Windows 11 24H2:n minimivaatimukset kiristyivät entisestään

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Tila
Keskustelu on suljettu.
Itse asiassa melko varmasti on. Windows 3:ssa on jo varsin optimoidut piirtorutiinit verrattuna edeltäjiinsä ja se käyttää myös yli megatavun olevaa muistialuetta tehokkaasti saaden siitä nopeushyötyä. Sen jälkeen jokainen uusi Windows-versio onkin ollut edeltäjäänsä merkittävästi raskaampi.
Mutta sillä ei voisi ajaa kuin minimaalisen muistivarauksen softia ja esim. nettiselaimen kautta sivustot voisivat lukea suoraan koko koneen muistivaruudesta kaiken hyvin helposti. Ylipäätänsä muistinkäsittely oli ihan lastenkengissä ja on todella tehoton jos ajossa on enemmänkin tavaraa kilpailemassa resursseista.

Piirtorutiinit on edelleen todella toissijainen juttu. Aika harva softa niitä pahemmin käyttää.
 
Ei pidä paikkaansa. Windows 3 käyttää 386:n muistinsuojausta ihan samalla tavalla kuin uudetkin Windowsit.
Joka on täysin riittämätön yksinään, valitettavasti.
Taitaa kuitenkin suurin osa graafisten ohjelmisen käyttämästä ajasta kulua siihen asioiden näytölle piirtämiseen.
Ei pidä lainkaan paikkaansa. Itse piirtäminen näytölle tapahtuu todella nopeasti ja tyypillisesti koko käyttiksellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, sillä kyse on näytönohjaimen rutiineista.

Kenties sekoitat siihen että ohjelma piirtää muistiin että mitä se haluaisi piirrettävän näytölle, joka on aivan eri asia.
Mistä olet tuollaista keksinyt?
Kyse oli ymmärtääkseni siitä että paljonko sähköä kuluu. Tehtävä on pakko vakioida jotta vertailussa on järkeä. Joku 386 ehkä kuluttaa vähemmän per sekunti, mutta sillä menee vuosisata laskea jotakin mitä moderni rauta laskee sekunnissa.
 
Millä tavalla riittämätön?
Olet varmaan joskus kuullut sivukanavahyökkäyksistä. Win3.1 ei osaa hallita muistia siten että nuo olisivat mahdollista tehokkaasti torjua.
Ja esittämäsi kulutuslukema ei pidä millään tavalla paikkaansa.
Jos pitää vaikka joku sopivan monimutkainen kuva piirtää näytölle, niin kyllä nää modernit prossut tekee sen paljon pienemmällä energiankulutuksella vrt. joku pena3. Cinebench vaan tulille ja ihmettelemään asiaa. :kahvi:
Samaa kokonaisuutta molemmat.
Ei pidä paikkaansa.
 
Ja miettikääs miksi tekki sivustot kuten io-tech ei kirjoittele mitään näistä open source käyttiksistä. EI vaan mitenkään liittyis siihen että jos alkaisivat näyttämään ette tarvikkaan sitä uusinta uutta niin yhteistyökumppanit lähtis ja näin rahan tulo tupaan lakkais.
Eli tämä koko kuvio on enimmäkseen kuluttajien kusettamista.
Saada niitä ostamaan uutta rautaa vaikka siihen ei oikeasti olisi mitään tarvetta.
Että hemmetin ekologista heittää toimivaa tavaraa mäkeen.
Jätäpäs tällaiset täysin asiattomat ja perusteettomat syytökset kirjoittamatta, kiitos.

io-tech on pääasiallisesti rautasivusto, Windowsista uutisoidaan keskeisimpien päivitysten osalta siksi, että ne koskettavat valtaosaa käyttäjistä. Open source -käyttiksistä voi varmastikin lukea kyseistä aihepiiriä käsittelevistä julkaisuista.
 
Jos pidättäydytään Windowseissa niin 32 bittisen Windowsin suurempi rajoite on yksittäisten ohjelmien muistin määrä, joka oletuksena rajautuu 2 gigaan. Täten jo neljä gigaakin on hankalaa käyttää tavanomaisilla ohjelmilla.

32-bittisessä Windowsissa on kyllä saanut säädettyä 3 gigaan asti. Noita ohjeita löytyy netistä. Esim. tässä yksi. Tarkennuksena vielä, niin kyseessähän on prosessikohtainen raja. Eli esim. jos 32-bittisessä koneessa (tarkemmin 36-bittinen PAE) on vaikkapa 8 gigaa muistia, siinä ei tarvi neljää prosessia enempää ajaa, vaikka olisi Windowsin vakiojako prosessien ja kernelin välillä, kun jo saa teoriassa muistin loppumaan. Toki muisti ei lopu, jos käyttää sivutustiedostoa.

En ole 32-bittistä Windowsia käyttänyt hetkeen, mutta selaimissahan on vaihdettu moniprosessiseen arkkitehtuuriin nykyisin. Eli niissäkin periaatteessa olisi ihan mahdollista käyttää suunnattomia määriä muistia antiikkisillakin Windowseilla. Riippuen siitä, onko kyseessä oikeita prosesseja vai säikeitä.

Muutenkin muistista jauhetaan aina ikäänkuin se itsessään tekisi mitään. Muistin kirnuamiseen tarvitaan aina CPU tehoa. Se rauta joka on rajoitettu 8 gigaan ei enimmäkseen sellaisella määrällä pysty tekemään mitään hyödyllistä.
Kun mietin web-käyttöä, minulla ainakin selain vie muistia paljon kaikenlaiseen taustaroskaan. Siihen ainut apu on (tabien keräilyn lisäksi) sulkea ja avata selain uudestaan. Muuten se roska ei katoa prosessin varauksista. Muuten menee helposti swapin puolelle. Samoin jos pitää paljon ohjelmia päällä samaan aikaan, kaikki ne taustalla olevat ei-aktiiviset syövät muistia, mutta eivät käytä sitä aktiivisesti. Jälleen ratkaisu olisi sulkea taustaohjelmia, mutta jos on tottunut multitaskaamaan, kyllä se muistin puute helposti alkaa vaivaamaan. Windowsissa myös sivutus on rakennettu vähän eri tavalla kuin jossain toisessa käyttiksessä, niin se swappailu alkaa raksuttaa levyä aika aikaisessa vaiheessa.

edit: tarkennusta ekaan kommenttiin
 
Viimeksi muokattu:
Ei liity mitenkään muistinhallintaan eikä prosessoriin.
Kyllä taitaa liittyä. Molempiin jopa.
Ei liity mitenkään Windowsin bloatoitumiseen eikä siihen, että Windowsin kaltainen käyttöjärjestelmä toimisi kunnolla tehtynä aivan hyvin ja erittäin nopeasti myös yli 20 vuotta vanhoillakin prosessoreilla.
Siksi hieman ihmettelinkin sitä kun toit antiikkiprossujen käsittämättömiä tehonkulutusväittämiä keskusteluun.
Eikä siinä kulu kilowattitunteja energiaa yksittäisen asian tekemiseen, tuskin edes sen enempää kuin nykyraudallakaan.
Sen voi silti kilowattitunneissa mitata ja tuloksia verrata vaikka ei kokonaista sellaista kuluisikaan. Erot nykyraudan ja jonkun pena3:n välillä on massiiviset.
 
