumisongelmia.
 
Jostain luin, että Sonyt näyttää 2:2na 24p kuvan, eli 48 hertsillä. Voi olla tääkin wanhaa tietoa.
Pääasia siis, että 24p näkyy oikein myös noissa 50 hz telkuissa siis. Ainakin muissa paitsi Samsungin 6000 tai 7000 sarjalaisissa..

Pitää siis ottaa huomioon vielä tuo taustavalon välkytys. Sehän taisi olla Samsungeissa ominaista? Ei oo helppoo saada alkuperäistä filmikuvaa telkkariin ei.

Muoks. Lukekaas tämä, tätä yritin selittää ja samaa 60 hertsisten telkkarien ongelmaa selittää aika tuore Rtings?

Judder-Free 24p on TVs

TVs commonly have one of two refresh rates: 60 hz and 120 hz. 30 hz and 60 hz videos divide into those refresh rates evenly, which makes it easy for the TV panel to get the video to meet the panel refresh rate. For example, a 30 hz TV show would have each frame displayed four times on a 120 hz panel.

Likewise, most 120 hz panels can display 24 hz video without issue, because 24 goes into 120 five times. But some 60 hz TVs have difficulty. Because 24 does not divide into 60 evenly, doubling the frame rate still leaves 12 frames missing from meeting the TV’s refresh rate. To get to 60 fps, 60 hz TVs use a feature called ‘telecine,’ or 3:2 pulldown. This makes the video’s frames alternate displaying two and three times – hence 3:2 – which makes up the missing frames.

The video lingering on some frames longer than others adds a jerkiness, or judder, to the movement when there is a camera pan. There’s jerkiness to other movements too, but it’s less obvious than what you see with a pan. To get around this, it’s necessary to get a TV with a film mode that reverses the telecine, as that will eliminate judder.

Eli tuon mukaan telkkarit näyttävät 24p kuvaa paneelin natiivin virkistystaajuuden mukaan, joko 60hz virkistystaajuudelka tai 120 hz virkistystaajuudelka. Eivät siis 24hz virkistystaajuudella. Joissakin 60 hertsin telkkareissa ei ole filmimoodia, joka tekee käänteisen telecinen myös ja tämä aiheuttaa nykimisen. Samsungin 6000 tai 7000 sarjalaiset eivät osaa tuota käänteistä telecineä.
Selittäiskö joku vielä käänteisen telecinen?

EDIT: Ei mennyt vieläkään oikein.
 
Viimeksi muokattu:
Local dimming telkkuja on ollut jo viime vuosikymmenen puolella saatavilla. Mitenkään uudesta tekniikasta ei siis kyllä ole kyse.

Itsellä oli käytössä 7 vuotta vuoden 2008 sampan 55” lippulaiva. Taisi olla ensimmäisiä faldeja local dimmingillä. Siitä oli hyvä päivittää suoraan olediin.
 
Tuosta UE65NU8005 mainitaan virkistystaajuudeksi 200 Hz. Onko siinä muitakin, alempia taajuuksia? Tuohonhan ei esim 24 mene tasan.
 
Itsellä oli käytössä 7 vuotta vuoden 2008 sampan 55” lippulaiva. Taisi olla ensimmäisiä faldeja local dimmingillä. Siitä oli hyvä päivittää suoraan olediin.

Jep. Noihin aikoihin niitä jo oli. Porukoilla oli vielä vähän aikaa sitten makkarissa 42PFL9803, joka samanikäinen about. Sekin 128-alueinen FALD 42-tuumaisena :D. Hillittömän paksu mööpeli vs nykyvehkeet, mutta kuva oli kyllä miellyttävä.
 
Pojan huoneeseen pitäisi hankkia n. 40-tuumainen televisio. Pitäisi olla kaapeliviritin ja vähintään 3 hdmi paikkaa (pojalla konsoleita joka lähtöön). Oisiko tämä toimiva?
Mennään pienellä budjetilla (300, korkeintaan 400 euroa).

Televisiotekniikasta olen pudonnut kärryiltä jo vuosia sitten. Käytetty olisi myös vaihtoehto. Jos jollain tietävämmällä on ideoita niin otetaan mielellään vastaan.


