Tehdään ny tällei niin näkyy ainakin.
YHDYSVALTAIN presidentti
Donald Trumptapasi The New York Times -lehden kustantajan
Arthur Sulzbergerin Valkoisessa talossa 20. heinäkuuta. Tapaamiseen osallistui myös lehden pääkirjoitussivusta vastaava päällikkö
James Bennet.
Presidenttikautensa aikana Trump on useaan otteeseen kritisoinut kovin sanoin The New York Timesia erilaisten ”valeuutisten” julkaisemisesta. Kuitenkin heti presidenttiytensä alkuvaiheessa Trump vieraili lehden toimituksessa ja
kehui sitä ”Amerikan mahtavaksi jalokiveksi”.
HS kirjoitti tammikuussa Trumpin suhtautumisesta mediaan ja valeuutiset-käsitteen muuttumisesta.
Runsaan viikon takaisen, epäviralliseksi sovitun tapaamisen tarkempi sisältö oli vain keskusteluun osallistuneiden osapuolten tiedossa, kunnes Trump kommentoi tapaamista sunnuntaina Twitterissä:
TRUMPIN mukaan ”hyvässä ja mielenkiintoisessa” kohtaamisessa Sulzbergerin kanssa keskusteltiin runsaasti ”median julkaisemien valeuutisten suuresta määrästä” sekä siitä, miten näiden valeuutisten myötä mediaa on alettu kutsua termillä
”enemy of the people”, eli ”kansan vihollinen”.
The New York Times julkaisi sunnuntaina
oman vastineensa asiaan.
Tiedotteessa kustantaja Sulzberger painotti suostuneensa tapaamiseen ensisijaisesti siksi, että saisi ilmaista huolensa presidentin ”hyvin huolestuttavasta retoriikasta” mediasta puhuttaessa.
”Sanoin presidentille suoraan, että mielestäni hänen kielenkäyttönsä lietsoo eripuraa ja vihamielisyyttä ja on sen lisäksi erittäin vaarallista”, Sulzberger toteaa.
VALEUUTISISTA puhuminen on Sulzbergerin mielestä melko harmitonta verrattuna siihen, miten presidentti puhuu journalisteista.
”Olen paljon enemmän huolissani siitä, miten hän leimaa median ja journalistit kansan vihollisiksi. Varoitin tällaisen tulenaran kielenkäytön aiheuttavan entistä enemmän journalisteihin kohdistuvaa uhkailua, mikä johtaa ennen pitkää väkivaltaan.”
SULZBERGERIN mukaan uhka on todellinen etenkin Yhdysvaltain ulkopuolella, sellaisissa maissa, joissa hallinnot käyttävät Trumpin lanseeraamaa retoriikkaa oikeutuksena journalistien vainoamiselle.
”Varoitin siitä, että ihmisiä joutuu hengenvaaraan ja kansakuntamme demokraattiset ihanteet järkkyvät. Samalla murenee yksi maamme suurimmista vientituotteista: sitoutuminen sananvapauteen ja vapaaseen lehdistöön.”
Lisäksi Sulzberger sanoi painottaneensa Trumpille useaan otteeseen, ettei hän pyydä presidenttiä lieventämään hyökkäyksiään The New York Timesia vastaan, mikäli Trump kokee lehden sisällön epäoikeudenmukaiseksi.
”Sen sijaan pyysin hartaasti, että presidentti harkitsisi tarkemmin, ennen kuin tekee laajempia hyökkäyksiä journalismia vastaan. Uskon sen olevan hyvin haitallista ja vaarallista Yhdysvalloille.”
PRESIDENTTI Trump antoi oman vastauksensa sunnuntaina jälleen
Twitterissä.
Neljän twiitin mittaisessa kirjoituksessa Trump muun muassa syyttää mediaa Yhdysvaltain hallinnon sisäisten keskustelujen paljastamisesta ja siten ihmisten asettamisesta hengenvaaraan.
Lisäksi Trump ihmettelee median enimmäkseen negatiivista uutisointia hänen hallintonsa tekemisistä, ”huolimatta erittäin positiivisista tuloksista, joita olemme saavuttamassa”. Presidentin mukaan media yrittää kääntää huomion pois siitä, että ”maamme ottaa mahtavia edistysaskelia minun johdollani”.
Sanomalehtiä Trump kutsuu ”kuolevaksi toimialaksi” ja kahdesta eniten kritisoimastaan lehdestä hän käyttää termejä ”the failing New York Times” ja ”
the Amazon Washington Post”.
Oikaisu 29.7. kello 22.12: Uutisessa oli virheellisesti kuva Arthur Sulzbergeristä, joka on The New York Timesin nykyisen kustantajan Arthur Gregg ”A.G.” Sulzbergerin isä.