Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Trump haluaa todennäköisesti aloittaa "kahdenväliset neuvottelut" eli kiristämiset jokaisen maan kanssa yksitellen. Siksi on todennäköisesti monen maan intresseissä perustaa tariffiliittoja USA vastaan. EU ei tarvitse koska se on maailman suurin yksittäismarkkina ja voi kuristaa jenkkejä teknologiafirmoilla. Saa nähdä onko Trump valmis tuhoamaan koko USA:n talouden kasvojen säilyttämisen edessä.
Hirvittää melkein ajatella kuinka paljon IT-raudan hinnat pomppaa jenkeissä, jos tuontitullit menisi suoraan kuluttajahintoihin.Ja ihan helvetin hauskaa, että "Trump haluaa keskittyä Kiinaan" ja iskee Taiwanille 32% tullit ja muutenkin Aasian "liittolaisiin" iskee koviten. Kiina voittaa ja niiden ei tarvitse edes tehdä mitään.
Republikaanisenaattori Rand Paul on huolissaan trumpin tuontitulleista, koska edellisillä kerroilla ne asettanut puolue menetti puolet paikoistaan, ja he menettivät kongressin 60 vuodeksi.
Ja trump kehtasi vaalivalheekseen että veroja alemmas. Tariffit on nimenomaan lisäverojaHirvittää melkein ajatella kuinka paljon IT-raudan hinnat pomppaa jenkeissä, jos tuontitullit menisi suoraan kuluttajahintoihin.
Ei sillä laskentatavalla ole väliä. Se on vain tekosyy.Mutta mitä neuvoteltavaa edes on, koska kyseessä on aivokuollut laskentatapa perustuen vaihtotaseeseen.
Nyt on hyvä aika EU:n neuvotella vapaakauppasopimuksia ASEAn maiden kanssa.
Ja ihan helvetin hauskaa, että "Trump haluaa keskittyä Kiinaan" ja iskee Taiwanille 32% tullit ja muutenkin Aasian "liittolaisiin" iskee koviten. Kiina voittaa ja niiden ei tarvitse edes tehdä mitään.
Jenkkien hallinto on rekisteröinyt https://thetrilliondollardinner.gov domainin. Ehkä siellä tullaan nyt dinneröimään Trumpin kanssa ja jokainen osallistuja maksaa suoraan Trumpille, jotta tullit laskeeEi sillä laskentatavalla ole väliä. Se on vain tekosyy.
Trump haluaa *jotain* jokaiselta maalta ja jos hänen ehtoihin suostutaan niin tariffit lentää romukoppaan.
Kysyntä on selvästi kasvanut, kun Maralagoon pääsi vuosia sitten sadalla tonnilla kuuntelemaan pressan puheen. Juuri ennen vaaleja maksu oli miljoonan ja tällä hetkellä ilmeisesti viisi miljoonaa viikonloppuisin.Jenkkien hallinto on rekisteröinyt https://thetrilliondollardinner.gov domainin. Ehkä siellä tullaan nyt dinneröimään Trumpin kanssa ja jokainen osallistuja maksaa suoraan Trumpille, jotta tullit laskee![]()
Ei sillä laskentatavalla ole väliä. Se on vain tekosyy.
Trump haluaa *jotain* jokaiselta maalta ja jos hänen ehtoihin suostutaan niin tariffit lentää romukoppaan.
Korruptio näyttää olevan hyvästä kannattajien mielestä.Kysyntä on selvästi kasvanut, kun Maralagoon pääsi vuosia sitten sadalla tonnilla kuuntelemaan pressan puheen. Juuri ennen vaaleja maksu oli miljoonan ja tällä hetkellä ilmeisesti viisi miljoonaa viikonloppuisin.
Soros sopii myös tuohon kolmikkoon, kuten muutama muukin..
Soros varmaan myös?