Philips 43&quote; 4K UHD Smart TV 43PUS6503/12 - Televisiot
 
Jostain luin, että Sonyt näyttää 2:2na 24p kuvan, eli 48 hertsillä. Voi olla tääkin wanhaa tietoa.
Pääasia siis, että 24p näkyy oikein myös noissa 50 hz telkuissa siis. Ainakin muissa paitsi Samsungin 6000 tai 7000 sarjalaisissa..

Pitää siis ottaa huomioon vielä tuo taustavalon välkytys. Sehän taisi olla Samsungeissa ominaista? Ei oo helppoo saada alkuperäistä filmikuvaa telkkariin ei.

Muoks. Lukekaas tämä, tätä yritin selittää ja samaa 60 hertsisten telkkarien ongelmaa selittää aika tuore Rtings?

Judder-Free 24p on TVs

TVs commonly have one of two refresh rates: 60 hz and 120 hz. 30 hz and 60 hz videos divide into those refresh rates evenly, which makes it easy for the TV panel to get the video to meet the panel refresh rate. For example, a 30 hz TV show would have each frame displayed four times on a 120 hz panel.

Likewise, most 120 hz panels can display 24 hz video without issue, because 24 goes into 120 five times. But some 60 hz TVs have difficulty. Because 24 does not divide into 60 evenly, doubling the frame rate still leaves 12 frames missing from meeting the TV’s refresh rate. To get to 60 fps, 60 hz TVs use a feature called ‘telecine,’ or 3:2 pulldown. This makes the video’s frames alternate displaying two and three times – hence 3:2 – which makes up the missing frames.

The video lingering on some frames longer than others adds a jerkiness, or judder, to the movement when there is a camera pan. There’s jerkiness to other movements too, but it’s less obvious than what you see with a pan. To get around this, it’s necessary to get a TV with a film mode that reverses the telecine, as that will eliminate judder.

Eli tuon mukaan telkkarit näyttävät 24p kuvaa paneelin natiivin virkistystaajuuden mukaan, joko 60hz virkistystaajuudelka tai 120 hz virkistystaajuudelka. Eivät siis 24hz virkistystaajuudella. Joissakin 60 hertsin telkkareissa ei ole filmimoodia, joka tekee käänteisen telecinen myös ja tämä aiheuttaa nykimisen. Samsungin 6000 tai 7000 sarjalaiset eivät osaa tuota käänteistä telecineä.
Selittäiskö joku vielä käänteisen telecinen?

Kyllä niissä telkkareissa on pakko olla useampia virkistystaajuuksia, kuin vain se 60 tai 120hz. Se, että löytyykö kaikista 24fps:lle sopiva taajuus, on ilmeisesti vielä epävarmaa. Mutta eihän esim. Suomen 25/50fps TV-lähetyksiä saa mitenkään täsmättyä 60hz tai 120hz ruutuun, siellä on sitä varten 50hz/100hz virkistystaajuudet. PC:ltäkin kun antaa 50hz signaalia 120hz telkkarille, niin telkkari toistaa sen nätisti ilman judderia.
 
Eikun telkkareissa on 50/60 hertsin tai 100/120 hertsin virkistystaajuus. Suomessa toimii siis 50 tai 100 hertsiä mainiosti riippuen telkkarun natiivivirkistystaajuudesta. Se on aina joko 50 tai 100 hertsiä.

Miksi sitten kaikki suomesta viimeisen 10v aikana ostamani telkkarit on toimineet hienosti 60hz PC:ltä ja 60fps peleissä, jos niiden virkistystaajuus on vain joko 50 tai 100hz? Viimeksi kun ostamani telkkari oli vain 50hz oli joku vanha Phillips kuvaputki. Eihän esim. konsolien 30fps täsmäisi mitenkään 50hz/100hz telkkarien kanssa.
 
Ne osaavat kummankin, puhutaankin 50/60 hertsin tai 100/120 hertsin paneelista. Sius ulostavat joko 50/60 hertsiä tai 100/120 hertsiä.