"Toit"? Sinähän sen teit. Sattuiko sinulle kirjoitusvirhe? Eihän tuossa osassa viestiäsi ole mitään järkeä.
Käys nyt lukemassa uudestaan, ihan itse sen teit.
Jos mennään ajassa vielä toiset kymmenen vuotta taaksepäin, niin sen ajan prosessorit ovatkin sitten huomattavasti energiapihimpiä. Kulutus on pienempi kuin uusilla prossuilla.
 
Minä ajattelin, että täällä pidettäisiin kymmenen vuotta Core 2 Quadia vanhempia prossuja jo antiikkina, mutta nähtävästi sitten ei pidetäkään. Eipä siinä, onhan niissäkin melkoisesti laskentakapasiteettia.
Katsopas taas kerran ketjun otsikkoa ja mieti sitten miten tämä liittyy aiheeseen. Kiitos.
 
Jos on noin, niin kerroppas kuinka ne open source käyttikset voi nousta yhtään mihinkään jos te ja muut teidänlaiset rauta saitit lakasee ne matonalle ihan kuin niitä ei olisi olemassa ?
Harvemmin tulee kommentoitua Windows ketjuihin, mutta jäin huvikseni lukemaan tätä. Tosiaan on ilmeisesti kaikille selvää täällä, kommenteista päätellen, että olet vaihtanut Linuxiin? Itse olen Linuxia käyttänyt 96-vuodesta alkaen. Sen mitä olen tässä kohta 30-vuodessa oppinut ja ymmärtänyt on se, että Linuxista ei kannata "saarnata" kenelläkään.

Se ei todellakaan ole IO-tech:in tehtävä nostaa open sourcea yhtään mihinkään, jos he ei sitä halua. Vähän sama, kuin alkaisi vaatia, että Prismassa pitää myydä Keskon Pirkka tuotteita. Eikä Linux tai open source tätä kaipaakaan.

Linux pyörittää oikeastaan kaikkea muuta tietotekniikkaan liittyvää maailmassa, paitsi ei niitä desktoppeja. Desktop puolella kilpailee Microsoft ja Apple, itselle on ainakin ihan sama mitä käyttistä kukakin käyttää. Täytyy myös sanoa, että joutunut viime vuosina tekemään pitkästä aikaa välillä Windows softaa, niin ei Windows 10 tai 11 nyt oikeasti edes niin huonoja käyttiksiä ole. Onhan ne nyt joka saralla kehittynyt huomattavasti.

Jotta ei ihan offtopiciksi menisi, niin toisaalta jos Microsoft pudottaa vanhaa rautaa pois tuettujen listoilta niin mitä sitten? Samaa tekee Apple ja myös Linux puolella putoaa vanhaa rautaa tuen piiristä pois uusien kerneleiden myötä (etenkin distro tasolla). Eli eipä näistä nyt kannata kenenkään yöunia menettää, eikä asia tule koskaan ratkeamaan sillä, että käskee kaikkia vaihtamaan Linuxiin. Uutta rautaa saa kaupasta ja hyvä niin.
 
PAE on avainsana
Win xp 32 bit 128 gb muistia.

Eli 64 bittinen käyttöjärjestelmä ei ole pakollinen yli 4 gb muistille.
Tuo on hiukan harhaanjohtava koska alkuperäinen PAE on 36-bittinen eli voi osoittaa korkeintaan 64 gigaa fyysistä muistia. On täysin konekohtaista, jos PAE on jotain muuta. Esim. AMD:llä jos tukee yli, niin tukee myös 64-bittistä saman tien, joten ei ole järkeä rajoittua 32-bittiseen. 32-bittisen isoin ongelma on tuo yksittäisen prosessin muistiavaruus. Siihen avaruuteen tulee prosessin itsensä lisäksi jaetut muistit ja kirjastojen binäärejä jne. Eli rajaa voi kiertää, mutta kikkailun määrä kasvaa.
 
Toimivallakin raudalla on elinkaarensa ja käyttöikänsä.

Tiedän kokemuksesta, kun pyöritin Windowsia Haswellilla melkeinpä kymmenisen vuotta. Se, että rauta kestää, ei tarkoita sitä, että ohjelmistojen pitäisi kahlita itsensä historiaan.

Tietotekniikan kehittyminen ei yleensä tapahtu isoilla harppauksilla, vaan pienin muutoksin vuosien ja vuosikymmenten aikana.

Aina löytyy toki vaihtoehtoja, jos haluaa vanhaa rautaa käyttää. Sinänsä käyttökelpoistahan vanhempi rautakin monesti on, jos on valmis tekemään kompromisseja.
Vanha Haswell 4770K löytyy pojan koneelta ja tuo Win10 siellä pyörii ihan yhtä nopeasti kun tässä omalla Ryzen 5800X:llä. Tai varmaan nopeuserot on niin minimaalisia ettei niitä ilman sekuntikelloa oikein näe. No toki on mulla tässä nopeempi levy ja muistitkin, että kyllä tää ehkä vähän sulavampi silleen on.

Sitten mun tuota Haswellia edeltävä Core2Q9550S löytyy eräältä tuttavalta ja siinä pyörii Fedora. Aivan helvetin sujuvasti. Eli tollaseen perus selailuun riittää ihan hyvin 15v vanha cpu.

2000-luvun alussa ei ollut 4K-materiaalia ja tietoliikenneyhteyksien nopeuskin rajoitti vielä katseltavan materiaalin laatua. Ei tarvittu (eikä ollut) peruskäyttöön riittävän tehokkaita laitteita. Tokihan voin Athlonillani katsella videoita kun tiputan tarkkuutta, mutta miksi minä niin tekisin?
Sulla on Athlonin tasosessa koneessa 4K näyttö ? :)

Ja sitten taas mikä on sen hinta, että tuettaisiin niitä vanhoja romuja? Se ei yksittäisessä tapauksessa paljon paina viekö kone idlessä 65w, 6,5W vai 0,65W, mutta jos tuettaisiin ikuisesti jotain C2D:tä, niin meillä olisi pallolla miljardi konetta, jotka idlaavat tuolla 65W kulutuksella muutaman watin sijaan. Siinä vuosikymmenten aikana aika monen tuoreemman prosessorin tuotantokustannukset (luonnonvaroina) painetaan hukkalämpönä etiäpäin kun ei käytetä modernimpaa rautaa.
Varmaan aika mitätön kulutus turhaan kryptofarmailuun verrattuna :)
 
