1. Live-striimi: Ylläpito pelaa PUBGia klo 21:30-00, tule mukaan katsomaan ja keskustelemaan
  Poista ilmoitus

Windows-läheisimmät Linux-distrot?

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja K4R1, 13.04.2019 klo 16:12.

 1. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Vais niin... Viimeksi ku päivitin koko käyttiksen, ajurit ja sovellukset kerralla, niin se vaati kokonaisen 5-merkin mittaisen komennon kirjoittamista, tai vaihtoehtoisesti kolme hiiren klikkausta... Saa tehdä perässä saman Windowssilla, veikkaan vaan et aika hiljaista on tuossa kohtaa.
   
 2. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  5 682
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Taisi sudo kuitenkin unohtua tuosta välistä ja se varmaan on yksi sellainen seikka mitä ei peruskäyttäjälle edes haluta mahdollistaa. Ja tuossa on muutenkin konsolin käynnistäminen ja sen ymmärtäminen + 5 merkin syöttäminen liikaa niille papparaisille, joista tässä nyt puhutaan.

  Windowsissa käyttis, ajurit ja suuri osa sovelluksistakin päivittyy nykyään tekemättä mitään, tai korkeintaan vaaditaan päivityksen hyväksyminen hiirellä klikkaamalla. Jos haluaa viritellä, niin toki Powershell+Chocolatey -yhdistelmällä voi automatisoida sovelluksetkin päivittymään ihan miten haluaa, mutta se on vähän tämän scopen ulkopuolella.

  Minä en ymmärrä tätä koko keskustelua millään muulla tavalla, kuin että halutaan pihistää windows-lisenssin hinta. Eikä siinä mitään, ei se väärin ole, kunhan vain ymmärtää mitä sen säästön eteen joutuu kompromissina hyväksymään.
   
  neko tykkää tästä.
 3. Samat

  Samat

  Viestejä:
  439
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Eikä edes tarvitse mitään lisenssejä ostaa, jos virallinen Win7 koodi löytyy. Clean install Win10:stä ja antaa sen Win7 koodin asennuksessa niin aktivoituu (toimii edelleen).
   
 4. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  97
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  No siis nämähän laitetaan siinä asennusvaiheessa automaagiseksi jos niin halutaan. Sen päivitystiheyden voi itse päättää ihan vapaasti. Jos tehdään manuaalisesti, niin senhän saa skriptillä vaikka yhden merkin mittaiseksi + Enter tai vaikka näppäinyhdistelmän taakse tyyliin CTRL+SHIFT+F11

  Itse en halua automaattipäivityksiä, vaan haluan tehdä päivityksen 1-5 vuoden välein ihan riippuen siitä, jos on tullut ilmi joku oikeasti vakava tietoturva-aukko tai kun erittäin harvoin joku ohjelmaversio uhkaa lakata toimimasta jonkin tuen tmsj. puuttumisen takia.

  Omalla kohdallani kone on sovellusten käyttämistä varten, eikä että siinä olevaa käyttöjärjetselmää pitää jatkuvasti huomioida ja rassata.

  Lisäksi jokainen päivitys on aina myös riski systeemin vakaudelle. Näitä "päivityksen jälkeen kone jumissa" tilanteitahan löytyy ihmisiltä historiassa vaikka kuinka...

  Jos lopputulos käyttäjälle on noin suurinpiirtein sama, niin miksi maksaa edes sitä muutamaa satasta. Toisaalta on paljon ihmisiä joille muutama satanenkin on iso raha ja kuluerä.

  Suurimmat syyt miksi itse en halua käyttää Windowsia on seuraavissa asioissa (ei ole edes tyhjentävä luettelo):

  1. Päivityshelvetti
  2. Resurssisyöppöys
   mm. RAM:n kulutus buutin jälkeen Windows 2500 Mt vs. Linux 170 Mt. Näin siis itsellä, kun samat sovellukset käytössä.
  3. Tehokkuuserot
   Linux toimii selvästi jouhevammin mm. sovellusten käynnistysajat ja käyttö sekä moni- ja rinnakkaisajon toimivuus. Windowsin kummalliset jumittelut joihin ei tahdo usein löytyä oikein mitään varsinaista syytä varsinkin, jos kone on ollut päällä pidempään.
  4. Tietoturva
   Windowsiin on tehty huomattavasti enemmän viruksia ja haittaohjelmia. Windows lähettelee ja vastaanottaa todella paljon kummallista pakettiliikennettä, jonka sisällöstä ja syistä ei pääse kunnolla selville (vaikka kaikki telemetria yms. pitäisi olla kielletty ja erilaisin apuohjelmin estetty).
  5. Blackbox
   Jos milloin tarve tutkia jotain käyttöjärjestelmän kummallista toiminnallisuutta, niin erittäin rajoittuneet mahdollisuudet tutkia asiaa. Rajoitettu usein pelkkään tapahtumalogien tutkimiseen, jos annettu edes sitäkään mahdollisuutta. Ylipäänsä muokattavuus huono. Ei ole siis Open Source. Toisaalta taas kun järjestelmä on hyvä, niin näitähän ei tarvitse ihmetellä, kun kaikki toimii odotetusti ja loogisesti. Paha vaan, kun Windowsia käyttäessä näitä tilanteita tulee esiin tuon tuosta...
  6. Sanelupolitiikka
   Käyttöjärjestelmän pitäisi olla taustalla toimiva lähes näkymätön apulainen, missä käyttäjällä on täysi valta siinä, että mitä laite tekee, milloin ja miten. Näin ei Windowsin kohdalla todellakaan ole.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019 klo 11:51
  Leo_Greta tykkää tästä.
 5. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 145
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitä opeteltavaa siinä verkkopankin selainkäytössä ja pasianssinpeluussa on?
   
 6. jokuvain

  jokuvain

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  28.06.2017
  Windows 10
  - niin kuin jo mainittiin saa päivitettyä siitä seiskasta kymppiin ohjeita seuraamalla ilmaiseksi
  - luultavasti kuitenkin tutumpi ympäristö ja toiminnot
  - kaikki maksu teeveet ja toistopalvelut mm. telia liiga ja katsomo toimii eli jos prioriteetti niin sitten windows
  - minusta Win10 on kevyempi kuin, seiska vanhemmillekin koneille riippuu vähän kuinka vanha ja spekseistä
  - muistisyöpömpi
  - aikas paljon kaikia ohjelmia..
  - saatavana myös haittaohjelmia ja viruksia

  Linux
  - löytyy kevyitä vaihtoehtoja (esim. lubuntu lxde-ympäristö on tosiaan vikkelä) ja visuaalisesti näyttäviä raskaampia (linux mintissäkin monta ympäristöä jne.)
  - ei juurikaan haittaohjelmia
  - kaikki maksuteeveet ja toistopalvelut eivät välttämättä toimi (en nyt muista tarkasti) esim. telia liiga ei toimi - johtunee silverlight ja adobe flash jutuista ja selainkohtaisesti.,
  - ilmainen

  Mutta siis linux distroista saa windowssin näköisen(esim. seiskan näköisen, ohjeita netti väärällään) muttei windowssia.
   
 7. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  945
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Itseasiassa Windows 10 (ja 8) toimii vanhemmassa koneess paljon paremmin kuin nuo "kevyet" distrot kuten Lubuntu tai Xubuntu tai Linux Lite.

  Windows 10 Pro lisenssin saa eBaystä n. 5€ ja mitä olen ostanut sielä varmaan noin 10 lisenssiä ja aina ovat toimineet ja toimivat edelleen.

  Jossei halua 10:n paskoja niin sitten Windows Server 2016 on oiva vaihtoehto ihan työpöytä käyttöönkin.
  Kun eka asentaa serverin hallinnasta multimedia ja wifi jutut jos on tarvista.
  Sen lisenssi maksaa eBayssa 25€ että maailma ei siihenkään kaadu.
  Ja sen lisenssi siirtyy raudasta toiselle ilman ongelmia. Eli ei tarvitse kuin kerran aktivoida.

  Muistin hallinnasta Vistasta lähtien Windows on puskuroinut kaikkea "hyödyllistä" muistiin nopeaa käyttöä varten.
  Sen takia näyttää että Windows 10:n muka syö paljon muistia.
   
 8. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Tietoturvapäivitykset menee ainakin Ubuntu-johdannaisissa automaattisesti ilman käyttäjän toimia, jos niin on valinnut asennuksen yhteydessä. Ja @Vapaaherra kertoikin jo tuosta helposta automatisoinnista ilman kolmannenosapuolen softia.

  Tuon lihavoidun ja alleviivatun osuuden hyppäsit taitavasti yli...

  Rautalangasta väännettynä:
  1. GRAAFISEN päivitystyökalun avaus -- KLIK!
  2. Repojen päivitys (moni softa tosin päivittää automaattisesti ne kun softan avaa) -- KLIK!
  3. Päivitä-painikkeen painallus -- KLIK!
  4. Ja tadaa, homma on valmis.
   
  The Oath, K4R1 ja Stanley H. Tweedle tykkäävät tästä.
 9. supermies

  supermies

  Viestejä:
  452
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse asensin myös yhdelle koneelle Server 2016, lisenssi maksoi huimat 7€. Voin suositella, ei sisällä mitään ylimääräistä, animaatiot vakiona pois joten kevyempi kuin vakiokymppi. Tavallisessa käytössä ei huomaa mitään eroa kymppiin.
   
 10. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jos haluaa välttämättä asentaa Server -käyttiksen, niin Windows Server 2019 on parempi vaihtoehto 2016:n sijaan nykypäivänä. On siis samaa koodipohjaa, kuin Windows 10 1809. 2016 = 1607.
   
 11. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  97
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Tuossa on varmaan ideaa, että jos asentaakin server-version. Onko tuota server-versiota muuten pakko päivittää tietyin väliajoin ?
   
 12. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei ole. Siinä on 5+5 vuotta tuki kun asentaa normaalin LTSC -version (Long-Term Servicing Channel). On olemassa myös toinen versio (SAC = Semi-Annual Channel) mikä täytyy päivittää useammin, mutta se on eri käyttötarkoitukseen.
   
  Leo_Greta ja Vapaaherra tykkäävät tästä.
 13. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Windows 10:stä löytyy myös LTSC -versio missä on myös pitkä tuki eikä tarpeen päivitellä versiota kovin nopeasti. Tämä on riisuttu versio perus W10 :stä mm. appsien yms. osalta.
   
 14. Encrypted

  Encrypted

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jos haluaa leikkiä Windows Server -version kanssa niin on hyvä tiedostaa, että joidenkin softien osalta voi tulla ongelmia asennuksessa kun eivät halua asentua Server -käyttikseen.
   
 15. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  945
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Ja näitä ovat virustorjunta/palomuuri softat.
   
 16. Maxwell

  Maxwell

  Viestejä:
  158
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tämä ei ole mitään Windows vs. Linux -väittelyä, mutta itselläni kyllä aivan samoja kokemuksia. Minulla on 2013 ostettu, jo silloin halpisläppäri, jota käytetään harvakseltaan. Kun harvoin käynnistää niin aina on ensimmäiset 15 min aivan jumissa, kun Windows 10 puuhaa jotain päivitysjuttuja ja asiaan ei voi vaikuttaa. Todella rasittava ominaisuus ja tätä ongelmaa ei ollut ennen näitä pakkopäivityksiä.

  Kone on kiinni televisiossa ja täytyy muistaa käynnistää hyvissä ajoin ennen formuloita, tai muuten streami nykii kun koneen tehot ei päivitysprosessien aikana riitä. Voi olla että joka käynnistyksellä ongelma ei ole yhtä paha, mutta tarpeeksi usein kuitenkin.
   
  Stanley H. Tweedle ja Leo_Greta tykkäävät tästä.
 17. pespoit

  pespoit

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  25.05.2018
  Vissiinkin Cinnamon ja Budgie on molemmat lähimpänä Windowsia työpöytinä. Jotkut tykkää Plasmasta. Itse olen porukoille asennellut Soluksen, joka on toiminut ainakin tähän asti moitteettomasti.
   
 18. Crazy train

  Crazy train

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Itse olen tässä Solusta jo kuukauden käyttänyt. Työpöytänä tuo Budgie josta pidin jo edellisten Linux kokeilujeni aikana. Siitä en tiedä onko tämä sopiva ratkaisu peruskäyttäjälle. Soluksessa jopa hibernation toimii, sammuttaminen ja käynnistyminen on kohtuu nopeita. Joissain Distroissa on saanut sammumista odottaa monta minuuttia. Päivitykset kaikkeen näyttää tulevan suunnilleen perjantain-lauantain välillä. Ainakin mitä tässä olen itse seurannut tuota.

  Cinnamonia en ole käyttänyt. Joten mielipidettä asiaan ei ole. Plasma on ihan hieno, mutta kauhean kevyt se ei ainakaan ollut ainakaan viime vuonna kun sitä käytin KDE Neonissa. Xfce, Mate ja LXDE myös kevyitä ja käytettäviä.

  Toki Ubuntussa ja muutamassa muussakin on mahdollista vaihtaa tuota työpöytäympäristöä, asentamalla toinen työpöytäympäristö. Kirjautumisruudussa mahdollista valita mitä käytetään. Vaikea on kyllä käyttäjälle valita työpöytäympäristöä, menee makuasioihin tuo. Omalla kohdalla tämä Budgie ja Mate on ne joista olen eniten tykännyt. Mutta hitaalla koneella ei ole tullut käytettyä niin en osaa sanoa toimivuudesta.

  Toki tuo Windows server 2016 voisi olla vaihtoehto. Suurin osa turhuuksista poissa. Itse pitäisi asentaa toiselle koneelle Windows Server 2019 jonka lisenssin ebaystä hankin. En vaan ole saanut aikaiseksi ja Crucialin muistitkin on matkalla vielä.
   
 19. dominik

  dominik

  Viestejä:
  716
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Linux Mint Cinnamonilla on windowsiin tottuneelle paras vaihtoehto. Ubuntua en suositttele kenellekään sen paskan käyttöliittymän takia.
   
 20. muumio

  muumio

  Viestejä:
  214
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
  Työpöytäympäristön voi valita aivan itse mikä on sopivin käyttöön nähden. Mikään ei pakota valitsemaan esimerkiksi Ubuntua tai Fedoraa siksi, että ne käyttävät oletuksena työpöytäympäristöä x tai y. Tämän lisäksi voit myös aivan itse valita käytettävän fontin, teeman, ikonit, hiiren kursorit ja jos nekään ei miellytä niin aina voit tehdä itse. Kukaan ei pakota käyttämään jakelun oletuksia.

  Ei välttämättä kannata suositella/olla suosittelematta jotain jakelua sen perusteella, ettei tykännyt oletuksena olevasta käyttöliittymästä. Toki jos jää windows lasit päähän niin helposti unohtuu, että vaihtoehtoja on olemassa ilman koko järjestelmän uudelleenasennusta :)
   
  Leo_Greta tykkää tästä.
 21. dominik

  dominik

  Viestejä:
  716
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Ei ole mitään järkeä Ubuntua asentaa, jos ei sitä kusista työpöytää aio käyttää. Yleensä se lisäasennettu työpöytäympäristö ei ole niin loppuun hiottu, kuin mukana tuleva.

  Jos on windowsia käyttänyt 95:sta lähtien, niin ei kannata mitään radikaalisti erinäköistä asentaa hämmennystä aiheuttamaan.