Windows 11 24H2:n minimivaatimukset kiristyivät entisestään

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Tila
Keskustelu on suljettu.
Jokainen Windows-versio Windows 95:stä asti on aina ollut edellistä raskaampi ja hitaampi, ja XP-ajoilta asti myös päivitykset ovat merkittävästi hidastaneet Windowsia ja tehneet siitä siinä määrin raskaamman, että hidastumisen on voinut todeta ilman sekuntikelloakin, enkä ja oletan ettei Microsoft ole muuttanut suuntaansa siinä asiassa.

Itse windows ei kyllä ole perustaltaan paljoakaan raskaammaksi muuttunut, vaan microsoft vaan ulosmittaa prosessorien tehokuuden lisän tuomalla kaikkea nöyhtää, bloattia ja ominaisuuksia. On telemetriaa ja mainoksia ja cortanaa ja copilottia, jotka eivät ole mitenkään pakollisia windowsin toiminnan kannalta. Uudessa windows asennuksessa 150 taustaprosessia, joista puolet on windowsin perustominnan kannalta tarpeettomia. AtlasOS:lla saa kuristettua johonkin 75 prosessiin, jos tuntuu windos raskaalta.

Muutenkin tuo windos 11 laitevaatimukset tuntuu enemmän keinotekoiselta rajalta siihen, että microsoft voi sitä kakkaa mukaan tunkea. Mitään teknistä perustetta vaikea nähdä. Coffee lake ei tuonut prosessoreihin mitään muuta kuin lisäytimiä, tpm:t oli jo, spectre patchit tuli vasta 9 gen:ssä ja seuraava arkkitehtuurimuutos rocket lakessa. Sillä perusteella kovin keinotekaistua, että 11 toimii i3 8100:ssa, mutta ei i5 7500:ssa, jotka ovat käytännössä täysin sama laite.
 
Osaatko sanoa, mistä tuo modernimman koneen tehonkulutus sitten tulee? Miksi ne eivät ole idlessäkään yhtä vähävirtaisia kuin todella vanhat koneet, joiden prossuissa ei ole minkäänlaisia virransäästötoimintoja, kuten nelikasikuutoset?
Laskentatehoa ei ole, transistoreja on ihan mitätön määrä -> ei ole mitään mikä kuluttaisi sähköäkään.

Moderni kone joka on suunniteltu kuluttamaan vähän sähköä, kuitenkin tehden vähintään 486:n suorituskyvyllä laskutoimituksia kuluttaa sähköä varmaan watin kymmenesosan, tai ainakin sitä suuruusluokkaa.
Tulostuspalvelimenani toimiva 600-megahertsinen Pentium III -kone näyttäisi kuluttavan idlessä 43 wattia ja täysrasituksessa 62 wattia. Tuo kolmen watin ero i3-koneeseen voi tulla jo siitä, että Pentium III -koneessa on levykeasema, jota ei i3-koneessa ole. Muuten nuo koneet ovat oheislaitteidensa osalta melko samantapaisia ja näytönohjaimenakin on molemmissa aikansa low-endiä oleva näyttis. Täysrasituksessa tuo vanha Pentium III -kone siis kuluttaa kuitenkin reilusti vähemmän tehoa kuin huomattavasti modernimpi i3-kone. Tulostuspalvelimena toimiessa kumpikaan ei varmasti ole toistaan nopeampi.

Ilmeisesti siis sinulla on kaksi laitteistoa, toisessa pentium 3 ja toisessa joku i3 prosessori, ja olet sitten näitä laitteistoja vertaillut ja päätellyt että erot tai niiden puute näiden kahden laitteiston välillä jossain metriikassa tarkoittaa että prosessorien välillä ei ole eroa jossain metriikassa? En itse lähtisi moisen perusteella väittämään yhtään mitään eri prosessoreista.

Fakta on etttä idlekulutukseltaan matalan kokoonpanon saa nykyään tehtyä siten että kulutus on aivan tolkuttomasti pienempi kuin printteriserverilläsi. Se että joku tietty i3 kokoonpano ei sitä väitetysti ole on anekdootti, ei muuta. Luultavasti se on konffattu huonosti, tai sitten rakennettu paskoista osista. Se että paskoja osia on olemassa ei tarkoita että se prossu olisi idle kulutukseltaan korkea.

Oma jo vanhasta raudasta rakennettu printtiserverini kuluttaa idlessä 4 wattia sähköä, eikä se ole edes rakennettu siltä pohjalta että kulutuksen pitäisi olla matala. Se myös toimii esimerkiksi tiedostopalvelimena, joka lisää kulutusta.
Osaatko sanoa, mistä tuo modernimman koneen tehonkulutus sitten tulee? Miksi ne eivät ole idlessäkään yhtä vähävirtaisia kuin todella vanhat koneet, joiden prossuissa ei ole minkäänlaisia virransäästötoimintoja, kuten nelikasikuutoset?
jos laitteistoa ei ole optimoitu siinä mielessä että virrankulutus pitäisi olla matala, niin silloin se sitä harvoin vahingossa on. En tiedä sinun i3 laitteistostasi että mikä siinä sähköä erityisesti kuluttaa. Oma moderni läppärini, joka on optimoitu sähkönkulutuksen osalta, idlatessaan kuluttaa vain noin watin sähköä ulkoiseen näyttöön ja lankaverkkoon liitettynä. Se toimii siis tarvittaessa myös pöytäkoneena samalla kulutuksella.