Viimeksi muokattu:
Sivukanavahyökkäys tässä yhteydessä tarkoittanee jotain softapuolen aukon hyödyntämistä.
Ei. Uusissa käyttöjärjestelmissä softalla paikataan raudassa olevia vikoja. Ne tekevät käyttöjärjestelmästä raskaamman.
Muistinsuojaus on x86-prossuissa ollut käytännössä täysin samanlaista siitä asti kun se niihin tuli. Ei tuollaista asiaa oikein voi muuttaakaan toisenlaiseksi ilman että kaikki olemassa olevat ohjelmat menevät rikki.
Vaan se ei ole ollut riittävän tehokas kaikilla prosessoreilla.
Pentium III on melko energiapihi verrattuna moniin uusiin moniytimisiin x86-prossuihin. Väittäisin kuitenkin, että erot ovat varsin pieniä. Vasta viime vuosina on alettu uusien prossujen osalta palaamaan takaisin niihin Pentium III:n kulutuslukemiin.
Mitä ihmettä selität? Moderni prosessori laskee sata-tuhatkertaisesti laskutoimituksia samalla sähkönkulutuksella kuin joku pentium3.
Tässäkin viestiketjussa varsin moni näyttää kirjaimellisesti toivovan, että tämän muutoksen takia syntyy mahdollisimman paljon jätettä ja mahdollisimman moni joutuu hankkimaan uuden tietokoneen.
Tuota ei toivo kukaan. Täällä osa toivoo että ohjelmistoista tehtäisiin nopeampia ja legacypaskasta päästäisiin eroon. Vanhojen laitteistojen ylläpito on ihan oma kysymyksensä, ja windows 11 ei tarvitse olla ratkaisu siihen.
 
Luulenpa, että Win11 CPU vaatimukset tiukennettiin alunperin spectre ja muiden cpu tason tietoturvaongelmien seurauksena. POPCNT, SSE 4.2 jne tulleet sen jälkeen kun todettu, että ei näiden kanssa ei tule ongelma Win11 sertifioiduna myydyssä raudassa.

Omalta talouden rautojen elinikä osunut hyvin, joutuu pistää vaan jotain 10v vanhaa läppäriä SERriin jota ko laitteen käyttäjä ei ole enää jaksanut käyttää muutenkaan pitkään aikaan. Ehkä kurjin tilanne jos mennyt ostamaan käytettyä yritys laitetta kalliimalla, joita noi kauppiaat tuntuvat nyt dumppaavan vähän agressiivisemmalla hinnoittelulla kun tajuavat että varasto vanhenee pian käsiin. Luulisi Linux käyttäjien iloitsevan kun nyt saa käytettyä halvemmalla.
 
No eipä niillekään virallisesti löydy kun virallisestihan Win11 haluaa TPM 2.0:aa sun muuta huttua eli käytännössä Inteliltä 8th gen ja uudemmat. AMD:tä en muista missä meni raja. Tiedän vain että oma 8700K on juuri siinä rajalla että saisi virallisesti Win11.
Eikös tuo TPM homma ollut emolevyssä eikä prosessorissa? Pitäisi jostain kaivaa kokonainen listaus vaatimuksista muutenkin, en varmaan omista konetta mihin saisi W11 ollenkaan :D
 
Eikös tuo TPM homma ollut emolevyssä eikä prosessorissa? Pitäisi jostain kaivaa kokonainen listaus vaatimuksista muutenkin, en varmaan omista konetta mihin saisi W11 ollenkaan :D
Erillinen TPM-laite menee emolle jos sellaisen hankkii, oletuksena kuitenkin käytetään prosessorin integroitua tukea firmware-TPM:lle
 
Luulenpa, että Win11 CPU vaatimukset tiukennettiin alunperin spectre ja muiden cpu tason tietoturvaongelmien seurauksena. POPCNT, SSE 4.2 jne tulleet sen jälkeen kun todettu, että ei näiden kanssa ei tule ongelma Win11 sertifioiduna myydyssä raudassa.

Omalta talouden rautojen elinikä osunut hyvin, joutuu pistää vaan jotain 10v vanhaa läppäriä SERriin jota ko laitteen käyttäjä ei ole enää jaksanut käyttää muutenkaan pitkään aikaan. Ehkä kurjin tilanne jos mennyt ostamaan käytettyä yritys laitetta kalliimalla, joita noi kauppiaat tuntuvat nyt dumppaavan vähän agressiivisemmalla hinnoittelulla kun tajuavat että varasto vanhenee pian käsiin. Luulisi Linux käyttäjien iloitsevan kun nyt saa käytettyä halvemmalla.
Onkohan jotain alennusmyyntiä oikeasti nähtävissä? Noissa vanhoissa koneissa ihan käyttöjärjestelmästä riippumatta voi haluta mitigaatiot käyttöön ja ne syövät tehoja jonkin verrankin. Esim. minulla oli 7200U Ultrabookki zoom-koneena ja pelkkä videoyhteyden aukipito söi jo reilut 70% tehoja mitigaatioiden jälkeen. Jos siinä samalla haluaisi vaikka jakaa näyttökuvaa jostain ohjelmasta, niin kuorma vaan kasvaisi. Vanhojen koneiden tehot vs hinnat käytettyjen markkinoilla on monesti vähän meh. Varsinkin noissa Core i3/i5/i7-koneissa ennen 8. generaatiota tehoja tuli aika maltillisesti lisää 6-7 vuotta putkeen. Erilaiset paikkaukset ovat syöneet niitä tehoja aika hyvin sitten pois.
 
Vanha Haswell 4770K löytyy pojan koneelta ja tuo Win10 siellä pyörii ihan yhtä nopeasti kun tässä omalla Ryzen 5800X:llä. Tai varmaan nopeuserot on niin minimaalisia ettei niitä ilman sekuntikelloa oikein näe. No toki on mulla tässä nopeempi levy ja muistitkin, että kyllä tää ehkä vähän sulavampi silleen on.
Pyöriihän sillä Windows edelleen hyvin. Itse päivittelin uudempaa Inteliä alle tuossa kesällä, ja hieman sulavammin tällä on Win 11 toiminut. Sikäli mikäli Windows 11 ei tuolla Haswellilla virallisesti tuettu ollutkaan.

Pelikäytössä valitettavasti rajat tulivat vain vastaan..
 
Onkohan jotain alennusmyyntiä oikeasti nähtävissä? Noissa vanhoissa koneissa ihan käyttöjärjestelmästä riippumatta voi haluta mitigaatiot käyttöön ja ne syövät tehoja jonkin verrankin. Esim. minulla oli 7200U Ultrabookki zoom-koneena ja pelkkä videoyhteyden aukipito söi jo reilut 70% tehoja mitigaatioiden jälkeen. Jos siinä samalla haluaisi vaikka jakaa näyttökuvaa jostain ohjelmasta, niin kuorma vaan kasvaisi. Vanhojen koneiden tehot vs hinnat käytettyjen markkinoilla on monesti vähän meh. Varsinkin noissa Core i3/i5/i7-koneissa ennen 8. generaatiota tehoja tuli aika maltillisesti lisää 6-7 vuotta putkeen. Erilaiset paikkaukset ovat syöneet niitä tehoja aika hyvin sitten pois.

Sattumalta osui silmään eräällä kotimaisella sivustolla tarjouksia missä oli vielä 7th geniä, mutta oli sentään enemmän =>8th geniä ja amd:tä.
 
