Aivan oikea päätös. Linuxilla toimii jo melkein kaikki, lähinnä tulee rautaongelmia vastaan ettei saa jotain printteriä tai skanneria tms. toimimaan kuten piti. No niitä laitteita varten voi käyttää toista konetta, vaikka jotain vanhaa läppäriä jossa pyörii Win 8 tms.
Käytän enimmäkseen linuxia kotona mutta kymppiä töissä käyttäneenä pitää myöntää että jotain hyvääkin microsoft on osannut tehdä.
Suurin osa asetuksista löytyy graafisesta controlpaneelista joka toimii. Olkoonkin sekava mutta löytyy. Linuxissa joudut ennemmin tai myöhemmin komentorivin ja tekstitiedostojen äärelle.
Tiedostojenhallinnassa on perusasiat suunnilleen kunnossa. Ei niin että jotkut erikoismerkit tiedostonimissä näkyvät edelleen ??? merkkeinä tai että työpöytä menee totaalijumiin kun yrität siirtää vähän enemmän tiedostoja. Käyttökokemus suunnilleen mietitty ja perusasiat kunnossa.
Linuxissa oli screenshotin ottaminen pitkään edellä windowsia mutta kympissä win+shift+s vie jo voiton useimmissa tapauksissa.
Työpöydän pikanäppäimet ovat standardeja joihin on totuttu. Ei niin että joudut arpomaan että mikäs näppäinkomento se tässä työpöydässä taas olikaan.
Näytön kuva ei koskaan repeile ja useamman näytön tuki toimii ilman arpomista. Fontit ovat siistejä eivätkä suttua/röpelöä eivätkä vaihdu randomisti jonkun päivityksen mukana.
Onnea vaan jos jotain näyttöön tai hiireen liittyvää ei löydy käyttämäsi työpöydän graafisista asetuksista. Hello my old friend xorg.conf.
Jos otat suomennetun version, suomennos on suunnilleen kunnossa. Linuxilla poikkeuksetta ripulia.
Aina on Windowsissa ollut niin, että lataat ohjelman asennuspaketin netistä ja se toimii. Linuxilla jos ohjelmaa ei löydy reposta... juuh elikkäs ehkä, tai arvot että mikäs näistä paketeista rikkoo systeemin, tai sitten rupeat kääntämään koodista. Tekemätön paikka useimmille käyttäjille. Ainoa Linux jossa homma toimii on Android.
Äänipuoli Windowsissa toimii ainakin normikäyttäjälle (pro-audio mulle tuntematonta). Linuxissa ei kannata yllättyä jos ääni joskus rätisee tai päivityksessä lakkasi etupaneelin kuulokkeet toimimasta tai joku selaimen ääniefekti hiljensi musiikit.
Jälkimmäiseenhän korjaus oli että pulseaudion conf-tiedostosta piti kommentoida joku rivi pois. Kuka dorka tällaisen ominaisuuden edes keksi, eikä puhettakaan että mistään GUI paneelista voisit ikinä löytää sitä. Älkääkä ehdottako että käyttäisin pelkkää alsaa, siitä puuttuu perusasioitakin. Tai jackia, koska se on vain pro-audiolle tehty, normisoftat eivät ymmärrä sitä.
Nämä omia linuxkokemuksia.
Linuxin vuosi, juuh ehkä 2078.