Minä ajattelin, että kyse olisi tietokoneen kokonaiskulutuksesta. Eihän jonkun yksittäisen komponentin kulutusta ole järkevää tuijottaa muutenkaan. Tietokoneiden yleisin rakenne on viime aikoina muutenkin muuttunut toisenlaiseksi ja nykyään muistikontrolleri ja näytönohjainkin löytyy usein prosessorista, kun ennen muistikontrolleri oli erillisenä piirinä emolevyllä ja näytönohjain yleensä kokonaan erillisenä lisäkorttina.
Tulostuspalvelimenani toimiva 600-megahertsinen Pentium III -kone näyttäisi kuluttavan idlessä 43 wattia ja täysrasituksessa 62 wattia. Tuo kolmen watin ero i3-koneeseen voi tulla jo siitä, että Pentium III -koneessa on levykeasema, jota ei i3-koneessa ole. Muuten nuo koneet ovat oheislaitteidensa osalta melko samantapaisia ja näytönohjaimenakin on molemmissa aikansa low-endiä oleva näyttis. Täysrasituksessa tuo vanha Pentium III -kone siis kuluttaa kuitenkin reilusti vähemmän tehoa kuin huomattavasti modernimpi i3-kone. Tulostuspalvelimena toimiessa kumpikaan ei varmasti ole toistaan nopeampi.
Sinänsä mielenkiintoista tässä on se, että Pentium III on kuitenkin aikansa high-endiä oleva prosessori, kun taas i3 on melkein paskinta low-endiä mitä kaupasta saa. Joku paremman pään i7 varmaan vastaisi suurin piirtein samaa segmenttiä kuin mitä Pentium III on uutena ollut, ja myös kuluttaa enemmän kuin tuo i3, eli absoluuttinen tehonkulutus on kyllä edelleenkin uusissa koneissa huomattavasti suurempi kuin ysärin lopun koneissa. i3-prossua olisi reilumpaa verrata johonkin Celeroniin, jotka tyypillisesti ovat vielä huomattavasti vähävirtaisempia kuin samalla ytimellä tehdyt Pentiumit.
Osaatko sanoa, mistä tuo modernimman koneen tehonkulutus sitten tulee? Miksi ne eivät ole idlessäkään yhtä vähävirtaisia kuin todella vanhat koneet, joiden prossuissa ei ole minkäänlaisia virransäästötoimintoja, kuten nelikasikuutoset?
Jostain syystä tietokoneiden tehonkulutus alkoi kasvamaan siinä ysärin puolenvälin aikoihin ja kasvua jatkui johonkin Intelin Core 2 -prossujen aikakaudelle asti, ja siitä on sitten tultu vähän alaspäin ja nyt ollaan samoissa kulutuslukemissa ysärin lopun koneiden kanssa.
Otsikon perusteella aiheena näyttäisi olevan käyttöjärjestelmät.
Eikö se ole keinotekoista laitteistovaatimuksien kasvattamista, että käännetään käyttöjärjestelmän osat niin, etteivät ne enää toimi ilman jotain uutta käskykantalaajennosta, jota ilman ne muuten toimisivat aivan hyvin?
Muistinhallinta on tietysti myös yksi tärkeä tehtävä. En nyt kuitenkaan sanoisi, että vaikkapa joku tiedostojärjestelmien abstraktointi tiedostoiksi ja kansioiksi olisi yhtään sen vähemmän tärkeää.
Internetissä on aika paljonkin sellaisia pöhinäsivustoja, joissa kaikelle uudelle ja varsinkin kaikelle vanhan tuhoamiselle aina hurrataan riippumatta siitä, mitä sen vanhan tilalle tulee ja miten se käytännössä vaikuttaa käyttökokemukseen ja käyttöön. Ja tekeehän sitä moni tälläkin foorumilla tässäkin viestiketjussa.
Mitä tuossa et ymmärtänyt?`
Mutta tämä uusien käskykantojen vaatiminenhan huonontaa energiatehokkuutta ja synnyttää lisää jätettä.
Todennäköisesti mitään varsinaisia testejä ei edes tarvita. Jokainen Windows-versio Windows 95:stä asti on aina ollut edellistä raskaampi ja hitaampi, ja XP-ajoilta asti myös päivitykset ovat merkittävästi hidastaneet Windowsia ja tehneet siitä siinä määrin raskaamman, että hidastumisen on voinut todeta ilman sekuntikelloakin, enkä ja oletan ettei Microsoft ole muuttanut suuntaansa siinä asiassa. Windows XP:n alkuperäinen muistivaatimushan oli 64 megatavua, mutta SP3:n kanssa se tarvitsee jo puoli gigatavua. Valtava määrä tietokoneita lensi jo silloin roskiin sen takia, että ne muuttuivat käyttökelvottoman hitaiksi Windowsin päivityksien takia. Siihen aikaan päivitykset eivät kuitenkaan sentään muuttaneet käyttöjärjestelmän ohjelmabinäärien CPU-targettia toiseksi, mikä on jo ihan eri tasolle menevää enshittificaatiota.
Hyvää kansainvälistä työväen juhlapäivää.