Ja sitten taas mikä on sen hinta, että tuettaisiin niitä vanhoja romuja? Se ei yksittäisessä tapauksessa paljon paina viekö kone idlessä 65w, 6,5W vai 0,65W, mutta jos tuettaisiin ikuisesti jotain C2D:tä, niin meillä olisi pallolla miljardi konetta, jotka idlaavat tuolla 65W kulutuksella muutaman watin sijaan. Siinä vuosikymmenten aikana aika monen tuoreemman prosessorin tuotantokustannukset (luonnonvaroina) painetaan hukkalämpönä etiäpäin kun ei käytetä modernimpaa rautaa.
Dementia orastamassa?
Cora 2 oli juuri se prossu joka toi Intelin takaisin energiatehokkuuskisaan Pentium 4/NetBurst-saunankiukaiden jälkeen.
Ja sen jälkeen erot itse prossun idlekulutuksessa ovat olleet yksittäisten wattien luokkassa.
 
Dementia orastamassa?
Cora 2 oli juuri se prossu joka toi Intelin takaisin energiatehokkuuskisaan Pentium 4/NetBurst-saunankiukaiden jälkeen.
Ja sen jälkeen erot itse prossun idlekulutuksessa ovat olleet yksittäisten wattien luokkassa.
Jos työpöytäkoneista puhutaan, niin idle-kulutus tosiaan taitaa eniten merkata. Siihen prosessorin lisäksi vaikuttaa paljon kaikki muu koneen laitteisto. Toki sitten datakeskuslaskennassa merkkaa montako joulea kuluttaa per käsky. Windowseissa ainakin on se etu, että monesti niissä ne valmistajan virransäästöt toimivat parhaiten. Linuxissa esim. ACPI/WMI-tuen bugisuus voi aiheuttaa ongelmia. Ekan generaation Ryzeniä jouduin ajamaan useita watteja isommalla idle-kulutuksella myös, jottei leikannut kiinni satunnaisesti.
 
  • Tykkää
Reactions: tux
Ymmärsinkö oikein, että Win11 laitteistovaatimukset ei kiristy. Niitä tulee vain lisää.
Onko Bulldozer / Nehalem koneissakaan vielä (emolla) TPM 2.0?
Loogisesti olettaisi, että päivitys ei asennu sellaiseen koneeseen, joka sitä ei tue, mutta ei niistä MS:n koodareista koskaan tiedä.
 
Mutta tämä ongelmahan koskee nimenomaan uusia prossuja, eikä niitä vanhoja, joiden tukea tässä ollaan lopettamassa!
Kyse oli windows3.1 käyttiksestä. Se on reikäinen kasa paskaa millä tahansa pentium 3:n jälkeisellä prosessorilla simplistisen muistinhallinnan takia.

Pena kolmosta vanhemmissa prossuissakin on luultavasti reikiä, niitä vaan ei olla samalla tapaa etsitty.
Jos tarkoitet "riittämättömyydellä" sitä, että liukuhihna, välimuisti, ohjelmahaaran ennustin ja spekulatiivinen suoritus vuotavat tietoa eri userspace-prosessien välillä, niin sekinhän taas on jälleen kerran ongelmana vain uusilla prossuilla, eikä niillä vanhoilla, joiden tukea nyt ollaan lopettamassa!
Olet yksiselitteisesti väärässä. Pentium3 oli eka intelin prossu jolle tehtiin todella kattavasti dokumentoidut sivukanavahyökkäykset.
Mutta se ei silti kuluta sadastuhannesosaa siitä sähköstä, mitä Pentium 3 kuluttaa.
Sata-tuhat tuossa viittasi siihen että energiatehokkuus on 100-1000x, ei satatuhatkertainen.
Ja kyllä, modernit prosessorit kuluttavat sadas-tuhannesosan siitä sähköstä mitä joku pena3 jos vaikka rendataan kuvia avx kiihdytykset täysillä.
Moderni prossu on päällä minuutin ja sammutetaan kun homma on tehty, pena3 jauhaa samaa pari tuntia kuluttaen hurjasti enemmän sähköä (teho * aika).
Oletat nyt virheellisesti, että tietokoneen ollessa "varattu" prosessori laskee koko ajan jotain. Oikeasti suurimman osan ajasta tietokoneen keskussuoritin on tyhjäkäynnillä, jos joku userspace-ohjelma ei sitä käytä johonkin - ainakin jos käyttöjärjestelmä on edes sinnepäin järkevästi koodattu.
Kaikki käyttikset on ”yhtä hyviä” silloin kun mitään laskutoimituksia ei tehdä.

Modernit prossut hakee dataa paljon paremmalla hyötysuhteella kuin vanhat. Riippuu aivan täysin käyttökohteesta että mikä aika idlataan dataa odotellessa. Modernissa prossussa voi olla jopa gigatavun verran cachea, joka on avuksi monessa haastavassa laskentatapauksessa.
Kylläpä onnistuit kirjoittamaan itsensä kanssa ristiriitaisen tekstikappaleen. Ja selvästihän moni täällä toivoo vanhojen koneiden romuttamista ja sinäkin niihin lukeudut.
Älä laita sanoja suuhuni. En ole toivonut koneiden romuttamista.
Keskustelijoista keskusteleminen on myös kielletty foorumin säännöissä.
 
Miten se liittyy tekniseen velkaan, että Microsoft taas nostaa Windowsin laitteistovaatimuksia keinotekoisesti, ja vieläpä niin, että olemassa olevia Windows-asennuksia lakkaa päivityksen myötä toimimasta?
Unohdinpa jo kelle vastasin, pulut ja shakki jne.
Sovitaan että voitit, ei vaan ole mun aikani arvoista alkaa vääntämään näistä.
 
Välimuistin määrä mitataan korkeintaan megatavuissa,

7800x3d prossussa on 104,5 megatavua välimuistia (96 megaa l3 8 megaa (1 megatavu per core) l2 ja 0,5 megatavua l1(64 kb per core)
Kaupasta saat n.400 € ja sopii am5 emoon.

Epyc 9684X prossussa on 1,254 gigatavua välimuistia. (1152 l3, 96 megatavua l2 (1megatavu per core) ja 6,144 megatavua l1 (6 kilotavua per core)
Siitä prossu tilaukseen sopii AMD Socket SP5 kantaan.
 
Menee vähän saivarteluksi, kun käytetään esimerkkeinä moniydinsuorittimia. Niissä on kuitenkin käytännössä vain monta prosessoria samassa paketissa. Yksittäisessä prosessoriytimessä ei kuitenkaan ole megatavuja enempää välimuistia.
Moderni prossu sanoi kirjoittaja. Kaikki modernit prossut ovat moniytimisiä joten olet yksiselitteisesti väärässä.
 
