HS kertoo: ”USA:ssa valkoinen työväenluokka kuolee kaduille”
Tiedän hyvin, ettei presidentti
Donald Trumpista pidetä Euroopassa. En itsekään pidä Trumpia paljon väärtinä.
Mutta jotain rajaa.
Arvostettu ja laajalevikkinen Helsingin Sanomat kertoo koko sivun mainoksessa (30.1., sivu A 40) kirjeenvaihtajansa
Laura Saarikosken viestin Washingtonista:
”Valkoinen työväenluokka kuolee kaduille.”
Viesti on dramaattinen, mutta epätosi. Näin uskallan sanoa jo ennakkoon, vaikka vierailen New Yorkin, New Jerseyn ja Floridan osavaltioissa vasta kahden viikon päästä.
Lupaan laskea kaduilla lojuvat ruumiit.
Ystäväni ehdotti, että veisimme amerikkalaiselle työväenluokalle ruokaa ja huopia. Ehkä näin voisimme tehdäkin, koska ruuasta maassa on arkihavainnon perusteella selvästikin pulaa.
Presidentti Trump on ollut ilonamme vähän yli vuoden. Kun vuosi Valkoisessa talossa tuli täyteen, Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja
Paula Vilén kertoi tv-uutisissa Trumpin aikakaudesta: miestä vihataan, eikä hän ole saanut mitään hyvää aikaan.
Se oli Ylen pääsanoma, jota Helsingin Sanomat säestää.
Vanha setä tarjoaa tässä ilmaisen neuvon: ei näitä hommia näin hoideta. Uskottavuutta lisäisi, jos kirjeenvaihtaja kertoisi muustakin kuin presidentti Trumpin kelvottomuudesta. Ei välttämättä kannata vahvistaa pelkkiä stereotypioita amerikkalaisten osaamattomuudesta.
Kriittinen journalisti kertoisi esimerkiksi merkittävimmästä veroremontista vuosikymmeniin. Se voi tukea talouskasvua lähiaikoina, mutta se voi ilman julkisen kulutuksen leikkauksia kasvattaa muutenkin muhkeaa budjettivajetta. Hyvä ensin, huonompi juttu myöhemmin.
Presidentti Trump kertoi juuri yllättävän maltillisessa State of the Union -puheessaan, kuinka veronalennukset (The Tax Cuts and Jobs Act) tukevat kulutusta ja taloutta. Veronalennusten voimaantulon jälkeen yli 260 yritystä on kertonut palkankorotuksista ja investoinneista, jotka ovat koituneet miljoonien amerikkalaisten eduksi.
Helmikuussa likimain jokainen amerikkalainen huomaa, että käteen jäävä palkka nousee. Verouudistus synnyttää satoja tuhansia työpaikkoja, kun yritysten verorasitus pienenee. Koska yritykset voivat kotiuttaa satoja ja satoja miljardeja dollareita Yhdysvaltoihin, paranee tilanne lisää.
USA:n yritysveroaste putosi 35 prosentista 21 prosenttiin, ja tätä voi kiistatta pitää presidentti Trumpin ansiona. Huomattavaa on, että Suomessa yhteisövero on yhä USA:ta alempi.
Puheessaan presidentti Trump antoi esimerkkejä. Kun lapsiperheen tulot ovat 75000 dollaria vuodessa, liittovaltion verotaakka jopa puolittuu. Kaikkiaan yli 80 prosenttia kotitalouksista hyötyy veronalennuksista.
Tätä uutista en vielä ole kuullut: kun liittovaltio vie aiempaa pienemmän osuuden ihmisten kovalla työllä tekemistä rahoista, voivat kaikki voittaa.
Kuinka huonoa voi sitten olla se, että presidentti Trumpin kaudella osakeindeksit ovat rikkoneet sarjassa ennätyksiä? Koska kotitaloudet omistavat osakkeita, ihmiset saavat hyviä uutisia.
En ole koskaan oikein ymmärtänyt sitä, mikseivät suomalaiset kirjeenvaihtajat juuri kerro Yhdysvaltain positiivisista trendeistä. Kadulle kuolemiset voisi jättää vähemmälle, ja rotuvihakin kuohahti jo presidentti Barack Obaman kaudella.