Jos pitäisi arvata, niin siinä hinnat alkaen i3 koneessa ei ole käytetty erityisen energiatehokasta virransyöttöä, tarkoittaen että se haaskaa watteja erityisesti idlatessa, lisäksi luultavasti joku prosessorin virransäästötila ei toimi toivotulla tavalla.
Jostain syystä tietokoneiden tehonkulutus alkoi kasvamaan siinä ysärin puolenvälin aikoihin ja kasvua jatkui johonkin Intelin Core 2 -prossujen aikakaudelle asti, ja siitä on sitten tultu vähän alaspäin ja nyt ollaan samoissa kulutuslukemissa ysärin lopun koneiden kanssa.
Teet tässä villejä yleistyksiä. Todellisuudessa idle virrankulutus on laskenut todella paljon ja suht lineaarisesti. Jos siis vertaillaan toteutuksia joissa virrankulutukseen on panostettu. Kuormitettuna kulutus on joissain laitteissa merkittävästi korkeampi nyt kuin joskus pena3 aikoihin, mutta vastaavasti suorituskyky voi olla jopa tuhatkertainen prosessorin osalta.
Eikö se ole keinotekoista laitteistovaatimuksien kasvattamista, että käännetään käyttöjärjestelmän osat niin, etteivät ne enää toimi ilman jotain uutta käskykantalaajennosta, jota ilman ne muuten toimisivat aivan hyvin?
Ei ole. Kyse on siitä että ohjelmakoodista tehdään sellaista että sen ajoaika lyhenee ja muistivaatimukset vähenevät. Joku antiikkikone ei enää kyseistä binääriä voi hyödyntää, mutta se ei tarkoita että kyse olisi keinotekoisesta laitteistovaatimusten kasvattamisesta. Jotta kyse olisi keinotekoisesta laitteistovaatimusten kasvattamisesta, niin tulisi pystyä osoittamaan että nimenomaan yhteensopivuuden rikkominen on muutosten motivaationa. Minun on vaikea moista väitettä uskoa, sillä tuo kohdistuu aivan mitättömään joukkoon laitteistoja, ja ei yksinkertaisesti olisi loogista että microsoftin kokoinen firma alkaa tekemään isoja ohjelmistotason muutoksia, jotka maksavat ihan oikeasti rahaa, vain kiusatakseen paria ihmistä.
Muistinhallinta on tietysti myös yksi tärkeä tehtävä. En nyt kuitenkaan sanoisi, että vaikkapa joku tiedostojärjestelmien abstraktointi tiedostoiksi ja kansioiksi olisi yhtään sen vähemmän tärkeää.
On se vähemmän tärkeää. Moni laitteisto maailma historiassa on tullut han hyvin toimeen ilman tiedostojärjestelmiä. Muistinhallintaa taas on tarvittu aina heti siitä hetkestä asti kun yli yksi prosessi on ollut samanaikaisesti ajossa.
Internetissä on aika paljonkin sellaisia pöhinäsivustoja, joissa kaikelle uudelle ja varsinkin kaikelle vanhan tuhoamiselle aina hurrataan riippumatta siitä, mitä sen vanhan tilalle tulee ja miten se käytännössä vaikuttaa käyttökokemukseen ja käyttöön. Ja tekeehän sitä moni tälläkin foorumilla tässäkin viestiketjussa.
Kuka täällä on moista hurrannut? En tunnista ainakaan tästä keskustelusta moista. viittaa vaikka johonkin viestiin ketjussa.
Mutta tämä uusien käskykantojen vaatiminenhan huonontaa energiatehokkuutta
Häh? Miten tehokkaampien käskykantojen käyttäminen huonontaa energiatehokkuutta?
Todennäköisesti mitään varsinaisia testejä ei edes tarvita. Jokainen Windows-versio Windows 95:stä asti on aina ollut edellistä raskaampi ja hitaampi, ja XP-ajoilta asti myös päivitykset ovat merkittävästi hidastaneet Windowsia ja tehneet siitä siinä määrin raskaamman, että hidastumisen on voinut todeta ilman sekuntikelloakin, enkä ja oletan ettei Microsoft ole muuttanut suuntaansa siinä asiassa. Windows XP:n alkuperäinen muistivaatimushan oli 64 megatavua, mutta SP3:n kanssa se tarvitsee jo puoli gigatavua. Valtava määrä tietokoneita lensi jo silloin roskiin sen takia, että ne muuttuivat käyttökelvottoman hitaiksi Windowsin päivityksien takia. Siihen aikaan päivitykset eivät kuitenkaan sentään muuttaneet käyttöjärjestelmän ohjelmabinäärien CPU-targettia toiseksi, mikä on jo ihan eri tasolle menevää enshittificaatiota.
Tulokset on siis jo päätetty? :kahvi:
Kaikki uudet windowsit on kans ollut entisiä turvallisempia.

Itse käyttiksen ydin ei pahemmin ole hidastunut, ja jos on, niin kyse on usein muistinhallintaan liittyvistä turvallisuusominaisuuksista.

Vai onko sulla nyt jotain benchmarkkeja näyttää siitä kuinka muistinhallinta tai vaikka tiedostojärjestelmä on hidastunut? IO hallinta kenties?
 
Fakta on etttä idlekulutukseltaan matalan kokoonpanon saa nykyään tehtyä siten että kulutus on aivan tolkuttomasti pienempi kuin printteriserverilläsi. Se että joku tietty i3 kokoonpano ei sitä väitetysti ole on anekdootti, ei muuta. Luultavasti se on konffattu huonosti, tai sitten rakennettu paskoista osista. Se että paskoja osia on olemassa ei tarkoita että se prossu olisi idle kulutukseltaan korkea.