Se prosessorin muistinhallinta toimii edelleen aivan samalla tavalla. Windows 3 käyttää sitä myös.
Kyllä. Ja koska käyttis ei tee toimia joilla maskataan ulos noi sivukanavahyökkäykset, niin kusessa ollaan.
Jos aletaan näsäviisastelemaan ja puhumaan jostain spekulatiivisesti ehkä olemassa olevista vielä löytämättömistä prosessoribugeista, niin niitä voi olla uusissakin prosessoreissa loputon määrä.
No voidaan toki alkaa ottamaan uudeksi lähtökohaksi sitten pentium 2 ja sitä vanhemmat prosessorit. Hurja energiatehokkuus. Huh huh.
Johtuu varmaan siitä, että Pentium 3 on ensimmäinen Intelin prosessori, jossa on sen verran monitasoinen ohjelmahaaran ennustin, että sitä kautta pystyy vuotamaan dataa userspace-ohjelmasta toiseen. Kyse on kuitenkin pitkään tiedossa olleesta ongelmasta, jonka vakavuus on vasta paljon uudemmilla prosessoreilla karannut kunnolla käsistä.
Mitä yrität tällä sanoa? Jo pena kolmosella saisi selaimen kautta muutamassa minuutissa salausavaimet auki, jos käyttis ei tee monimutkaisempia asioita muistinhallinnan suhteen kuin mitä win3.1 tekee.
Kuvien renderöinti ei varsinaisesti kuulukaan KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN tehtäviin. KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN YDIN ei todennäköisesti tee mitään sellaista, joka kestäisi Pentium 3:lla edes sataa kertaa pitempään kuin uusilla prosessoreilla.
Tämä liittyi absurdiin heittoosi siitä kuinka pentium kolme on väitetysti energiatehokkaampi kuin modernit prosessorit.

En vieläkään ymmärrä että miksi toit sen osaksi tätä käyttöjärjestelmäkeskustelua.
Itse asiassa atomiset luvut muistista eivät ole enää pitkiin aikoihin juuri nopeutuneet. Välimuistin määrä mitataan korkeintaan megatavuissa, ja gigatavun välimuisti löytynee vain jostain supertietokoneiden prosessoreista.
Modernista raudasta löytyy jo gigatavuluokan cachet. Saa kaupasta ja maksaa alle uuden auton verran.

Lisäksi prefetch on nykyään ihan hemmetin paljon tehokkaampi kuin pentium 3:ssa. Aidot satunnaishaut muistista on lähes poikkeuksetta paskan ohjelmoijan syytä.
Se nyt on kielenkäytöstäsi selvästi pääteltävissä, että toivot koneiden romuttamista. Muuten käyttäisi sellaista termiä kuin "legacypaska" puhuttaessa tietokoneista
Legacypaska -heittoni kohdistuu ohjelmistoihin, ei rautaan. Mielestäni on järjenvastaista hidastaa 100% tietokoneita, vain jotta 0% tietokoneista voi ajaa jotain _tiettyä_ kaupallista käyttöjärjestelmää. (Pyöristin lähinpään prosenttiin)
Asenna gentoo ja kovaa ajoa seuraavatkin 27 vuotta (vuosipäiväkin ihan justiinsa!)
 
Menee vähän saivarteluksi, kun käytetään esimerkkeinä moniydinsuorittimia. Niissä on kuitenkin käytännössä vain monta prosessoria samassa paketissa. Yksittäisessä prosessoriytimessä ei kuitenkaan ole megatavuja enempää välimuistia.
Tuota 96 ytimisen epycin linkkausta vielä jotenkin voisikin kritisoida, mutta moniydin prossun linkkauksesta nillittäminen on typerää, sillä viimeisin (x86-64) prossu jossa on vain yksi ydin on yli 10 vuoden takaa (2013).


Ja tuossa viimeisin työpöytäprossu, jossa on vain 1 ydin vuodelta 2012

 
Jos "hakkeroitavaa" ohjelmaa ei ole tarkoituksella tehty "luettavaksi", voidaan sen toiminnasta tehdä "hakkeroivalla" ohjelmalla jotain suuripiirteisempiä arvauksia, mikä tietysti on monessa tapauksessa myös tietoturvariski itsessään. Mutta ei tilanne sentään ole niin paha, että jollain javascriptillä saisi luettua salausavaimia muistista.
Olet yksiselitteisesti väärässä. Mikä pointti olisi vaikka windowsin muistinkäsittely koodata isolta osin uusiksi tommosten hakkerointien estämiseksi, jos se ei mukamas koskisi edes mitään muuta kuin hakkerin muita ohjelmia tmv. ?

Lue vaikka noi meltdown/spectre paperit läpi _ajatuksella_ ja tule sitten takaisin aiheesta keskustelemaan.
Kyse oli absoluuttisesta energiankulutuksesta sellaisissa asioissa, mitä käyttöjärjestelmän ydin tekee. Toisaalta kyllä peruskäytössäkin, kuten tekstinkäsittelyssä (joka ei sinänsä suoraan liity aiheeseen) se Pentium 3 on kyllä vähintään yhtä energiatehokas kuin modernit prosessorit.
Okei, eli käytännössä idle kulutus, vai? Moderni prossu joka on suunniteltu lähinnä idlaamaan desktopilla kuluttaa korkeintaan kymmenesosan siitä mitä pena3. Itse tekeminen tapahtuu varmaan satakertaisella energiatehokkuudella.

Onko sulla joku testaustapa mielessä miten tuon määrittäisi? Kun kerran olet aivan varma väitteestäsi tässä jankkauksen vaiheessa.
Uusi auto maksaa jo paria kertaluokkaa enemmän kuin mitä uudesta tietokoneesta yleensä maksetaan.
Ja? Joku perus läppäri on semmoset noin 2_000 euroa. Kaksi kertaluokkaa siitä olisi 200_000 euroa. Aika kallis auto.
Käyttöjärjestelmän ydin ei hyödy prefetchistä juuri mitään, koska se ei voi etukäteen tietää, minkälaisen järjestelmäkutsun ohjelma tekee seuraavaksi.
Miksei tiedä? Ne käyttöjärjestelmäkutsut on osa ohjelmakoodia jota prossun prefetceri nuuhkii ja hakee valmiiksi dataa niiden ajoa varten.

Ei siellä ohjelmakoodissa ole jotain flagia että lopeta prefetch tähän, seuraavaksi on järjestelmäkutsu.
Tässä ei nyt ole mitään järkeä. Jokainen Windowsin päivitys on aina tehnyt käyttöjärjestelmästä entistä raskaamman. Tässäkin viestiketjun aiheessa olevassa tempauksessa todennäköisesti tuodaan samalla käyttöjärjestelmään lisää bloattia.
Tämä on omaa spekulaatiotasi.
Kuten jo monta kertaa olen tässä keskustelussa tuonut ilmi ja mielestäni hyvin perustellen, noilla uusilla käskykantalaajennoksilla ei saada käyttöjärjestelmäydintä nopeutettua mitenkään mitattavassa määrin.
Jaa, miksei?

Ja ihan oikeasti, mikset asentaisi siihen pentium 3 koneeseesi vaikka linuxia? On ihan absurdia vaatia kaupallista yhtiötä ylläpitämään loputonta yhteensopivuuslistaa, testauksineen, laadunvalvontoineen ja niin edelleen. Jos taas vaaditaan vaan että sen ”voi ehkä asentaa”, niin miksi ihmeessä niin kukaan tekisi? Softa jota ei ole alustalla testattu on sama ku kaivaisi verta nenästään ja vain idiootti moiseen sortuu.
 
