4. Tiedostot |
3. Tiedostojärjestelmä (windowsissa yleensä NTFS) |
2. Partitiot |
1. Fyysinen levy (taso, jossa se lukitus on) |
Tuossa on kovalevyjärjelmän topologia. Eli tässä ihan turhaan tehdään mitään käyttöjärjestelmäsidonnaista. Levylle vaan pitää lähettää tieto, että se lukitus halutaan avata.. Käyttöjärjestelmä vastaa tasoista 2-4, niin näiden kanssa hakkaa vaan päätään seinään ja asia ei edisty.
Pitää vaan olla ohjelma, joka voi suoraan keskustella suoraan levyn kanssa, käyttäen SATA-väylää. Windowsille ei ole löytynyt, vaikka koko päivä on etsitty. Linuxille löytyy, mutta se on hankalaa. DOS:illekin löytyy, mutta se on nyt mennyt ohi ja jätetetty kokeilematta.
Minua nyt tässä ärsyttää, että keskustelu menee takaisin siihen BIOS:iin, Linuxiin ja AP:n antipatioihin. Se on ihan sama, mikä on se käyttöjärjestelmä, mistä ne komennot sinne levylle lähetetään, kunhan sen saa tehdyksi. Sitten kun parin päivän päästä kokeillaan
@acxer hyviä neuvoja, niin ollaan pari päivää harhailtu ihan turhaan asioissa, jotka ei ole merkityksellisiä tämän kannalta.
--
Oma kokemus aiheesta on, että olen ~10v sitten , kun ohjelmat olivat vähemmän kehittyneet lähettänyt low level format -kutsuja kovalevyille ja SSD:lle, koska vain ne tyhjentävät myös virheosion ja SSD:ssä low level format ei kuluta levyä (ainakaan jos sitä ei ole tehnyt tyhmyri). Nyt sille on ohjelmia, ja sekin on vain SATA-käsky, jonka ohjelma lähettää levylle. Voi lähettää mistä käyttöjärjestelmästä tahansa.
Noin 5 vuotta sitten kun tein NAS/RAID-hommia ja Linuxia ja säädin kovalevyjen kanssa enemmän, oli hieno DVD, nimeltä Parted Magic. Siinä oli Linux, jossa oli mukana kovalevyn huoltotyökalut valikoissa. Nyt se on maksullinen ja ei näytä aktiivisesti kehitetyltä, niin jätin mainitsematta. Muilla oli paljon paremmat vaihtoehdot ja ne olivat ilmaisia.