OK, eli ollaan samalla sivulla. Mutta jos kerran 60hz voi näyttää 50hz, tai 120hz voi näyttää 100hz, niin miksei 60hz voisi näyttää 48hz? 60hz natiivi virkistystaajuus itsessään ei ole mikään este näyttää 24hz kuvaa ilman judderia.

Minulle ei koskaan avautunut, miksi LCD tai OLED välkkyisi 24hz virkistystaajuudella, kun kuva ei käy virkistysten välissä mustana.
 
Viimeksi muokattu:
OK, eli ollaan samalla sivulla. Mutta jos kerran 60hz voi näyttää 50hz, tai 120hz voi näyttää 100hz, niin miksei 60hz voisi näyttää 48hz tai 100hz näyttää 96hz? 60hz natiivi virkistystaajuus itsessään ei ole mikään este näyttää 24hz kuvaa ilman judderia.

Minulle ei koskaan avautunut, miksi LCD tai OLED välkkyisi 24hz virkistystaajuudella, kun kuva ei käy virkistysten välissä mustana.

Ei siihen välttämättä mitään oikeaa teknistä syytä olekaan, miksei voi, varsinkin jos se kuva tulee 24 hertsin taajuisena televisioon sisään. Jos se taas tulee sen 60hz signaalin yli sisään, se ei välttämättä osaa lennosta muuttaa sitä 24hz:ksi, tai siis tunnistaa että tämä onkin 24hz materiaalia vaikka tulee 60hz signaalin yli. Eihän kaikki näytöt tue variable refresh rateakaan.

Ja on vielä valmistajasta kiinni, että he määrittävät laitteeseen, että se tukee tiettyä taajuutta tietyllä resoluutiolla. Osa näytöistä, varsinkin vanhoista, tukee vain ja ainoastaan 60hz sisään, mikään tämän ympärillä ei toiminut kun laite ei tunnista / halua tunnistaa sitä. Omakaan 2v vanha samppa ei anna vaihtoehdoksi 48hz, mutta 60,50,30,25,24,23 löytyy. Jos custom-resolla laitan 48hz, ei kuvaa tule.
 
Puhut tuossa inputista, eli mitä taajuuksia telkkai hyväksyy. Tämä on eri asia siihen miten se sen sisääntulleen signaalin näyttää ulos.

No jos siihen laittaa 24hz sisään, ja päällä ei ole kuvanpahennuksia/interpolointia ja telkka osaa näyttää 24hz, niin olettaisin kuvan vaihtuvan 24 kertaa sekunnissa, näyttäen siis samaa kuvaa 1/24 sekuntia. Ja ainakaan mustana ruutu ei käy ellei black frame insertion ole käytössä, taustavalo kyllä vilkkuu jos se on pwm-ohjattu.
 
Eikun telkkareissa on 50/60 hertsin tai 100/120 hertsin virkistystaajuus. Suomessa toimii siis 50 tai 100 hertsiä mainiosti riippuen telkkarun natiivivirkistystaajuudesta. Se on aina joko 50 tai 100 hertsiä.
Kaikki Suomessa myytävät telkkarit ovat natiivisti 60/120 Hz, mutta ne kykenevät toistamaan sellaisenaan myös matalampia hertsejä, kuten ne 50 tai 24

Kyllä ihmiset valittaisivat jos telkkari näyttäisi 24 hertsiä uloskin, miksi tämä kuva välkkyy niin perhanasti?
LCD ei välky samalla tavalla kuin CRT, 24 Hz:ä et erota suoraan kuvaa katsomalla välkkymisestä, ellei PWM muuta joissakin malleissa toimintaansa siihen liittyen, mutta ei taida muuttaa.
 
Itse en osaisi esim. Philipsin pos9002:ssa laittaa liikeasetuksia niin, että 24p kuva toistuisi oikein ilman telecine judderia. Heebeli, miten ne laitetaan?

Luulisi onnistuvan ihan laittamalla 24hz kuvalähteestä. Jos ei, on aika kriittinen puute nykytelkkarissa.
 
Itse en osaisi esim. Philipsin pos9002:ssa laittaa liikeasetuksia niin, että 24p kuva toistuisi oikein ilman telecine judderia. Heebeli, miten ne laitetaan?