Modernista raudasta löytyy jo gigatavuluokan cachet. Saa kaupasta ja maksaa alle uuden auton verran.

Tämä menee ehkä vähän saivarteluksi. AMD:n kaikkein isoimmassa x86-prosessorissa on ~1250 MB cachea yhteensä. Kyse on kymppitonnin prosessorista, jota ei ihan joka poika osta. Toinen missä on paljon on nuo Cerebras CS-3 ja vastaavat, mutta nekin ovat hyvin erikoiskäyttöisiä työkaluja. Suosituimmissa peliprosessoreissa ja läppärien vastaavissa ollaan vielä kertaluokan päässä gigatavusta.

Ja? Joku perus läppäri on semmoset noin 2_000 euroa. Kaksi kertaluokkaa siitä olisi 200_000 euroa. Aika kallis auto.

Gigantin suosituimmissa läppäreissä tarvii mennä sijalle 47 että päästään 2000 euron koneisiin. Suosituimman 10 joukossa on sen hintaisia, että 100x kalliimmat ovat ihan normaaleja autojen hintoja.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä menee ehkä vähän saivarteluksi. AMD:n kaikkein isoimmassa x86-prosessorissa on ~1250 MB cachea yhteensä. Kyse on kymppitonnin prosessorista, jota ei ihan joka poika osta.
Kirjoitin että ”voi olla jopa”. En siis esittänyt että marketin halvimmassa läppärissä moista olisi, saati harrastajankaan puuha-pc:ssä.
Loogista on verrata aikansa hurjinta prosessoria (pentium3) nykyiseen hurjimpaan prossuun.
Gigantin suosituimmissa läppäreissä tarvii mennä sijalle 47 että päästään 2000 euron koneisiin.
Verkkiksessä ”suosituimmat” järjestelykriteerillä eka on jo yli 2k€.
Minä en kirjoittanut edellisessä viestissäni, ettei se koskisi mitään muuta kuin hakkerin muita ohjelmia, vaan että muiden ohjelmien toiminnasta pystyy esittämään vain jonkin asteisia arvauksia, eikä tilanne ole oikeasti niin paha kuin väitit, eli että joku selaimessa pyörivä javascript voisi saada luettua toisen ohjelman virtuaalimuistiosoiteavaruudesta jotain salausavaimia.
Avaimet saa luettua javascript kikkareella.

Lue ne paperit mitä aiheesta on kirjoitettu, jooko?
Sähkönkulutusmittari.
Ja tulokset on?

P3 kone (prossu + muistiohjain + muistit) kuluttanee idlessä jotain 30-60W sähköä. Moderni idlekulutuksen osalta optimoitu prosessori muisteineen ehkä yhden.

Aika hurja ero.
2000 euron x86-läppärissä ei ole gigatavujen välimuistia prosessorissa.
Onko joku niin väittänyt?

Olen kirjoittanut että gigatavun välimuistin saa alle auton hinnalla. En mitään muuta väitettä moisen hinnasta.
Et siis tarkoittanutkaan x86:n prefetch-konekäskyä, vaan ohjelmahaaran ennustinta. Sehän nimenomaan suurelta osin aiheuttaa ne tietoturvaongelmat, joista tässä on ollut puhe. Eikä se sinänsä nopeuta niitä atomisia lukuja muistista, vaan ainoastaan hakee dataa (useimmiten kyllä ohjelmakoodia) etukäteen prosessorin välimuistiin ja/tai liukuhihnalle, eli tekee niitä atomisia lukuja etukäteen. Järjestelmäkutsut kyllä tarkoittavat myös kontekstinvaihtoa, jotka ovat ohjelmahaaran ennustamisen suhteen ongelmallisia.
Moderneilla ”bloattikäyttiksillä” tosiaan kontekstia usein vaihdetaan tietoturvasyistä. Ja tehdään paljon kaikkea muutakin turhaa ”bloattihommaa” joka välissä, koska tietoturva.

Atomisen luvun viiveellä on aika vähän merkitystä jos ennakoidaan riittävän hyvin tulevaa.
Eikä se edelleenkään kumoa sitä tosiasiaa, että suurin osa ajasta menee kuitenkin oheislaitteiden I/O:n odottamiseen.
Missä kontekstissa?
Jos et usko, niin voit vaikka tehdä jotain mittauksia ja verrata käyttöjärjestelmän eri toimintojen nopeutta ennen ja jälkeen päivityksen. Mitään nopeushyötyä ei tule olemaan.
Miksi ne sit käyttää rahaa ja aikaa moiseen muutokseen?
Ei tarvitse mitään "yhteensopivuuslistaa", kun vain käännetään softa sellaiselle targetille, että kaikki käytetyt konekäskyt löytyvät myös vanhemmista prosessoreista. Silloin sen varmistaminen, että ohjelma toimii myös vanhoilla prosessoreilla, ei vaadi mitään erillistä prosessia testauksineen ja laadunvalvontoineen.
Pitäisiköhän sitä itkeä vai nauraa?
Ohjelmistoala kenties joskus aikanaan sitten opettaa…
Nuorena sitä saattaa kuvitella vaikka mitä autuaita pilvilinnoja.
Minä olen tässä viestiketjussa jo aikaisemmin kertonut, miksi noiden uusien käskykantalaajennoksien käyttö ei nopeuta sellaista ohjelmaa kuin käyttöjärjestelmän ydin on
Ja olet edelleen yksiselitteisesti väärässä.
 
Itse olen retro harrastaja, a.k.a SER-jäte harrastaja, ja olen kyllä sitä mieltä että vanhoihin laitteisiin kuuluu sen aikakauden käyttis. Testimielessä saa toki tehdä mitä vaan ja itsekkin olen kokeillut pistää yhteen antiikkiseen 20-vuotiaaseen ~1GHz romuun Windows 11 ja kyllähän se käynnistyy, lopulta, kunhan on juonut parit kahvitauot, mutta ei sillä paljoa halua tehdä.

Toki Windows 11 toimii oikein hyvin virallisia speksejä vanhemmilla laitteilla ja jokin Haswell on oikein hyvä prossu tavalliseen toimisto/multimedia käyttöön, jossa ei tarvii editoida 4K videoita tai pelata viimeisimpiä pelejä. Mutta ei kukaan halua Windows 11:sta ajaa millään P3/P4, tai harva edes Core, prossulla. Retrokoneeseen kuuluu XP tai Seiska.

Se on kyllä ihan totta, että perseestä tämä että Win11 viralliset vaatimukset on niin kovat ja todella nopeeta ja modernia rautaa menee ensivuonna vanhaksi.
 
Kirjoitin että ”voi olla jopa”. En siis esittänyt että marketin halvimmassa läppärissä moista olisi, saati harrastajankaan puuha-pc:ssä.
Loogista on verrata aikansa hurjinta prosessoria (pentium3) nykyiseen hurjimpaan prossuun.

Tuo oma oli suora laina eikä siinä lue niin. Tämän uutisen kontekstissa henk.koht. työasemat lienee aiheena. Pentium 3 on kuluttajasegmenttiä. EPYC taas kaikkein tehokkaimpia x86-palvelimia. Joku 7950X3D ehkä olisi nyt vastine ja siinä ei ole gigaa vaan luokkaa 150 MB.