Ehkä jossain määrin, mutta valitettava tosiasia on se että ympäristötietoinen ja sosialistinen Eurooppa saa käytännössä aina häviävän käden jos se lähtee tekemään vapaakauppasopimuksia tai numereellisesti tasavertaisia sopimuksia 3. maailman maiden kanssa.Todennäköisesti paras keino on antaa USA:n olla omassa liemessään ja muiden maiden vahvistaa keskinäisiä suhteitaan.
Ehkä jossain määrin, mutta valitettava tosiasia on se että ympäristötietoinen ja sosialistinen Eurooppa saa käytännössä aina häviävän käden jos se lähtee tekemään vapaakauppasopimuksia tai numereellisesti tasavertaisia sopimuksia 3. maailman maiden kanssa.
On aina halvempaa heittää teollisuusjätteet mereen ja pakottaa siirtolaiset 16h työpäiviin kuin seurata eurooppalaista regulaatiota.
Siellä on tosiaan tariffit isketty mm. Heardin ja McDonaldin saarille Antarktiksen lähistöllä. Asukasluku: 0 ihmistä, joitain pingviinejä.Tämähän oli muutenkin väärin tulkittu/väärin kysytty ChatGPT vastaus joltain hallinnosta. Autiolle Antarktiksen saarelle 10% tariffit koska sinne joskus viety tutkijoiden varusteita. Vakituisesti siellä asuu lähinnä pingviinejä.![]()
Osakkeista pahin on vielä näkemättä. YLEn uutisen mukaan Yhdysvaltain markkinat avautuvat vasta 16:30 ( suomen aikaa. Mutta jo nyt siis, euroopan markkinoilla tilanne on kylmäävä. Omat sijoitukset vain indeksirahastossa joten en jaksa paljoa panikoida - laskee jos laskee.
Osakkeista pahin on vielä näkemättä. YLEn uutisen mukaan Yhdysvaltain markkinat avautuvat vasta 16:30 ( suomen aikaa. Mutta jo nyt siis, euroopan markkinoilla tilanne on kylmäävä. Omat sijoitukset vain indeksirahastossa joten en jaksa paljoa panikoida - laskee jos laskee.
Helsingin ja Euroopan pörssit jyrkästi miinuksella – Torstaista tuli synkkä päivä piensijoittajille
"Pudotus on reaktiota Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin asettamiin jättitulleihin. Trump määräämät tullit ovat suuremmat, mitä Yhdysvalloissa on ollut yli sataan vuoteen."
Sanoisin että vasta osavuosikatsaukset 2. neljänneksen jälkeen + tullien tilanne silloin kertoo jotain kokonaisuudesta. Jos tullit tulee täysin voimaan ja jatkuu ja tiputtaa sekä yritysten että kuluttajien hankinnat ennätysalas, niin 2. neljänneksen osavuosikatsaukset ovat varmasti mielenkiintoisia. Mutta ne nähdään vasta heinäkuussa.Vain 2,5 pinnaa pudotusta aamulla ja nyt palattu 1,5 pinnaan, eli kursseihin on leivottu jo aikalailla pessimismiä valmiiksi. Perus Ylen hyperbolea jos tämä ylittää uutiskynnyksen.
Soros kuitenkin vaikutti niihin äskettäisiin vaaleihin lahjoittamalla huomattavan summan rahaa ehdokkaalle. Jopa 2 miljoonaa dollaria!.
Soros varmaan myös?
Nyt kun EU miettii miten vastata, niin eikö yksinkertaista olisi vaan todeta että joo ei me reagoida mitenkään tähän vaan "pidetään" 39% tulli kaikesta Yhdsysvalloista tuotavaan - kun kerran Trump oli sitä mieltä että se tulli on jo tuolla tasolla...
Jep. Oli ylireagointia tuossa klo 10.00 avauksessa.Vain 2,5 pinnaa pudotusta aamulla ja nyt palattu 1,5 pinnaan, eli kursseihin on leivottu jo aikalailla pessimismiä valmiiksi. Perus Ylen hyperbolea jos tämä ylittää uutiskynnyksen.
