Toisaalta hyvä uutinen Freedomen kannalta ainakin näin maallikkona tuntuisi olevan tuo että F-Securen katsotaan olevan välittäjä johon ei voi pakkokeinolain 10. luvun pakkokeinoja käyttää.
Eli Freedomen käyttäjien sessioista säilytetään 90 päivän verran dataa/yhdistäminen (koneen avaaminen, uuden yhteyden ottaminen?), josta osa saattaa olla sellaista joka ei ole täysin välttämätöntä, tämä miinus omissa silmissä. Plussaa taas se ettei Freedomeen voida noita pakkolain keinoja käyttää koska se on vain välittäjä eikä viestinnän osapuoli. Tästä jää enää mysteeriksi että millaisessa tapauksessa F-Securen sitten tulisi luovuttaa nuo 90pv säilytettävät tiedot. Aika selvältä ainakin näyttää ettei mikään waretus tai Hedman partnersin kiristyskirje siihen riitä vaan pitää olla viranomaiselta tuleva pyyntö ja eikä sekään voi mikään heppoinen olla.
Jos F-Secure rinnastetaan internet-operaattoriin, samat pykälät koskevat varmaan sitäkin. Eli poliisilla on kaiketi oikeus saada yksilöidyistä käyttäjistä tietoa pyytämällä? Entäs tekijänoikeusjärjestöillä, ne kai vaativat oikeudelta määräyksen, vai mitenkäs se tekijänoikeuspykälä (joka pitäisi ehdottomasti kumota) meni?
F-Secure on ainakin joten kuten kertonut, mitä tietoja se säilyttää asiakkaistaan, joten sitä ei voi syyttää epärehellisyydestä toisin kuin muutamaa muuta. Jokainen sitten arvioi omalla kohdallaan, onko tietojen säilyttäminen OK vai ei.
Onko näin nykyään? Itse lopetin NordVPN:n käyttämisen suunnilleen vuosi sitten, kun Netflixit ynnä muut järjestään tunnisti VPN:n. Mullvad tätä nykyä käytössä ja se tuntuu livahtavan tarkistusten läpi paremmin.
Se, mikä palvelu sattuu toimimaan Netflixin rajoitusten kiertoon, on aivan arpapeliä. Netflix joko kerää VPN-palveluiden käyttämiä IP-osoitteita itse tai ostaa sen palveluna joltain firmalta. Jos joku palvelu hankkii itselleen uusia osoitteita, ne voivat toimia jonkin aikaa. Vähemmän tunnettu palvelu voi toimia kauemmin kuin hyvin tunnettu.
Jos löydät jonkun, joka toimii, kannattanee pitää asia omana tietona.
Mahdollisesti varmempi ratkaisu on oman VPN-palvelimen tai SSH-tunnelin pystyttäminen jollekin vuokrapalvelimelle. Huonolla tuurilla videopalvelut estävät niidenkin osoitteita.
Käyttäjän sijainnin arvioimiseen on jotain muitakin keinoja, mutta en usko, että niitä käytetään kovin yleisesti.
Tietääkö ketään minkämoisia vpn yhteyksiä yritykset käyttävät yleisesti ?
Yritykset varmaan aika harvoin käyttävät näitä VPN-palveluita, joiden tarkoitus on vain käyttäjän liikenteen päätepisteen siirtäminen jonnekin muualle kuin käyttäjän omalle operaattorille.
Yrityksissä VPN-tekniikoita käytetään siihen mihin ne on alun perin suunniteltu, eli toisistaan erillään sijaitsevien lähiverkkojen turvalliseen yhdistämiseen sekä siihen, että työntekijä pystyy yhdistämään työpaikan omaan verkkoon mistä tahansa.
VPN-protokollia on yrityksissä varmaan käytössä laidasta laitaan.
Ei oikein tule muuta mieleen kuin haluaa kokonaan piilottaa kaikilla laitteilla locationin ja antaa väärää informaatiota kerääjille...Jos on vaikka perheen laitteitakin niinkuin yleensä onkin, ja sitten voi halutessaan maksaa toisesta softasta minkä voi sitten omille laitteelle laittaa lisänä pyörimään niin perheen laitteisiin ei tarvitse erikseen asennella mitään softia. Tuohon kun lisää vielä tor selaimen perään niin yhteys on kuin kivikaudella mutta on ainakin piilossa
(tupla vpn+tor, reititin=airvpn,tietokone=mullvad+tor) En tosin edes tiedä voiko tuommoinen skenaario toimia, mutta olis aika kiva tuommoinen toteutus...
Mutta saahan sitä käyttää ihan miten haluaa.
Saa sen varmaan toimimaan noin, mutta ei tuollaisesta kikkailusta juuri hyötyä ole. Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, miltä oikeastaan halutaan suojautua ja onko VPN-palvelun käyttämisestä mitään hyötyä siinä. VPN-palveluita markkinoidaan paljon valheellisilla väitteillä ja väärillä mielikuvilla.
VPN-palvelua valitessa suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän:
https://privacytools.io/providers/vpn/
Vaikka ei valitsisi mitään tuolla mainituista palveluista, tuossa on paljon sellaisia asioita, joita valintaa tehdessä kannattaa miettiä.