Oma jo vanhasta raudasta rakennettu printtiserverini kuluttaa idlessä 4 wattia sähköä, eikä se ole edes rakennettu siltä pohjalta että kulutuksen pitäisi olla matala. Se myös toimii esimerkiksi tiedostopalvelimena, joka lisää kulutusta.
Siis jos kyse on Windows-pöytäkoneesta tämän artikkelin kontekstissa, ei kyse ole siitä että osat on paskoja tai paskasti konffattu - x86-pöytäkoneita ei ole optimoitu idle-kulutukseen. Jos nyt rakennan vaikka Ryzen 7950X3D-pohjaisen tulostinpalvelimen ja laitan siihen RTX 4090 -ohjaimen ja Windows 11:n sekä 128 gigaa muistia neljällä kammalla ja 8 teran NVMe-levyllä, kulutus on paljon suurempi kuin esim. 12 vuotta vanhalla Raspberry Pi:llä, vaikka osat olisi kuinka uusia. Virtalähdestandardeistakin vain 80+ Titanium ottaa ylipäänsä kantaa alle 10% kuormien tehokkuuteen. Se tarkoittaa käytännössä, että esim. Fractal Designilla on 80+ Platinum -virtalähde, jossa 10W kuormalla hyötysuhde on alle 43%. Tämän lisäksi pöytäkoneissa on paljon osia, joita ei voi sammuttaa. Esim. Navi 1x -ohjain tässä koneessa raportoi kulutukseksi 3W, kun se ei piirrä kuvaa ja näyttö on sammutettu. Riippuen virtalähteestä se jo yksistään voi olla 4-6W sähköverkosta otettuna.

Tehtävään sopii paljon paremmin vaikka joku 10-15 vuotta vanha wlan-boksi valitsemallasi käyttiksellä. Tai nykyään tulostin, jossa on sisäänrakennettu ethernet. Tulostin/tiedostopalvelimen idle-kulutus voisi olla vaikka kuinka pieni, koska ne eivät tee mitään idlatessa.

Suhtautuisin myös skeptisesti mittatuloksiin ellet ole DC-mittarilla katsonut suoraan. Home Assistantiin kytkeytyvissä AC-mittareissa esim. on aika isot toleranssit ja karkeat mittausvälit.
 
Tulostin/tiedostopalvelimen idle-kulutus voisi olla vaikka kuinka pieni, koska ne eivät tee mitään idlatessa.
Ja modernilla laitteistolla se tosiaan lähenee nollaa, jos laitteisto on valittu nimenomaan kyseiseen tarkoitukseen.

Tuon suhteen huonosti suunniteltujen mielivaltaisten kokoonpanojen vertailu, siten että tuloksista tekee johtopäätöksiä nimenomaan prosessorien energiatehokkuuksiin asti, on ihan järjetöntä.

Jos halutaan verrata prosessoreita, niin sit verrataan prosessoreita. Jos halutaan vertailla yksittäisiä kokoonpanoja, niin sit verrataan niitä.
 
Jo yksi pyörivä kiintolevy vie helposti enemmän kuin neljä wattia, joten kertomasi kuulostaa äkkiseltään paskapuheelta. Tuskin sentään SSD-levyjä käytät tiedostopalvelimessa.
Miksi ei? Riippuu tilantarpeesta. Tuo nopeutta ja on hiljaisempia sekä mahtuu pienempään tilaan. 2 tb ssd maksaa n. 100 € joten laittaa vaikka 2 ssd:tä raid 1.
 
Onpas jotenkin raskasta keskustelua taas kerran. Keskustelu on kuitenkin edennyt, ja ei enää tarvitse jankata sivukanavahyökkäyksistä. Loistavaa. Ilmeisesti lopulta luit että mistä on kyse?
Et vastannut kysymykseen. Miksi se moderni kone silti kuluttaa enemmän myös idlessä?
Kyse lienee yksittäistapauksesta, tai ainakaan tapaus ei kuvaa kuvaa yleistä _prosessorien_ kehitystä. Monet modernit koneet kuluttavat dramaattisesti vähemmän.

Usein raha ratkaisee ja on edullisempaa tehdä asioita siten että kulutukseen ei kiinnitetä huomiota. Sinun kannattanee kysyä jollain toisessa keskustelualueella kysymyksesi siitä että ”mistä tietokoneeni tehonkulutus koostuu ja miksi”. Tämä ketju tuskin kerää uteliaita tuosta aiheesta meitä paremmin tietäviä keskustelijoita tässä vaiheessa.
Kyse on TIETOKONEEN ABSOLUUTTISESTA KULUTUKSESTA, ja mittaamalla pystyy toteamaan, ettei siinä ole eroa noiden tietokoneiden välillä. Kyse on mittaustuloksesta eikä mistään mutuilusta.
Se on mutuilua jos yleistät mittaustulokset kuvaamaan prosessorien kulutusta tai energiatehokkuutta.
Tuon minun i3-koneen sähkönkulutus on melko tavanomainen nykyaikaisen low-end-koneen kulutus.
Helvetin korkealta kuulostaa.
Voisit kertoa koneesta edes jotain speksejä, jotta kertomaasi voisi pitää relevanttina keskustelun kannalta. Mistään Windows-yhteensopivasta x86-koneesta ei liene ainakaan kyse.

Jo yksi pyörivä kiintolevy vie helposti enemmän kuin neljä wattia, joten kertomasi kuulostaa äkkiseltään paskapuheelta. Tuskin sentään SSD-levyjä käytät tiedostopalvelimessa.
Joku linux siinä on, prossu on J sarjan celeron viiden vuoden takaa. Windowsilla idlatessa kuluttaisi samat, sillä ei se windowssikaan tee mitään laskutoimituksia idlatessa.

Miksi kiintolevy pyörisi koneen idlatessa?
Minkälainen on tämä "moderni läppäri"? Merkki, malli? Kyse lienee kuitenkin jostain muusta kuin Windowsia ajavasta x86-koneesta, joten tämän keskusteluketjun kannalta kone ei ole relevantti.
Tämä kyseinen on tosiaan applen. Voin siinä kuitenkin x68 windows virtuaalikonetta pyörittää idlessä ja kulutus ei nouse. Natiiveja x86-64 prossuja käyttäviä läppäreitäkin saa noin matalalla idle-kulutuksella. Esimerkiksi steam deck x86 tietokoneella voi pelata kevyitä pelejä ja silti koko laitteen tehonkulutus näyttöineen kaikkineen on pelatessa vain karvan yli 4W.
Virtalähteiden hyötysuhteet ovat nykyään huomattavasti parempia kuin 30 vuotta sitten. Siitä huolimatta tietokoneet kuluttavat nykyään enemmän sähköä.
Kannattaa lukea ja ymmärtää mitä vaikka ”platinium” virtalähteeltä vaaditaan. Ihan vinkkinä vaan että matalalla kulutuksella ei ole hyötysuhderajoja.

Antiikin aikoihin koneet kuluttivat aika saman määrän sähköä riippumatta siitä että tekivätkö ne mitään, ja ne oli helpompi suunnitella hyötysuhteeltaan fiksusti. Joku 60-120W välillä toimiva virtalähde on paljon helpompi rakentaa enegiatehokkaaksi kuin 10-1000W välillä toimiva kapine.

Väitteesi siitä että modernit virtalähteet on energiatehokkaampia ei välttämättä päde idlekulutuksen ympäristössä.
Tästä voidaan siis päätellä, että muiden komponenttien kuin virtalähteiden energiatehokkuus on huonontunut.
Unohdit tästä sanan ”idle” energiatehokkuuden edestä. Sit jos aletaan laskemaan laskutoimituksia, niin energiatehokkuus voi olla helposti tuhatkertainen.
Olen jo aikaisemmassa viestissäni viitannut.
Viittaa ehkä siihen sitten?
Jos se "idle virrankulutus" on laskenut, niin miksi sitä ei voi mittaamalla todeta?
Voi todeta. Se että sulla on joku pömpeli jossa se ei toteudu ei tarkoita juuri mitään. Selvästi et ole ostanut laitetta sen pohjalta että kulutuksen pitäisi olla matala.
Olen jo aiemmin tässä ketjussa selittänyt, miksi käyttöjärjestelmän ydin ei juurikaan hyödy uusien käskykantalaajennoksien käytöstä.
Ja olet _edelleen_ yksiselitteisesti väärässä.
Se laitteistojen joukko, joihin muutos kohdistuu, ei ole mitätön.
Kuinka iso se sitten on? En omissa piireissäni tunne ketään johon tämä vaikuttaisi.
Kyse lienee jostain promillen osasta, jos pitäisi arvata.
Ei jumalauta. Jokainen Windows-versio vaikkapa väliltä Windows 3 - Windows XP on asennettavissa Pentium-prosessoriselle tietokoneelle. Voit ihan itse vaikka kokeilla niitä, vaikka emulaattorissa jos et sopivaa konetta omista.
SINÄ esitit (ilmeisen perättömän) väitteen, en minä. Tee testit.
Jokaiselle, joka on tietokoneiden kanssa ollut tekemisissä edes parikymmentä vuotta, mainitsemani kehitys on yleistietoa.
Käynnistymisajat on kasvaneet bloatin myötä, on tullu turhia animaatioita ja niin edelleen, mutta väitteesi oli ymmärtääkseni että se käyttiksen ydin olisi merkittävästi hidastunut.

Joo, muistinkäsittely on monimutkaistunut _turvatoimintojen_ myötä dramaattisesti, mutta muuten en ymmärrä että mistä ihmeestä selität.
 
Yleensä idle-kulutuksella tarkoitetaan kulutusta kiintolevyjen ollessa käynnissä. Ei kiintolevyjä yhtenään sammutella. On jo melkoista shakkilaudalle kakkimista antaa ensin jotain epärealistisen alhaisia teholukemia ja sitten ilmoittaa, että se olikin kulutus ilman kiintolevyjä. Eikä se kone kyllä kiintolevyt sammutettunakaan kuluta noin vähän.
Taidettiin puhua käyttäjän omasta tiedostopalvelimesta ja todellakin nykyaikainen kone laittaa datalevyt stoppiin, kun niitä ei käytetä. SER-jäte ja antiikkiset käyttöjärjestelmät ei välttämättä tällaisia hienouksia hallitse kylläkään.
 
Applen M3-läppärin prosessori itse näyttäisi pikaisen googlettelun perusteella kuluttavan täydellä kuormalla 6,5 wattia ja koko läppäri kuluttaa silloin 21 wattia, joten kulutus tuskin laskee idlessäkään juuri alle 15 watin

Täällä mitattu idle-kulutus ja M3 Pro kulutti ulkoisella näytöllä 5.8 W ja omalla näytöllä 150 cd kirkkaudella 7.5 W. Eli vaatimattomat 50-62% vähemmän kuin mitä veikkasit.


Uudet läppärit kuluttavat huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Apple toki tässä edelläkävijä M-sarjansa kanssa.

Nyt tulee kyllä jo sellaista potaskaa, että en jaksa edes yksityiskohtaisesti enää vastailla

Argumentit loppuivat?
 
Moni väite tuossa on kuitenkin ihan nopealla selvittelyllä debunkattavissa ja muun muassa Steam Deckin virallinen idle-kulutus näyttää olevan 15 wattia
Heh. Minulla on itselläni moinen laite ja sen saa kestämään 40Wh akkunsa kanssa helposti yli kahdeksan tuntia joissain peleissä ihan näyttö päälläkin ja kaikkea.
15 wattia on kyseisen laitteen prosessorin maksimikulutus. Mitään "virallista" idlekulutuslukua laitteelle ei löydy sen spekseistä

Hienosti "debunkattu".
Yleensä idle-kulutuksella tarkoitetaan kulutusta kiintolevyjen ollessa käynnissä.
Ja yleensä kun puhutaan laitteiston energiantehokkuudesta, niin sillä viitataan laskentaan eikä sen puutteeseen.

En itse jaa subjektiivista näkemystäsi siitä että kiintolevyn tulisi turhaan idlatessa pyöriä.
Eikä se kone kyllä kiintolevyt sammutettunakaan kuluta noin vähän.
Väitätkö että esimerkiksi Synologyn ilmoittamat kulutuslukemat ovat valheellisia? Kiintolevyjä saa tosiaan SSD mallisia joiden kulutus idlatessa on watin kymmensosan luokkaa.
Applen M3-läppärin prosessori itse näyttäisi pikaisen googlettelun perusteella kuluttavan täydellä kuormalla 6,5 wattia ja koko läppäri kuluttaa silloin 21 wattia, joten kulutus tuskin laskee idlessäkään juuri alle 15 watin, mikä on tavanomainen idle-kulutus kannettavalle tietokoneelle, kuten jo tämän viestin ensimmäisessä kappaleessa totesin.
Hienoa mutuilua taas kerran. Mikset lue tai mittaa että mikä on asian oikea laita?
Pöytäkoneiden tehonkulutus on tavallisesti paljon suurempi.
Joissain tilanteissa voi tosiaan olla. Se ei kuitenkaan kerro mitään prosessoreista. Esim. Mac mini tai ryzen 8000 pohjaiset tietokoneet eivät tyypillisesti kuluta idlatessa moisia määriä sähköä.
Jos tietokone kuluttaisi oikeasti vaikkapa alle kymmenen wattia sähköä, niin eihän se tarvitsisi tuulettimiakaan.
Sellaisiakin tietokoneita on olemassa, esim monet applen läppärit. Lisäksi tässä on puhuttu IDLE kulutuksesta. Ei minun tietokoneessani yksikään tuuletin pyöri silloin kun se idlaa.
 
Pieni leditaustavalaistu LCD-näyttö saattaa ehkä minimikirkkaudella kuluttaakin vain pari wattia, mutta näkeekö siitä vähänkään kirkkaammassa valaistuksessa paljon mitään?
Olihan tossa kuvan kirkkaus mainittu.

M1 airin prosessori kuluttaa idlatessaan 7 milliwattia sähköä. Pena3 vertailun vuoksi kaiketi noin 10 W. Eroa siis 1000x ?
1714739856705.png


Sama laite tarjoaa jopa 18 tuntia elokuvien katsomista alle 50Wh akusta. Tarkoittaa siis noin 2,5W kulutusta samalla kun näyttö on päällä ja elokuvaa puretaan kovalevyltä (sekään ei siis idlaa).
 
Viimeksi muokattu:
Ja oma läppäri, Lenovon X390 näyttäisi kuluttavan idlessä maksimissaan 8,7W i5-8265U prosessorilla varustettuna. Wanha Dellin Latitude e6420 näyttäisi saman sivuston testaamana kuluttavan maksimissaan 18,4W idlessä i5-2520m prosessorilla.

Mutta miten tää enää liittyy Windowsin päivityksiin? Ei mitenkään.
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkiksi joku ysärin vaihteen 486-kone voi kuluttaa jotakuinkin sen verran, joten jos Applen uusi vähävirtaisena pidetty läppäri kuluttaisikin merkittävästi enemmän, niin silloinhan kehitys olisi mennyt aivan väärään suuntaan.

Laitatko vielä lähteen sille 486-koneelle, jonka koko koneen virrankulutus on alle 6W ja jossa siis mukana aivan kaikki muu (prossu, emo+integroidut, muisti, virransyöttö, tuulettimet, kiintolevyt, näytönohjain jne.) paitsi näyttö. Kunnon mittaukset kiitos, ei kiitos mutua ja sun kuvitelmia, vaan ihan oikeaa dataa. Saa myös sanoa, ettei sulla ole tuollaista esittää.

Ei ole mennyt väärään suuntaan, vaan oikeaan suuntaan. Uudet koneet ovat valtavan paljon energiatehokkaampia eli saavat aikaan paljon enemmän samalla teholla. Nykyään MacBookit toimivat mainiosti jopa 20 tuntia kuormasta riippuen. Ilman näyttöä vielä paljon paljon pidempään. Koneiden virrankulutus levossa on murto-osa siitä mitä se oli 90-luvulla.

Ja tosiaan: tämä on taas tuttua off-topicia. Eli laita jatko jonnekin muualle.
 
Olihan tossa kuvan kirkkaus mainittu.

M1 airin prosessori kuluttaa idlatessaan 7 milliwattia sähköä. Pena3 vertailun vuoksi kaiketi noin 10 W. Eroa siis 1000x ?
1714739856705.png
Vähän offtopic niin ANE Powerin (Apple Neural Engine) saa heräämään kun ottaa esim. kuvasta tekstiä leikepöydälle. Jotain mW vie.
sudo powermetrics
 
Viimeksi muokattu:
eli kulutus ilman kiintolevyä ja virtalähdettä

Noniin, tuossa M3:n luvussa on mukana aivan kaikki mahdollinen paitsi näyttö. Siinä on SSDt ja tuulettimet, siinä on akun häviöt ja kaikki muutkin (näppäimistö, touchpad...). Eli jos mutuillaan, niin se 1W ei ole lainkaan kaukaa haettu lukema M3:n kohdalla. Valitettavasti en ole nähmyt tuosta tarkkoja mittauksia, eikä niitä ole helppo tehdä. Mutta on täysin selvää, että nimenomaan energiatehokkuus on parantunut huimasti 30v aikana. Nykyiset koneet tekevät tai ovat tekemättä paljon emmän annettua wattia kohden. Vaikea jälleen kerran keksiä mitään syytä, miksi joku tässäkin haikailee jotain 90-lukua...
 
Lenovon arvostelussa Notebookcheck.netissä kerrotaan näin:

Idle: power consumption while the notebook is idle.
Minimum: all additional modules are off (Wi-Fi, Bluetooth, etc.), minimum brightness, and Windows power plan is set to "Energy Saving".
Medium: maximum brightness, additional modules off, Windows power plan: "Balanced".
Maximum: maximum power consumption while notebook is idle. All modules are on (Wi-Fi, Bluetooth, etc.), maximum brightness and power plan set to "High Performance".

On tää kyllä aikamoista pulushakkia tietyn henkilön kanssa.
 
Taidettiin puhua käyttäjän omasta tiedostopalvelimesta ja todellakin nykyaikainen kone laittaa datalevyt stoppiin, kun niitä ei käytetä. SER-jäte ja antiikkiset käyttöjärjestelmät ei välttämättä tällaisia hienouksia hallitse kylläkään.
Jos artikkelin kontekstissa puhutaan, esim. Windows/DOS-koneet ovat osanneet sammuttaa idlaavat levyt jo ties kuinka kauan. Jo 90-luvun BIOSeista löytyy siihen optioita ja levyissä oli jo ennen 80-pinnisiä PATA-kaapeleita sammutuskyky.

Myös nuo antiikkisemmat tiedostojärjestelmät (FAT/FAT32) ovat parempia tähän, kun niissä ei esim. tallenneta journalia tai atime-arvoja, niin levyjä ei tarvi käynnistellä niitä varten. Aika monet kodin NAS-purkit pitävät levyt pyörimässä koko ajan. Syitä voi olla monta, mutta esim. sisäiset NAS-levyt on suunniteltu enemmän 24/7-käyttöön kuin jatkuvaan sammutteluun. Nykyään sitten jo SSD on realistinen vaihtoehto.
 
Mitähän tämä "vanhempi rauta päätyy jätteeksi" yksiulotteinen meuhoaminen on? Aina olen löytänyt käytetyille prossuilleni uuden omistajan, ja on varma etteivät sitä ostaneet kaatopaikkaa varten. Toki osa päätyy suoraan jätteeksi, mutta väittäisin että ihmiset yrittää useimmiten myydä tarpeettomia tavaroitaan pois niitä tarvitseville, jos toimivia. Osa meistä haluaa ja tarvitsee tehokkaan koneen, osa retroilee ja siihen riittää sen ajan tuotteet, minun mielestä hienoa että skaalan joka päädyssä voi harrastaa, linuksilla tai windowsilla, aivan sama.
 
Aiemmin niillä käytetyillä prossuilla on voinut ajaa Windowsia, joka on tällä hetkellä käytetyin käyttöjärjestelmä, jota myös esim. moni koulu käytännössä vaatii käyttämään.
Voi edelleen käyttää windowsia.

Kouluissa pitää yleensä olla läppäri tai vastaava, ja nuo tämän päivityksen kannalta ongelmalliset läppärit on jo täysin lahonneita akkujensa, näppäimistöjensä ja esim. näyttöjensä puolesta. Lukiossa linuxin opettelu on muutenkin paljon fiksumpaa, sillä ylioppilaskirjoitukset tehdään linux käyttöjärjestelmällä vailla mitään microsoftin työkaluja tai hyötyohjelmia. Yläkoulussa useimmiten on käytössä google classroom tai muut verkkoympäristöt, eikä windowsia niihinkään tarvita ollenkaan.

Mikä koulu vaatii windowsia käyttämään?
 
Tulevaisuudessa niillä ei enää pysty Windowsia käyttämään, ja koska kysyntää muunlaiselle käytölle on vain rajoitetusti, niin suurin osa niistä päätyy romuun.

Windows toimii jatkossakin vanhemmilla koneilla. Ei ole pakko päivittää käyttöjärjestelmän uusimpaan versioon, ei edes Windows 11:een. Win10:kin saa tietoturvapäivityksiä ainakin ensi vuoden lokakuuhun asti. Win11/23H2 ainakin ensi vuoden marraskuuhun asti. 1,5v aikaa siis suunnitella päivityksiä. Tuon päivän jälkeenkin Windows jatkaa toimintaansa. Ja rauta jatkaa toimintaansa esim. Linuxin kanssa jos haluaa tietoturvapäivitykset. Romutus on aina käyttäjän päätös.
 
Windows toimii jatkossakin vanhemmilla koneilla. Ei ole pakko päivittää käyttöjärjestelmän uusimpaan versioon, ei edes Windows 11:een. Win10:kin saa tietoturvapäivityksiä ainakin ensi vuoden lokakuuhun asti. Win11/23H2 ainakin ensi vuoden marraskuuhun asti. 1,5v aikaa siis suunnitella päivityksiä. Tuon päivän jälkeenkin Windows jatkaa toimintaansa. Ja rauta jatkaa toimintaansa esim. Linuxin kanssa jos haluaa tietoturvapäivitykset. Romutus on aina käyttäjän päätös.
No kyllä se on Microsoftin päätös kun keinotekoisesti tiputtavat ok rautaa tuen piiristä? Oliko sulla Microsoftinkin osakkeita Fortumin lisäksi :)
 
No kyllä se on Microsoftin päätös kun keinotekoisesti tiputtavat ok rautaa tuen piiristä? Oliko sulla Microsoftinkin osakkeita Fortumin lisäksi :)

Kirjoitin tosiaan että "Romutus on aina käyttäjän päätös." Eli tarkoittaa että se Windows 11 ei lakkaa toimimasta vaikka tuota uusinta versiota ei saa asennettua omalle koneelle. Se vanhempi versio saa vielä tietoturvapäivityksiä ja ei ole mitään syytä romuttaa konettaan tuon takia. Ja tietenkin MS päättää mitä rautaa tukee tai ei tue, mutta se ei mitään romutusta sentään aiheuta.

Oliko sulla Microsoftinkin osakkeita Fortumin lisäksi :)

Ei ole suoraan, on luultavasti rahastojen kautta epäsuoraan. Tuskin liittyy tähän keskusteluun. Olen itse enemmän Apple-miehiä ja rallattelen ikivanhalla Windows 10:llä jos satun pelaamaan jotain.
 
