Heille voisi kommenteissa muistuttaa mihin heidän eläkesäästönsä on sijoitettu, mutta väärät kommentit luultavasti deletoidaan nopeasti.
Tietty myönnän olevani itsekin tässä vähän tavis enkä täysin ymmärrä miksi maailma panikoi äkkinäisten pörssiheilahtelujen takia? Aina näkee klikkiotsikoita kuinka Teslan tms. arvosta "katosi" miljardeja dollarsseja. Onko sillä isossa kuvassa mitään merkitystä, jos kuukauden kuluttua puolestaan iloitaan että Teslan arvoon tuli takaisin nuo menetyt miljardsit.
Ymmärrän kyllä ettei heilahtelu ole kivaa sijoittajan tms. näkökulmasta, mutta eikö pörssikursseissakaan tärkeää ole pidemmän ajan trendit, yksittäisten piikkien ja sukeltamisten sijaan? Jos ei panikoi ja myy hädissään koko osakesalkkuaan ja portfoliotaan vai miten ammattilaiset niitä kutsuvat, sitten ei merkitystä jos tietyllä ajanjaksolla arvo on taas kohonnut takaisin?
Yhtä hyvin voisin panikoida jatkuvasti miten bitcoinin arvo välillä on pilvissä ja välillä äkisti sukeltaa, mutta en jaksa.
Ymmärrän etten tiedä pörsseistä läheskään kaikkea eli juuri mitään, mutta tuo prosentin sadasosan jatkuva tarkkailu pörssin "heilahteluille" on aina ihmetyttänyt minua. Varmaan kuukausi sitten uutisoitiin kuinka maailman tai Euroopan pörssit hyppäsivät ylöspäin, jee jee kaikilla oli kivaa, nyt panikoidaan vastakkaisesta, ensi viikolla tai kuussa taas sitten iloitaan?
Muistan jo joskus 90-luvulla ihmetelleeni kun jossain MTV3:lla lanseerattiin joku talousohjelma missä joka päivä tarkasti miten mikäkin valuutta- tai pörssikurssi on hievahtanut eilisestä johonkin suuntaan. Vähän kai kuin sääennustukset, hei tänään on +2 astetta lämpimämpää kuin eilen, repikää siitä! Huomenna voi olla ihan toisin, -0,5, astetta nykyistä kylmempää!
Pörssikurssit heilahtelevat sen vuoksi, että nykyisellään toimiva maailmantalous ei kestä kerralla tapahtuvia suuria muutoksia.
Yrityksiä menee konkurssiin, mikä on OK. Ne eivät paljon maailmantaloutta heilauttele.
Mutta jos vaikka euroopassa, Japanissa, Kiinassa, Meksikossa jne. valmistettujen autojen hinnat nousevat Yhdysvalloissa yhtäkkiä vaikka 25-50%, se tarkoittaa sitä, että noiden autojen myynti loppuu yhdysvalloissa melkeinpä totaalisesti.
Tätä autotehtaat kestävät kuukauden, kaksi, ehkä kolmekin, kun sulkevat tuotantolinjoja ja lomauttavat ihmisiä. Noita ihmisiä voi sitten olla miljoonia, joilta monessa maassa toimeentulo loppuu kokonaan.
Tässä ajassa Yhdysvalloissa ei ehditä käynnistää tai lisätäkään autotuotantoa merkittävästi, eli autojen myynti siellä sakkaa aika lailla.
Jos ollaan tässä autoasiassa vielä, niitä kuljettaa yhdysvaltoihin vähintään satoja rahtilaivoja (en jaksa tarkistaa kuinka paljon), ja nämä jäävät sitten seisomaan lähtösatamiin tyhjinä tai tulosatamiin täysinä.
Kohta niistäkin lomautetaan porukka.
Ja kun autotehtaat eivät tee autoja itsestään, vaan ne hankkivat osat sadoilta tai tuhansilta alihankkijoilta, pysähtyy tai vähenee tuotanto noilta alihankkijoiltakin merkittävästi, jolloin väkeä aletaan lomauttamaan tai laittamaan pihalle.
Tämä heijastuu ties kuinka moneen muuhunkin autoteollisuuteen suoraan tai epäsuorasti liittyvään liiketoimintaan aina erilaisten tavaroiden ja ruoan vähittäismyyntiin, palveluiden ostamiseen ja ties mihin, kun lomautetuilla työntekijöillä ei ole enää ylimääräistä rahaa hyödykkeiden ostamiseen.
Kaikkihan ei todellakaan autotehtaissakaan pysähdy, koska muu maailma edelleen ostaa autoja. Mutta ostovoima heiketessä alkavat vaikutukset leviämään aina vain laajemmalle.
Tämä siis pelkästään autoteollisuudessa.
Mutta kun nuo tullit vaikuttavat kymmeniin, satoihin tai tuhansiin muihinkin teollisuuden, kaupan ja palveluiden aloihin. Sama kriisiytyminen alkaa leviämään niihinkin, mistä seurauksena on maailmanlaajuinen lama.
Kukaan ei oikeasti osaa ennustaa, miten tällaisesta disruptiosta selvitään ja kuinka pian siitä selvitään - jos selvitään ollenkaan.
No, ennemmin tai myöhemmin tästä toki selvitään, mutta ainoa ratkaisu tähän on se, että Trump luopuu noista pähkähulluista tullisuunnitelmistaan.
Ja tähän disruptioon nuo pörssikurssit ovat reagoineet.