Juu. Voi olla tosiaan ennakointia siihen mitä nuo tullit tulee vaikuttamaan. Epätietoisuutta siis näköpiirissä ainakin seuraavat kuukaudet.Sanoisin että vasta osavuosikatsaukset 2. neljänneksen jälkeen + tullien tilanne silloin kertoo jotain kokonaisuudesta. Jos tullit tulee täysin voimaan ja jatkuu ja tiputtaa sekä yritysten että kuluttajien hankinnat ennätysalas, niin 2. neljänneksen osavuosikatsaukset ovat varmasti mielenkiintoisia. Mutta ne nähdään vasta heinäkuussa.
Jep. Oli ylireagointia tuossa klo 10.00 avauksessa.
Itse ajattelin siirtää vähän kultaan jatkuvista ostoista. Eiköhän tässä päästä kunnon lamaan vielä. Sen verran epävarmaa menoa tuolla johdossa, että tiedä mitä tapahtuu joulunaEn ole täysin vakuuttunut tästä. Laitoin itsekin pienen toimeksiannon dippiin, kun tiesin sen olevan tulossa, mutta pidän todennäköisenä, että alaspäin mennään. Mutta jatkuvat ostot jne.
Trump correctly noted that Canada has tariffs exceeding 250% on some US dairy products. However, he falsely claimed that merely “the first little carton of milk” exported to Canada faces a “very low price,” but “then it gets up to 275, 300%.”
In reality, Canada has guaranteed that tens of thousands of metric tons of imported US milk per year, not merely a single carton, will face zero tariffs at all; Canada conceded a certain guaranteed level of tariff-free US access to its dairy market as part of the United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) that Trump’s own first administration negotiated.
Trump also didn’t mention something the US dairy industry acknowledges: The US is not hitting its zero-tariff maximum level of exports to Canada in any category of dairy product, so the Canadian tariffs aren’t being applied; with regard to milk in particular, the US isn’t even at half of the tariff-free quota. (There is a vigorous US-Canada debate about why the US is so far from the maximum, with each country blaming the other. Regardless of who’s right, the tariffs aren’t hitting US milk.)
Ja jos ajatellaan, että McDonalds on "great American company, great patriot and Big Mac the greatest burger ever" ja Donald on "the greatest president ever", niin siksi nuo tullit tuonne ovat kohtuuttomia.Siellä on tosiaan tariffit isketty mm. Heardin ja McDonaldin saarille Antarktiksen lähistöllä. Asukasluku: 0 ihmistä, joitain pingviinejä.
Tavarakauppaan kohdistuvat tullit eivät Yhdysvaltain vientiä paljon vahingoita, koska Yhdysvallat vie varsin vähän tavaroita. Euroopan vastatullien onkin osuttava Yhdysvaltain palveluvientiin. Siitä vain 20 %:n vero mainoksille Googlessa, Facebookissa ja X:ssä. Tukisi myös kotimaista lehdistöä.
Mitenköhän tuon palvelusektorin tariffiointi käytännössä onnistuu, jos niiden kohteena pitäisi olla eurooppalaiset tytäryhtiöt? Kuten Google Finland Oy...Soininvaara kirjoitellut omia pohdintojaan Trumpin kauppasodasta: Mihin Trumpin kauppasota kaikkia vastaan johtaa?
Siltä kannalta näkee jotain logiikkaa tekemisissä, että kyllähän noilla nimenomaan tuotteisiin kohdistuvilla tariffeilla jonkin verran pystyy tekohengittämään vanhanaikaista savupiipputeollisuutta, vaikka sitten kokonaistalous kärsisikin. Toisaalta USA:lla fyysisten tavaroiden vienti on lopulta aika pieni osa maan BKT:sta, ja ne todelliset voitot tahkotaan palveluviennillä.