Lukiossa linuxin opettelu on muutenkin paljon fiksumpaa, sillä ylioppilaskirjoitukset tehdään linux käyttöjärjestelmällä vailla mitään microsoftin työkaluja tai hyötyohjelmia. Yläkoulussa useimmiten on käytössä google classroom tai muut verkkoympäristöt, eikä windowsia niihinkään tarvita ollenkaan.

Tilanne on kai muuttumassa. Abitti 2:ssa on vaihdettu selainpohjaiseen ratkaisuun. Ongelmana on mm. Linuxin toimivuus uusilla (ARM-)läppäreillä.
 
Tilanne on kai muuttumassa. Abitti 2:ssa on vaihdettu selainpohjaiseen ratkaisuun. Ongelmana on mm. Linuxin toimivuus uusilla (ARM-)läppäreillä.
Ei taida muuttaa argumenttia windowsin tarpeettomuudesta oikein mihinkään suuntaan, mutta mukava oppia jotain uutta aina välillä!

Tulevaisuudessa siis riittänee että koelaitteelle löytyy selain ja tapa sulkea kaikki selaimen ulkopuoliset käyttöliittymät kokeen ajaksi? Samat kokeet varmaan toimii tolla abitin nykyiselläkin versiolla hyvän tovin.
 
Ei taida muuttaa argumenttia windowsin tarpeettomuudesta oikein mihinkään suuntaan, mutta mukava oppia jotain uutta aina välillä!

Tulevaisuudessa siis riittänee että koelaitteelle löytyy selain ja tapa sulkea kaikki selaimen ulkopuoliset käyttöliittymät kokeen ajaksi? Samat kokeet varmaan toimii tolla abitin nykyiselläkin versiolla hyvän tovin.
Luultavasti lisää vaan Windowsin relevanssia. ARM-pohjaisissa on ollut monenlaista ongelmaa, kun niissä ei ole mitään standardia BIOS/UEFI-systeemiä. PC-koneissa oli normaalia, että kone boottaa, mutta jokin tietty ajuri ei toimi, mutta ARM-pohjaisissa voi olla ettei kone tee mitään jos ei ole alusta asti oikealla tavalla signaaretut valmistajat bootloaderit. Windows 11:lle vasta tänä vuonna taisi tulla tukea esim. Apple Siliconille.

Abitin tapauksessa ongelma vaan oli, että vaikka yhteensopivia koneita on ihan tuhottoman paljon, sen pitäisi toimia kaikilla. Niitä epäyhteensopiviakin sitten aina on ja niiden kaikkien ylläpito on mahdottoman työlästä niin pienillä resursseilla. Abitissa on myös tehty muita typeryyksiä - siinähän oli alustariippumattomalla Javalla tehdystä CAS-ohjelmistostakin Windows-dll:iä käyttävä versio, jota ajettiin winessä. Ihan turhaa purkkaviritystä ja lisää tarpeetonta ylläpitoa.
 
Lukematta kaikkea, ketjun avattuani ja sivuja xyz luettuani on taas zetteri selittämässä miten linux ja rauta jostain vuodelta ties mitä riittää kaikkeen pelaamiseen tai on muuten tie ja elämä ja viimeisimpänä jengi keskustelee 486 koneista ja otsikko on windows 11. Ihan tosi nyt jätkät?

edit: jottei mene omalta osalta ihan ot paskaksi niin 1kk sitten päivitin win10 -> win11 ja ei ongelmia, edes käytettävyyden suhteen
 
Viimeksi muokattu:
Lukematta kaikkea, ketjun avattuani ja sivuja xyz luettuani on taas zetteri selittämässä miten linux ja rauta jostain vuodelta ties mitä riittää kaikkeen pelaamiseen tai on muuten tie ja elämä ja viimeisimpänä jengi keskustelee 486 koneista ja otsikko on windows 11. Ihan tosi nyt jätkät?

edit: jottei mene omalta osalta ihan ot paskaksi niin 1kk sitten päivitin win10 -> win11 ja ei ongelmia, edes käytettävyyden suhteen
sinä päivitit 11. samaan aikaan miljoonia vaihtoi takas 11 kymppiin. 11 suosiosta kertoo paljon, miten sen käyttäjä määrä vähenee ja 10 kasvaa
 
Aikoinaan kun Windows 7 tuki loppui, tais olla about saman henkistä valitusta Windows 10:stä ja 8 oli jo vedetty kölin alta pari kertaa. Nyt on toki tiukemmat vaatimukset raudan suhteen, mutta siihen on tullut siirtymäaika 6-7v (ekat 8th gen prossut tuli 2018, windows 10 tuki loppuu lokakuussa 2025) niin en pitäisi tuota kuitenkaan täysin kohtuuttomana.
 
Melko pitkään ja hyvin MS on vanhempaa rautaa tukenutkin. En näe suurta ongelmaa, jos 12+ vuotta vanhojen prossujen tuki hiljalleen hiipuu. Yllättävän ripeä tuo w11 vielä 2600k+r9-290-yhdistelmällä onkin. Kokosin jämäosista koneen, jolle piti asentaa Linux, mutta taitaa saada tuo w11 siihen jäädä. Fedoran kanssa tuntui iso osa peleistä ontuvan vielä Proton 9:lläkin (toki en mitään pelaa, mutta periaatteita pitää olla). :-D
 
Yllättävän ripeä tuo w11 vielä 2600k+r9-290-yhdistelmällä onkin
Tämä kertoo ennenkaikkia siitä että ollaan saavutettu sellainen suorituskyvyn taso, joka riittää tavallisiin askareisiin(ja että se suorituskyvyn kasvu ei ole yhtä nopeaa, kuin 1990 luvulla). Vähän vastaava kuin sanoa että yllättävän hyvin 15 vuotta vanhalle 2 tb levyllle mahtuu ohjelmia, yms.

Ihmiset ei vaan hyödy siitä ylimääräisestä tehosta ja siksi vanhempikin rauta riittää hyvin.
 
Yllättäen Steam on lähinnä pelaajien tietokoneilla joka on hyvin rajattu osa pc-käyttäjistä.

Niin on. Ja yhteensä voi päätellä, että windows 10:n suosio ja 11 epäsuosio, ei ole kaikkia kattava ilmiö, vaan tapahtuu jonkun toisen kuin pelaavien ja steamia käyttävien käyttäjäryhmän joukossa.
 

Tämä uutinen ilmeisesti pohjautuu statcounterin keräämään statistiikkaan mikä kerää käyttöjärjestelmätiedon, kun statcounterille dataa keräävälle sivulle tullaan hakukoneen kautta: FAQ | Statcounter Global Stats

Tuolla sanotaan suoraan, että Bing Chat hauista ei keräänny statistiikkaa. Mielestäni Bing vastaa M365 yritystilejä käyttävälle suoraan chatilla, joten sen suosio voi olla kasvanut suhteessa missä Win11 on hävinnyt tuossa statistiikassa.
 
Arvoin kumpaan ketjun tämän laitan mutta tässä on tuo versiotunnus miin menköön tänne. Windows 11 versio 24H2 alkaa siis oletuksena laittamaan BitLockeria päälle, myös uudelleenasennuksissa. Muut vielä menisi, mutta tämä alkaa olla jo liikaa. Mulla oli joskus Mintin kotihakemisto kryptattu ja versiopäivityksen yhteydessä jotain kusi siihen liittyen enkä päässyt enää tietoihini käsiksi. Sen jälkeen en ole kryptausta tehnyt. Kryptaus tehdään kaikille Windows-asemille, ei pelkälle C:lle ja se myös hidastaa koneen toimintaa. Onneksi Rufuksessa on jo optio tämän poistamiseen asennuksen yhteydessä.

e: Tarkennuksena, toistaiseksi tämän tiedetään koskevan OEM-asennuksia, joissa UEFI:ssa kryptausasetus valittuna. Muiden, kuten Home-versioita käyttävien kotirakentelijoiden tilanne on vielä jokseenkin epäselvää. Suosittelen seuraamaan tilanteen kehittymistä.
 
Viimeksi muokattu:
Windows 11 versio 24H2 alkaa siis oletuksena laittamaan BitLockeria päälle, myös uudelleenasennuksissa.

Näyttäisi siltä että home -versio ei-pakettikoneella on (yleensä) tuon ulkopuolella.

The caveat with Windows 11 Home is that BitLocker encryption is only applied through the device manufacturer, and only if the manufacturer enables the encryption flag in the UEFI. So, DIY PCs running Windows 11 Home probably won't be affected.
 
Näyttäisi siltä että home -versio ei-pakettikoneella on (yleensä) tuon ulkopuolella.
Itse ymmärsin, että BitLocker tulisi aina asennusmediassa mukana jatkossa. Lisäksi tuossa lukee "probably". Mutta joka tapauksessa Rufus hoitanee homman, ettei kryptausta laiteta.
 
Merkkikoneissa moni mielestäni heittää salauksen päälle jo nyt. Uutta taitaa olla nyt, että tämä menee päälle itse kasatuissa ja vastaavissa? Bitlocker on mielestäni ollut melko toimintavarma ja huoleton, isoimmat tekniset uhat ovat valmistajien bios päivitykset mitkä pyyhkivät TPM piirin tai jos emo kärähtää. Suurin ongelma on kuitenkin palautusavaimen huolellinen jemmaaminen, se että se ylenpäätään jemmataan johonkin ja että se säilyy tallessa koneen eliniän ajan.
 
Arvoin kumpaan ketjun tämän laitan mutta tässä on tuo versiotunnus miin menköön tänne. Windows 11 versio 24H2 alkaa siis oletuksena laittamaan BitLockeria päälle, myös uudelleenasennuksissa. Muut vielä menisi, mutta tämä alkaa olla jo liikaa. Mulla oli joskus Mintin kotihakemisto kryptattu ja versiopäivityksen yhteydessä jotain kusi siihen liittyen enkä päässyt enää tietoihini käsiksi. Sen jälkeen en ole kryptausta tehnyt. Kryptaus tehdään kaikille Windows-asemille, ei pelkälle C:lle ja se myös hidastaa koneen toimintaa. Onneksi Rufuksessa on jo optio tämän poistamiseen asennuksen yhteydessä.

Sen voi edelleen ottaa halutessaan pois päältä. Missä siis ongelma?
 
Koska se pusketaan väkisin kuten MS-tilikirjautuminen Windowsissa eikä niitä voi ohittaa helposti (lue: niksnaks-boksi asennuksessa) vaan pitää tehdä esim. näitä Rufus-kikkailuja.
Jos se windows on asennettu niin että bitlocker on ollut päällä, sen saa sieltä windowsista ihan "niksnaks" pois päältä.
 
Jos se windows on asennettu niin että bitlocker on ollut päällä, sen saa sieltä windowsista ihan "niksnaks" pois päältä.
Samoin MS-kirjautumisesta pääsee eroon kun vaan muuttaa tilin paikalliseksi mutta se ei ole tässä se pointti. Tällaisia oletuksia ei pitäisi olla vaan siellä pitää olla vaihtoehto olla laittamatta näitä.
 
Samoin MS-kirjautumisesta pääsee eroon kun vaan muuttaa tilin paikalliseksi mutta se ei ole tässä se pointti. Tällaisia oletuksia ei pitäisi olla vaan siellä pitää olla vaihtoehto olla laittamatta näitä.
Eli asetukset, jotka sinä otat asennuksen jälkeen pois päältä, kuuluisi olla kaikilta muiltakin jo asennuksen yhteydessä pois päältä?
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Statistiikka

Viestiketjuista
276 303
Viestejä
4 760 185
Jäsenet
77 443
Uusin jäsen
Vipsutus

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom