Itsellä W7 jäi viimeiseksi vinkkariksi. Monta vuotta mentiin W7 ja linukka dualbuutissa (molemmat luonnollisesti omilla levyillään).
Nyt sitten viimeiset 5/6 vuotta on tullut pelkästään käytettyä Calculate linukkaa. Oikotie Gentoon asennukseen. Kyllähän Gentoo joskus vähän "tökkii", (Chromiumin asennus vie sen 2,5 - 3 tuntia.) Mutta luonnollisesti tosi käyttäjät kääntää itse omat softansa.
Vähän sama täällä. Aikanaan yritin saada rakennettua toimivan 24/7 kotipalvelimen ns. keskuspisteeksi. Tarve oli striimata videoita TV:hen (DLNA), toimia backup-laitteena niin tietokoneille kuin mobiililaitteillekin, olla yleisenä jaettuna tietovarastona, tarjota jotain webbi-palveluita kodin sisällä ja tarpeen tullen myös toimia työpöytänä sekä paikallisena mediatoistimena. Aikani winkkarilla leikin, mutta siitä ei vain tullut mitään. Joko vakaus oli mitä sattuu, pakollisia päivityksiä tuli juuri kun ei pitänyt tai yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa oli mitä oli. Olisikohan nyt kuusi vuotta siitä kun tuuppasin sisään Linux Mintin ja siellä se kukkuu edelleen. Pari kertaa olen sen päivittänyt ja alkuun sai kyllä säätää hieman että kaikki oli kohdallaan, mutta sen jälkeen se onkin sitten vain toiminut ja tosiaan 24/7. Alkuun käytin työpöytäpuolta tässä mediakoneessa enemmän, mutta kun ns. samassa näytössä(=projektori) on kiinni pelikone, niin sitä tulee usimmiten käytettyä jos on tarve pelailla jotain. Pelien takia sitten tosiaan windows. Talon toinen winkkari onkin kundin pelikoneessa.
Vaikka Linuxin kanssa on tullut leikittyä jo pitkään, niin tuosta sitten tosiaan lähti varsinaisesti se oma Linux-adoptio eteenpäin. Sen jälkeen on työläppäreihin vaihtunut Linux, RaspBianeita on muutama kappale (kakkosvarmuuskopio, kotiautomaatiokontrolleri, työprojektijuttuja) ja tietty puhelimet/padit pääasiassa Androidia. Windowsiin tukeutumalla ei olisi pystynyt toteuttamaan kuin pienen osan projekteista. Linuxin kanssa on helppoa rakentaa oma pieni kotiekosysteemi pala kerrallaan. Jos tarvii jotain kikkailla, niin useimmiten riittää SSH ja joku simppeli skriptinpätkä. Kun tuo pelipuoli vain paranisi Linuxin kanssa (pitkä peukku Vulkanille), niin sitten lähtisi pelikonekin vaihtoon ja joitakin erikoistapauksia varten voisi sitten ajella Wineä tai virtuaaliwinkkaria. Vaikka Google alkaakin olla syöpä, niin heidän kehityspanoksensa Linuxiin on ollut merkittävä juttu että tuon toisen syövän=Microsoft monopoliasemaa on saatu suitsittua. Ja kun on kummankin maailman kanssa säätänyt koko elämänsä, niin Linux on kyllä ehdottomasti se joka mahdollistaa asioita verrattuna Windowsiin, joka enemmänkin rajoittaa niitä.
Ja tosiaan ne jotka vielä miettii asiaa, niin ei todellakaan ole tarve kääntää mitään itse tai kopeloida komentoriviä. Se mahdollisuus on toki olemassa jos haluaa säätää, mutta nykyään esim. Ubuntun long term support (LTS) versiot ovat itse asiassa helpompia ja todellakin vähemmän ärsyttäviä asentaa kuin windows (we're preparing things, just a moment, accept data collection etc). Chromea voi tosiaan käyttää myös, mutta itseä on alkanut tuo Googlen profilointi ärsyttämään, niin vaihdoin nyt ainakin PC-puolella selaimet kaikki Firefoxiin ja eipä siltäkään reitiltä liene enää paluuta vanhaan. Toki aina löytyy jotain erikoisempia ohjelmia mitä ei Linuxille vielä saa, mutta peruskäytöstä kertoo hyvin se että eläkkeellä oleva ei-niin-teknisesti-valveutunut sukulaiseni on jo vuosia tyytyväisenä käyttänyt hieman iäkkäämmällä läppärillään Linuxia (jossa siis Windows ei enää jaksanut kunnolla pyöriä).