Soininvaara heittää pohdittavaksi, että koska USA:n viennistä suuri osa on palveluvientiä, niin sille asetetut kohdistetut tariffit voisi olla sellainen vastaliike, joka USA:ssakin tuntuisi huolella:
Määrätään niiden palveluille tariffeja. Yhtiö siis perisi ne itse asiakkailta ja tilittäisi se verottajalle tai tullille, vertaa ALV. Ei siis olisi ALV, vaan esim valmistevero tyyppinen.Mitenköhän tuon palvelusektorin tariffiointi käytännössä onnistuu, jos niiden kohteena pitäisi olla eurooppalaiset tytäryhtiöt? Kuten Google Finland Oy...
Eilisessä puheessa Trump mainitsi veronalennukset. Minkälaisia veronalennuksia Trump kaavailee ja koska ne tulee voimaan
No ei kai toi sinänsä siitä eroa kuin jos Chrysler Finland (tms.) toisi autoja Jenkeistä ja myisi niitä suomessa. Eli se paikallinen myyjä varmaan tilittää maksuja niistä palveluista sinne emolle, niin niiden perusteella sitten tariffit. Toki tuo voisi olla käytännössä hankalampaa kuin tavarakaupassa, mutta ei välttämättä. Toki kaikenlaista kikkailua voi yrittää että maksu onkin jostian muusta kuin palveluista, mutta sama ongelma kai on tavarakaupassakin.Mitenköhän tuon palvelusektorin tariffiointi käytännössä onnistuu, jos niiden kohteena pitäisi olla eurooppalaiset tytäryhtiöt? Kuten Google Finland Oy...
Fyysinen esine on paljon helpompi määritellä jossain maassa valmistetuksi ja sieltä tuoduksi.No ei kai toi sinänsä siitä eroa kuin jos Chrysler Finland (tms.) toisi autoja Jenkeistä ja myisi niitä suomessa. Eli se paikallinen myyjä varmaan tilittää maksuja niistä palveluista sinne emolle, niin niiden perusteella sitten tariffit. Toki tuo voisi olla käytännössä hankalampaa kuin tavarakaupassa, mutta ei välttämättä. Toki kaikenlaista kikkailua voi yrittää että maksu onkin jostian muusta kuin palveluista, mutta sama ongelma kai on tavarakaupassakin.
No miksei autonvalmistaja voi määritellä että joo tän auton myyntihinta jälleenmyyjälle on 10 000 euroa ja sit jälleenmyyjällä (jonka valmistaja omistaa 100%) on myyntikate 40 000 euroa. Kas, tulli maksetaan vain 10 000 eurosta ja sitten voitosta maksetaan konsernille vaikka lainojen korkoja tms... Kyllä näitä tällaisia kikkailuita pyritään jo nyt torjumaan niin miksi palveluiden tapauksessa ei voisi periaatteessa käyttää vastaavia työkaluja?Fyysinen esine on paljon helpompi määritellä jossain maassa valmistetuksi ja sieltä tuoduksi.
Aineettomissa on vähän vaikeampaa, jos sen tavaramerkin omistaa sveitsiläinen yhtiö, koodin lisenssi Irlantilainen, palvelimet Saksassa ja Suomessa, tietoliikenne yhteydet entiseltä Telian tyttäreltä. Konsernin pää konttori Jenkeissä.No ei kai toi sinänsä siitä eroa kuin jos Chrysler Finland (tms.) toisi autoja Jenkeistä ja myisi niitä suomessa. Eli se paikallinen myyjä varmaan tilittää maksuja niistä palveluista sinne emolle, niin niiden perusteella sitten tariffit. Toki tuo voisi olla käytännössä hankalampaa kuin tavarakaupassa, mutta ei välttämättä. Toki kaikenlaista kikkailua voi yrittää että maksu onkin jostian muusta kuin palveluista, mutta sama ongelma kai on tavarakaupassakin.