P3 kone (prossu + muistiohjain + muistit) kuluttanee idlessä jotain 30-60W sähköä. Moderni idlekulutuksen osalta optimoitu prosessori muisteineen ehkä yhden.

Aika hurja ero.
Oli P3-aikaankin erikseen läppäriprosessoreja, joilla TDP on murto-osa. Tällaiset omenat vs appelsiinit -vertailut eivät tuota mitään hyödyllistä. Esim. saman tuotesegmentin prosessoreista löytyy: "In fact the idle power consumption is reversed because of the chiplet design. A 13900k will idle well below 10W while 7950X is more in the 20-30W range due to the chiplet design. I/O die power consumption is better than on the previous Ryzen CPUs but it's still consistently 10-15W that's burned doing nothing."
 
No eihän. Pelkkä prossu on tuossa jo 10W, muistiohjain ja muistit päälle toinen mokoma.

Edelleen ollaan yli kymmenkertaisissa luvuissa vs. moderni nykyhvehje.
Otin lähinnä kantaa tuohon, että ei ole reilua verrata jotain pyötäkoneen tehoprosessoria nykyaikaiseen vähävirtaiseen läppäriin. En kiistänyt sitä etteikö virrankulutus olisi pienentynyt. Tosin joku 1W:n kokonaiskulutus vaikka läppärille kuulostaa vähän kuvitteelliselta monessakin tapauksessa.

Tuossa itsellä on testipenkissä Odroid-H3+ ja siinä ainakin SSD:n ja kahden SODIMM-palikan kanssa mennään yli 6 watin idlenäkin. Toinen esimerkki voisi olla HP Probook 445 G9, joka ei pysy edes sleep-tilassa päällä 1W teholla. Akku siinä on 45 Wh. Kansi kiinni sammuksissa (modern sleep) kestää reilun vuorokauden. Kansi auki idlenä luokkaa 6-8 tuntia.
 
Viimeksi muokattu:
Nämä virrankulutus jutut ei kyllä liity aiheeseen enää millään tavalla. Myötistä myös Linux pakottajille, itselläkin ollut sellainen silloin tällöin, mutta eipä se saarnaamalla yleisty.
 
Nämä virrankulutus jutut ei kyllä liity aiheeseen enää millään tavalla. Myötistä myös Linux pakottajille, itselläkin ollut sellainen silloin tällöin, mutta eipä se saarnaamalla yleisty.
Lähinnä siten, että Windowsin laitevaatimusten yhteydessä on tätä ympäristökulmaa tuotu moneen otteeseen, esim. tässä ja tässä (+ alkuperäiset artikkelit).
 
Tosin joku 1W:n kokonaiskulutus vaikka läppärille kuulostaa vähän kuvitteelliselta monessakin tapauksessa.
En ole läppärin kokonaiskulutukseksi väittänytkään. Prossu+muistiohjain+muistit on looginen kokonaisuus jota verrata kun verrataan eri aikakausien prossujen virrankulutusta, jättäen prossusta riippumattomat kulutukset pois. Olisi aika typerää esimerkiksi. kuvitella pentium 3:n virrankulutus poskettomaksi vain koska aikakauden läppäreissä oli paikoin vielä loisteputkitaustavalot ja mekaaniset kovalevyt. Virransyötönkin hyötysuhteet on nykyään todella paljon paremmat kuin tuolloin.
 
Lue ne paperit, jooko?
Nykyaikaisehko, varmasti vähävirtaisemmasta päästä oleva pizzalaatikkomallin i3-kone näyttää kuluttavan idlessä noin 40 wattia ja yksi ydin täysin kuormitettuna noin 70 wattia.
Idlessä tosiaan vain joku watti tjsp. jos rakenne on tehty siten että on haluttu ylipäänsä energiatehokkuus edellä mennä.
Itse prosessori idlaa lähes nollakulutuksella.
Nykyaikaiset koneet ovat siis samoissa kulutuslukemissa ysärin lopun koneiden kanssa.
Olet yksiselitteisesti väärässä. Kyse ei ole ollut koneiden, vaan prossujen kulutuksesta.
Tämä taas ei pidä millään tavalla paikkaansa.
Se pitää yksiselitteisesti paikkansa.
Se, mitä milloinkin tarkoitetaan "kontekstinvaihdolla", riippuu hieman määritelmästä, mutta käytännössä kaikissa laitteistoavustettua muistinsuojausta käyttävissä käyttöjärjestelmissä käyttöjärjestelmän ydin toimii kuitenkin eri privilege-tasolla kuin userspace-ohjelmat. Minä kuitenkin tarkoitin kontekstinvaihtoa laajemmassa merkityksessä eli sitä, että järjestelmäkutsua suorittaessa käyttöjärjestelmäydin joutuu esimerkiksi vaihtamaan eri pinoon ja vaihtamaan prosessorin tilan sellaiseksi, että tietyt muistissa olevat objektit, joita userspace-ohjelman ei tarvitse nähdä, ovat saavutettavissa. Kaikki tuollaiset yksittäistä ehdollista hyppyä suuremmat muutokset sotkevat aika tehokkaasti ohjelmahaaran ennustinta.
Luulin että aiheena oli ohjelma joka tekee käyttöjärjestelmäkutsuja. Nyt kuitenkin otit esille asiat mitä käyttis tekee ohjelmien tekemien käyttöjärjestelmäkutsujen ulkopuolella.

Mistä oikeastaan haluat keskustella?
Olen kyllä edelleenkin melko skeptinen sen suhteen, että käyttöjärjestelmä hyötyisi niin pitkälle menevästä ohjelmahaarojen ennustamisesta yhtään mitään, ja kuten tässä keskustelussa on jo monta kertaa tuotukin esille, se ohjelmavuon ennustelu liian pitkälle aiheuttaa melko hankalasti ratkottavissa olevia tietoturvariskejä. Joka tapauksessa millään siihen liittyvällä ei voi perustella Windowsin laitteistovaatimusten keinotekoista kasvattamista niin, että Windows lakkaa toimimasta suurella osalla koneita, joilla se nykyisellään toimii hyvin.
Laitteistovaatimuksia ei kasvateta keinotekoisesti.
Väitteesi on aivan potaskaa.
Käyttöjärjestelmän ydintehtävä on abstraktoida tietokoneen oheislaitteiden kuten tallennusvälineiden I/O sellaiseen universaaliin muotoon, jossa userspace-ohjelmat voivat niitä helposti käyttää. Tyypillisesti nämä oheislaitteet ovat myös huomattavasti tietokoneen keskussuoritinta hitaampia ja koska suurin osa käyttöjärjestelmäytimen järjestelmäkutsuista liittyy em. syistä näiden oheislaitteiden käsittelyyn, niin suurin osa käyttöjärjestelmäytimen "työajasta" menee näiden oheislaitteiden odottamiseen.
Näkisin että muistinhallinta on käyttiksen ydintehtävä. Kaikki muu on loppupeleissä suht turhaa ja vain häviävän pieni osa kokonaisuutta.
Kaikenlaisella vanhan rikkomisella saa nykyään aikaiseksi niin kutsuttua positiivista pöhinää, jota käytetään eduksi markkinoinnissa.
Onko tätä muutosta hyödynnetty markkinoinnissa? Minulta on mennyt kokonaan ohi.
Sen lisäksi tiettyyn agendaan kuuluu vanhojen ja enemmän loppukäyttäjän hallinnassa olevien avoimempien tietokoneiden tuhoaminen ja korvaaminen uusilla koneilla, jotka ovat monella tavalla rajoitetumpia ja usein myös boottilukittuja tiettyyn tehdasasenteiseen käyttöjärjestelmään.
Mitä oikein höpötät. Onko tämä koku ”big tech” -salaliitto?
Edelleenkään et ole kertonut, mikä pakottaa käyttämään niiden uusien käskykantalaajennoksien käskyjä.
Jos haluaa vaikka kasvattaa energiatehokkuutta ja tehdä maailmasta vihreämmän.
Aika tulee näyttämään, että minä olen oikeassa.
Testejäsi odotellessa :kahvi:

Edit: ja hauskaa vappua! Toivottavasti menee muissa kuin big tech salaliitto pena3 on oikeasti paras -meiningeissä.
 
Minä ajattelin, että kyse olisi tietokoneen kokonaiskulutuksesta. Eihän jonkun yksittäisen komponentin kulutusta ole järkevää tuijottaa muutenkaan. Tietokoneiden yleisin rakenne on viime aikoina muutenkin muuttunut toisenlaiseksi ja nykyään muistikontrolleri ja näytönohjainkin löytyy usein prosessorista, kun ennen muistikontrolleri oli erillisenä piirinä emolevyllä ja näytönohjain yleensä kokonaan erillisenä lisäkorttina.

Tulostuspalvelimenani toimiva 600-megahertsinen Pentium III -kone näyttäisi kuluttavan idlessä 43 wattia ja täysrasituksessa 62 wattia. Tuo kolmen watin ero i3-koneeseen voi tulla jo siitä, että Pentium III -koneessa on levykeasema, jota ei i3-koneessa ole. Muuten nuo koneet ovat oheislaitteidensa osalta melko samantapaisia ja näytönohjaimenakin on molemmissa aikansa low-endiä oleva näyttis. Täysrasituksessa tuo vanha Pentium III -kone siis kuluttaa kuitenkin reilusti vähemmän tehoa kuin huomattavasti modernimpi i3-kone. Tulostuspalvelimena toimiessa kumpikaan ei varmasti ole toistaan nopeampi.

Sinänsä mielenkiintoista tässä on se, että Pentium III on kuitenkin aikansa high-endiä oleva prosessori, kun taas i3 on melkein paskinta low-endiä mitä kaupasta saa. Joku paremman pään i7 varmaan vastaisi suurin piirtein samaa segmenttiä kuin mitä Pentium III on uutena ollut, ja myös kuluttaa enemmän kuin tuo i3, eli absoluuttinen tehonkulutus on kyllä edelleenkin uusissa koneissa huomattavasti suurempi kuin ysärin lopun koneissa. i3-prossua olisi reilumpaa verrata johonkin Celeroniin, jotka tyypillisesti ovat vielä huomattavasti vähävirtaisempia kuin samalla ytimellä tehdyt Pentiumit.


Osaatko sanoa, mistä tuo modernimman koneen tehonkulutus sitten tulee? Miksi ne eivät ole idlessäkään yhtä vähävirtaisia kuin todella vanhat koneet, joiden prossuissa ei ole minkäänlaisia virransäästötoimintoja, kuten nelikasikuutoset?

Jostain syystä tietokoneiden tehonkulutus alkoi kasvamaan siinä ysärin puolenvälin aikoihin ja kasvua jatkui johonkin Intelin Core 2 -prossujen aikakaudelle asti, ja siitä on sitten tultu vähän alaspäin ja nyt ollaan samoissa kulutuslukemissa ysärin lopun koneiden kanssa.


Otsikon perusteella aiheena näyttäisi olevan käyttöjärjestelmät.


Eikö se ole keinotekoista laitteistovaatimuksien kasvattamista, että käännetään käyttöjärjestelmän osat niin, etteivät ne enää toimi ilman jotain uutta käskykantalaajennosta, jota ilman ne muuten toimisivat aivan hyvin?


Muistinhallinta on tietysti myös yksi tärkeä tehtävä. En nyt kuitenkaan sanoisi, että vaikkapa joku tiedostojärjestelmien abstraktointi tiedostoiksi ja kansioiksi olisi yhtään sen vähemmän tärkeää.


Internetissä on aika paljonkin sellaisia pöhinäsivustoja, joissa kaikelle uudelle ja varsinkin kaikelle vanhan tuhoamiselle aina hurrataan riippumatta siitä, mitä sen vanhan tilalle tulee ja miten se käytännössä vaikuttaa käyttökokemukseen ja käyttöön. Ja tekeehän sitä moni tälläkin foorumilla tässäkin viestiketjussa.


Mitä tuossa et ymmärtänyt?`


Mutta tämä uusien käskykantojen vaatiminenhan huonontaa energiatehokkuutta ja synnyttää lisää jätettä.


Todennäköisesti mitään varsinaisia testejä ei edes tarvita. Jokainen Windows-versio Windows 95:stä asti on aina ollut edellistä raskaampi ja hitaampi, ja XP-ajoilta asti myös päivitykset ovat merkittävästi hidastaneet Windowsia ja tehneet siitä siinä määrin raskaamman, että hidastumisen on voinut todeta ilman sekuntikelloakin, enkä ja oletan ettei Microsoft ole muuttanut suuntaansa siinä asiassa. Windows XP:n alkuperäinen muistivaatimushan oli 64 megatavua, mutta SP3:n kanssa se tarvitsee jo puoli gigatavua. Valtava määrä tietokoneita lensi jo silloin roskiin sen takia, että ne muuttuivat käyttökelvottoman hitaiksi Windowsin päivityksien takia. Siihen aikaan päivitykset eivät kuitenkaan sentään muuttaneet käyttöjärjestelmän ohjelmabinäärien CPU-targettia toiseksi, mikä on jo ihan eri tasolle menevää enshittificaatiota.

Hyvää kansainvälistä työväen juhlapäivää.
En ymmärrä mikä tässä nyt on ongelma ylipäätään? Viesteistäsi saa sellaisn kuvan, että windows on vain muuttunut huonommaksi jokaisen päivityksen jälkeen. Uusinta versiota ei pysty asentamaan SER-jätteelle, niin voithan pistää sen win 3.11, 95 tai xp:n tulille ja ajella auringonlaskuun nauraen niille idiooteille, jotka haluavat modernin käyttöjärjestelmän. Lopputuloksena kaikki on tyytyväisiä, eikä kenenkään tarvitse jankata täällä loputtomiin paskomassa keskustelua.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
276 303
Viestejä
4 760 185
Jäsenet
77 443
Uusin jäsen
Vipsutus

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom