Millainen laki? Eikö edustajainhuone ja senaatti kirjoita lait ja presidentti hyväksy? En ymmärtänyt mitä tarkoitat
Siis korkein oikeus viimekädessä päättää onko joku laki perustuslainvastainen. Vaikka abortin täyskielto menisikin kongressissa läpi, eikä pressa käytä vetoa(jolloin tuo veto pitää kumota ⅔ enemmistöllä ainakin senaatissa, muistaakseni myös edustajain huoneessa), niin takuuvarmasti joku valittaa että tuo laki on perustuslain vastainen, jolloin tuo päätyy ennemmin tai myöhemmin korkeimman oikeuden pöydälle.
Usassahan korkein oikeus on päättänyt 2014 laillistaa homoliitot koko maassa. Eli korkeimman oikeuden mukaan avioliiton rajaaminen miehen ja naisen välille oli 1700 kirjoitetun perustuslain (johon on matkan varrella tehty lisäyksiä) vastaista. Minusta tämä ei kuulu oikeudelle, vaan lainsäätäjille.
Korkein oikeus on myös tehnyt tyhjäksi joidenkin osavaltioiden aserajoituksia, koska ovat 2. Lisäyksen vastaisia.
Korkein oikeus on päättänyt (1910?) Että lapsityövoiman kieltäminen on perustuslain vastaista. Tämän he kumosivat myöhemmin (1933?) ainakin osittain tuomarivaihdosten myötä. Sama juttu FDR:n new dealin osalta, tosin tässä ainakin vaikutti osittain fdr:n court packing uhkaus.
Korkeinoikeus (1922?) päätti että separate, but equal, on perustuslain mukaista. Tämä kumottiin myöhemmin (1958?)
Eli lyhykäisyydessään korkeinoikeus on todella merkittävässä asemassa sen suhteen mikä on perustuslain mukaista ja korkein oikeus viimekädessä päättää mitä jokin laki tarkoittaa.
Tästä esimerkkikä citizens united v FEC joka avasi mahdollisuuden laajaan kampanja rahoitukseen ja rinnasti rahan puheeseen. Tästä on kritisoitu korkeinta oikeutta ja konservatiivituomareita. Kuitenkin kongress voi milloin tahansa täsmentää lakia ja kumota tuon päätöksen.
Harmi vain että polarisaation takia mitään ei saada tehtyä ja senaatin fillbuster jonka pitäisi kannustaa kompromisseihin torppaa loputkin lakiesitykset 60 äänen säännön takia. Muuten ei edes päästä äänestää kyseisestä laista.
Lopuista niin samaa mieltä että ansaitsee tykkäyksen. En todellakaan tunne 80- luvun tai 2000-luvun alun historiaa yhtä hyvin kuin esim sinä eli osa jutuista on täysin uutta
Itseäni usan politiikka ja historia kiinnostaa aika paljon ja tykkään seurata sitä. 80 luvun tapahtumat vaikuttaa vielä tänäkin päivänä. Tuohon aikaan oli liberaaleja rebublikaaneja sekä konservatiivisiä demokraatteja.
Bork oli siinä mielessä hyvin erilainen että vaikka olikin konservatiivi hän oli valmis avaamaan laajasti omaa ajatteluaan sekä käymään avointa pohdintaa erilaisista kysymyksistä. Demokraattien ted kenedyn televisiokameroiden edessä esitti olkinuken borkin näkemyksistä ja teki kaikkensa ettei Borkkia valittaisi. Toki Borm myös vastasi joihinkin kysymyksiin väärin nimityksen kannalta. Parhaana esimerkkinä hän vastasi korkeimman oikeuden olevan hänelle älyllinen haaste.
Joka tapauksesta 1980 luvulla Republikaaneille jäi borkin hylkäämisestä todella paha maku suuhun. Tuolloin senaatin enemmistö oli demokraateilla. McConnel varoitti demokraatteja heidän tulevan vielä katumaan tätä.
Biden pyrki parhaansa mukaan estämään thomasin nimityksen (muistaakseni 1991 tai 1992), koska epäili hänen olevan "musta bork". Silloin sentään thomasista vielä äänestettiin. Tuolloin thomas korvasi erittäin liberaalin thurgood marshallin korkeimmassa oikeudessa ja muutos oli suurempi, kuin Ginsburgista Barrettiin.
Republikaanit maksoivat demokraateille borkin takaisin korkojen kera scalian ja ginsburgin paikoilla. Mitch McConnel oli taitavana poliitikkona (riippumatta siitä onko mitä mieltä hänen politiikasta) ymmärtänyt kuinka merkittävä korkeimman oikeuden paikka oli.
Toivottavasti jakoit lukea tänne asti. Tuli aika pitkä(turhan pitkä) vastaus, kun avasin tuota historiaa. Yritin edes jaksottaa tekstiä lukemisen helpottamiseksi.