Korotukset oli seikkaperäisesti käyty läpi, veikkaan että pääomien kotiuttamisen verokohtelua helpotetaan, sillä saadaan Applen, Nvidian jne sen kaltaisten yhtiöiden voittoja kotiutettua. No ehkä Trumpilla on jotain yhtiöitä kohtaa vihaa (/niiden omistajia), joten odotetaan mielenkiinnolla mitä keksivät.
Monikansallinen yhtiö ja sen palvelu, niin yhtiö on sen arvon(lisäarvon) tuojat jakannut sinne tänne, toki ihan järkevästi , mitä nyt vähän verotusmielessäkin. Mutta jos ei mietitä mikä helppo säätää, vaan miten diktaattori tekisi, niin valmistetyyppinen vero lopputuotteeseen, joka peritään siltä loppuasiakkaalta, ihan sama kuka myy, se ratkaisee mihin hintaan. Eli ALV tyyppisesti, mutta ei ALV, eli loppukäyttäjä ei saisi sitä vähentää. Mutta jos edellinen porras perinyt, niin seuraava porras jos myy, niin voi vähentää edellisen portaan perimän.No miksei autonvalmistaja voi määritellä että joo tän auton myyntihinta jälleenmyyjälle on 10 000 euroa ja sit jälleenmyyjällä (jonka valmistaja omistaa 100%) on myyntikate 40 000 euroa. Kas, tulli maksetaan vain 10 000 eurosta ja sitten voitosta maksetaan konsernille vaikka lainojen korkoja tms... Kyllä näitä tällaisia kikkailuita pyritään jo nyt torjumaan niin miksi palveluiden tapauksessa ei voisi periaatteessa käyttää vastaavia työkaluja?
No tätä toivon joka tapauksessa, teki Trump mitä hyvänsä ja Trumpin Ukraina-kantahan on jo ollut kovistella Eurooppaa tekemään tiiviimpää yhteistyötä Euroopan puolustamiseksi. Hyvä jos tapahtuu, onhan näin suuren talousmarkkinan aivan älytöntä laskea puolustuksessa valtameren takaisen avun ja taloudessa pahimman yksittäisen vihollisen tuoman halvan energian varaan. Toivotaan, että tämä Euroopan voimistuminen jatkuu/toteutuu myös käytännössä vaikka Trump peruisikin näitä tulleja saadessaan hyviä diilejä.No ehkäpä tämä kehitys saa aikaan tiiviimmän eurooppalaisten välisen yhteistyön, kun jenkkeihin on turha luottaa Trumpin ollessa vallassa.
Joo, eiköhän tämä kiristystaktiikka näytä nyt USA:n kulmasta parhaalta taktiikalta tehdä haluamiaan diilejä eri maiden kanssa, kun suurimpien kilpailijoiden taktiikka on autoritaarinen.Trump haluaa *jotain* jokaiselta maalta ja jos hänen ehtoihin suostutaan niin tariffit lentää romukoppaan.
Juu, ja luultavasti 4 vuoden päästä viimeistään raippaverot poistuvat, jolloin noiden tehtaiden tuottamat piirit eivät ole kilpailukykyisiä Kiinassa tuotettuihin.TSMC:llä on yksi piirien valmistusyksikkö käynnistynyt USA:ssa viime vuoden lopulla. Toisesta isommasta tehtiin päätös 2022 lopulla. Se valmistuu 2028. Eli kuudessa vuodessa. Tästä voi arpoa sitä skaalaa, että miten nopeasti valmistus edes teoriassa siirtyy jenkkeihin. Tähän päälle sitten se että rakennustyöläisistä isolla osalla on riski joutua vankilaan El Salvadoriin...
Nostaa ensin tuontiveroja 50 prosenttiin, jonka jälkeen niiden pienentäminen 40 prosenttiin on verojen laskemista!Eilisessä puheessa Trump mainitsi veronalennukset. Minkälaisia veronalennuksia Trump kaavailee ja koska ne tulee voimaan?
USA kulmasta nyky politiikka hyvin riskialtista, luottamus liittolaiseen menetetty, niin kauppa kuin demokratia, kuin puolustus kumppanina. Tästä voi seurata jenkeille se että joutuvat ihan oikeasti maksamaan tuonti palvelut, joutuvat ihan oikeasti maksamaan puolustuksensa itse, puolustamaan itseään yksin, ilman kumppaneita.Joo, eiköhän tämä kiristystaktiikka näytä nyt USA:n kulmasta parhaalta taktiikalta tehdä haluamiaan diilejä eri maiden kanssa, kun suurimpien kilpailijoiden taktiikka on autoritaarinen.
Tietenkin. USA:ssa on maailman kalleimmat duunarit joten se on luonnollisesti markkinaehtoisesti yksi huonoimmista paikoista valmistaa tuotteita. Edes Trumpin tariffit ja änkyröinti ei tule muuttamaan tilannetta.Soininvaara kirjoitellut omia pohdintojaan Trumpin kauppasodasta: Mihin Trumpin kauppasota kaikkia vastaan johtaa?
Siltä kannalta näkee jotain logiikkaa tekemisissä, että kyllähän noilla nimenomaan tuotteisiin kohdistuvilla tariffeilla jonkin verran pystyy tekohengittämään vanhanaikaista savupiipputeollisuutta, vaikka sitten kokonaistalous kärsisikin. Toisaalta USA:lla fyysisten tavaroiden vienti on lopulta aika pieni osa maan BKT:sta, ja ne todelliset voitot tahkotaan palveluviennillä.
Soininvaara heittää pohdittavaksi, että koska USA:n viennistä suuri osa on palveluvientiä, niin sille asetetut kohdistetut tariffit voisi olla sellainen vastaliike, joka USA:ssakin tuntuisi huolella:
En ole koskaan oikein Soininvaaraa pitänyt ihmisenä, toisaalta en ole edes tutustunut tai kokenut tarpeelliseksi tutustua hänen teksteihin. Ainakin tuo antamasi linkin takana oleva teksti valottaa hienosti sitä näennäistä viisautta Trumpin ajatusten takana. Osunee aika tavalla oikeaan, sillä käytännössä aivan kaikki mitä me nyt ollaan nähty, tukee hänen tekstiään. Valitettavasti vain USA tulee tuossa pelissä häviämään aivan käsittämättömän paljon myös pitkällä tähtäimellä.Soininvaara kirjoitellut omia pohdintojaan Trumpin kauppasodasta: Mihin Trumpin kauppasota kaikkia vastaan johtaa?
Siltä kannalta näkee jotain logiikkaa tekemisissä, että kyllähän noilla nimenomaan tuotteisiin kohdistuvilla tariffeilla jonkin verran pystyy tekohengittämään vanhanaikaista savupiipputeollisuutta, vaikka sitten kokonaistalous kärsisikin. Toisaalta USA:lla fyysisten tavaroiden vienti on lopulta aika pieni osa maan BKT:sta, ja ne todelliset voitot tahkotaan palveluviennillä.
Soininvaara heittää pohdittavaksi, että koska USA:n viennistä suuri osa on palveluvientiä, niin sille asetetut kohdistetut tariffit voisi olla sellainen vastaliike, joka USA:ssakin tuntuisi huolella:
Palvelumyynnissä taas yksittäistä informaatiopääomaa voidaan skaalata lähtökohtaisesti ”rajattomasti”. Siksi USA:n etu on korkea tekniikka ja vastaavat alat. Trumpin obsession tehdasduunarointia kohtaa on todennäköisesti oman äänestäjäkunnan intressit ja/tai henkilökohtainen fetissi. Järkeähän tässä ei ole.