Perfect Natural Motion:
Perfect Clear Motion:

Parhaan liiketoiston saa kaikilla fps:llä
PNM: pois
PCM: maksimi
Jos joku haluaa väkisin käyttää liikeparannuksia niin minimiä isommalle ei kannata PNM:ää laittaa.
PCM ei sen sijaan aiheuta SOE:a, joten se voi olla tapissa.

Samanlaisilla säädöillä ilmeisesti näkyy olevan OLED803:kin testien mukaan: Philips 803 (65OLED803) Review
 
Viimeksi muokattu:
OK, eli ollaan samalla sivulla. Mutta jos kerran 60hz voi näyttää 50hz, tai 120hz voi näyttää 100hz, niin miksei 60hz voisi näyttää 48hz? 60hz natiivi virkistystaajuus itsessään ei ole mikään este näyttää 24hz kuvaa ilman judderia.

Minulle ei koskaan avautunut, miksi LCD tai OLED välkkyisi 24hz virkistystaajuudella, kun kuva ei käy virkistysten välissä mustana.
Voin olla pahasti väärässä, mutta jos LCD-pikseleitä ei virkistetä riittävän tiheään, ne alkaa himmetä (vai oliko se kirkastua), jolloin seuraava virkistys muuttaa kuvan kirkkautta ja tulee välkyntää. Tämä taisi olla ongelma ainakin joissakin adaptive sync-monitoreissa alle 30 Hz virkistystaajuuksilla(?)

Mutta eihän LCD:t tosiaan normaalitilanteessa välky virkistyksien tahtiin jos ei ole siihen synkronoitua PWM-taustavaloa.
 
Voin olla pahasti väärässä, mutta jos LCD-pikseleitä ei virkistetä riittävän tiheään, ne alkaa himmetä (vai oliko se kirkastua), jolloin seuraava virkistys muuttaa kuvan kirkkautta ja tulee välkyntää.

Tämähän sen selittäisi. Vielä kun saisi lähteen. :)
 
Mites kun hdtvtest, tm ja flatpanels laittavat pnm:m min asetukseen ja pcm pois?

Perfect Clear Motion kasvattaa mm. liikeresoa eikä aiheuta Soap Opera-efektiä tai muitakaan kuva-ongelmia (artefakteja jne). Siksi pidän sen päällä.

Perfect Natural Motioniin en itseäni halua totuttaa koska tykkään katsoa aitoa 24fps kuvaa ennemmin. SOE ei tietenkään ihan tavallisessa 50/60fps kuvassa näy, mutta elokuvissa kyllä.Ymmärrän jos tämä on jollekin ”se juttu” ja saahan sillä tosi sulavan kuvan. Mutta itse en siitä pidä.
 
Tuossa NU8005 on oikeasti ihan hyvä kuva, ja kannattaa vähän miettiä kuinka täysillä lähtee mukaan kauhistelemaan esim sitä että edge led local dimming ei ole erityisen hyvä, kun ylipäätään koko local dimmingiä missään muodossaan ei käytännössä muutama vuosi sitten edes ollut olemassa kuin ihan aniharvoissa telkkareissa. Esim blu-rayta ja muuta fullhd materiaalia katsoessa kuva on tuon tyyppisessä telkkarissa aikalailla erinomainen, eikä taatusti kuvassa mikään erityisemmin vituta. Eihän tuo tietenkään ole niin hyvä kuin OLED tai joku ihan high end LCD, mutta ne nyt ovatkin sen tason laitteita että vetävät mihin tahansa vanhempaan telkkariin ihan järjettömän pitkää kaulaa kuvanlaadussa.

Itse vaihdoin jonkun 10 vuotta vanhan 42" telkkarin tilalle KS8005, ja hyppy kuvanlaadussa ylöspäin oli galaktinen. Ei tasan mitään osa-aluetta, millä olisi tullut sitä vanhaa sinänsä ihan ok fullhd telkkaria ikävä.

Ks8005 kuva on paljon parempi kuin nu8005.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 823
Viestejä
4 570 942
Jäsenet
75 282
Uusin jäsen
Tero T

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom